Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
mer

Książka, którą właśnie czytam to...

Rekomendowane odpowiedzi

Albinos   
Metodologia Historii - J. Topolski

Poza rozdziałami związanymi z niezrozumiałymi dla mnie wykresami, zasadami logiki itp. istotnie jest to pozycja naprawdę bardzo dobra. W końcu co Topolski, to Topolski.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gnome   
W końcu co Topolski, to Topolski.

A czytałeś Świat bez historii?, jeżeli nie to polecam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Estera   

Max Gallo:

"Pieśń wymarszu" (już kiedyś miałam przyjemność zacząć, ale nie skończyłam)

"Słońce Austerlitz"

"Cesarz Królów"

Są to trzy z czterech tomów biografii Napoleona, którą napisał Max Gallo. Te książki robią wrażenie!!! Gallo stworzył kapitalną biografię mojego ulubieńca. Trzy tomy chciałabym przeczytać w weekend majowy- mam nadzieję, że się uda. Potem przyjdzie kolej na czwarty tom: "Nieśmiertelny ze św. Heleny".

Poza tym, na biurku czeka na mnie "Polska na przestrzeni wieków"- jak skończę z Napoleonem, wezmę się z to- nazwiska autorów robią wrażenie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

Dosłownie pół godzinę temu skończyłem Wyprawy Wikingów Mowata. Książka dobra, ale kilka zastrzeżeń by się znalazło:

1. Najważniejszy mankament - książka była pisana 43 lata temu. Tak więc niektóre informacje mogą być całkiem przedawnione, zwłaszcza w kwestii odkryć archeologicznych. Nie jest to wina samego autora, ale książki z dzisiejszej perspektywy :lol:

2. Opisy geograficzne mnie nudziły. To chyba najsłabsza strona książki z patrząc z perspektywy zwykłego czytelnika. Żeby w tym wszystkim się połapać należy albo mieć duże rozeznanie w rejonie Północnego Atlantyku albo czytać z rozłożoną dokładną mapą tamtych ziem i mórz. I nie wiem czy to wina p. Farleya czy raczej tłumacza.

3. Rozpoczynanie poszczególnych rozdziałów od cytowania przeróżnych sag. Sam plan był bardzo dobry, wykonanie nieco gorsze. Autor po prostu cytował całe fragmenty na początku rozdziału i dopiero potem je opisywał. IMHO mógł dzielić całe fragmenty na mniejsze fragmenty i je komentować, krytykować, zgadzać się itd. Na pewno lepiej by się czytało i przejrzyściej by to wyglądało. Może wyszłoby to jak jakiś komentarz do sag grenlandzkich i islandzkich, ale moim zdaniem nie ujmowałoby to wartości książki.

Ogólnie mówiąc jestem jednak zadowolony. Prawie 2 tygodnie czytania i ponad 500 stron papieru nie poszło na marne :D

Ale teraz smakowity kąsek - Paweł Rochala, Cedynia 972, Warszawa 2002. Zabierałem się za tą książkę już kilka razy, ale zwykle czas pochłaniały mi inne zajęcia. Teraz konsekwentnie będę czytał tą pozycję aż do końca :mrgreen:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
nazaa   

Od środy przeczytałam:

"Izabelę Katolicką" M.F. Alvareza

"Nefertiti" J. Tyldesley

"Aleksandra Wielkiego" P. Cartledge

"Tamerlana" J. Marozziego

Niestety żadna z nich mi się nie podobała :arrow:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
elfo   

Przedwczoraj skończyłem "Polskę Piastów" P.Jasienicy i z przymusu wzięłem Quo Vadis. Jeszcze przed Jasienicą, który zajął mi troche czasu przeczytałem "Paragraf 22" J.Hellera - coś fantastyczego! Polecam gorąco każdemu. W najbliższym czasie chcę wziąć się za "Polske Jagiellonów" i może taką książkę o samurajach, niestety ona leży jeszcze w księgarni a autora i tytułu nie pamiętam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Dosłownie pół godzinę temu skończyłem
habeka o Cedyni autorstwa Rochali. Wrażenia? Bardzo dobre. Styl autora przypadł mi do gustu, czasami porzucałem moją kolejkę przy komputerze (układy z siostrą :roll: ) dla przeczytania choćby kilku stron. Przede wszystkim pan Rochala ładnie przedstawił dzieje starć Słowian na zachodzie z Niemcami. Jego i autorów, na których się powoływał, obliczenia co do tego, ile mógł wystawić Henryk Ptasznik, czy Otton I przeciwko Słowianom są raczej dokładne. Podobnie jest w stosunku do liczby wojsk, które mógł wziąć Hodon, a które mógł wziąć Mieszko. Autor polemizuje też z Gallem Anonimem (o ile można to tak nazwać) jeśli chodzi o liczby wojska Chrobrego (choć trudno, by dzisiejszy historyk w takie iście kosmiczne liczby uwierzył). Do tego przedstawił kilka hipotez co do przebiegu bitwy (a tutaj to już bardzo grząski grunt: Thietmar mówi tylko o tym, że Hodon najpierw pogonił wojska Mieszka, ale później doznał porażki "z ręki Czcibora"), a także przedstawił swoją. Niezłe i zwięzłe podsumowanie wszelkich studiów wszystkich Gerardów Labudów, Andrzejów Nadolskich itd. :razz: Choć nie wiem na jakiej podstawie Rochala pisze, że bitwa nad rzeką Lech trwała jeden dzień, a Widukind i Thietmar napisali, że 2. Ale zamierzam to zweryfikować. To tyle jeśli chodzi o wady, których jest malutko. I pomyśleć, że pan Rochala jest strażakiem, a w rzemiośle historyka niejednego prześcignął pod wieloma względami!

Zabieram się za czytanie Agresji 17 września 1939, Jerzego Łojka (piszącego to pod pseudonimem "Leopold Jerzewski"), Warszawa 1982.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Dżihad   

W ostatnich tygodniach przeczytalem:

"Historia powszechna starożytnosc" J. Wolskiego - cos wspanialego..., dzieki temu czlowiekowi starozytnosc stala sie moja ulubiona epoka. Czytajac jego ksiazke, mialem wrazenie, ze nie jest to ksiazka historyczna tylko jakas beletrystyka. Mam ogromny sentyment do niej i wielki szacunek dla autora. 'Niedawno kupilem sobie Dzieje i upadek panstwa Seleucydow' tez pana prof. Wolskiego. Licze, ze rowniez sie nie zawiode!

'Dzieje Grekow i Rzymian' Z. Kubiak - przyznam, ze spodziewalem sie wiele wiecej. Sama ksiazka pozostawila we mnie niedosyt. Mam nadzieje, ze jego 'Mitologie Grekow i Rzymian' ,ktore mam zamiar przeczytac w wakacje wypadna o wiele lepiej.

'Wyprawy Aleksandra Wielkiego' Flawiusza Arriana - ksiazke czyta sie latwo i przyjemnie, ogolnie polecam!

'Historia Cesarstwa Rzymskiego' Herodian - ogolnie ciekawa, duzo mozna sie dowiedziec.

'Zywoty Cezarow' Swetoniusz - 'biblia', kazdy koniecznie interesujacy sie historia musi przeczytac ta ksiazke! Poezja!

'Wojna peloponeska' Tukidydes - kolejna pozycja, ktora przeczytac musi kazdy!

Obecnie czytam:

'Europa' N. Daviesa - facet powoli staje sie moim ulubionym historykiem...

'Historia powszechna B. Zientara' - kapitalna ksiazka

'Historia zycia prywatnego I tom' - przystepnie napisana, dopiero zaczalem ale juz teraz moge w 100% polecic, mozna uzupelnic swoja wiedze w wiele ciekawostek 8)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lu Tzy   

Swiat Bizancjum, tom pierwszy, Cesarstwo Wschodniorzymskie 330-641, [red.]Cecile Morrison. Przel. A. Grabon. Krakow 2007.

Baaaaardzo smaczne.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lach71   

Karmię się od dzisiaj "Beresteczkiem" z serii Historyczne Bitwy. Mniam mniam. :arrow:

Skończyłem "Cecorę" z tej samej serii, ale nie polecam. Autor nic nowego nie wniósł. Powtórzył to, czego dowiedziałem się już przed 20 laty u Podhorodeckiego. To smutne, że pozwalają na pisanie takiego czegoś. Szkoda pieniędzy, odradzam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Granat   

Biblia - Nowy Testament - Dzieje Apostolskie :arrow:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Ratel   

"Cezar - Życie Giganta" - najnowsza biografia

"Struktura Kosmosu" - dość zjadliwa pozycja jak dla humanisty, lekko wprowadzająca do zagadnień fizyki kwantowej

"Wisła Jak Krew Czerwona" - wsponienia Amerykanina zbiegłego z niewoli niemieckiej, który zamiast przebijać się do Francji wstępuje do AK i aktywnie działa w Warszawie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
mch90   

"Zmienne oblicze wojny" Martin van Creveld.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta