Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
mer

Książka, którą właśnie czytam to...

Rekomendowane odpowiedzi

- na str. 8 autor pisze, że Przeciętny Polak nie ma najmniejszego pojęcia o bitwie pod Blenheim - Hochstadt - no bez przesady, czy ta bitwa jest aż tak istotna w naszych dziejach, by dzieci w podstawówce miały się o niej uczyć?

Blenheim jest kamieniem milowym w historii wojskowości, tak samo ważnym jak Połtawa, niemniej jednak jest wydarzeniem ważnym bardziej dla miłośnikow historii militarnej niż przeciętnego zjadacza chleba (ktory nie słyszał o Kircholmie czy Beresteczku, więc czego wymagać) :mrgreen:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

Trudno się nie zgodzić, ale czy każdy obywatel ma obowiązek być znawcą sztuki wojennej i historii wojskowości?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Począłem czytać książkę Reynalda Sechera „Ludobujstwo Francusko-Francuskie Wandea departament zemsty”. Podobno bardzo dobra, ale dopiero jak ją przeczytam to się wypowiem...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gnome   

Landau - Kronika lat wojny i okupacji T. II

Allegro do dobra 'rzecz' za całt komplet trzech tomów dąłem 15 zeta :mrgreen:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Achilles   

A tak broniłem się od całego XX wieku, a przede wszystkim od obozów koncentracyjnych... Myślałem, że to jest bardzo nudne i nieciekawe. Jak się nie zobaczy na własnej skórze, nie należy ufać krótkim wzmiankom.

Aktualnie Tadeusz Borowski Pożegnanie z Marią i inne opowiadania.

Myślę, że dobrze zaczynam. :D

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
amon   

" Mao" Jung Chang , 700 stron , płodna autorka . Na razie książka całkiem fajna , baaaardzo nawet . Masa szczegółów z życia "Wielkiego Sternika i Nauczyciela" O autorce piszą że wcześniej napisała " Dzikie łabędzie" i że był to bestseller :roll: Nie znam kobiety :D a tym bardziej tych " Łabędzi..." nie wiem czy się bać ??? :D

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Obok kończenia opracowania Wipszycka&Bravo, biorę się za kolejne dwie pozycje. Pierwsza to wspominany już "KeDywu Okręgu Warszawskiego Armii Krajowej w latach 1943-1944" Henryka Witkowskiego , a druga to "Sztuka wojenna starożytnej Grecji: Od zakończenia wojen perskich do wojny korynckiej" Grzegorza Lacha. Zbierałem się już jakiś czas do kupna, a więc skoro już się zdecydowałem, warto by też przeczytać. Autor na podstawie "pięćdziesięciolecia", wojny archidamijskiej, zbrojnego pokoju, wyprawy sycylijskiej, wojny dekelejskiej i okresu od końca wojny peloponeskiej do wojny korynckiej opisuje, jak zaznacza, płynne przejście w wojskowości starożytnych Greków. Charakteryzuje przy tym m.in. manewry floty ateńskiej podczas odcinania załogi peloponeskiej na Sfakterii, szyk marszowy Brazydasa w trakcie odwrotu z Linkos, kolejne fazy bitwy pod Mantineją, walki w okolicach Syrakuz czy też bitwę pod Nemeą. Wszystko napisane ciekawy językiem, dobrze zobrazowane, i ta wspaniała bibliografia, zawierająca 413 pozycji.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gnome   

Szarota - Okupowanej Warszawy dzień powszedni

Okazyjny zakup więc warto się zapoznać z treścią.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Szarota - Okupowanej Warszawy dzień powszedni

Prawdziwa perełka ;) Jedna z moich ulubionych. Profesor Szarota wykonał naprawdę świetną pracę pisząc tę książkę.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

''Wielkie Intermezzo'' Jana Gerharda, pożal się Boże, książka, przeczytałem ''Pobyt'' Hermanna Kanta(o jeńcu niemieckim w Polsce), potem czas na ''Tylko dla orłów''.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
dzionga   

Średniowieczne dzieje Europy- Stefan Kwiatkowski. Muszę powiedzieć, że bardzo dobrze się czyta, przyjemna lektura ;)

Czytam także "Cieniom Treblinki" Ryszarda Czarkowskiego (więzień Treblinki I), kupiłam ją za jedyne 2 zł w Treblince, muszę powiedzieć, że opisy poruszające :?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta