Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
mer

Książka, którą właśnie czytam to...

Rekomendowane odpowiedzi

bavarsky   

Харкевич, В. И., Березина. 1812 г. Воен.-ист. исслед., Санкт-Петербург Воен. тип. 1893

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

HB-ki mi zupełnie nie podchodzą. Trudno, przykro mi Panie Szlanta.

A. Drabkin

Podwójny żołd, potrójna śmierć

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gnome   

Ja właśnie skończyłem książkę P. Cichorackiego Z nami jest On. Kult Marszałka Józefa Piłsudskiego w Wojsku Polski w latach 1926-1939.

Teraz zastanawiam się, czy może by sobie tego nowego Beevorego nie przeczytać.

No a na razie sczytuję Sprawozdanie sytuacyjne wojewody krakowskiego z życia polityczno-społecznego za maj 1935.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

to co czytam nie jest książką, ale wciąga jak lepszy kryminał:

Rządowy raport o stanie gospodarki. Nakładem: "Trybuny Ludu", Warszawa, lipiec 1981, ss. 128

Z punktu widzenia kogoś kto ma zapędy polityczno - gospodarcze, i interesuje się okresem l. 80 tych - sprawa pierwszorzędna...

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Witam;

to co czytam nie jest książką, ale wciąga jak lepszy kryminał:

Rządowy raport o stanie gospodarki. Nakładem: "Trybuny Ludu", Warszawa, lipiec 1981, ss. 128

Z punktu widzenia kogoś kto ma zapędy polityczno - gospodarcze, i interesuje się okresem l. 80 tych - sprawa pierwszorzędna...

pozdr

Nie do końca - mocna tam przekłamywano :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

secesjonista: co nie zmienia faktu, że krytyka polityki gospodarczej Gierka jest wyraźna, zarówno na podstawie wskaźników ekonomicznych, statystycznych jak i tego jak kolejne "polskie miesiące" wplywaly na gospodarkę. Jest już w tym opracowaniu zaznaczony wplyw "Sierpnia" na sytuację spoleczeno - gospodarczą w czerwcu / lipcu '81.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Witam;

secesjonista: co nie zmienia faktu, że krytyka polityki gospodarczej Gierka jest wyraźna, zarówno na podstawie wskaźników ekonomicznych, statystycznych jak i tego jak kolejne "polskie miesiące" wplywaly na gospodarkę. Jest już w tym opracowaniu zaznaczony wplyw "Sierpnia" na sytuację spoleczeno - gospodarczą w czerwcu / lipcu '81.

pozdr

To ja tylko poproszę byś tę krytykę uwzględniał w swych postach o PRL-u :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witaj;

żeby nie ciągnąć dyskusji: uwzględniał będę, dokładnie tak samo jak z bardzo racjhonalnych [nawet dziś!] powodów poddano krytyce postanowienia sprzed 10 mcy [czyli właśnie porozumienia jakie zostały podpisane niemal rok wcześniej między władzą a "S"]. Ów raport bardzo dokładnie opisje jak zdemolowały one gospodarkę kraju.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Czytam dwa nowe zakupy, obydwa to to reprinty XVII-wiecznych źródeł:

The battle of Lutzen and the death of Gustavus Adolphus. An eyewitness account by George Fletwood

A true relation of these German warres 1624-1636. The Thirty Years' War memoirs of Sydnam Poyntz

Poyntz to zresztą straszny blagier i często gęsto wypisuje banialuki, ale i tak bardzo ciekawa lektura.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

J. Ronikier "Hetman Adam Sieniawski i jego regimentarze", Kraków 1992

i

J. Jarzębowski "Norwid i zmartwychwstańcy", Londyn 1960

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Czekam na przesyłkę:

Najlepsza Broń. Plan mobilizacyjny "W" i jego ewolucja :) Do studiów wojskowych, pozycja wyborna.

Pozdr.

B.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

Miałem 2-tygodniową przerwę w czytaniu i dopiero dziś skończyłem Haleckiego - interesująca (może nie ma tam jakiejś specjalnie wartkiej akcji, ale to zrozumiałe, bo to przede wszystkim historia procesów - w sensie ewolucji - politycznych), niemała (ok. 500 stron) kniga, choć raczej nieprezentująca powiewu świeżości (przedwojenna) i miejscami dość "mało prolitewska" (czasami autor zrównuje pojęcie prawdy z pojęciem polskiego rozumienia przeróżnych aktów). Warto przeczytać.

Aktualnie zamierzam przeczytać całą kronikę Piaseckiego, z utęsknieniem czekając na wydanie grunwaldzkiej książki Ekdahla...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
kalki   

Przeczytałem książkę Jerzego Strzelczyka, Bolesław Chrobry. Muszę przyznać, że styl profesora Strzelczyka mnie nudzi- nie wiem, nawet czym to jest spowodowane. Mam nadzieje, że ta niechęć mi z czasem przejdzie! ;)

Obecnie:

Jan Wimmer, Wojsko polskie w drugiej połowie XVII wieku.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Chcę wreszcie zacząć: Anna Kaganiec-Kamieńska "Tożsamość na pograniczu kultur. Meksykańska grupa etniczna w Stanach Zjednoczonych"

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta