Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
mer

Książka, którą właśnie czytam to...

Recommended Posts

Martinus   

"Ziemie polskie w X wieku i ich znaczenie w kształtowaniu się nowej mapy Europy" pod redakcją redakcją profesora Samsonowicza.

"O Ludwiku Waryńskim opowieść".

Książeczka ta leży w domowej biblioteczce od wielu, wielu lat, ale nigdy wcześniej nie sięgałem. Taka luźna opowiastka, właściwie dla młodzieży, z pewnością trochę nawina, ale bardzo fajnie się czyta.

Vapnatak   

A ja właśnie na dobre zabrałem się z "Życie codzienne mieszańców ziem polskich we wczesnym średniowieczu" (2010) autorstwa prof. Marii Miśkiewicz. :) Czeka na mnie jeszcze "Religia Pomorzan we wczesnym średniowieczu" (2010) K. Kajkowskiego & A. Kuczkowskiego - wszystkie do recenzji. :P

vapnatak

Albinos   

A ja ostatnio wziąłem się za:

Świętochowski A., Pamiętnik warszawskiego chłopaka, Warszawa 2009, ss. 144 [zapiski żołnierza KeDywu OW AK w składzie ODB-18, w Powstaniu Warszawskim w baonie "Kiliński"; obraz życia młodego człowieka (rocznik 1926), który w konspiracji zaczął działać z chęci zemsty za śmierć swojego przyjaciela; całość napisana dość sprawnie, do tego wspomnienia ludzi, których nazwisk nie znajdzie się za często na kartach opracowań historii warszawskiego KeDywu (inna rzecz, że tych opracowań nie ma z kolei jakoś specjalnie dużo); pozycja ze wszech miar godna polecenia, dawno już nie czytałem tak dobrych wspomnień; z tych dotyczących okresu okupacji w Warszawie, które miałem okazję poznać, chyba tylko te Stanisława Likiernika dorównują poziomem... chociaż też zapiski Blattlera należałoby wysoko ocenić];

Rószkiewicz-Litwinowiczowa A., Trudne decyzje. Kontrwywiad Okręgu Warszawa AK 1944-1944. Więzienie 1949-1954, oprac. Kunert A. K., Warszawa 1991, ss. 216 [dopiero zaczynam lekturę, więc ciężko powiedzieć coś konkretnego, ale zapowiada się ciekawy wstęp do historii kontrwywiadu OW AK].

puella   

Ja przyjemna knige w obroty wzięłam:M. Weithmann:Ksantypa i Sokrates. Eros, małżeństwo, seks i płeć w antycznych Atenach".

Przy takiej babie- jak ta Ksantypa- to ja się nie dziwię, że Sokratesa na filozofowanie zebrało. ; )

Pozycje jak najbardziej polecam-lekka, łatwa i przyjemna. : )

Pozdrawiam.

Vapnatak   

Uwzględniając tytuł a wraz z nim tematykę Twojej lektury, słowo "pozycja" tutaj brzmi wręcz idealnie! :P

:)

vapnatak

puella   
Uwzględniając tytuł a wraz z nim tematykę Twojej lektury, słowo "pozycja" tutaj brzmi wręcz idealnie! :)

W tak poważnym temacie, jak książki tylko chłopy potrafią mieć tak perwersyjne myśli-a przynajmniej niektórzy... :P Dalej myśli rozwijała nie będę. ; )

:*

W tak poważnym temacie, jak książki tylko chłopy potrafią mieć tak perwersyjne myśli-a przynajmniej niektórzy... (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Dalej myśli rozwijała nie będę. ; )

Zaraz o perwersję oskarża.

Ech, te dziouchy.

Ja zaś po staremu przesiaduję nad materiałami o bitwie kłuszyńskiej i inszych.

W efekcie czytam fragmenty książek takich jak:

Majewski "Cecora 1620"

Sikora "Kłuszyn 1610"

"Historya prawdziwa wojny moskiewskiej przez mię Mikołaja z Marchocic Marchockiego"

i in.

Polecam te książki (nie pozycje bo dziewczynom zaraz perwersje na myśl przychodzą) :)

puella   

Panie, przy takich pozycjach, tzn. książkach perwersje same do głowy przyłażą... : D

Co by w temacie.

Ja dziś odkurzyłam sobie Tacyta i przejrzałam wyrywkowo.

Ja właśnie kończę Operacje Barbarossa P. Carella i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony bo słyszałem wcześniej wiele różnych opinii na temat tej pozycji :) a czeka na mnie jeszcze Czerwony Blitzkrieg Beshanova.

Edited by Gorodecki

Vapnatak   
W tak poważnym temacie, jak książki tylko chłopy potrafią mieć tak perwersyjne myśli-a przynajmniej niektórzy... tongue.gif Dalej myśli rozwijała nie będę. ; )

No cóż, tak mi się tylko skojarzyło. :P

Panie, przy takich pozycjach, tzn. książkach perwersje same do głowy przyłażą... : D

Ja tutaj tylko przypominam scenę z "Wiedźmina" Sapkowskiego - w bibliotece Geralt z Rivii vs. Yennefer z Vengerbergu ;P

Ja dziś odkurzyłam sobie Tacyta i przejrzałam wyrywkowo.

Tłumaczenie? Które, Hammera, czy aby może Płóciennika?

A ja nie wytrzymałem napięcia i czytam dwie książki na raz: wspomnianą wyżej Miśkiewicz oraz Kajkowskiego & Kuczkowskiego! :)

vapnatak

puella   

Nie mam pojęcia, o jaką scenę z Sapkowskiego chodzi-dla mnie ta twórczość to istny masochizm.. :P Ale proszę oświecić mnie raz!

A tłumaczenie mam stare -Hammera z '57 roku.

Nowego na oczy nie widziałam, więc wiedzy porównawczej brak, tzn. widziałam "Germanie", ale nie czytałam tego.

Edited by puella

Vapnatak   

Szkoda, bo to dobre tłumaczenie sporządzone na edycji Koestermanna chyba z 1902 r. Dodatkowo wzbogacone jest wstępem i komentarzami Kolendo.

Co do Sapkowskiego; nie oświecam bo to zostawiam Tobie. Przeczytaj "Wiedzmina", a na rzeczoną scenkę natrafisz z pewnością. :P

vapnatak

Nie mam pojęcia, o jaką scenę z Sapkowskiego chodzi-dla mnie ta twórczość to istny masochizm.. :) Ale proszę oświecić mnie raz!

...

i

ad Vapnatak:

Ja tutaj tylko przypominam scenę z "Wiedźmina" Sapkowskiego - w bibliotece Geralt z Rivii vs. Yennefer z Vengerbergu

Niestety trudno by było w tej materii Vapnatakowi Ciebie oświecić...

a to z tego prostego powodu, że scena seksu w bibliotece na zamku Toussaint, w uroczej dolinie Sansretour

tyczy się Geralta i nilfgaardzkiej czarodziejki Fringilli Vigo, a nie Yennefer.

:P

Edited by secesjonista