Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
mer

Książka, którą właśnie czytam to...

Rekomendowane odpowiedzi

bavarsky   

Dobra. Proszę się nie śmiać. Właśnie otrzymałem rozprawę pt. How to sharpen pencils. A practical and theoretical treatise on the artisanal craft of pencil sharpening, autorstwa Davida Reese. Książka liczy sobie 218 stron...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Och, śmiać się nikt nie będzie, zwłaszcza, że możesz mieć w ręce ostre narzędzie...

A ja podczytuję:

D. Thompson "Koniec czasu. Wiara i lęk w cieniu millennium"

A. Żor "Ropucha. Studium odrzucenia".

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Przyznam Ci się Marcinie, że ostatnio obserwując Twoje wpisy ze świata informatyki zacząłem się zastanawiać, czy przypadkiem nie porzuciłeś ołówków i kawy. W końcu swego czasu to były Twoje znaki rozpoznawcze niemalże. I to do tego stopnia, że biorąc ołówek do ręki, czy parząc kawę, jakoś tak moje myśli szybowały w stronę rozważań: "ciekawe, co Marcin by teraz powiedział". Ale widzę, że przynajmniej ołówki nie wypadły z łask. I dobrze.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Sebastianie. To był przerost formy nad treścią. Informatyka, to tylko hobby, ostatnio zresztą ponownie odstawione.

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
maxgall   

„Warships of the Anglo-Dutch Wars 1652-74” Angusa Konstama. Osprey, seria New Vanguard (183).

Pierwsze wrażenie: Konstam, jak to Konstam, czyli taki sobie, ale ilustracje Petera Bulla wyglądają żenująco – zwłaszcza w porównaniu z zamieszczonymi obok w dużej ilości pracami mistrzów z epoki.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Czytam z obierkiem ołówka w dłoni o fianchettowaniu na szachownicy, o zajęciu punktów centralnych e4 i e5 czarnymi oraz awizowaniem skoczkiem Sg8-f6. On to tak wystawiony działa na wielkiej przekątni a8-h1. Skutecznie niegdyś mnie przed takim otwarciem na swym lewym skrzydle [czarnymi gram], przestrzegał lokalny mistrz "spod" 5'ki, niemniej nabyłem ostatnio jedną z najlepszych polskich książek poświęconych w całości studiowaniu szeregu przypadków otwarć szachowych i tak staram się na podstawie pięknej partii J. Balparda=Alechina odbytej w Montevideo w 1938 gdzie owe "Fianchettowanie" po stronie Alechina grało witalną rolę - przełożyć to na swój koncept zwarcia pod "Jasną Górą" - bynajmniej mowa o parku w którym też się pogrywa.

I bym zapomniał, książka to praca Zygmunta Szulce pt. Otwarcia Szachowe, wyd. Czytelnik, Warszawa 1955.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
aniart   

"Z mądrości Talmudu"

Wybrali, przełożyli i opracowali Szymon Datner i Anna Kamieńska

Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 1988

"Skąd przychodzisz?

Ze śmierdzącej kropli.

Dokąd idziesz?

Do miejsca prochu, robactwa i czerwi."

AWOT 3,1

Powyższe słowa pięknie wyjaśniają pochodzenie i przeznaczenie człowieka...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

No proszę co za koincydencja... a ja wygrzebałem niedawno z górnych półek "Mój system" A. Nimzowitscha.

Warto przestudiować te najważniejsze.

Swoją drogą szkoda że nasi nie przetłumaczyli Lwa Poługajewskiego pt. Damengambit. Tschigorin-System bis Tarrasch-Verteidigung, Berlin 1987.

Pracę tę studiuję od dawna i przyznam że bardziej leży mi system Michaiła Czigorina.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Wiele odniesień np. do partii hiszpańskiej w wariancie Morphyego można odnieść do takiej bitwy spod Możajska z września 1812 r.

Ostatnio z Panem Janem, grywam hiszpańską i obronę sycylijską; w sumie na zmianę.

Edytowane przez bavarsky

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Sycylijska - zbyt mało dynamiczna i agresywna, Morphy - geniusz, ale - trochę odleciał w swym życiu.

Ja stawiam na półotwarty debiut i potem agresywną wymianę bez patrzenia na centralne pola, liczę na niekonwencjonalne ruchy, tak od szesnastego posunięcia...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Sycylijska - zbyt mało dynamiczna i agresywna

Ja wiem?

Po:

1. e2-e4 c7-c5

Masz rozpoczęte otwarcie sycylijskie. Zresztą posunięcie czarnych uchodzi za jedną z najlepszych odpowiedzi na e2-e4 białych. Z pola c5 pion atakuje punkt centralny d4 utrudniając białym posunięcie d2-d4.

Jeśli natomiast białe zagrają d2-d4 tworząc wariant otwarty, to po biciu c5:d4 otrzymują czarne otwartą kolumnę c i rozwijają atak na skrzydle hetmańskim jako przeciwwagę na ewentualny atak białych na skrzydło królewskie.

Gra taka od razu przebiera charakter bardzo wyraźny i ostry, jest bardzo trudna dla prowadzenia dla obu stron. W wariancie zamkniętym białe mogą zaniechać zdobywania punktu d4 w pierwszej fazie gry, tj. nie grać wspomnianego d2-d4, natomiast zrazu opanować punkt d5 - tutaj w myśl zasady że należy w miarę możności przeciwstawiać się zamiarom przeciwnika, w tym przypadku zamiarowi otrzymania otwartej kolumny c.

2. Sb1-c3 Sb8-c6

3. g2-g3 d7-d5

4. e4:d5 e6:d5

5. Gf1-g2 Sg8-f6

6. d2-d3 Gf8-e7

7. Sg1-e2 d5-d4

8. Sc3-e4 0-0

9. 0-0 Sb8-c6

10. Se2-f4 Sc6-e5

11. Se4:f6| Ge7:f6

12. Sf4-d5 Gc8-g4

13. f2-f3 Gg4-e6

14. Sd5:f6| Hd8:f6

15. f3-f4 Se5-c6

16. Hd1-h5

Partia białych lepsza. Czigorin-Tarrasch, Ostenda 1907.

Edytowane przez bavarsky

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Dostałem ostatnio broszurę zamówioną czas temu na amazonie, Fischer vs Spassky, The World Chess Championship Match 1972, które to mistrzostwa odbyły się w Reykjawicku. Adnotacje serbskiego arcymistrza Svetozara Gligoricia.

Relacja obejmuje 21 meczy.

-----

Dialog miedzy Bobbym Fischerem a arcymistrzem Vlastimilem Hortem podczas turnieju w Siegen w roku 1970.

Hort po 44 posunieciu proponuje :

" Nie wiem kto ma lepszą pozycję, Bobby, ale proponuję remis "

" Ja też nie wiem kto ma lepszą pozycję , ale mam przewagę pionka " odpowiedział Fischer, odmawiając .

Bobby wygrał tę partię po 92 posunięciach.

( za Andrew Soltis " Bobby Fischer Warszawa 2004 Wydawnictwo RM s. 14)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta