Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/

Rekomendowane odpowiedzi

FSO   

Witam;

secesjonista: miałem przyjemność [?!] słuchać dyskusji z jego udziałem książki o Grossie i o Żydach, oraz o tym jak komuniści wedle tego pana dochodzili do władzy. O tzw. podziemie niepodległościowe, też owa dyskusja zahaczała. Bodajże był on gościem w Trójce [d. PR3], kilka razy - jest tam taki jeden także nawiedzony - a rozmowy z nim o godzinach mocno nocnych były niżej wszelkiej krytyki.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Zauważ że nie wzięli pod obronę ludności polskiej tylko sam lud roboczy, to ilu ziemian, bogatszych mieszczan, inteligentów i in zostanie zamordowanych było im zupełnie obojętne.

A nieprawda.

W odezwie Do robotników rolnych z sierpnia 1920 r. przywódcy TKRP przestrzegali prze dokonywaniem krwawego samosądu na właścicielach ziemskich: Nie znęcajcie się nad temi wrogami waszymi, bo nie przystoi robotnikowi uczciwemu plamić rąk zemstą bezcelową.

W manifeście do czerwonoarmistów pisano:

Jeńców należy traktować łagodnie, otoczyć troskliwością koleżeńską polskich robotników i włościan... Chwytajcie i prześladujcie nie szeregowych członków, lecz świadomych kontrrewolucjonistów, przywódców i naganiaczy czarnosecinnych i żółtych organizacji. Przejawiajcie więcej wnikliwości i ostrożności.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Nie znęcajcie się nad temi wrogami waszymi, bo nie przystoi robotnikowi uczciwemu plamić rąk zemstą bezcelową.

A to coś ci mówi ?

Jeńców należy traktować łagodnie, otoczyć troskliwością koleżeńską polskich robotników i włościan... Chwytajcie i prześladujcie nie szeregowych członków, lecz świadomych kontrrewolucjonistów, przywódców i naganiaczy czarnosecinnych i żółtych organizacji.

Jeśli nie jest to nawoływanie do mordowania i prześladowania tych co się będą bronić to co ?

Myślenie nie boli(zalecam przed pisaniem takich postów jak powyższy).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

O Samuelu widzę, że myślisz, że to ot tak poszło w zapomnienie. Jesteś mi coś winien. Oskarżyłeś mnie o pomówienie i oszczerstwo, a to poważna sprawa:

Proszę mnie nie pomawiać oszczerczo o poglądy, których nie posiadam i nie posiadałem, a i posiadać nie zamierzam.

Ja wiem, że na lewicy taki słowa lekko przychodzą. Ale ja nie jestem z lewicy i proszę o jedno. Odpowiedz na me pytanie:

Czyli ideowy komunista, według Twego sumienia, nie morduje wrogów klasowych ?

Jeżeli odpowiesz nie(morduje), ja Cię przeproszę za oszczerstwo i pomówienie, jeżeli tak, spodziewam się tego od Ciebie.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Jeśli nie jest to nawoływanie do mordowania

A jest nawoływaniem do mordowania?

Prześladujcie, chwytajcie... ani słowa o mordowaniu.

Ale może chodzi o to, że jak komunista krzyczy "złapcie go" to musi mieć na myśli "zabijcie (najlepiej z atrakcjami)", a jak prawicowiec krzyczy "zabijcie go" to ma na myśli "złapcie i przyprowadźcie go do mnie a ja mu powiem żeby tak nie robił".

Czy jakiś inny schemat?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Czyli ideowy komunista, według Twego sumienia, nie morduje wrogów klasowych ?

Panuje jakieś dziwne mniemanie, że każdy komunista to zbrodniarz, który myśli tylko o przelewaniu krwi burżujów. Socjalizm nie może być budowany na krzywdzie ludzkiej i zbrodniach, a i marksistowska dyktatura proletariatu nie powinna i nie musi opierać się na prześladowaniach i represjach. Ergo ideowy komunista nie może mieć na sumieniu krwi niewinnej. Lewicowiec to humanista, a zbrodnia jest zaprzeczeniem humanizmu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Ergo ideowy komunista nie może mieć na sumieniu krwi niewinnej. Lewicowiec to humanista, a zbrodnia jest zaprzeczeniem humanizmu.

Trochę długi wywód jak na tak proste pytanie, więc proszę o uściślenie co znaczy u Ciebie niewinnej

Czy wróg klasowy jest niewinny ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Trockiego i Raskolnikowa już wymieniłem. Niewątpliwie ideowcem był też Lenin, a z Polaków działających w Rosji Marchlewski czy Dzierżyński.

Czyli Krwawy Feliks ma Twym zdaniem na rękach tylko krew winnych ?

A co Z Romanowymi ? Lenin też kazał ich rozwalić, bo byli winni ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Zatem Lenin i Dzierżyński nie mają na swych rękach żadnej niewinnej krwi, dobrze rozumiem Samuelu?

Lenin i Dzierżyński działali w trudnych warunkach. Obaj do pewnego momentu (to znaczy, do kiedy nie wyrwało się to spod kontroli) starali się zapobiegać zbrodniom dokonywanym przez stronę bolszewicką. Lenin osobiście kazał usunąć nieodpowiedzialnych czekistów, ponoć szalał też z rozpaczy, gdy dochodziło do zbrodni "czerwonych".

W przypadku tych dwóch osób prawda miesza się z fikcją, ustalenia rzetelnych historyków z obustronną propagandą. Toteż nie wystawiałbym takich ocen.

Tomaszu,

Lenin chciał zneutralizować cara jako czynnika konsolidującego kontrrewolucję, jednak do mordu doszło na rozkaz miejscowych władz w związku ze zbliżaniem się białego frontu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Samuel Łaszcz napisał:

Lenin i Dzierżyński działali w trudnych warunkach.

Nie przeproszę Cię Samuelu, bo wychodzi na moje,a Twe słowa: Socjalizm nie może być budowany na krzywdzie ludzkiej i zbrodniach, a i marksistowska dyktatura proletariatu nie powinna i nie musi opierać się na prześladowaniach i represjach. Ergo ideowy komunista nie może mieć na sumieniu krwi niewinnej. Lewicowiec to humanista, a zbrodnia jest zaprzeczeniem humanizmu to pustosłowa.

Ale je zapamiętam.

---------------------------------------

Lenin chciał zneutralizować cara jako czynnika konsolidującego kontrrewolucję, jednak do mordu doszło na rozkaz miejscowych władz w związku ze zbliżaniem się białego frontu.

A skąd nagle taka pewność ? Jeszcze niedawno pisałeś:

Spotkałem się z tezą, że zabójstwo zostało dokonane na polecenie miejscowych władz w związku ze zbliżaniem się białego frontu i pytam także dlatego.

Poza tym nawet Twoi idole się z tym nie zgadzają. To z Przeglądu:

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=18&ved=0CEYQFjAHOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.przeglad-tygodnik.pl%2Fpl%2Fartykul%2Fjak-sie-pozbyc-mikolaja&ei=HZjiTfOwJ5Dm-gbfnJTzBg&usg=AFQjCNGYYML-AcsXvuaeLkd0_EMfYU2vVw

Po pierwsze, czekiści z oddziału egzekucyjnego być może sądzili, że rozkaz zgładzenia cesarza z rodziną wydały lokalne uralskie władze bolszewickie. Liczne dostępne dziś źródła, m.in. wspomnienia Lwa Trockiego, świadczą, że decyzja zapadła w Moskwie i została powzięta w kręgu Lenina i Swierdłowa.

To z Polityki:

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=22&ved=0CB0QFjABOBQ&url=http%3A%2F%2Farchiwum.polityka.pl%2Fart%2Fcarska-krew%2C358932.html&ei=eJniTc3vMYqF-waXyaWaBg&usg=AFQjCNFBSw-HhnXQxfc5A_aVfqUJx6rcRA

Bolszewicy, którzy w październiku 1917 r. zawładnęli Rosją, zamordowali cara Mikołaja II i jego najbliższą rodzinę (rozkaz miał wydać osobiście Lenin).

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   
Lenin i Dzierżyński działali w trudnych warunkach. Obaj do pewnego momentu (to znaczy, do kiedy nie wyrwało się to spod kontroli) starali się zapobiegać zbrodniom dokonywanym przez stronę bolszewicką. Lenin osobiście kazał usunąć nieodpowiedzialnych czekistów, ponoć szalał też z rozpaczy, gdy dochodziło do zbrodni "czerwonych".

Hitler i Himmler też starali się ograniczać zabijanie w komorach gazowych.

Samuelu, Twoje usprawiedliwianie zbrodniarzy jest wręcz obrzydliwe. Leci raport.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Samuel nie usprawiedliwia... pisze o ciężkich warunkach w jakich przyszło im działać i że wymknęło im się to spod kontroli.

Tylko czy to zwalnia z odpowiedzialności?

KWP też przyszło działać w ciężkich warunkach... drogi Samuelu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta