Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
mer

Książka, którą właśnie czytam to...

Rekomendowane odpowiedzi

amon   

Narya:

Akurat książki Pipesa dotyczące ZSRR i komunizmu w ogóle, a już tym bardziej "Komunizm" są bardzo subiektywne.

Pozwolę nie zgodzić się z Twoją opinią . Pipes jest profesjonalnym krytykiem i znawcą komunizmu w ogóle , a Davies to dziecię we mgle . Pojęcie znikome, bajer na poziomie disco polo.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

I znowu kilka pozycji na tapecie:

Nowożycki B., Batalion Armii Krajowej "Czata 49" w Powstaniu Warszawskim, Warszawa 2008, ss. 207.

Wyrozumski J., Historia Polski do roku 1505, Warszawa 1984, ss. 254.

Straty Warszawy 1939-1945. Raport., pod red. Fałkowski W., Warszawa 2005, ss. 696.

Ostatnia pozycja, to prawdziwa perełka. Praca podzielona na 28 rozdziałów, poświęconych m.in. poszczególnym dzielnicom, nalotom na Warszawę, stratom w przemyśle, zabytkach, sytuacji Żydów czy też religijności Warszawiaków okresu okupacji. Wśród autorów tak uznane osoby jak Tomasz Szarota, Krzysztof Pawłowski, Karol Mórawski, Jerzy Majewski, Marek Barański, Grażyna Kurpiewska czy też Jarosław Zieliński. Sporo ciekawych zdjęć i interesujących danych, bibliografia Warszawy na ponad 10 stron... istny cud, można by rzec...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Karl Unruch - Langemarck. Legende und Wirklichkeit - o jednym z największych mitów propagandowych I wojny światowej. Jedyna bitwa z PWS o której wspomina w swoim Mein Kampf Adolf Hitler - podówczas starszy szeregowy Królewskiej Armii Bawarskiej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

Dzisiaj udało mi się przebrnąć zarówno przez Jagiełłę jak i Poniatowskiego. Obydwie książki są bardzo dobre, autorzy podchodzą do opisywanych postaci z pewnym dystansem i obiektywnością. Jak najbardziej polecam.

Pomęczę trochę dwa BKD - ki (których jeszcze nie czytałem): Hetman Jan Zamoyski 1542 - 1605 Podhorodeckiego i Pod Chocimiem 1673 Sadzewicza, a także Polskę pierwszych Piastów pod red. Manteuffla (szkoda tylko, że jakiś debil, który wypożyczał tą książkę przede mną, wydarł całkiem sporą ilość stron).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
amon   

"Shinsengumi , ostatni wojownicy szoguna " autor R. Hillsborough , wyd. Belona. Książka jest rewelacyjna .

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lu Tzy   

Dzisiaj skonczylem "Strach" Grossa. Niby czlek swiadom tego, co sie dzialo, ale lektura wyimkow zeznan i wyznan jest wstrzasajaca. Teraz czas na "Wokol strachu".

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
sebas   

"Najkrótsza historia II wojny światowej" Olgierd Terlecki.

"Pożegnanie z Marią i inne opowiadania" Tadeusz Borowski - kolejna lektura szkolna;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lu Tzy   
Zacząłem czytać Nowy Testament. Nudy, ale doczytam do końca.

Tylko potem przeczytaj i Stary Testament. Inaczej nie warto.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lu Tzy   

Owszem. Warto obie pozycje co najmniej dwa razy przestudiowac...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

W piątek skończyłem Podhorodeckiego, w sobotę Sadzewicza, dziś Polskę.... Podhorodecki w swej biografii Zamoyskiego nie podaje zbyt wiele nieznanych mi faktów, przeczytałem tego BKD - eka tylko dla poznania jego opinii na temat tamtych kwestii i mam kilka uwag:

- s. 104: straty Zamoyskiego pod Byczyną szacuje na 1000, straty Maksymiliana na 2000, tymczasem Polaków padło tam ok. 1800, Niemców ok. 1200 i nie sposób określić, którzy z nich należeli do kogo - najprawdopodobniej zdecydowana większość Niemców walczyła po stronie habsburskiej, ale co z Polakami?

- s. 107: frazesy o antyprotestantyzmie Zygmunta, jego skrytości i milczkowatości,

- s. 109: Zygmunt (wbrew twierdzeniom Podhorodeckiego) nie chciał rozszerzania wpływów papiestwa i wojny z Portą i nie otaczał się jedynie katolikami,

- s. 110: Podhorodecki pisze, że na sejmie pacyfikacyjnym Zamoyski proponował pełną tolerancję religijną; jak skoro na tym samym sejmie wysuwał projekt zawężenia kandydatów do tronu elekcyjnego do samych Słowian i katolików,

- s. 156: kolejne frazesy o tym jak to Zyzio chciał, by Habsburgowie i papież sterowali polityką RON itd.

Potrafił jednak zaznaczyć, że:

a) Zamoyski pod koniec życia zdziadział politycznie

b) nie dostał buławy za umiejętności wojskowe, a dobrą współpracę z władcą

Co do pracy Sadzewicza, jest to chyba pierwsza próba napisania 'monografii' :P drugiej bitwy chocimskiej. Jak na BKD całkiem udana, jest (jak na BKD...) szczegółowy opis kampanii 1672 - 1673 (ale opis bitwy można było rozszerzyć), niestety są błędy merytoryczne (np. nazywanie lewobrzeżnej Ukrainy zachodnią), jak i błędy warsztatowe, że tak powiem (z armii tureckiej opisano tylko janczarów, no ale rozumiem, to tylko książeczka popularnonaukowa...).

Czytanie łatwych książeczek odbiło mi się czkawką (zwłaszcza, że miałem 2 - dniową przerwę w czytaniu), gdy zacząłem czytać Polskę pierwszych Piastów, książka naprawdę dobra, ale napisana raczej bez polotu i nie wciągała.

Pozostaję przy RON;

J. Besala, "Stanisław Żółkiewski"

D. Orłowski, "Chocim 1673"

Muszę się jakoś odreagować tą architekturę drewnianą na konkursie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Czasem dobrze jest oderwać się od książek naukowych i przeczytać coś o leciutkim zabarwieniu historycznym.Polecam trylogie husycką Sapkowskiego którą skończyłem czytać.Ta książka naprawde potrafi poprawić humor :P

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A ja właśnie przeczytałem moj najnowszy zakup - 'Cromwell's war machine. The New Model Army 1645-1660' Keitha Robertsa. Bardzo interesująca praca o jednej z najsłynniejszych armii XVII wieku - od rekrutacji i szkolenia, przez opis formacji, po opis kampanii.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

A ja sobie właśnie kupiłem (i przeczytałem): "Piękne lata trzydzieste" Andrzeja Garlickiego. Tytuł przewrotny. Oj mocna rzecz o sanacji. Dzionga Ty tego lepiej nie czytaj. Mocną stroną są obszerne cytaty. Polecam bo za te 24 zł warto. (Za dwa razy tyle też).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta