Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
jachu

Gdzie, co, za ile?

Rekomendowane odpowiedzi

Andreas   

Nad Derdejem się zastanawiałem, ale w końcu odpuściłem i postanowiłem poczekać na opinie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

Mnie nie pytaj :P Wystarczy, że na historykach niezbyt pochlebnie się o niej wyrażają.

Mnie nie nastrajają optymistycznie mapy - w tytule rejony są trzy, mapy są dwie ;|

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Od początku sierpnia udało mi się w ten czy inny sposób wejść w posiadanie:

Toborek T., Edward Pfeiffer "Radwan", Łódź 2009, ss. 142;

Kwiatkowski M., Architektura mieszkaniowa Warszawy, Warszawa 1989, ss. 528;

Dzieje Woli, pod red. Kazimierski J., Kołodziejczyk R., Kormanowa Ż., Rostkowska H., Warszawa 1974, ss. 736;

Leszczyński K., Heinz Reinefarth, Poznań 1961, ss. 92;

Powstanie w Ich pamięci, pod red. Sztyk A., Warszawa 2008, ss. 263;

Majorkiewicz F., Dane nam było przeżyć, Warszawa 1972, ss. 383;

Jurga T., Bzura 1939, Warszawa 1984, ss. 165;

Dunin-Wąsowicz K., Warszawa w latach 1939-1945, Warszawa 1984, ss. 407;

Karczewski L., 21 Warszawski Pułk Piechoty "Dzieci Warszawy", Warszawa 1992, ss. 44;

Kwiatkowski M.J., "Tu mówi powstańcza Warszawa". Dni Powstania w audycjach Polskiego Radia i dokumentach niemieckich, Warszawa 1984, ss. 740;

Nagielski M., Warszawa 1656, Warszawa 1990, ss. 256.

Teraz jeszcze tylko dopaść Wyszczelskiego i Zarembe, i na jakiś czas spokój z zakupami...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
redbaron   

No ja się wczoraj wzbogaciłem o obydwa polskie Ospreye z serii Wielkie Bitwy Historii i Wielke Bitwy II Wojny Światowej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Kolejne zakupy... choć miałem we wrześniu odpuścić sobie:

Kirchamyer J., Uwagi i polemiki na marginesie londyńskiego wydania "Polskie Siły Zbrojne w II Wojnie Światowej", Warszawa 1958, ss. 168;

Jurga T., Karbowski W., Armia "Modlin" 1939, Warszawa 1987, ss. 500;

Sawicki J.Z., VII Obwód Okręgu Warszawskiego Armii Krajowej "Obroża", Warszawa 1990, ss. 380;

Kumor E., Wycinek z historii jednego życia, Warszawa 1967, ss. 340;

Potulicka-Łatyńska T., Dziennik powstańczy 1944, Warszawa 1998, ss. 47;

Białous R., Walka w pożodze, Warszawa 2009, ss. 128;

Kula M., Zegarek historyka, Warszawa 2001, ss. 247.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Kula M., Zegarek historyka, Warszawa 2001, ss. 247.

A o czym traktuję ta książka? Kupiłem inną pozycję pana Kuli, tj. "O co chodzi w historii?" i jestem naprawdę pod wrażeniem ;)

Zakupy sierpnia i września:

W. K. Roman, "Konspiracja polska na Litwie i Wileńszczyźnie", Toruń 2001;

P. Kołakowski, "NKWD i GRU na ziemiach polskich 1939-1945", Warszawa 2002;

Zbigniew Wójcik, "Historia powszechna. Wiek XVI-XVII", Warszawa 2008;

K. Slepyan, "Partyzanci Stalina", Poznań 2008;

E. Kotarska, "Proces czternastu", Warszawa 1998;

W. Bartoszewski, "Powstanie Warszawskie", Warszawa 2009;

W. Roszkowski, "Historia Polski 1914-2005", Warszawa 2007;

J. Ślaski, "Żołnierze wyklęci", Warszawa 2003;

L. M. Bartelski, "Mokotów 1944", Warszawa 1972;

A. Kamiński, "Zośka i Parasol", Warszawa 2009;

J. Anderson, "Che Guevara", Warszawa 2008;

I, jak dla mnie, perełka:

J. Berghauzen, "Podhale w czasie okupacji 1939-1945", Warszawa 1977, książka wydana w nakładzie: 1200 + 50 egz.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

O czym traktuje? Ogólne refleksje nt. czasu i jego roli w życiu historyka. A że książka Ci się spodobała, to jak najbardziej słuszna reakcja;) Profesor Kula jest człowiekiem o niesamowitym poczuciu humoru, świetnym podejściu do studenta, i bardzo trzeźwym spojrzeniu na historię. Aktualnie planuję wybrać się do niego na seminarium.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gnome   

Don z tej listy nie kupowałbym Roszkowskiego jak już to wolałbym sobie kupić 9 i 10 tom (ew. 5 Świata Książki) Wielkiej Historii Polski Fogry, nowsza, lepiej napisana i ogólnie lepiej omawiająca zagadnienia z lat 1918-2001.

A jak interesują Cię zagadnienia związane z działalnością podziemia na Podhalu to możesz sobie przeczytać Wojna i okupacja na Podkarpaciu i Podhalu : na obszarze inspektoratu ZWZ-AK Nowy Sącz 1939-1945 jest to książka którą napisali Grzegorz Mazur, Wojciech Rojek, Marian Zgórniak na podstawie dokumentów inspektoratu ZWZ-AK Nowy Sącz.

Aczkolwiek od razu zaznaczam, że są tam pomyłki jeżeli chodzi o nazwy miejscowości np. Bigonice (powinno być Biegonice, obecnie dzielnica N. Sącza), Kasina Mała (powinno być Kasinka Mała) etc., ale warto przeczytać.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Don z tej listy nie kupowałbym Roszkowskiego jak już to wolałbym sobie kupić 9 i 10 tom (ew. 5 Świata Książki) Wielkiej Historii Polski Fogry, nowsza, lepiej napisana i ogólnie lepiej omawiająca zagadnienia z lat 1918-2001.

Wszyscy dotychczas mi mówili, że książka Roszkowskiego to jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza pozycja opisująca lata 1918-2005.

A jak interesują Cię zagadnienia związane z działalnością podziemia na Podhalu to możesz sobie przeczytać Wojna i okupacja na Podkarpaciu i Podhalu : na obszarze inspektoratu ZWZ-AK Nowy Sącz 1939-1945 jest to książka którą napisali Grzegorz Mazur, Wojciech Rojek, Marian Zgórniak na podstawie dokumentów inspektoratu ZWZ-AK Nowy Sącz.

Przyznam, że jakoś specjalnie mnie to nie interesuje. Książkę Berghauzena kupiłem ze względu na to, iż wybieram się na rajd szlakiem 1 PSP AK i pasowałoby co nieco wiedzieć. Może po tej lekturze mocniej wgłębię się w ten temat ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
youpendi   

Ja bardzo skromnie, bo kupiłam w zeszłym tygodniu trzy książki. Ale ciągle liczę aż mój 'budżet' się ustabilizuje i wtedy zamierzam kupić nieco więcej ;).

A. Garlicki - Józef Piłsudski, Warszawa 1989 - za bodajże 4.99 na allegro :) (+przesyłka)

kupić chciałam jeszcze 'Od maja do Brześcia' i 'Od Brześcia do maja', więc wyszukałam stosowne tytuły i zamówiłam. Szczęśliwa weszłam na mejla, żeby sprawdzić czy przyszła wiadomość od sprzedawcy. Przelałam pieniądze na konto i..

po kilku dniach odbieram paczki, a w nich:

A. Garlicki - 'Od maja do Brześcia' (6.00 - odbiór osobisty)

i druga A. Garlicki - 'Od maja do Brześcia'. (12.00 z przesyłką)

tak tak, wcale tytułów źle nie napisałam ;)

Edytowane przez youpendi

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gnome   

Don kiedyś czytałem tę książkę, autorstwa Andrzeja Alberta ;), czyli wydanie z zeszłej epoki, nie urzekła mnie ona, a na pewno nie jest to jedna z najlepszych pozycji dot. tego okresu (może i była w PRL), ale to moje zdanie.

Jak przeczytasz to napisz czy Ci się spodobała.

Don mam prośbę jak możesz to napisz czy w końcu Roszkowski poprawił datę japońskiego ataku na Pearl Harbor z 7 IX na 7 XII?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta