Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Furiusz

Nowa wędrówka ludów czyli co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Furiusz   
Czyżby?

No właśnie, czyżby? Bo widzę tu coś na kształt sławnego Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius. które najpewniej nigdy nie padło i jest wymysłem kronikarskim Cezariusza z Heisterbachu choć przypisuje się uparcie Arnaud Amalric.

Przyjrzymy się zatem Twoim pomysłom:

Przy czym Breivik - pobożny protestant - otwarcie głosi, że celem zabijania była obrona CHRZEŚCIJAŃSTWA.

Nieprawda! Breivik w swoim chorym umyśle uznał, że będzie to najlepszy sposób na rozpropagowanie jego manifestu politycznego i wysłanie jasnego sygnału: The operation was not intended to kill as many people as possible, but to give ‘a sharp signal’ to the people that can’t be misunderstood,” Heger said, citing Breivik’s comments in court. “As long as the Labor Party follows its ideological line and continues to deconstruct Norwegian culture and import Muslims en masse so they must take responsibility for this treason

O jaki manifest chodzi ano - In the document entitled “2083 -- A European Declaration of Independence,” which Breivik began writing while he was still a member of Norway’s opposition Progress Party, he described how the attacks would form part of a crusade against “cultural Marxism” and the rising “Islamization” of Europe. Large sections of the document have been copied from Theodore Kaczynski’s 1995 manifesto, according to the Norwegian political analysis website Document.no.

Pośrednio oczywiście jest to mowa o obronie chrześcijańskich korzeni i tradycji Europy (bo jak inaczej to odczytać) ale w żadnym momencie nie głosił, ze masakra jakiej dokonał była w obronie chrześcijaństwa to Twoja manipulacja.

Wszystkie cytaty za BloombergBussines - Norway Killing Suspect Ordered Into Isolation for Four Weeks Link.

1978. Pastor Jim Jones powoduje śmierć 908 wyznawców założonego przez siebie CHRZEŚCIJAŃSKIEGO kościoła oraz 3 osób postronnych, a na koniec zabija siebie. Czy to był akt terroryzmu? Nie wiem, co nim kierowało, ale jeśli nawet nie, śmierć jest śmiercią.

Byłbym daleki od nazywania tego tworu chrześcijańskim kościołem - ot zwykła sekta. Wśród zabitych postronnych był kongresman Leo Ryan który poleciał do kolonii by wyciągnąć z niej ludzi. Ludzie którzy zostali na miejscu - winni zresztą zamachu na kongresmana popełnili samobójstwo przez zażycie cyjanku, sam przywódca sekty strzelił sobie w głowę.

1998. Miasteczko Omagh w Północnej Irlandii. W wyniku wybuchu samochodu, wypełnionego prymitywnymi materiałami wybuchowymi, a po części nawozów azotowych, ginie 31 osób - w tym dzieci, kobiety w ciąży, starcy, a ok. 220 zostaje rannych. Zamach miał miejsce już po podpisaniu tzw. "porozumienia wielkopiątkowego". Terroryzm w Północnej Irlandii miał na celu ochronę KATOLICYZMU.

Kolejne bezczelne kłamstwo - RIRA nie miała na celu obrony katolicyzmu i nie była organizacją katolicką. Bezczelnym kłamstwem jest przypisywanie im takich intencji zwłaszcza w momencie w którym dobrze wiesz, że zamach miał na celu zerwanie porozumienia wielkopiątkowego w którym ani słowa nie ma o kwestiach religijnych.

Dalej czysta manipulacja, zarówno ETA jak NAR miały cele polityczne, fakt katolik zabijał katolika tylko to nie jest ta sama sytuacja co w przypadku zamachów paryskich czy generalnie muzułmańskich których podłoże jest diametralnie inne.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Próbkę to akurat dostał Tyberiusz - brutalny zabieg (nie mający uzasadnienia medycznego) dokonywany na bardzo młodych kobietach częstokroć wbrew jej woli. Proponuję udać się do najbliższej kobiety, zapewne mamy, opisać ów zabieg i zapytać się o ocenę. Dostał też Tyberiusz kilka pytań skierowanych bezpośrednio do niego, na które nie potrafi jak widać sensownie odpowiedzieć.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
krakus57   

1./Wiele się mówi o problemach z asymilacją, no a dlaczego koniecznie muszą się owi emigranci asymilować i co pod tym się kryje? 2./Mam takie wrażenie, że pod ten termin wielu wkłada zwykle: "zglajszachtowanie" innych. 3./ Nie wystarczy by przestrzegali naszego prawa i naszej odrębności kulturowej? 4./ A działać ma to w pewnym zakresie też w drugą stronę.

I pod tym należy sie podpisać . Przy czym :

ad 1./ Asymilacja w potocznym znaczeniu oznacza WSPÓŁŻYCIE / WSPÓŁISTNIENIE ( z naciskiem na współ ) form częściowo ODRĘBNYCH , które mają punkty STYCZNE ! Jeżeli takich brak lub są w szczątkowej ilości taka reakcja nie może nastąpić . Nie tylko fizyka i chemia się kłania .

ad 2./ Wtedy nie ma asymilacji a wyniszczenie ( wystarczy przykład Indian ).

ad 3./ Problem w tym ,że owi in spe kandydaci do " asymilacji " absolutnie z takim stanowiskiem się nie zgadzają . A to PODSTAWA do współistnienia .

ad 4./ vide pkt 3 . Zwykłe prawo retorsji .

Wracając do asymilacji . Pełna asymilacja musi sie zakończyć przyjęciem formy wzorcowej .Czyli nic innego jak ( w przypadku osób ) konwersją genetyczno - narodowo - kulturową . A to nie zawsze ma szanse.

MJR

Edytowane przez krakus57

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   

Proszę! Polacy też mogą być pomocni: http://facet.wp.pl/kat,70996,wid,17986179,wiadomosc.html?smgnzebaxbaxhefticaid=115f9e

Ja się zastanawiam czy Europa ma jakiś pomysł co zrobić wiosną gdy rozpocznie się sezon żeglugowy na morzu Śródziemnym?

Bo ja w swej naiwności widzę następną falę stateczków, łódek i pontonów kierujących się ku europejskim brzegom. Ciekaw jestem czy jeszcze ktoś o tym myśli...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
fraszka   

Jancecie drogi, coś Ci zależy, żeby się samobiczować. Nie wydaje mi się, że nie ma różnicy we współczesnym chrześcijaństwie, a islamie. Nie wiem jaki odsetek chrześcijan i ateistów dokonuje obecnie zamachów, piszesz o włoskich Czerwonych Brygadach, ostatnie działania to lata 70. XX w., fakt, że spektakularne, jak np. . porwanie szefa dowództwa wojsk lądowych NATO na południową Europę gen. Jamesa Doziera:) niemiecka Frakcja Czerwonej Armii to lata 90. XX w. samo-rozwiązali się w 1998 r.Ich najważniejsze akcje to: 24.05.1972 r. – zamach bombowy w Heidelbergu na kwaterę główną armii amerykańskiej w Europie – zginęło trzech żołnierzy, 01.021985 r. – zabójstwo Ernesta Zimmermana, szefa koncernu zbrojeniowego MTU w Gauting, 01.04.1991 r. – zabójstwo w Düsseldorfie Detleva Rohweddera, prezesa Urzędu Powierniczego (Treuhandanstalt), niemieckiej agencji państwowej, odpowiedzialnej za prywatyzację majątku państwowego w byłej NRD.

Można jeszcze napisać o Konspiracyjnych komórkach Ognia (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς) – które ujawniły się w Grecji 21.01.2008 r. i które opowiadają się za miejską wojną, rozumianą nie jako środek prowadzący do celu, ale jako cel sam w sobie, za oporem pojmowanym jako sztuka.

Nie wiem gdzie widzisz w nich JAKIKOLWIEK PODTEKST RELIGIJNY.

Protestanci z katolikami w Irlandii Płn. - to faktycznie był problem religijny. Ale z tego co wiem, to IRA (i to jakis odłam) ostatni atak przeprowadziła w 2010 r.

Można jeszcze wymienić ruchy pro life w USA.

Brevik to raczej terroryzm polityczny - prawicowy.

Ale swoja drogą, czy te ruchy Tobie zagrażają? Czy ci ludzie wychodzą poza swoje kraje? Chcą swoje zasady wprowadzać we Francji czy Belgii?

Nie w porządku jest porównywać terroryzm islamski z jakimkolwiek współczesnym terroryzmem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Wracajac do dyskusji - to raczej my nie potrafimy się dostosować. Nasi ziomkowie pobili bogu ducha winnego bodajże Syryjczyka, a gimnazjalistka z Iranu ze strachu przeszła na chrześcijaństwo. Więc kto się nie umie przystosować? My czy oni?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
fraszka   

Dodam panowie, że jadę w grudniu na 2 tygodnie do ... Grecji, europejskiej wylęgarni imigrantów. Jak wrócę to Wam opowiem, co moje zielone oczy widziały. Postaram się zapamiętać jak najwięcej i zobaczymy, może diabeł nie taki straszny jak go malują:) Może przyznam rację Jancetowi? A może jednak powiem... wiesz Gregsky, mieliśmy rację:) Życzcie mi powodzenia panowie, jadę jak zwykle z dziećmi i mamy nadzieję, jak zwykle na dobrą zabawę i zanurzenie się w świat mitologii, którą w wersji p. W. Markowskiej zawsze uwielbiałam. Może spotkam Zeusa?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Bon voyage, przekonaj się, że imigrant to nie żądny kastracji, sterylizacji i obrzezania morderca w pasie Szachida.

A na Zeusa uważaj, bo jeszcze pojawi Ci się w postaci byka.

EDIT: Zgadzam się z Jancetem. Do ISIS nie musi wstępować gorliwy muzułmanin. Wystarczy, że będzie psychopatą, niewyżytym zboczeńcem np nekrofilem etc. i ISIS jest dla niego ziemią obiecaną. Wielu nie islamistów robiło gorsze rzeczy... Czy tylko wśród islamistów są potwory? Bywa, że taki przechodzi obok nas na ulicy, a my nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy.

Edytowane przez TyberiusClaudius

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Na zwyrodniałość? Przecież do ISIS takich na pewno dużo ciagnie, którzy chcą zabijać, mordować, łupić, kraść, gwałcić, moze i nawet zajmować się nieboszczykami... Poczucie siły, bezkarność, moze nawet spełnienie chorych marzeń?

PS. Nie mówię, że to większość.

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
jancet   

Zaczynam się na serio bać.

Przyjrzymy się zatem Twoim pomysłom:

"Przy czym Breivik - pobożny protestant - otwarcie głosi, że celem zabijania była obrona CHRZEŚCIJAŃSTWA."

Nieprawda! Breivik w swoim chorym umyśle uznał, że będzie to najlepszy sposób na rozpropagowanie jego manifestu politycznego i wysłanie jasnego sygnału: The operation was not intended to kill as many people as possible, but to give ‘a sharp signal’ to the people that can’t be misunderstood,” Heger said, citing Breivik’s comments in court. “As long as the Labor Party follows its ideological line and continues to deconstruct Norwegian culture and import Muslims en masse so they must take responsibility for this treason

O jaki manifest chodzi ano - In the document entitled “2083 -- A European Declaration of Independence,” which Breivik began writing while he was still a member of Norway’s opposition Progress Party, he described how the attacks would form part of a crusade against “cultural Marxism” and the rising “Islamization” of Europe. Large sections of the document have been copied from Theodore Kaczynski’s 1995 manifesto, according to the Norwegian political analysis website Document.no.

Trochę mnie zatkało. No bo niby Breivik ma "chory umysł" - przy czym nie od rzeczy można wspomnieć opinie rzeczoznawców norweskiego sądu, że jednak Breivik był na umyśle całkiem zdrowy i logicznie, konsekwentnie realizował swój cel - ale jednak to, co on sam powiedział na temat celu swych poczynań, pozostaje - dla Furiusza - prawdą niepodważalną. Wg mnie czasem ludzie kłamią. Według Furiusza kłamie jedynie jancet :rolleyes: .

Pośrednio oczywiście jest to mowa o obronie chrześcijańskich korzeni i tradycji Europy (bo jak inaczej to odczytać) ale w żadnym momencie nie głosił, ze masakra jakiej dokonał była w obronie chrześcijaństwa to Twoja manipulacja.

Znaczy "obrona chrześcijańskich korzeni" w państwie chrześcijańskim jest czymś zasadniczo odmiennym od "obrony chrześcijaństwa"? Przyznaję, że dla mego miałkiego umysłu to to samo.

Byłbym daleki od nazywania tego tworu chrześcijańskim kościołem - ot zwykła sekta.

Chodzi o moje stwierdzenie, że Pastor Jim Jones powoduje śmierć 908 wyznawców założonego przez siebie CHRZEŚCIJAŃSKIEGO kościoła

Oczywiście, że była to "zwykła sekta", tyle że chrześcijańska sekta. Rozróżnienie między "kościołem" a "sektą" jest mniej więcej takie, jak między "kolektywem" a "kliką". Chrześcijaństwo było niegdyś sektą żydowską. Itd., itp.

Czy Jones nakłonił tych 907 osób do samobójstwa, czy też nakłonił tylko część z nich, a pozostałych zmuszano do zażycia trucizny, tego już się na 100% nie dowiemy, ale niewielka to różnica - spowodował ich śmierć.

Kolejne bezczelne kłamstwo - RIRA nie miała na celu obrony katolicyzmu i nie była organizacją katolicką. Bezczelnym kłamstwem jest przypisywanie im takich intencji zwłaszcza w momencie w którym dobrze wiesz, że zamach miał na celu zerwanie porozumienia wielkopiątkowego w którym ani słowa nie ma o kwestiach religijnych.

To odnośnie mojego stwierdzenia, iż "Terroryzm w Północnej Irlandii miał na celu ochronę KATOLICYZMU". No cóż - teza, że konflikt w Irlandii Północnej nie był konfliktem katolicko-protestanckim jest tak absurdalna, że nie zamierzam z nią dyskutować.

Dalej czysta manipulacja, zarówno ETA jak NAR miały cele polityczne, fakt katolik zabijał katolika tylko to nie jest ta sama sytuacja co w przypadku zamachów paryskich czy generalnie muzułmańskich których podłoże jest diametralnie inne.

Ja stwierdziłem jedynie, że w tych zamachach "KATOLICY zabijali KATOLIKÓW".

Ja przytaczałem jedynie fakty. Tylko te fakty, które wygrzebałem z pokładów mej pamięci. Z wyjątkiem zamachu NAR - o nim nie pamiętałem, wygooglał mi się przy okazji. Jedyną tezą, którą wysnułem z tych faktów, było stwierdzenie, że "nowoczesny terroryzm", czyli zabijanie masowe, nie jest wynalazkiem wyznawców islamu. W Europie już wcześniej był wykorzystywany przez chrześcijan. I nadal tak jest.

Pisanie o faktach Furiusz określa jako "czysta manipulacja", a nawet "bezczelne kłamstwo". Jednocześnie w swej obszernej wypowiedzi nie podał niczego, absolutnie niczego, w czym mój tekst mijałby się z prawdą.

Napisałem prawdę. Prawda niewygodną dla siebie Furiusz nazywa zwykle "manipulacją", a czasem "bezczelnym kłamstwem".

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta