Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
TyberiusClaudius

Tybcia wypociny prosto z jego mandoliny

Rekomendowane odpowiedzi

Furiusz   

To przypadkiem nie to samo? Wikingowie to jak najbardziej również kupcy i rzemieślnicy bo to określenie zbiorcze ludu a nie oddziału czy bandy.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Pomysł, iż istnieli zwykli Skandynawowie i bardziej niezwykli zwani Wikingami, co to nie zajmowali się wyrobem biżuterii (dyshonor? brak czasu? tabu?) jest zaiste przedni, tylko rodem z bardzo kiepskiej literatury fantasy. Wiking handlował, doił kozę, obsiewał poletko a co jakiś czas wyprawiał się by handlować, a jak zdarzyła się sposobność bądź nie było okazji do handlu - złupić co można było. Myślenie o Wikingach jako o jakiejś kaście niezwykłych Skandynawów jest nieporozumieniem.

A co do skrótów myślowych, skoro Tyberiusz drwi sobie z kogoś za użycie formy: "Rosja" zamiast "ZSRR" to powinien przyznać się czytelnikom blogu, że i jemu zdarzyły się tego typu wpadki.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

To przypadkiem nie to samo? Wikingowie to jak najbardziej również kupcy i rzemieślnicy bo to określenie zbiorcze ludu a nie oddziału czy bandy.

No przepraszam bardzo ostatnio dostałem reprymendę i to słusznie, że Wiking to zawód, nie grupa etniczna, czy naród, chociaz tutaj o narodzie mowy być nie może...

Secesjonisto - tak, ale ja to robiłem nie w takim celu jak Macierewicz. Inny wydźwięk ma sformułowanie, że Rosjanie wyzwolili Polskę a inny wydźwięk, że Rosjanie podżegali Ukraińców do mordów na Polakach.

Edytowane przez TyberiusClaudius

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Furiusz   

Zawód? Chyba w rekonstrukcji. Wybacz ale chwilowe uczestnictwo w rajdzie nie oznacza, że jest to zawód. Ja, Jancet, Secesjonista i jeszcze kilka osób na forum odbyliśmy służbę wojskową, teoretycznie możemy zostać powołani do wojska i pójść na wojnę - każdy ma jakiś zawód ale w przypadku niepowodzenia zostaniemy wikingami tfu żołnierzami i już wtedy nie wolno nam będzie kopać czy uczyć? Wiking to nie zawód, to rejza rabunkowa na którą zabierali się różni śmiałkowie. tak dla żartu jak w grobie z IX wieku z terenu Skandynawii odkryjesz pełne uzbrojenie - miecz, tarcza, hełm i do tego tygle i punce używane w złotnictwie to jaki zawód będzie tego pana złotnik czy może wiking? Pewnie, że generalnie złotnicy czy inni wytwórcy biżuterii to ludzie którzy mieli swoje pracownie i prowadzili bardziej osiadły tryb życia, mniej łupieżczy - bo i po co?

Tym niemniej wiking to wyprawa łupieżcza, czasem się osiedlano, czasem handlowano. Mógł w tym uczestniczyć każdy, na zasadzie pospolitego ruszenia, to absolutnie nie był zawód.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

(...)

Secesjonisto - tak, ale ja to robiłem nie w takim celu jak Macierewicz. Inny wydźwięk ma sformułowanie, że Rosjanie wyzwolili Polskę a inny wydźwięk, że Rosjanie podżegali Ukraińców do mordów na Polakach.

Nie zauważyłem by Tyberiusz skupiał się na wydźwięku: "Stwierdził, że Rosja, tak nie pomyliłem się, nie ZSRR, tylko Rosja (!!!)". Przyczepił się zatem Tyberiusz do użycia formy, którą sam zastosował. Nieprzyznanie się do, wreszcie drobnego, błędu to przejaw braku klasy.

Nie wiem jaki wydźwięk ma sformułowanie: "Rosjanie wyzwolili Polskę", Tyberiusz tak nadwrażliwy na prawa przedstawicieli przeróżnych orientacji seksualnych, czy aby nie zapomniał iż w tej armii walczyły inne nacje? A z tym wyzwoleniem... ano pogonili niemieckiego okupanta. Potem mocno się zasiedzieli, zaimplementowali nam system demokracji ludowej, która to nazwa przyprawiała o ból głowy każdego językoznawcę. Potem mieliśmy sfałszowane wybory, a jakże: demokratyczne, potem mieliśmy znane polskie miesiące. Ogólnie wyzwolenie było pełne a że czasem trzeba było zabić skrytobójczo jakiegoś księdza, studenta, bądź mniej skrytobójczo - jakiegoś robotnika, to przecież władza ludowa wiedziała co czyni. Tak wspaniale nas wyzwolili, że za dowcipy polityczne można było trafić do więzienia na kilka lat. Ilu Tyberiusz zna ludzi z "fejsu" nabijających się z kaczyfaszyzmu, którzy trafili do więzień?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Bardzo madry wywiad, ale mnie nie dotyczy.

Moja GRH nie zajmuje się tylko i wyłącznie walką i wojskiem. Owszem mamy swoją drużynę, ale to co w ramch niej robimy pozbawione jest jakiejkolwiek ideologi.

Mowa tu jest o rekoludkach z II wojny światowej i tym podobnych. Zawsze mówilem, że to syf nie reko.

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Bodajże Gieysztor podaje, że "piorun" może być zlaicyzowaną nazwą zjawiska kontrolowanego onegdaj przez Peruna.

Edytowane przez TyberiusClaudius

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta