Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
ciekawy

Mord pod Ciepielowem - zbrodnia wojenna Wehrmachtu w 1939r.

Recommended Posts

jancet   
W dniu 15.07.2022 o 10:03 PM, ciekawy napisał:

Po pierwsze - wg dotychczasowej historiografii był to największy mord na jeńcach wojennych w 1939 r.

To jest odpowiedź na moje - w gruncie rzeczy całkiem proste - pytanie. Pozostałe zaczepki - zupełnie nie agresywne - pomijam milczeniem.

Tomasz N   

Ja bym zwrócił uwagę na słowo "był". Bo po tym temacie na tym forum już nie "jest".

Tomasz N   

Jednak na Wiki wzięli sobie do serca uwagi do sztambucha, jak na razie poprawili "mazowiecką" wieś. Jeszcze pięć babołów zostało.

No i ciekawe kiedy w źródłach pojawi się S.  Piątkowski i jego artykuł z 2015 roku : Walka i masowy mord na żołnierzach Wojska Polskiego pod Dąbrową koło Ciepielowa we wrześniu 1939 roku.

W końcu po siedmiu latach mogliby się nim zainteresować.

Edited by Tomasz N

Tomasz N   

Tomasz N kiedyś napisał:

2/ "Pięć minut później usłyszałem serię z kilkunastu pistoletów maszynowych. Pobiegłem w tamtą stronę i (...) zobaczyłem 300 zastrzelonych polskich jeńców leżących w przydrożnym rowie". Böhler "Zbrodnie WH w Polsce"

3/ "Pięć minut potem usłyszałem serię z tuzina niemieckich karabinów maszynowych. Pobiegłem w tym kierunku i zobaczyłem […] 300 zastrzelonych polskich jeńców leżących w przydrożnym rowie." Böhler "Najazd 1939"

Jak widać w tłumaczeniach Böhlera mamy raz "kilkanaście pistoletów maszynowych", a w drugim "tuzin karabinów maszynowych". A niby tłumaczone z tego samego tekstu. I skąd te karabiny jak w tekście oryginalnym jest jak byk "Pistolen"

Najciekawsze są jednak te nawiasy i kropeczki w tekstach od Böhlera. Czyżby mu nie pasowały te zera w "100 metrów" stąd te wykasowanie ?

---------------------------------

Myślę,że ostatnia teza jest prawdziwa. On miał dostęp do akt przesłanych przez Jankowskiego Niemcom, a tam był odpis  "Unser ... "   M. Jezierskiej, w którym był 1 m bez zer.

atrix   

Opracowanie dotyczące walk w 1939 roku WBP-M z relacją nieznanego oficera WP. dotycząca Ciepielowa. Jak wynika z relacji walki początkowe w lesie Dąbrowa - Struga toczył podjazd z WBP-M. A nie żaden batalion zbiorczy.

link - https://wbh.wp.mil.pl/c/pages/atts/2021/6/bMicha_Kuchciak_-_Nieznane_relacje_dotyczace_Warszawskiej_Brygady_Pancerno-Motorowej_w_1939_roku.pdf

Tomasz N   

Jak wynika z relacji walki początkowe w lesie Dąbrowa - Struga toczył podjazd z WBP-M. A nie żaden batalion zbiorczy.

Naprawdę?

Wówczas pluton pojechał w kierunku Ciepielowa i dopędził Niemców w lesie przy wsi Anusin. Podjął z Niemcami walkę, którzy już spieszeni walczyli z jakimś oddziałem polskim w lesie.

atrix   
13 godzin temu, Tomasz N napisał:

Jak wynika z relacji walki początkowe w lesie Dąbrowa - Struga toczył podjazd z WBP-M. A nie żaden batalion zbiorczy.

Naprawdę?

Wówczas pluton pojechał w kierunku Ciepielowa i dopędził Niemców w lesie przy wsi Anusin. Podjął z Niemcami walkę, którzy już spieszeni walczyli z jakimś oddziałem polskim w lesie.

Nie jest to całe zeznanie Kułakowskiego. W zeznaniu podaje że rano 8 września wysyła pluton pionierów do zabezpieczenia drogi Lipsko - Zwoleń. Muszę poszukać bo pisze z pamięci.

O ten fragment mi chodziło:

"8 września o  godz. 15.00 nastąpiło pierwsze zetknięcie z  nieprzyjacielem w lesie na południe od Ciepielowa. Podjazd dywizjonu rozpoznawczego natknął się na czołowe elementy niemieckiej 3 Dywizji Lekkiej w  marszu z Lipska na Zwoleń. Szwadron motocyklistów powstrzymał niemiecki batalion zmotoryzowany i ustąpił dopiero po zaciętej walce. Wkrótce później patrol motocyklistów z  kompanii rozpoznawczej na kierunek Radom – Ciepielów – Kazanów natknął się na rynku w Lipsku na 3 samochody pancerne i  2 czołgi nieprzyjaciela i  wycofał się po krótkiej walce."

Mamy tutaj przesunięcie czasowe. Samochody pancerne były widziane około 5 rano w Lipsku i chwile potem pojawili się motocykliści z WBP-M. I pojechali w kierunku Ciepielowa.

Tomasz N   

To już nie jest Kułagowski, tylko ten nieznany autor jak sam napisałeś. Ale i tak gratuluję docenienia.

Edited by Tomasz N