Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
ciekawy

Mord pod Ciepielowem - zbrodnia wojenna Wehrmachtu w 1939r.

Rekomendowane odpowiedzi

batta   

III rzut 4ppleg, to Ośrodek Zbierania Nadwyżek 4ppleg mjr Boguchwała Ogłazy który wystawiał batalion marszowy. I najpewniej p. Mróz służył w tym batalionie marszowym. OZN miał dołączyć do OZ 2DP leg. w Jarosławiu. Część OZ 2DPleg zagarneli w Tarnopolu Rosjanie a mjr Ogłaza jest na liście starobielskiej.

Sądzę że jakaś opóźniona część batalionu marszowego w której służył p. Mróz została zagarnięta w lesie ciepielowskim przez Niemców wraz z oddziałem rozbitków mjr Pelca.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Domen   

Vissegerd napisał:

Nie cały III batalion, a jedynie 10. kompania III./IR.15 straciła 14 poległych (13 żołnierzy, 1 oficer - d-ca kompanii, kapitan von Lewinski).

No dobrze, to jak to się ma do danych, które podane są na stronie Lexikon der Wehrmacht? Przypomnę, że pisałem o tym 23 sierpnia, post nr 252:

CYTAT(Vissegerd @ 23.08.2008, 22:51) *

"15 pułk piechoty.

Na początku kampanii w Polsce, podczas marszu na Warszawę 8 września 1939, 9 i 10 kompanie poniosły następujące straty w walce o las:

Zabici: 1 oficer, 1 podoficer, 11 strzelców

Ranni: 4 podoficerów, 5 strzelców

Zaginięci: 1 strzelec"

Czyli w walce wzięły udział tylko dwie kompanie, te straty są więc prawdopodobne. A jak to się będzie miało do tych 22 pochowanych Niemców?

Pozdrawiam.

Wiesz jak się to ma do danych na stronie Lexikon der Wehrmacht ?

Jeżeli nie, to powiem:

Ma się to dokładnie tak, jak podane przez nich dane o stratach Infanterie-Regiment 3. w Polsce:

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliede...imenter/IR3.htm

Cytat:

"Das Regiment hatte in Polen 39 Tote, 112 Verwundete und 4 Vermisste zu verzeichnen."

Gdy tymczasem takie straty to ten pułk owszem miał, ale tylko przez trzy pierwsze dni kampanii - w bitwie pod Grudziądzem:

W bitwie pod Grudziądzem (1 - 3 wrzesień 1939):

Unit					Officers					   Privates and NCO's
				  KIA	WIA	  MIA			KIA	   WIA	 MIA
IR. 3				-		6		  1*)			 39	   106		 4
IR 24			   -		1		   -			   42	   130		 7
IR 45			   1	   10		  -			   30	   110		 2
PzAbwA 21		-		 -		 -				1		 1		   -
AR 21			   -		 2		 -				2		30		  -
I/AR 57			-		 1		 -				 -		-			- 
AA 21			   1		-		  -			  15		26		  4
Pi 21				-		 2		 -				 -		1		   -
NA 21			   -		 2		 -				 -		2		   - 
Krad-Meldzg 21  -		-		 -				 1		 -		   - 
Together			2		24		1		   130(27)  406(61)   17

W walkach na linii Narwi (bitwa pod Nowogrodem):

Unit			Officers								  Privates and NCO's
				 KIA	 WIA	 MIA			  KIA		 WIA		 MIA
IR. 3				1		1		 -				 27		   61			 3
IR 24			   -		-		   -				15			26			 -
IR 45			   1	   1		  -				 41			82			 2
AR 21			  -		 3		 -				  1			17			  -
AA 21			   -		-		  -				  2			 5			  2
Pi 21				1		-		 -				 10			12			 -
Together		  3		5		 -				96(16)   203(25)		 7

W walkach po 12.09.39 (przeciwko Suwalskiej Brygadzie Kawalerii):

KIA	  WIA	MIA			   KIA	WIA	 MIA
21. Infanterie-Division	-		 -	   -			15		 47		 7

*) Oberleutnant Rithen, 18.09.1939 powrócił z polskiej niewoli

Lista strat za "Die Geschichte der 21. Infanterie-Division".

Innymi słowy - na Lexikon der Wehrmacht jest BŁĄD (przez duże B) :).

Proponuję podchodzić z dystansem do tego co wypisują na Lexikon der Wehrmacht - itd. Sam tak robię - przynajmniej od czasu jak odkryłem te bzdury jakie wypisali o stratach Infanterie-Regiment 3.

Edytowane przez Domen

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Z liczby ekschumowanych żołnierzy niemieckich czyli 22 osób w Dąbrowie, jedną osobe możemy odjąć od liczby 22. Z relacji mieszkańców wynika że jeden pochowany na tym cmentarzyku żołnierz to samobójca. Cyt " strzelił sobie w łep, po powrocie z urlopu. Bo został wysłany na front wschodni " Czyli nie został zabity 08.09.1939.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Dzięki Batto. Nie wiesz czy zachowały się jakieś inne relacje z tego oddziału ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

W pierwszych dniach września 1939r, niemcy stworzyli szpital polowy w miejscowości Daniszów. Pojawiło sie też zdjęcie archiwalne, z tamtego czasu. W opisie mamy że byli tam też polscy żołnierze wzięci do niewoli. Czy byli tam też ci z pod Dąbrowy, tego niewiadomo. Ale możliwe że byli, bo innych działań w okolicy nie było. Daniszów leży na drodze w kierunku Ostrowca Świętokrzyskiego. A tam był punkt zborny jeniecki. Czyli tych z Dąbrowy , musiano odtransportować do Ostrowca Świętokrzyskiego. Czyli mogli się znajdowac w Daniszowie. Nawet z powodu wyżywienia. W Daniszowie był dwór ziemski . Mamy na zdjęciu żołnierzy w szelkach, ale są to żołnierze werhmachtu. Przychodzi mi na myśl cytat z " listu Monachijskiego", możliwe że osoba go pisząca nie znała faktu że polacy szelek nie mieli. Może ktoś ma jakąś teorie. Link - http://www.odkrywca.pl/wrzesien-1939-zdjec...-9-,620238.html 16e8ff73718b56eem.jpg

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Super. Mnie ciekawi ta ciemna koszula, chyba w kratę. Jeżeli tak "umundurowany" chłop przeżył, to moja ostatnia teoria jest mało prawdopodobna.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Mozliwe że był to jakiś robotnik dworski, bądż sam dziedzić Jasieński. Ciekawe czy jeszcze u mnie ktos go pamięta.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Powinienem mieć już niedługo całe notatki tego doktora, więc coś się może jeszcze w temacie Daniszowa wyjaśni.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Wejdzie nie wejdzie ?

001gv0.th.jpg

002pi5.th.jpg

Weszło, no to mamy pana doktora z 29 DP. To nie są dwie kolejne kartki tylko dwie obok siebie.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A co tam jest napisane Tomaszu? Bo ja z niemieckiego to noga jestem... Może ak_2107, nasz nadworny germanista by nam pomógł?

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Opis w Tłumaczeniu moim szczątkowy - Daniszow 4km od Lipska . 150 polaków w tym 1 porucznik i 1 ?. Z drogi na Zwoleń o godz 17, 00 , 15 pułk piechoty w tym 2 chorych. No przydałby się tłumacz.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Vissie. Co jest w tym tekście mniej więcej napisałem już trochę wcześniej, jak mi to przekazał z grubsza telefonicznie gościu który to swobodnie czytał, a którym na razie nie mam kontaktu.

Co tam jest literalnie to i dla mnie wyższa szkoła jazdy. Dokładne tłumaczenie wymagałby najpierw jakiegoś dziadka umiejącego przetłumaczyć to z niemieckiego na niemiecki. Z tym to sobie chyba nawet Ak nie poradzi.

A ten 1 ? to według mnie stabsarzt czyli nasz dr Cesarz.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

No to jeszcze reszta

2 kartka

003qi0.th.jpg

004nd8.th.jpg

3 kartka

005jz1.th.jpg

006lx8.th.jpg

4 kartka

007ff6.th.jpg

008by8.th.jpg

Jak widać ten dziennik wyjaśnia skąd tylu pochowanych. Mamy tu chyba z 26 tote przez te kilka dni.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Trzecia kartka - lewa strona widnieje opis 10.09.1939 Ciepielów , poniżej 11. 09.1939 Ciepielów oraz zapis Inf. regiment 15 und 11 ( chyba ), oraz zapis dotyczący Ciepielowa z opisem 5-7 kilometrów . Nie jestem pewien ale pasuje mi tam wyraz jako Anusin

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Radziłbym popatrzeć na pierwszą kolumnę na prawych kartkach. Tam jest chyba ilość żołnierzy tote; vermisst; kranken itd.

On był w Ciepielowie do 12 września.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta