Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Jarpen Zigrin

Ulubione piwo

Recommended Posts

Raczej trudno znaleźć piwo nie produkowane z jęczmienia (mówię o piwie a nie jakichś tam gingerach).

Aj, mój błąd (noga byłem z bilogii), chodziło mi pszenicę ;)

Nie dodaje się też do niego zdaje się chmielu. Fakt, najwięcej rodzajów piwa jest właśnie z jęczmienia, masz oczywiście rację.

Pozdrawiam.

Pancerny   
Podobnie jest z piwami niemieckimi, duńskimi itd. nie są w stanie zachwycić smakiem, barwą, aromatem i nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy Heinekena czy Carlsberga przedkładają nad nasz produkt a już kompletnie nie jestem w stanie zrozumieć jak można zachwycać się takimi piwopodobnymi wynalazkami jak Ginger. Piwo powinno smakować jak piwo a nie jak sok cytrynowy.

Choć z drugiej strony: Nie ma piwa niedobrego jest tylko piwo dobre i bardzo dobre ;) .

I na tym powinniśmy zakończyć rozmowę o piwie.

Oczywiście żartuję, ale popieram Capricornusa w 200%, lubię polskie piwa, i uważam je za najlepsze.

Fakt, najwięcej rodzajów piwa jest właśnie z jęczmienia

Dzisiaj, ale jeszcze przed paroma wiekami był zakaz produkcji piwa z jęczmienia królowało właśnie piwo pszenne takowe w Gdańsku przetrwało najdłużej, do XIX wieku.

Tylko, że tu już wkraczamy w historię tego napoju, więc to nie zupełnie ten temat.

Aj, mój błąd (noga byłem z bilogii), chodziło mi pszenicę

Pomylić pszenicę z jęczmieniem… no, no… to trzeba mieć talent.

Pomylić pszenicę z jęczmieniem… no, no… to trzeba mieć talent.

Cały ogólniak uciekałem z bioli, siedziałem zawsze w bibliotece albo u woźnego. Raz mnie dyrektorka w kibelku zdybała i zaciągnęła na lekcję. Tam mnie od razu do odpowiedzi chwycili i do tablicy. Pytanie: czym można ocucić człowieka (z czegoś to tam wynikało), a ja na to, że... amoniakiem :lmao:

Oczywiście PAŁA!

Z chemii tak samo byłem beznadziejny. Żeby w ogóle zaliczyć przedmiot, zacząłem się umawiać z córką chemiczki. Kompletny głąb byłem...

I tak dobrze, że znam nazwy podstawowych zbóż ;)

Pozdrawiam.

dzionga   

Warka jest obrzydliwa :) chociaż przez słomkę da się wypić ;) zdecydowanie bardziej wolę wódkę niż piwo :P

Warka jest obrzydliwa

De gustibus non est disputandum.

"... o sancta piva di Polonia... o sancta biera di Warka..." ;)

Pancerny   

Słowa chorego papieża Klemensa VIII

nazaa   
Z chemii tak samo byłem beznadziejny. Żeby w ogóle zaliczyć przedmiot, zacząłem się umawiać z córką chemiczki. Kompletny głąb byłem...

I jak to się skończyło jeśli można wiedzieć? ;)

Tofik   
"... o sancta piva di Polonia... o sancta biera di Warka..." ;)

Ta, a potem były słowa ludzi z otoczenia papieża: "O św. Warko, módl się za nami" czy jakoś tak.

I jak to się skończyło jeśli można wiedzieć? ;)

Cóż, do dziś mi wstyd... Chemia się w 3 klasie skończyła, skończyły się i randki... Ale za to wszystko odbyło się bezboleśnie i czegoś tam się nauczyłem na chwilę :P

Nazaa, nawet do trzymania za rekę nie doszło, to była też koleżanka z tej samej klasy :mrgreen:

Pozdrawiam.

Słowa chorego papieża Klemensa VIII

To tylko świadczy na korzyść Warki.

Chory papież, właściwie to na łożu śmierci i o czym tylko myśli, co jest w stanie sobie przypomnieć? Tylko smak wareckiego piwa!!! :tongue:

Tofik   

Można to odwrócić - papieżowi odwaliło i zaczął mówić o piwie z rozpaczy... ;)

papieżowi odwaliło i zaczął mówić o piwie z rozpaczy...

Bo tylko ono mu tą rozpacz rozjaśniało. :tongue:

Ramcel   

Bardzo fajnym piwkiem było piwko z browaru lwóweckiego (nawiasem mówiąc chyba najstarszego w Polsce - z 1209 roku). Niestety browar upadł :) Przeważnie piję Żubra, bo ten jeszcze jako taki poziom trzyma (chociaż też się ostatnio psuje), czasem Tyskie albo Żywca... Bardzo lubię też piwka czeskie z małych browarów regionalnych np. Krkonoś, Kozel.

Co do tanich win za małolata wlewało się to w siebie cysternami, teraz właściwie tez nie pogardzę ;) a propós znacie taki wynalazek jak winko "Platon"? Zawsze zbiera mi się po nim na wywody filozoficzne :P

Dobry miodek również spożywam bardzo chętnie.

Za czystą nie przepadam ale od czasu do czasu mogę się napić.

piwko z browaru lwóweckiego... Niestety browar upadł

Z tego, co słyszałem to został on wykupiony za grosze przez Niemca, sprzedający nawet nie wiedzieli, co mają. :evil: