Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
jachu

Gdzie, co, za ile?

Rekomendowane odpowiedzi

redbaron   

No cóż byłem w tej księgarni => www.zinnfigur.com i nie wyszedłem z pustymi rękami:

- Cassar George H., Kitchener's War. British Strategy from 1914 to 1916, Washington 2004 - 32,80 euro

- Cooper Bryan, The ironclads of Cambrai. The first great tank battle wyd. 2 2002 [wyd I 1964] - 12,95 euro

- Sheldon Jack, The German Army on the Somme 1914 - 1916 wyd. 3 2007 [wyd I - 2005] -26,95 euro

Do tego jako mały bonusik - 3 płyty CD z marszami niemieckimi za 9,95 euro

Zatem na jakiś czas jestem spłukany ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

ostatnie zakupy "z dzialek i ogródków" Albinosa:

1. Archiwum Prezydenta Warszawy Stefana Starzyńskiego, ss 400, wyd. Rytm, Wa-wa 2004

2. Dzieje Woli, ss 715, PWN, 1974..

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

A od kiedy to tak FSO historią Warszawy się interesujesz;)? Co do drugiej, to bym uważał. Wola jako robotnicza dzielnica, plus rok wydania... na obiektywizm to nie zawsze się tam silono (o ile kojarzę, to na bodaj trzy teksty o okresie okupacji, dwa dotycząc ludowców, Bartelski tylko napisał coś ogólnie o walkach w Powstaniu). A ja tymczasem:

Drozdowski M.M., Warszawiacy i ich miasto w latach Drugiej Rzeczypospolitej, Warszawa 1973, ss. 464;

Wróblewski Z., U nas na Starówce, Warszawa 1984, ss. 352;

Życie w powstańczej Warszawie. Sierpień-wrzesień 1944. Relacje i dokumenty, pod red. Serwański E., Warszawa 1965, ss. 372.

I znowu 50 zł... jakoś tak za każdym razem staram się dobić do równej sumy...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

Albinos: a bo wiesz jeden gość zaorał bruzdę i zasiał takie małe ziarenko w temacie "Warszawa" a teraz kielkuje, rośnie i żąda nawożenia...

Ostatnio w ogóle preferuję regionalną i prawną czyli znowu silesiana na rozkładzie:

Przed III Powstaniem Śląskim - referaty z okresu 1989 - 1990, z konferencji naukowej w Bytomiu...

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Albinos: a bo wiesz jeden gość zaorał bruzdę i zasiał takie małe ziarenko w temacie "Warszawa" a teraz kielkuje, rośnie i żąda nawożenia...

No to niech rośnie;)

A ja dzisiaj jeszcze dwa zakupy w Prusie, za 50 zł z groszami:

KeDyw Okręgu Warszawa Armii Krajowej. Dokumenty- rok 1944, pod red. Rybicka H., Warszawa 2009, ss. 293;

Tarczyński J., "Kubuś" Pancerka Powstańczej Warszawy. Studium budowy i działań bojowych pojazdu na tle zarysu motorowego przygotowania Armii Krajowej do walk powstańczych, Warszawa 2008, ss. 80.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

seria "Nawożenie ziarna Albinosa"

1. Powstanie Warszawskie, A. Borkiewicz, PAX 1964 Warszawa

Dzial judaica

2. Być Żydem w okupowanej Polsce, St. Taubenschlag, 1996

Dzial II w.ś.

3. Czas wojny, Karol Grunberg . Wykłady z historii, s. 712, 1991

Dzial "Law & order" [a także Bruna]

4. Kodeks postępowania karnego, stan: październik 1945, 1945

Inne

5. Obiektyw Jupiter 9 2/85, M 42...

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
1. Powstanie Warszawskie, A. Borkiewicz, PAX 1964 Warszawa

Jak dla mnie najlepsza synteza działań wojskowych, Kirchmayer mimo wszystko jest słabszy;) Choć i Borkiewicz nie ustrzegł się błędów, ale to wynika raczej z faktu niedostępności niektórych źródeł. Tylko że wydanie z '64 jest cokolwiek sporych rozmiarów, do czytania w komunikacji miejskiej średnio się nadaje...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gnome   

Ostatnio mało kupuję bo czasu nie mam ;)

No ale trafiłem na Allegro prawdziwą perełkę

Stolarzewicz Ludwik, Włodarz Rzeczypospolitej Polskiej Ignacy Mościcki, człowiek uczony, Warszawa-Katowice 1937.

Dałem z dostawą jedyne 60 zł.

A najśmieszniejsze jest to, że nie miałem nawet pojęcia, że robię taki dobry interes. Trochę poszukałem w necie i okazało się, że książka to rzadkość, w zeszłym roku na aukcji antykwarycznej została sprzedana za 550 zł (co prawda mój egzemplarz to stan średni, ale kupiłem ją do czytania).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

Albinos: jako kierowca zawodowy [kat. C] kierujący pojazdem czterokolowym i nie tylko nie posiadlem umiejętności czytania i prowadzenia pojazu w tym samym czasie... Z tego powodu objętość mi nie wadzi...

Gnome: ja dokonalem wielu takich zakupów [nie tylko książkowych] w stylu: sprzedający nie wie co ma, daje to do zlej kategorii i nie wie co sprzedaje...

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
redbaron   
3. Czas wojny, Karol Grunberg . Wykłady z historii, s. 712, 1991

To chyba raczej kiepskie jest... w każdym razie FSO zazdroszczę Ci tempa zakupów ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Bryśka   
2. Być Żydem w okupowanej Polsce, St. Taubenschlag, 1996

Dzial II w.ś.

Świetna książka,pamiętam czytałam ją w drodze do Warszawy ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Właśnie przyszła do mnie paczka ze stanów a w niej książka Crisis in the Snows: Russia Confronts Napoleon, The Eylau Campaign of 1806-1807 tom 1, ss. 470 cena w przeliczeniu na nasze.. 220 zł.

Autorzy, James R. Arnold i Ralph R. Reinertsen, stworzyli niesamowity ukaz, przedstawiający działania militarne, podczas pierwszej wojny polskiej.

Bibliografia, zawiera literaturę rosyjską, francuską, niemiecką, autorzy korzystali z szeregu archiwów, jak choćby w Petersburgu.

Kłaniam Się

B.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

[ostatnio jeden taki duch chodził po głowie i śpiewał: "... zasiali taki jeden Pooowstanie, zaasiaaali...], czyli:

1. Pamiętniki żołnierzy batalionu "Zośka", wyd. NK, Wa-wa 1981, ss 588

2. "Jodła", W. Borzobohaty, wyd. PAX, Wa-wa 1988, ss 588

3. Starówka 1944, Stachiewicz, wyd MON, Wa-wa 1983, ss 345

4. Mokotów 1944, Leszek M. Bartelski, wyd. MON, Wa-wa 1971, ss. 699

ba... on chodzi i sieje...

pozdr

PS. Wyjaśnienie w kwestii zakupów - z racji tego jak zarabiam , kupuję w lecie bo w zimie z pieniędzmi kruchawo...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

FSO, bo zaczynasz mi konkurencję robić :) Ale nie, żartuję, cieszę się że sięgasz po takie pozycje. Tylko nie Leszek, ale Lesław Bartelski.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witaj;

Albinos: dzięki za zwrócenie uwagi:) A co do konkurencji... może nie konkurencja, ale zawsze poszerzona wiedza to raz, dwa - może lepiej będzi można zrozumieć pewne działania i przyczyny tych a nie innych decyzji podejmowanych w toku walk. Może to być tym bardziej ciekawe, że patrzę dość często z bardziej politycznego punktu widzenia, a nieco mniej wojskowego...

pozdr

W zasadzie to Lesław czy Leszek, to bez różnicy, ale autor podpisywał się Lesław;)

A.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta