Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
Alex WS

Mniejszość etniczna - Ślązacy

Recommended Posts

To ja tak dodam, jakoś rzadko się zgadzam z Bruno, a jakoś podobne mam przypuszczenia, no i ja też się pogubiłem kim formalnie jest konti2. Byłym obywatelem Polski, osobą o podwójnym obywatelstwie, od "zarania dziejów" obywatelem Niemiec, obywatelem Polski??

konti2   

To ja tak dodam, jakoś rzadko się zgadzam z Bruno, a jakoś podobne mam przypuszczenia, no i ja też się pogubiłem kim formalnie jest konti2. Byłym obywatelem Polski, osobą o podwójnym obywatelstwie, od "zarania dziejów" obywatelem Niemiec, obywatelem Polski??

Informatyk nie sprawdził tych zawiłości adresowania IP czy raczej secesjonista stara się być wbrew regulaminowi złośliwy.

To może wskazać nam konti2 poczynania władz polskich, które robią z takich jak on Polaków? I co ma się kryć pod tym ostatnim terminem?

"... z uwagi na fakt, że jest nas mniej od Polaków to sprawdzian na demokrację w tym kraju gdzie mniejszości powinno się szanować jeżeli jest lojalna wobec zasad i ustawodawstwa tego państwa".

Jak w świetle podobnego sprawdzianu wychodzą władze Niemiec co do ew. mniejszości polskiej i śląskiej?

konti2   

To może wskazać nam konti2 poczynania władz polskich, które robią z takich jak on Polaków? I co ma się kryć pod tym ostatnim terminem?

"... z uwagi na fakt, że jest nas mniej od Polaków to sprawdzian na demokrację w tym kraju gdzie mniejszości powinno się szanować jeżeli jest lojalna wobec zasad i ustawodawstwa tego państwa".

Jak w świetle podobnego sprawdzianu wychodzą władze Niemiec co do ew. mniejszości polskiej i śląskiej?

No zobacz, myślałem widać na wyrost, że będziecie lepsi od tych władz niemieckich. Mam pisać o ziomkostwach i ruchach nie akceptujących obecnych granic ? Z nimi się nie utożsamiam.

Ziomkostwo - to żaden przykład na poczynania władz niemieckich (my mamy RAŚ) . To jak to tam w bardziej europejskich krajach, jak Niemcy, rozwiązano kwestię mniejszości śląskiej od strony prawnej?

konti2   

Ziomkostwo - to żaden przykład na poczynania władz niemieckich (my mamy RAŚ) . To jak to tam w bardziej europejskich krajach, jak Niemcy, rozwiązano kwestię mniejszości śląskiej od strony prawnej?

Ziomkostwa to poważna siła w Niemczech i SPD czy rządząca koalicja się z nimi liczy.

Przyznam, że RAŚ jest dla mnie sympatyczny ale trochę mnie śmieszy. Skupia się na kawałku wschodniego Górnego Śląska ale założenia przynajmniej dla mnie ma ciekawe.

A mnie dziwi brak jasnej odpowiedzi na pytanie jak to w Niemczech:

"rozwiązano kwestię mniejszości śląskiej od strony prawnej?".

konti2   

A mnie dziwi brak jasnej odpowiedzi na pytanie jak to w Niemczech:

"rozwiązano kwestię mniejszości śląskiej od strony prawnej?".

" to żaden przykład na poczynania władz niemieckich (my mamy RAŚ)"

Możemy się licytować ale nie widzę zbytnio sensu. A w Niemczech jak dzisiaj słyszałem od współpracownika to ładna pogoda w okolicach Monachium. Niebo przejrzyste, zero chmur, do Obersdorf na narty można się jeszcze wybrać.

A w Niemczech jak dzisiaj słyszałem od współpracownika to ładna pogoda w okolicach Monachium. Niebo przejrzyste, zero chmur, do Obersdorf na narty można się jeszcze wybrać.

O to, to właśnie. Na narty do Oberstdorf, a potem najlepiej na jakieś forum turystyczne.

konti2   

O to, to właśnie. Na narty do Oberstdorf, a potem najlepiej na jakieś forum turystyczne.

Proponuję medal. Oby nie z warczącego kartofla. Zapomniałem literki pisząc na polskiej wersji OS. Proszę o wybaczenie.

Tomasz N   

Tu nie zgadzam się z Secesjonistą, że jedynym językiem urzędowym powinien być polski. Tam, gdzie mniejszość stanowi zwartą grupę, jej język jest rzeczywistym językiem codziennym – np. w Puńsku jest to oczywiste. W innych przypadkach – może być wskazane, aby uświadomić, że Polska nie lekceważy godności tych ludzi.

Akurat zgadzam się z Secesjonistą. Na Śląsku odróżniano język domowy i urzędowy. I nikt na Śląsku nie zgodziłby się na sporządzenie dokumentu urzędowego w języku domowym. Kiedyś to był niemiecki, teraz polski.

Gregu! Ja marudny ?

Inna jest kwestia i status gwary śląskiej, kurpiowskiej, czy wielkopolskiej, a nawet kaszubszczyzny (czymkolwiek ona jest - według polemizujących ze sobą językoznawców) - a inna języka litewskiego. Robienie na siłę języka urzędowego z polskich "języków domowych" - gwary śląskiej, wielkopolskiej itp. a nawet - w mojej nieco subiektywnej ocenie - z kaszubskiego, jest oczywiście dyskusyjne.

W przypadku litewskiego sytuacja jest inna. Jest zakątek Polski, gdzie mieszkają Litwini. Są na tym niewielkim obszarze większością (w skali gminy Puńsk ok. 76%). Rzeczywiście posługują się tym językiem w codziennych relacjach. Litewski jest niewątpliwie odrębnym językiem i ma swój standard literacki oraz około stuletnie tradycje używania jako języka urzędowego.

Jedyny problem w tym przypadku, to postępowanie Litwy w stosunku do Polaków na Wileńszczyźnie. To znaczy - bardzo charakterystyczny brak wzajemności.

Edited by Bruno Wątpliwy