Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Alex WS

Mniejszość etniczna - Ślązacy

Rekomendowane odpowiedzi

Tomasz N   

No to Tomaszu jak ma się to nie oddanie nawet guzika do wywózki polskiego złota, także śląskiego. Podpowiem iż przez Rumunię się podobno kurzyło. Kurzydło także się podpiął podobno ale to może tylko pogłoski. Teraz włączając ekonomię. Czy kompensata naszego złota za stacjonowanie wojsk i tak generalnie słabą pomoc w odzyskaniu niepodległości była uczciwa ? O armii Andersa nie wspomnę ale już wiem gdzie śp. służył wcześniej.Jaki stan osobowy u Andersa to by Ślązacy - moglibyście się zdziwić. Nie napiszę tego secesjonisto. Finlandia. Nawet poznałem jednostkę, oznaczenie statku szpitalnego do Hamburga. Feldfebel w Wehrmachcie i wrócił jako podoficer wojska polskiego. Podpisał lojalkę i do dawnej pracy. Koniec wojny - oprócz wywózki jego brata.

To teraz ciekawy jestem wyceny, pod tą kompensatę, udziału w tym dywizjonu 303, ilości zestrzeleń przyjaciół Czechów a szczególnie los generała Sikorskiego, jego śmierci, braku aprobaty do Powstania w Warszawie. Czy tolerancja w calu i rozmiarze haubic jest najważniejszy czy raczej wyjaśnienie śmierci głównodowodzącego Sikorskiego ?

----------------------------

Tomaszu, nie przejmuj się. Skoro tak uparcie i z dobrym skutkiem negujesz tych Ślązaków to poczuj się wolny. Nie jesteś nim. Mam nadzieję iż ulżyło.

Pozwolę sobie powtórzyć mój post z 12 kwietnia:

Widzisz Aleksie, ja w Twych postach wciąż widzę jakąś pretensję do reszty świata, stąd chciałbym pokazać, że są też Ślązacy weseli, z dystansem do siebie, tacy bez pretensji i żalów.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Alex WS   

Widzisz Aleksie, ja w Twych postach wciąż widzę jakąś pretensję do reszty świata, stąd chciałbym pokazać, że są też Ślązacy weseli, z dystansem do siebie, tacy bez pretensji i żalów. [/i][/b]

"Nie okazała się Polska taką, o jakiej marzyliśmy. Ale nie ustajmy w pracy i poświęceniu, aby z niej zrobić Polskę, godną naszych marzeń. Polskę wielką, mocarstwową. Polskę katolicką, praworządną i zawsze sprawiedliwą". Wojciech Korfanty 1927 r.

Zresztą cała Odezwa do ludu śląskiego warta przeczytania bo jakby na aktualności nic nie utraciła.

PS. Uprzedzając pytania o sprawy mojego kolendarza to nadmieniam iż z podłączeniem do internetu poza terenami RP nie mam problemu.

PS.1 Tomaszu, nie wiem jaka jest Twoja historia ale spróbuj zrozumieć Ślązaka, którym ja jestem, może mimo różnic między nami. Jakoś tak bardziej sympatycznie by było. Jeżeli nie, trudno, rozumiem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
miran   

Dobrze, że AWS dał mi maila. Konto zablokowane, więc nie odpowie. Stepy akermańskie kontra enerdowiec.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Na chwilę obecną Alex WS nie ma zablokowanego konta, co zresztą widać skoro pisze na naszym forum (: patrz wyżej).

Reszty wpisu nie pojmuję, zdaniem miran - kto z nas jest enerdowcem?

A co mają "stepy akermańskie" do śląskiej mniejszości etnicznej? Można rozwinąć tę uwagę?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
miran   

A wiele. Za chwilę będą niezadowoleni Wielkopolanie, później Małopolanie. Wawka lubi produkować papiery, do PKB w sposób rzeczywisty się nie dokłada.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Swoją drogą Adamek wczoraj był z górnikami. To ciekawe. Tzn. nawet gdy przegrywał walki jego serce już było w jakiejś formie z węglem związane?

Czy to tylko jednorazowy wybryk? Tak do Europarlamentu?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Alex WS   

Swoją drogą Adamek wczoraj był z górnikami. To ciekawe. Tzn. nawet gdy przegrywał walki jego serce już było w jakiejś formie z węglem związane?

Czy to tylko jednorazowy wybryk? Tak do Europarlamentu?

Żywiec to nie Śląsk. Nie każdy Ślonzok to górnik :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Domen   

Dzisiaj Ślązacy "z dziada pradziada" to nie tylko woj. śląskie, ale też opolskie. Również tzw. mniejszość "niemiecka" w opolskim to de facto Ślązacy.

Po wojnie większość mieszkańców woj. opolskiego przeszła pozytywnie "weryfikację narodowościową", zostali uznani za Polaków i pozwolono im zostać:

l_zacy.png

Edytowane przez Domen

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   
Po wojnie większość mieszkańców woj. opolskiego przeszła pozytywnie "weryfikację narodowościową", zostali uznani za Polaków i pozwolono im zostać:

No wlasnie juz dawno przyszlo mi do glowy, ze kiedys wylazili ze skory aby udowodnic, ze sa Polakami a teraz wylaza ze skory aby udowodnic, ze nimi nie sa.

Marudne jakies (albo to specyfika tego etosu).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta