Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Jarpen Zigrin

Polska z Hitlerem atakuje ZSRR

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nazwałbym ich współuczestnikami Osi Berlin - Rzym - Tokio. Były to raczej państwa satelickie III Rzeszy, w sposób ciaśniejszy lub luźniejszy z nią powiązane, o różnych statusach (vide: Węgry i Bułgaria).

Trudno się z tym nie zgodzić - gdy państwa Osi zajęły Królestwo Jugosławii w 1941 - Serbia i Niezależne Państwo Chorwackie stały się marionetkami w rękach Hitlera. Natomiast Węgry czy Bułgaria były państwami niepodległymi - tyle, że związane sojuszem z III Rzeszą. Oczywiście ich ranga była znacznie niższa niż Japonii czy Włoch.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
AX   

A co myślicie o takich dwóch wersjach historii alternatywnej, po podpisaniu już sojuszu polsko-niemieckiego:

Wersja nr 1.:

Po spełnieniu niemieckich warunków i podpisaniu sojuszu z Niemcami (zakładając oczywiście, że Hitler poprzestałby tylko na Gdańsku i autostradzie, a my nie zostalibyśmy krajem uzależnionym od III Rzeszy, tylko suwerennym) zgadzamy się ruszyć razem z Wehrmachtem na Związek Radziecki, w celu zniszczenia zagrażającemu Europie komunizmowi. Fuhrer czasowo oddala agresję na Zachód (o czym sojusznicy Niemiec, w tym Polska oraz zachodnie kraje nie wiedzą), mając - póki co - za głównego wroga, przede wszystkim, bolszewików. Niemcy wraz z Polską i pozostałymi krajami sojuszniczymi (Słowacja, Serbia, Chorwacja, Węgry, Rumunia, Bułgaria, Włochy) odnosi kolejne zwycięstwa na froncie wschodnim. Podobnie inny sojusznik Niemiec - Japonia, która w tym samym czasie zaatakowała ZSRR od Wschodu. Europa Zachodnia oraz USA jest wyraźnie zaniepokojona tymi sukcesami, i ostrzega koalicję antykominternowską przed ewentualnym atakiem na zachodnią część Starego Kontynentu. Do czasu, gdy Hitler nie zaatakuje Europy Zachodniej, państwa te dają "ciche przyzwolenie" na walkę z komunizmem. Wreszcie po zaciętych bitwach niemiecka armia z Zachodu i Japończycy ze Wschodu pokonują Armię Czerwoną i zdobywają Moskwę. Stalin i reszta Kremla popełnia samobójstwa, zniszczony zostaje bolszewizm. Rosja zostaje podzielona na dwie strefy wpływu - niemiecką i japońską. Rozległe tereny m.in. Litwy, Łotwy, Białorusi, Ukrainy przypadłyby pozostałym sojusznikom, w tym Polsce. Adolf, którego wielkie zwycięstwo rozbudziło apetyt, ma ochotę ruszyć na Zachód, jednak wie, że jego sojusznicy wsparli go jedynie w walce ze Stalinem, a sam nie da rady pokonać Zachodu, tym bardziej wyczerpany walką z Armią Czerwoną. W efekcie tworzy "sztuczny" sojusz z Europą Zachodnią, by zregenerować siły Wehrmachtu. Po pewnym czasie mimo, iż jego doradcy wyraźnie odradzali Hitlerowi atak w pojedynkę, zawładnięty myślą kolejnych podbojów fuhrer podejmuje nagle decyzję o ataku. Co okazuje się błędem. Niemcy prowokują kilka incydentów (coś w stylu radiostacji w Gliwicach w '39) i pod pretekstem zerwania umowy sojuszniczej, atakują Europę Zachodnią, bez poparcia swoich sojuszników, w tym Polski, którzy buntują się przeciwko Hitlerowi i stają po stronie Aliantów. Japonia atakuje Stany Zjednoczone (Pearl Harbor). Wszystkie siły Aliantów łączą się i walczą przeciwko III Rzeszy. USA wypowiada wojnę Japonii. Alianci odnoszą zwycięstwo nad wciąż pod męczonym Wehrmachtem. Koniec wojny już tradycyjny, czyli upadek rządów Hitlera i jego samobójstwo. Amerykańska bomba atomowa na japońskie miasta itd. KONIEC WOJNY.

Jakie byłyby w takim wypadku DLA POLSKI konsekwencje II WŚ?

- Nie byłoby milionów polskich ofiar;

- Polskie miasta zostałyby w znacznej części nietknięte, zatem zachowałoby się wiele, jakże cennych dóbr kultury;

- Po wojnie Polska dostaje pomoc z Planu Marshalla;

- Nie ma w Polsce 45-lat komunizmu i 17-lat postkomunizmu, dzięki temu nasz kraj jest jednym z silniejszych i bogatszych w Europie.

Kontrowersje:

- Oczywiście istniałyby obozy koncentracyjne, ale hitlerowcy mordowaliby tam "tylko" swoich wrogów rasy Aryjskiej, czyli Żydów (nie chcę wyjść na jakiegoś antysemitę, ale tak czy siak ratunku dla nich podczas II WŚ nie było).

- Czy po latach bylibyśmy oskarżani o rozpętanie II WŚ? Raczej tylko wspomniani w książkach historycznych. Bo czy dzisiaj ktoś ma pretensje do Niemców za II WŚ? Albo czy ktoś obecnie oskarża Słowację, Serbię, Chorwację, Węgry i Bułgarię, że byli sojusznikami Hitlera? Wszyscy sprowadzają winę II WŚ do persony Adolfa Hitlera, a nie Niemiec, jako kraju winnego rozpętaniu wojny.

- Polski honor? A na cóż nam ten honor, skoro sprowadził on jedynie 45-letni komunizm na polskie ziemie, a gdy nasi dziadkowie wykrwawiali się na frontach czekając na wsparcie zachodnich sojuszników, oni pokazali nam tylko gołe tyłki i "radźcie sobie sami".

Wersja nr 2.

A, co by było w przypadku gdyby III Rzesza wraz z Polską i pozostałymi sojusznikami, jednak nie zdobyły Moskwy? Wówczas Ruscy idąc na Berlin, w odwecie za agresję Polski na ZSRR, zamieniliby Polskę w całkowite gruzowisko i wymordowały 3/4 narodu polskiego (dodatkowo mieli by przecież idealną okazję rewanżu za 1920). Jedynym plusem byłoby, jednak to, że zostalibyśmy po wojnie w grupie państw Zachodnich - tym razem już jednak, jako mały kraj, okrojony ze swoich ziem przez Ruskich - oczywiście przy pełnej akceptacji Zachodu, a jakże! – ale wydobyty z dna gospodarczego dzięki Planowi Marschala, co i tak wyszłoby Polsce na dobre. Bo, w konsekwencji nie ma w Polsce 45-lat komunizmu i 17-lat postkomunizmu, dzięki czemu nasz kraj byłby obecnie na poziomie np. dzisiejszej Danii, Belgii czy Holandii. Mały, ale bogaty.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   
Niemcy wraz z Polską i pozostałymi krajami sojuszniczymi (Słowacja' date=' Serbia, Chorwacja, Węgry, Rumunia, Bułgaria, Włochy) odnosi kolejne zwycięstwa na froncie wschodnim. [/quote']

Powoli - zarówno Węgry, jak i Rumunia nie były zarówno w 1939r., jak i do poł. 1940r. krajami sojuszniczymi dla III RZeszy - możemy tu mówić raczej o progresywnym zastraszaniu i presji, jakie te kraje zostawały stopniowo poddawane. Dopiero w 1941r. Rumunia wystawia swe dywizje do walki z ZSRS.

(zakładając oczywiście' date=' że Hitler poprzestałby tylko na Gdańsku i autostradzie, a my nie zostalibyśmy krajem uzależnionym od III Rzeszy, tylko suwerennym)[/quote']

Żartujesz? sądzisz, iż po oddaniu Gdańska, i zbudowaniu autostrady Adolf by nam odpuścił, i poprzestał na roszczeniach, nie dybiąc na naszą suwerenność? I jeszcze jedno - dlateczego tak wielu ludzi zapomina, że autostrada i FS Danzig to tylko posłużyły jako pretekst? Czy już zapomnieli, kiedy powstał "Fall Waiss", i kiedy "klamka zapadła" o ataku na Polskę? Coraz więcej się czyta o fantastycznych sojuszach z Hitlerem, a coraz mniej pamięta sie faktów...

Rozległe tereny m.in. Litwy' date=' Łotwy, Białorusi, Ukrainy przypadłyby pozostałym sojusznikom, w tym Polsce.[/quote']

A skąd taka niezachwiana pewność ? A Lebensraum ?

Jakie byłyby w takim wypadku DLA POLSKI konsekwencje II WŚ?

- Nie byłoby milionów polskich ofiar;

Odliczając:

- setki tysięcy poległych żołnierzy na froncie wschodnim;

- ofiary pacyfikacji przeprowadzonej przez III Rzeszę za karę - ów wzmiankowany przez ciebie bunt.

- Polskie miasta zostałyby w znacznej części nietknięte' date=' zatem zachowałoby się wiele' date=' jakże cennych dóbr kultury; [/quote'']

Szczególnie, jakby przetoczyły się przez nasz Kraj działania wojenne: Adolf vs. alinci.

Po wojnie Polska dostaje pomoc z Planu Marshalla;

Niby dlaczego - USA daje tym' date=' którym chce dać...

dzięki temu nasz kraj jest jednym z silniejszych i bogatszych w Europie.

Mając za wschodnią granicą... no właśnie, co?

Kontrowersje:

- Oczywiście istniałyby obozy koncentracyjne' date=' ale hitlerowcy mordowaliby tam "tylko" swoich wrogów rasy Aryjskiej, czyli Żydów (nie chcę wyjść na jakiegoś antysemitę, ale tak czy siak ratunku dla nich podczas II WŚ nie było). [/quote']

Zostawiając w spokoju i okazując Miłosierdzie w stosunku do: Romów, Świadków Jehowy, komunistów, partyzantów, chorych psychicznie, "wrogów Rzeszy", ludność z terenów ZSRS, i wszystkich, którzy by im sie po prostu nie podobali.

Bo czy dzisiaj ktoś ma pretensje do Niemców za II WŚ?

Ma - bo to oni (i tylko oni) są winni wybuchu II WŚ. Pretensje mają i będą miały rodziny ofiar bestialsko pomordowanych przez hitlerowców. Miliony ludzi zostały bez dachu nad głową' date=' bez bliskich, i środków do życia. 60 lat temu dokonało się największe ludobójstwo w historii istnienia ludzkości - 35 000 000 ofiar w niespełna 6 lat. Zgładzono z powierzchni ziemi z premedytacją niemal cały Naród (Żydzi). Nasz Kraj ucierpiał szczególnie - zgładzono 6 000 000 obywateli, zrujnowano przemysł i gospodarkę, zburzono mnóstwo mieszkań i budynków, spacyfikowano całe wsie, i co najważniejsze - utraciliśmy prawie 1/3 przedwojennego terytorium, dodatkowo dostając się na 45 lat w łapy zbrodniczego ustroju totalitarnego.

Wszyscy sprowadzają winę II WŚ do persony Adolfa Hitlera' date=' a nie Niemiec, jako kraju winnego rozpętaniu wojny. [/quote']

Nie wszyscy, a wyłącznie Niemcy - w ten sposób się dowartościowują, usiłując wypaczyć historię (tłumacząc się, że to nie oni, że tylko wykonywali rozkazy, etc. - każdy sposób jest dobry, aby znaleźć psychologiczne wytłumaczenie i rozgrzeszenie).

Ludzie - jak można sądzić (i wierzyć w takie brednie), że to sam Adolf Hitler wywołał wojnę, i najechał Europę? W pojedynkę, bez niczyjej pomocy i poparcia ?

Polski honor? A na cóż nam ten honor' date=' skoro sprowadził on jedynie 45-letni komunizm na polskie ziemie, a gdy nasi dziadkowie wykrwawiali się na frontach czekając na wsparcie zachodnich sojuszników, oni pokazali nam tylko gołe tyłki i "radźcie sobie sami". [/quote']

Spytam przez ciekawość: na jakich to frontach nasi dziadkowie się wykrwawiali, czekając na wsparcie zachodnich sojuszników (oprócz rzecz jasna Września'39)?

oni pokazali nam tylko gołe tyłki i "radźcie sobie sami".

I znowu: Kto stworzył PSZ we Francji, od jesieni 1939r.? Kto je uzbroił i wyposażył? Kto umożliwił normalne funkcjonowanie polskiego Rządu na wychodźctwie? Kto dał samoloty naszym lotnikom w BoB? Kto utworzył 1DPanc. gen. Maczka? Czy tak postępuje wiarołomny sojusznik, który pokazać nam może jeno "goły tyłek"?

pzdr.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Hauer   
A co myślicie o takich dwóch wersjach historii alternatywnej, po podpisaniu już sojuszu polsko-niemieckiego

Ja myslę, ze przede wszystkim powinny trafic do działu "Historia alternatywna".

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
rocco007   

witam panow szlachte .......nurtuje mnie pytanie, dlaczego zawsze polacy musza wychodzic z kazdego konfliktu , opresji z honorem ? cieszy mnie ogulnie taka postawa moich rodaków :wink: pomijajac fakt ze przy okazji tracimy 1/4 społeczenstwa , gospodarka kraju praktycznie nie istniej, a sąsiedzi i tak robia z nami to na co maja ochote :evil: wracając do tematu , jestem zdania ze polska powinna przyjac warunki hitlera..dlaczego?.....adolf wcale nie żądał od nas , bysmy razem z nim szli na ZSRR. chodziło mu tylko o spokojny wschod, chcial mniec cich na wschodnich flankach zeby rozprawic sie z francją , jak wiadomo francuzi na nic sie nam nie przydali , wiec co to zmienia-poprostu zajolby francje pół roku wszesniej :x po skonczonej defiladzie w paryzu , adi zabiara sie za sowietów, sowieci podpisuja traktat z W,BRYTANIA i mamy to samo :wink: ...polacy siedza cicho, niemcy pzejeżdżają przez polske , i atakuja komuchów, polska gospodaraka rozwija sie , pracuje na potrzeby wojny . niemcy tak czy owak nie wygrywaja wojny , front przesówa sie na zachód , w czasie trwania wojny miedzy ZSRR a RZESZĄ , pod wpływem impulsu gospodarczego , równiez rozwija sie i modernizuje polska armia , w okresie kiedy armia czerwona podchodzi do granic najasniejszej RZECZYPOSPOLITEJ sily polskie licza dwa miliony dobrze uzbrojonych i wyszkolonych żołnierzy. wraz z rumunia, bulgaria i finlandia przechodzimy na strone aliantow , i uderzamy na niemców :mrgreen: teraz pytanie . czy zgodził by sie na to stalin?, napewno by sie zastanawial czy wspulpracowac z dwu milionowa armią polską , czy tez pchnac ja w objecia hitlera, całkiem niezły zaczyk dla nazistow :evil: .........w takiej sytuacji historia potoczyla by sie calkiem inaczej , polska jesli by juz zostala okrojona z kresow wschodnich , to napewno by zatrzymala pełna suwerennosc , poza tym nie bylo by katynia , i oswiecimia , ......polska nie straciłaby 6MILIONOW MIESZKANCÓW , dzieki temu bylo by nas teraz okolo 60 , moze 70 milionow, gospodarka byla by na poziomie dzisiejszej francji , rosja nie traktowala by nas jak jakiegos kulawego konia europy , no i nie musiałbym,wyjezdzac do angli do pracy , jak widac anglicy do dzis czerpia zyski z wojny , w postaci taniej siły roboczej................a czyja to wina , hmmmmmmmmmm wydaje mi sie ze nas samych , dziekuje za wysłuchanie moich nedznych przemyśleń :mrgreen:

//Albinos Ciebie nurtuje to, dlaczego zawsze chcemy być honorowi, a mnie nurtuje czemu ludzie aż tak nie szanują swojego własnego języka. Na forum obowiązuje pisownia polska, za nieprzestrzeganie tego grożą warny. W tym momencie udzielam publicznego upomnienia, już dawno nie widziałem postu, w którym było by aż tyle błędów.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   

rocco007, oprócz poprawności językowej zważyłbyś na to, że dla Niemców byliśmy podludźmi, stalibyśmy się marionetkami i sługami rasy aryjskiej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   

Oto co wyszperałem (mój post z innego forum :) ) - już w 1937r. Niemcy postanowili o bezwarunkowym wchłonięciu Polski:

Churchill wspomina:

"W roku 1937 udałem się pewnego dnia na spotkanie z herr Ribbentropem, ambasadorem niemieckim w Wielkiej Brytanii. Ribbentrop był nadzwyczaj uprzejmy, i poruszyliśmy cały szereg problemów europejskich zarówno politycznych, jak i militarnych. Sens jego oświadczeń był mniej więcej taki, że Niemcy pragną przyjaźni z Anglią. Niemcy stana staną na straży Imperium Brytyjskiego, broniąc jego stanu, i wielkości posiadania. Istnieje możliwość, że w zamian za to poproszą o zwrot niemieckich kolonii, lecz nie jest to sprawą najistotniejszą. Ważne jest, by Wielka Brytania dała wolną rękę Niemcom w Europie Wschodniej. Niemcy muszą zdobyć Lebensraum, czyli przestrzeń życiową dla coraz liczniejszej ludności swojego kraju. Z uwagi na to Polska i Korytarz Gdański muszą zostać wchłonięte. Białoruś i Ukraina są nieodzowne dla Niemiec, liczących sobie około 70 milionów dusz. Jest to absolutne minimum, i żadne ustępstwa nie wchodzą w grę."

Wypowiedź ta rzuca światło na wiele spraw: przede wszystkim - kładzie zdecydowany kłam jakże modnej, ostatno lansowanej teorii na forum o dobrotliwości onkla Adolfa w stosunku do Polski i Polaków (którzy to rosierdzili go niemożebnie, nie chcąc mu oddać swych ziem), chęci sojuszu, współpracy, etc. Otóż nie - projekt "Lebensraum" jest faktem, i bez względu na okoliczności byłby zrealizowany. Beck i Rydz Śmigły nie wiedząc nic o tym, byli postawieni długo przed wojną w beznadziejnej sytuacji.

pzdr.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

Ciekawy-ja nie wiem czy tylko Niemcy są winni rozpętaniu wojny?Podejrzewam, że drugim krajem winnym wojnie jest ZSRR, które napadło najpierw na Polskę, później na Finlandię, kraje bałtyckie oraz Rumunię.Następnie okupowało Iran, zajęło Tannu-Tuwa oraz, po pokonaniu Niemiec, zabrało sobie poza tym co wymieniłem, kawałek Czechoslowacji z Preszowem na czele oraz północną część Prus Wschodnich.Co dał w zamian?Poza ograbieniem krajów, które ''wyzwolił''(de facto nie trzeba było wyzwalać Czechosłowacji, ponieważ Amerykanie mogliby dotrzeć w ciągu 2 tygodni do Pragi), zagrabił ziemie sojusznikom(Kresy Wschodnie, Preszów)Dwa, niby jak Alianci atakowaliby nas od Wschodu?Raczej poprzestaliby na zajęciu Niemiec, bo inni sojusznicy Niemiec, nie walczyliby na ziemiach polskich.Trzy, Alianci uzbroili nas na własny użytek, nie w darze dla nas.Brytyjczycy podczas BoB chorobliwie potrzebowali pilotów.Sami Anglicy to za mało było.Polecam Ci książke W. Kisielewskiego pt. ''Podróż bez biletu''.Francuzi tak błyskawicznie organizowali siły, że wielu polskich żołnierzy w maju nie miało broni ani nawet dobrego munduru.BSP miała być wysłana do Finlandii, że nie zdołano ich załadować na statki.A po wojnie- proszę za cały nasz wkład, walki nie dano nam nawet strefy okupacyjnej, ograbiono z połowy kraju, pozbawiono środków do życia. Przytoczę tu teraz pewien cytat:(...)2. Korpus nie może uznać jednostronnej decyzji, oddającej Polskę i naród na łup bolszewikom.Zwróciłem się do władz sojuszniczych o wycofanie korpusu z odcinków bojowych bo nie mam sumienia żądać w obecnej chwili od żołnierza ofiary krwi.'' ''(..)Może Pan generał zabrać swoje dywizje, obejdziemy się bez nich''

Gen. Władysław Anders ''Bez ostatniego rozdziału''

Owszem, ciekawy, też tą książkę mam przed sobą.Dwa- przypomnę:w sierpniu 1940 r. Sowieci zabrali Rumunom, zresztą bezprawnie, Besarabię oraz północną część Bukowiny.Oto byli nasi wyzwoliciele.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   
Ciekawy-ja nie wiem czy tylko Niemcy są winni rozpętaniu wojny?

Jeżeli idzie o chronologię - to nie ulega najmniejszej wątpliwości.

Podejrzewam, że drugim krajem winnym wojnie jest ZSRR, które napadło najpierw na Polskę, później na Finlandię, kraje bałtyckie oraz Rumunię.

Hmm... na Rumunię powiadasz ? A kiedy ? Jestem głęboko przekonany, że było wręcz ... odwrotnie (vide: rok 1941, "Barbarossa"). Co do kwesti wkroczenia na nasze ziemiee Sowietów 17.09.1939r. - sądze, iż Stalin nie podjął by tej decyzji samodzielnie - w wypadk uagresji wyłącznie ze wschodu tak gracko, jak Adofowi by sowietom nie poszło (m.inn. mieliśmy juz opracowany plan wojny z nimi - Plan "W").

po pokonaniu Niemiec, zabrało sobie poza tym co wymieniłem, kawałek Czechoslowacji z Preszowem na czele oraz północną część Prus Wschodnich.

To był skutek przyszłego powojennego "podziału łupów" w Jałcie - to wtedy ustalano strefy wpływów, kreślono granice na mapach (wstępnie), ustalano, jaki kraj wejdzie do czyjej strefy wpływów, etc.) - Stalin mógł tego dokonać za przyzwoleniem USA i GB.

Trzy, Alianci uzbroili nas na własny użytek, nie w darze dla nas

Nie ma nic za darmo - za sprzęt i wyposażenie trzeba było zabulić, i to sporo.

Brytyjczycy podczas BoB chorobliwie potrzebowali pilotów.Sami Anglicy to za mało było

To prawda - potrzebowali, jednak dane o naszych zestrzeleniach w BoB są przesadzone (po części winę za to ponosi A.Fiedler, ten od "Dywizjonu 303"). Mitem tez jest, iż BoB bez naszych pilotow byłaby przegrana.

Francuzi tak błyskawicznie organizowali siły, że wielu polskich żołnierzy w maju nie miało broni ani nawet dobrego munduru.

Znam te sprawy - mam trochę literatury :wink: . Jednak ewakuacja do Anglii była sprawna (nawet kosztem ex - sojuszników Francuzów).

A po wojnie- proszę za cały nasz wkład, walki nie dano nam nawet strefy okupacyjnej,

Coś tam, odrobinkę okupywaliśmy (a raczej - administrowaliśmy :roll: ) - chodzi mi o tereny koło Wilhelmshafen, gdzie stacjonowala 1.DPanc. gen. S. Maczka.

Gen. Władysław Anders ''Bez ostatniego rozdziału''

Mam ta książkę przed sobą - zapomniałeś dodać, iż ostanie zdanie po nawiasie odpisal gen. Andersowi sam Churchill.

pzdr.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
A po wojnie- proszę za cały nasz wkład, walki nie dano nam nawet strefy okupacyjnej,

Pytanie na ile byliśmy sami w stanie taką strefę objąć. Jednak jak już wspomniał ciekawy, pewien obszar do administrowania dostaliśmy, do rozmowy na ten temat zapraszam tutaj: http://www.historia.org.pl/forum/viewtopic.php?t=2395 .

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tofik   
Hmm... na Rumunię powiadasz ? A kiedy ? Jestem głęboko przekonany, że było wręcz ... odwrotnie (vide: rok 1941, "Barbarossa").

Na długo przed "Barbarossą" ZSRR anektowało Besarabię i Bukowinę.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   
Na długo przed "Barbarossą" ZSRR anektowało Besarabię i Bukowinę.

To nie jest takie proste i oczywiste, jak by się mogło wydawać Tofiku (vide: historia naszego sporu z Czechami o Zaolzie ). 1 grudnia 1918 proklamowano powstanie zjednoczonej Rumunii, która przejęła z rąk węgierskich Siedmiogród, Banat oraz Bukowinę, co zostało następnie usankcjonowane traktatem w Trianon. Ponadto, korzystając z porewolucyjnego chaosu, Rumunia zajęła rosyjską (ale zamieszkaną przez Rumunów) Besarabię. Z tego też powodu nie nawiązała stosunków dyplomatycznych z ZSRR.). A co do dalszych losow tych ziem: w czerwcu 1940r. ZSRS (w zgodzie z paktem Ribbentrop-Mołotow) wymusił na Rumunii zrzeczenie się północnej Bukowiny i Besarabii.

pzdr.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

Ciekawy-Besarabia należała do Rumunii wcześniej niż do Rosji carskiej, która de facto zabrała Besarabię w XIXw.Jeśli chodzi o strefę okupacyjną, mieliśmy około 600 000 żołnierzy- z łatwością mogliśmy utrzymać kawałek Niemiec.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gnome   
Ja dla przykładu uważam politykę Becka za błędną, gdyż zgadzam się z Jarpenem co do konieczności wyboru. Idę nawet dalej.

Powinien stawiać na Niemcy. Jeżeli podpisało się z nimi układ z 1934 r. rozebrało z nimi Czechosłowację, to trzeba było być konsekwentnym i dać im (chwilowo) ten korytarz, ba całe Pomorze (Tusk nie musiałby się tłumaczyć z dziadka), pozwolić inwestować na terytorium Polski w infrastrukturę i przemysł, a Wehrmachtowi iść przez nas na Moskwę. W rezultacie w 1943 r. mielibyśmy z 4 autostrady i 5 linii kolejowych wschód zachód, gdyż żywienie wojny na wschodzie tego by wymagało (Gdybyśmy jeszcze pozwolili im zorganizować z 4 parteitagi w różnych miastach, to Euro 2012 mogłoby się odbyć w 1948). Wtedy jak Włosi odwrócilibyśmy sojusze, utargowując za to jeszcze coś ekstra kosztem Niemiec. Paru polityków poświęciłoby się i strzeliło sobie w łeb, ale co by zostało, to by zostało.

A ja sądzę, że nie mielibyśmy ani tego co nam zabrało ZSRR ani tego co otrzymaliśmy po II wś., bo jestem przekonany, że III Rzesza była skazana na porażkę, a co do Włoch to one nie graniczyły z ZSRR i ich przykład jest zupełnie nietrafiony.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

A Rumunia ?

Poza tym jest państwo które zrobiło coś w tym stylu ( an nawet w lepszym). Obecnie nazywa się Republika Czeska.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta