Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
abramowicz

Wielkie osobowości polskiej lewicy

Rekomendowane odpowiedzi

gregski   
Celem napisania mojego postu nie było tu ocenianie tych czy innych osób (np. Jaruzelskiego- od tego jest osobny, rozległy wątek) lecz odniesienie się do postów panów Gregskiego i Andreasa, dla których lewica to tylko komuniści.

Ależ drogi kolego!

Nigdy nie twierdziłem, że lewica to tylko i wyłącznie komuniści wiem, że istnieli socjaliści. Pamiętam słowa śp. Stefana Kisielewskiego który wyrażnie rozróżniał oba nurty mówiąc, że "Komuniści od razu strzelają w tył głowy, a sojaliści męczą przez całe życie".

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Bronek   

Jaokś ci komuniści nie strzelili Kisielewskiemu w tył głowy. Z tego co wiem, twój idol "męczony" był za komuny stanowiskiem posła w sejmie PRL. Pajacował tam do woli ku uciesze komunistów, co dziś niektórzy uważają za niezłomny heroizm.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   
Jaokś ci komuniści nie strzelili Kisielewskiemu w tył głowy.

Widzisz!

Albo chłop miał szczęście, albo i komuniści miewają ludzkie uczucia.

Z tego co wiem, twój idol "męczony" był za komuny stanowiskiem posła w sejmie PRL.

Cóż tak jestem skonstruowany, że nie miewam idoli, aczkolwiek kilka postaci lubię (np. taki Pinochet).

A co do kisielowego posłowania to czasem nawet czerwoni potrzebują "listka figowego". Z resztą posłowanie się zakończyło w dosyć nieprzyjemnych okolicznościach.

A co męczenia nas przez socjalistów to proponuje zagłębić się w prawo podatkowe i prawo o działalności gospodarczej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Poza tym gdzieś czytałem, że Kisiel był przez czerwonych doceniany jako spec od zagadnień gospodarczych, z racji mądrych pytań zadawanych jako poseł. Więc Twoje zdanie o pajacowaniu jest raczej odrębne.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Więc Twoje zdanie o pajacowaniu jest raczej odrębne.

Myślę, że Bronek nawiązuje do dwóch wypowiedzi:

Ks. Piwowarczyka:"Kisielu, cóżeś za małpę z siebie wystrugał".

Samego Kisielewskiego (na podstawie Witosa): "Robić to tam nic nie robiłem, ale com się nauczył tom się nauczył!"

M. Urbanek, Kisiel, Wrocław 1997, s. 78.

A tak BTW - daliście Panowie (Gregski i Tomaszu) już ogólne świadectwo własnych mocnych przekonań, że nie lubicie "czerwonych" w każdej postaci, to może teraz trochę o postaciach, a nie tak ogólnie ;) .

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Bruno Wątpliwy napisał:

daliście Panowie (Gregski i Tomaszu) już ogólne świadectwo własnych mocnych przekonań, że nie lubicie "czerwonych" w każdej postaci, to może teraz trochę o postaciach, a nie tak ogólnie

A ja to w którym miejscu ?

Nigdy nie ukrywałem swych wyrazistych poglądów, ale w mym poście może je wyrażać co najwyżej słowo „czerwoni”. Tylko od kiedy jest to słowo obraźliwe dla lewicy? Zawsze myślałem, że jest z tego koloru dumna. No ale chyba w tym coś jest. Nawet krawaty noszą w paski.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Akurat stwierdzenie, że nie lubię "czerwonych" w każdej postaci nie odpowiada prawdzie. Lubię M. F. Rakowskiego, szanuję Wandę Wasilewską. A reszta ? Cóż dla mnie to raczej osobliwości polskiej lewicy.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   

Ja również jestem zdumiony sugestią, że określenie "Czerwony" może być obraźliwe dla człowieka o poglądach lewicowych.

Podobnie nie ukrywałem nigdy swoich poglądów politycznych i nadal nie zamierzam.

Co do postaci na lewicy to nie moją winą jest, że większość z tych, które miały realny wpływ na życie polityczne w Polsce to mało sympatyczne kreatury, których patriotyzm, uczciwość i moralność można kwestionować.

Owszem zdarzały się osoby jak ów wymieniony Antoni Purtal tylko jego wpływ na polską rzeczywistość był znikomy a poza tym w naszej tragicznej historii można znaleźć całe rzesze takich bezimiennych ludzi, którzy wykazywali się heroizmem i nie zależało to od poglądów politycznych.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Postanowiłem nie zajmować się tym kolorem, lecz we "Wprost" ukazał się artykuł o R. Luksemburg. Zgodnie z nim, pani RL wcale nie spoczywa w drobnomieszczańskiej mogile. Ale nie o tym. Użyto tam określenia wobec niej (podtytuł) "Czerwona Róża". Pięknie, poetycko i jednoznaczne. Czy użycie tego słowa przez (nomen omen) red. Landau jest dla niej obraźliwe ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

Kolega Bronek chyba nie wyczuł tej lekkiej nutki ironii pobrzmiewającej w postach moich i gregskiego. ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Pozwolę się wypowiedzieć jako jeden ze sztandarowych "lewaków" :B): na forum.

Moje ulubione ikony lewicy to:

Ludwik Waryński, socjalista, więzień Szlisselburga;

Bolesław Limanowski, założyciel Gminy Narodowo-Socjalistycznej (nie mylić z nazizmem), potem działacz PPS;

Róża Luksemburg, wielka działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego;

Ignacy Daszyński, działacz PPS, PPSD, Centrolewu;

Mieczysław Niedziałkowski, wybitny teoretyk socjalizmu, działacz PPS, zginął w czasie okupacji hitlerowskiej;

Władysław Broniewski, wybitny poeta, sympatyk KPP;

Edward Gierek, górnik, działacz PZPR, przywódca Polski w latach 1970-80;

Zygmunt Berling, dowódca wojsk polskich w ZSRR;

Franciszek Zubrzycki, legendarny partyzant AL;

Edwin Rozłubirski, partyzant AL, uczestnik walk z bandami UPA;

Teodor Duracz, działacz komunistyczny, zginął z rąk gestapo;

Marceli Nowotko, działacz PPR;

Paweł Finder, działacz komunistyczny, zginął z rąk Niemców;

Kazimierz Rusinek, dowódca Kosynierów, działacz PPS i PZPR;

Edward Osóbka-Morawski, przewodniczący PKWN, działacz PPS;

Bolesław Hanicz-Boruta, żołnierz AL, więzień polityczny II RP i okresu stalinowskiego;

Jacek Kuroń, jeden z działaczy lewicowego nurtu opozycji PRL;

Z działaczy dzisiejszych lubię Ziętka i Ikonowicza.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Broniła prawa do rozwoju kulturalnego społeczeństwa polskiego pod zaborami. W opublikowanej przez siebie broszurze "W obronie narodowości" wskazywała, że Polacy mają prawo do zachowania swojej tożsamości i języka, a prawdziwym przeciwnikiem tego nie jest społeczeństwo niemieckie, a jego kapitalistyczne elity, dla których nacjonalizm był sposobem tworzenia sztucznej identyfikacji społecznej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A czy broniła polskiej niepodległości przed przyjaciółmi ze wschodu?

I czy w ogóle broniła polskiej niepodległości.

Jeśli tak to czy możesz przytoczyć jej wypowiedzi?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta