Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
dzionga

Czy kiedykolwiek Lwów do Nas wróci?

Recommended Posts

Kategoria wyznania nie jest dziś kategorią etniczną, a przynajmniej nie zawsze.

Tylko jaki wniosek (co do Polski) z tych diagramów?

Domen   

Wniosek taki, że jednak zbyt wielu Polaków zostawiono poza nowymi granicami.

Oczywiście nie chodzi mi o to, że zbyt mało ludzi wypędzono na zachód, tylko że granice za daleko cofnięto.

Swoją drogą - Polacy na Litwie mają mocniejszą polską świadomość narodową niż wielu Polaków w Polsce, sądząc po tej wideorelacji:

Edited by Domen

Wniosek taki, że jednak zbyt wielu Polaków zostawiono poza nowymi granicami.

Oczywiście nie chodzi mi o to, że zbyt mało ludzi wypędzono na zachód, tylko że granice za daleko przesunięto.

Swoją drogą - Polacy na Litwie mają mocniejszą polską świadomość narodową niż wielu Polaków w Polsce, sądząc po tej wideorelacji:

No pewnie ze mają , a wielu z nas mogłoby się od Polaków z Wileńszczyzny uczyć patriotyzmu i honoru , tyle ze to specyfika Pasa Polskiego , ziemie dawnej Małopolski Wschodniej , są dziś wyprane z Polaków ( wysiedlonych lub wymordowanych ) , to ostoja ukraińskiego faszyzmu i zdziczenia , tam nie ma nic polskiego prócz sentymentu i wspomnień , a Wileńszczyzna to żywe serce naszego Narodu , wykute w walce z lietuvskim szowinizmem .

Domen   

Zgadzam się. Aczkolwiek z zarzucaniem faszyzmu i zdziczenia bądźmy ostrożni, bo np. we Francji skrajna prawica ma dziś chyba większe poparcie niż na Ukrainie. ;) Jeśli wyniki ostatnich wyborów są miarodajne, to Ukraińcy powiedzieli nie faszystom, choć zdaję sobie sprawę, że wyniki ogólnokrajowe nie odzwierciedlają sytuacji na "dzikim zachodzie", gdzie - tak jak piszesz - znajduje się bastion skrajnego szowinizmu ukraińskiego (a przynajmniej znajdował się do niedawna).

Znalazłem to:

Porównanie wyników partii "faszystowskich" kilku państw w wyborach do EP i w wyborach na Ukrainie w tym roku:

http://blog.skepticallibertarian.com/2014/05/28/next-time-you-hear-about-a-fascist-coup-in-ukraine-remember-this-chart/

fascism.png?resize=655%2C551

Chociaż autorowi powyższego wypadałoby jeszcze porównać skalę skrajności poglądów i programów tych partii... :)

Edited by Domen

Zgadzam się. Aczkolwiek z zarzucaniem faszyzmu i zdziczenia bądźmy ostrożni, bo np. we Francji skrajna prawica ma dziś chyba większe poparcie niż na Ukrainie. ;) Jeśli wyniki ostatnich wyborów są miarodajne, to Ukraińcy powiedzieli nie faszystom, choć zdaję sobie sprawę, że wyniki ogólnokrajowe nie odzwierciedlają sytuacji na "dzikim zachodzie", gdzie - tak jak piszesz - znajduje się bastion skrajnego szowinizmu ukraińskiego (a przynajmniej znajdował się do niedawna).

Znalazłem to:

Porównanie wyników partii "faszystowskich" kilku państw w wyborach do EP i w wyborach na Ukrainie w tym roku:

http://blog.skepticallibertarian.com/2014/05/28/next-time-you-hear-about-a-fascist-coup-in-ukraine-remember-this-chart/

fascism.png?resize=655%2C551

Chociaż autorowi powyższego wypadałoby jeszcze porównać skalę skrajności poglądów i programów tych partii... :)

Akurat w byłej Małopolsce Wschodniej i na Wołyniu , czyli naszych byłych Kresach , Swoboda ma wszędzie powyzej 30% głosów , i zasadniczo rządzi wraz dużo radykalniejszymi popłuczynami po banderowskich faszystach ( jesteś userem i na Historykach , a były tam publikowane dane o wyborach samorządowych i wynikach na Ukrainie ) .

gregski   
Aczkolwiek z zarzucaniem faszyzmu i zdziczenia bądźmy ostrożni, bo np. we Francji skrajna prawica ma dziś chyba większe poparcie niż na Ukrainie.

A to faszyzm jest ideologia prawicowa?

Czego to czlowiek moze sie dowiedziec na forum!

A ja durny myslalem, ze Richard Pipes mial racje mowiac, ze komunizm i faszyzm to blizniacze bekarty marksizmu...

A ja durny myslalem, ze Richard Pipes mial racje mowiac, ze komunizm i faszyzm to blizniacze bekarty marksizmu...

Amen Piracie :) .

Zbrodnicze bękarty <_<

Edited by lancaster

Domen   

Słoma z sianem mi się pomyliła, niech Wam będzie... :) Ale jak dla mnie narodowy socjalizm był jednak na lewo od faszyzmu, a faszyzm czerpał też częściowo prawicy. Obecnie pojęcie faszyzmu bardzo się rozmyło i jest często nadużywane.

P

Nazistowskie ludobójstwa, rabunki mienia, itp. można by nawet uznać za formę skrajnej "pomocy społecznej" i "równania szans" - aryjczykom, oczywiście.

Stalin i Pol Pot stosowali podobne formy "socjalu", tylko mniej etnocentryczne. No i nazizm równał zasadniczo do średniej (dlatego eksterminowano też niepełnosprawnych, itp.), a komuniści do dna. Jeden tępił kułaków a drugi wypędzał ludność do szałasów w dżungli, by zapanowała równość.

Szansę powrotu Lwowa na łono Ojczyzny oceniam na 10 do 25% z uśrednieniem na 15-20%, jeśli chodzi o XXI wiek.

Lwów jest wyłącznie nasz i nikt nie ma do niego prawa oprócz nas. Jeśli rządy zmienia się na Nacjonalistyczne (50% szans), to miasto na pewno powróci do Macierzy.

555   

Lwów jest wyłącznie nasz i nikt nie ma do niego prawa oprócz nas. Jeśli rządy zmienia się na Nacjonalistyczne (50% szans), to miasto na pewno powróci do Macierzy.

Co pewien czas odżywają takie idee, trochę inne skończyły się podziałem kraju i utratą całkiem sporej części terytorium. Z punktu widzenia potomka osób dotkniętych konsekwencjami podpowiem, że nie tędy droga.

555   

A którędy?

Z punktu widzenia 555 i jego doświadczeń to co?

Mają powstać ziomkostwa lwowskie?

A skąd ja mam to wiedzieć. Odezwałem się właśnie w tym wątku celowo aby pokazać, że zmiany granic i relokacja ( dobre słowo ? ) ludności pozostawia w następnych pokoleniach ślad. Świat nie jest idealny ale mam nadzieję, że Polacy zauważają, że wojny nie są potrzebne w obecnych czasach gdzie mam na myśli państwa o pewnym poziomie cywilizacji. Wystarczy ekonomia.

Jak ktoś napisał, że: "nie tędy droga" to chyba ma zdanie względem tego jakaż to droga jest odpowiedniejszą?

"... mam nadzieję, że Polacy zauważają, że wojny nie są potrzebne w obecnych czasach gdzie mam na myśli państwa o pewnym poziomie cywilizacji".

A Niemcy to też zauważają? Na chwilę obecną Polacy nie prowadzą żadnej wojny.

555   

Jak ktoś napisał, że: "nie tędy droga" to chyba ma zdanie względem tego jakaż to droga jest odpowiedniejszą?

"... mam nadzieję, że Polacy zauważają, że wojny nie są potrzebne w obecnych czasach gdzie mam na myśli państwa o pewnym poziomie cywilizacji".

A Niemcy to też zauważają? Na chwilę obecną Polacy nie prowadzą żadnej wojny.

Czy dobrze rozumiem, że szukasz drogi do odzyskania Lwowa w granice Polski co wiąże się z jego utratą przez Ukrainę ?