Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
mer

Książka, którą właśnie czytam to...

Rekomendowane odpowiedzi

amon   

Dokańczam właśnie tom pierwszy Pism wybranych tow. Tuchaczewskiego.

Czy dobrze myślę, że czytasz dwutomowe wydanie z 1966 roku !! Toż to teraz spora rzadkość.

Generalnie wspominam lekturę tych dzieł jako lekko przyciężką, dlatego gratuluję samozaparcia :thumbup:

Właśnie kończę czytać, chociaż czytanie w przypadku tego albumu jest pewnym nadużyciem, "Deutsche soldaten. Mundury, wyposażenie i osobiste przedmioty żołnierza niemieckiego 1939-45" Augustin Saiz, wyd.Vesper. Cóż mogę powiedzieć, autor przedstawiając zdjęcia swojego zbioru nie ustrzegł się przed wyrobami powojennymi, ale są to szczegóły nie zaważające na całości. Ciekawy podręcznik dla zbieracza niemieckich fantów. Szkoda że nim nie jestem :lol:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Czy dobrze myślę, że czytasz dwutomowe wydanie z 1966 roku !! Toż to teraz spora rzadkość. :

Śmiać mi się chce ze wstępu do Pism Michaiła, autorstwa Marszałka Związku Radzieckiego Biriuzowa :)

"Pod jego dowództwem Wojska Frontu Zachodniego zadały szereg miażdżących ciosów nieprzyjacielowi i podeszły pod Warszawę. Jednakże operacja warszawska wskutek szeregu przyczyn zakończyła się, jak wiemy, niepowodzeniem. Niemniej jednak, taki wynik operacji w żadnym stopniu nie pomniejszał dowódczych zdolności Tuchaczewskiego i jego śmiało pomyślanego planu operacji" [w:] Tuchaczewski M.N., Pisma wybrane, t. I, Warszawa 1966, s. 11

To jak to?!? nie rozumiem Biriuzowa, to był w końcu Tuchaczewskiego czy Szaposznikowa plan? :blink: Widać również że Biriuzow nie dość dokładnie przestudiował Lenina ogląd na sprawę "interwencji" frontu zachodniego i południowo-zachodniego. Co więcej Tuchaczewski był tylko [i aż] dowódcą frontu. Gławkomem był Kamieniew.

A ten szereg przyczyn to pewnie ofensywa znad Wieprza? ;) Zbyt pewny marsz na zachód, niezachowanie elementarnych zasad dyscypliny w nadawaniu depesz drogą radiową i wiele wiele innych.

"Na stanowisku dowódcy Frontu Zachodniego Tuchaczewski wykazał wielkie zdolności dowódcze, umiejętności orientowania się w zawiłych sytuacjach i stanowczość w realizowaniu zamierzonych planów." [w:] Tamże, s. 11.

Tak się spiął nad Niemnem ów "Napoleon", iż go Piłsudski musiał wyzwolić z permanentnego zakleszcza zwieracza.

Poza pewnymi aluzjami do Stalina iż to ten nie lubił Tuchaczewskiego, Biriuzow nie podaje przyczyny zgonu, głównego bohatera dwóch całkiem sporych tomów.

Pozdrawiam,

Marcin

Edytowane przez bavarsky

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Dla odmiany - Chiny. Upadek i narodziny wielkiej potęgi - nie można przecież rozpatrywać historii Azji Południowo-Wschodniej bez szerszej znajomości historii Państwa Środka.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Ale się przedwczoraj ucieszyłem! W taniej książce, za dziewiętnaście złociszy zakupiłem pracę Aleksandra Achmatowicza, pt. Polityka Rosji w kwestii polskiej w pierwszym roku Wielkiej Wojny 1914-1915, Warszawa 2003.

Wyżerka dla oczu. Autor w kilku sprawach polemizuje :B): z Bazylowem, nakreśla mariaże Dmowskiego i wiele innych ciekawych kwestii.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
amon   

Ale się przedwczoraj ucieszyłem! W taniej książce, za dziewiętnaście złociszy zakupiłem pracę Aleksandra Achmatowicza, pt. Polityka Rosji w kwestii polskiej w pierwszym roku Wielkiej Wojny 1914-1915, Warszawa 2003.

W mojej taniej książce tej pozycji nie było, ale sprawiłem sobie za całe 8,5 złotego książkę krańcowo różną "Śmierć w otchłani. Nieznane epizody z bitwy o Atlantyk" autorstwa Bernarda Edwardsa, Bellona 2007. Przyznaję że gdyby nie śmieszna cena na pewno bym tej pozycji nie kupił. Jednak było warto,bo mimo kilku merytorycznych błędów, lektura tej książki jest interesująca. Rzecz tyczy działań U-botów wyłącznie w rejonie wybrzeży Afryki Zachodniej. Autor opisuje min. losy rozbitków z zatopionych statków, którzy, by ratować własne życie żeglowali w łodziach ratunkowych przez kilkaset mil i wcale nie były to sytuacje wyjątkowe.

Zastanowiło mnie dlaczego książka ta nie odniosła oczekiwanego sukcesu. Na pewno jednym z powodów jest dziwny przekład oryginalnego podtytułu, czyli "U-Cruiser Actions off West Afica" na Nieznane epizody bitwy o Atlantyk. Wydawnictwo samo sobie strzeliło w nogę bowiem zrezygnowało z precyzyjnego określenia teatru działań U-bootów, na rzecz ogólnego niewiele mówiącego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Na forach internetowych promuję region i dobrą książkę. Coraz więcej osób o tym wie, ku memu zaskoczeniu dostaję fajne wydawnicze prezenty, przeważnie publikacje niedostępne w normalnym obiegu. Dziś Koleżanka Zosia Puch reprezentująca ośrodek Za Potokiem w Solinie podarowała mi coś arcyciekawego. Właśnie przeglądam to cacuszko czyli "Zespół Elektrowni Wodnych Solina-Myczkowce" Zbigniewa Kozickiego. Przeglądam albowiem są to w większości archiwalne zdjęcia z czasów budowy zapór wodnych w Myczkowcach i Solinie, oprócz nich jest kalendarium, charakterystyka stopni wodnych, wspomnienia, kilka słów o współczesności i działaniu elektrowni wodnej. Album formatu A-4 liczy 287 stron, jest staranie wydany, twarda oprawa, szyty itd.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   

David Wragg "Wojna Brytyjsko-Francuska 1940"

Okładka mrozi krew w żyłach. Początek jeży sierść. Zobaczymy jak będzie dalej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   

Tak podejrzewam. Pytanie w jakim stylu. Bo na razie to znalazłem sporo bzdur (które tłumacz tez podkreśla). Tyle, że oprócz podkreślonych rzeczy rzuciły mi się w oczy sprawy dziwne i tajemnicze, których nijak nie mogę rozwiązać.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
harry   

A. Novakowski. Z koszar niemieckich: 176 Regiment Piechoty Pruskiej w Toruniu.

Męska lektura.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

A. Novakowski. Z koszar niemieckich: 176 Regiment Piechoty Pruskiej w Toruniu.

Męska lektura.

Za dozwoleniem cenzury.

Warszawa, 3 sierpnia 1904 roku.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta