Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
ciekawy

Mord pod Ciepielowem - zbrodnia wojenna Wehrmachtu w 1939r.

Rekomendowane odpowiedzi

atrix   

"Strzelec, oparłszy na ramieniu karabin maszynowy, strzela jak wściekły. Brzęczą rykoszety. Teraz orientuję się, że Polacy także strzelają. Gwizdnęło mi krótko przy samym prawym uchu. Wtem upadł kapitan Lewinskiy - pierwszy " kiedys słyszałem ze kpt lewiński zarobił kulkę w jakims aucie jadąc, ale że był piechotą to niwiedziałem.

Czy mam rozumieć, że dla Ciebie ten z Monachium kłamie ?
Ty i ja czytamy tłumaczenie, a nie orginał.Skąd mogę wiedzieć co ten niemiec napisał.Przeczytaj w "piechurach apokalipsy" jak ktoś opisuje zdjęcia.Jak można wiedzieć ze zdjęcia, co ktoś mówi?( np Wessel)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Kutera powołuje się na tłumaczenie tłumacza przysięgłego, podając jego nazwisko i datę tłumaczenia. Stąd to wyjaśnienie (istnienie rozbieżności między oryginałem, a tłumaczeniem Gumkowskiego) było dobre na początku tego tematu na forum. Po ujawnieniu się jej książki, tekst polski (tłumaczenie) w jej książce można uznać za prawidłowy i odpowiadający oryginałowi.

Zatem czy według Ciebie ten z Monachium kłamie ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
Zatem czy według Ciebie ten z Monachium kłamie ?
Nie mam jeszcze pewności czy tak czy nie.Opis jest chaotyczny i dosć skrótowy.Trzeba go jeszcze dokładnie przeanalizować, i porównac z relacjami świadków.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Atrix napisał:

porównac z relacjami świadków.

A masz innych świadków ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

UWAGA! Na dolnym zdjeciu postacie oznaczone literami " A "i "B" jeszcze żyją.na górnym prawym zdjeciu te same postacie sa w innym ułożeniu.Postać " A " chyba sama się nie zsuneła się z nasypu, a postac " B " nie zmieniła chyba sama położenia.Wychodzi że postać " B " była ranna w brzuch, jest zwinięta.Postać "C " to żołnierz niemiecki dobijajacy rannych, drugi żołnierz niemiecki nie ma karabinu.Sądze że to zdjęcia zastrzelonych w kolumnie jeńców, prowadzonych do Lipska. Osoba w oficerkach to lek.J.Cesarz8db518b62ed6f43a.jpg

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   

Zaraz, zaraz:

Na dolnym zdjeciu postacie oznaczone literami " A "i "B" jeszcze żyją

W/g mnie - nie (układ ciał jest wynikiem przedśmiernej konwulsji). Być może też ciała te zostały naprędce przyniesione z lasu, i byle jak rzucone do rowu ...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
Być może też ciała te zostały naprędce przyniesione z lasu, i byle jak rzucone do rowu ...
W jakim celu i przez kogo ?
W/g mnie - nie (układ ciał jest wynikiem przedśmiernej konwulsji).
Nieboszczyk chyba się nie przemieszcza sam ?Postać "B", jest na samym dnie rowu.Samoistnie chyba nie jest w stanie zmienić pozycji.Postać "A" tez zmieniła pozycje.Jednak pozostane przy swoim domyśle.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   
W jakim celu i przez kogo ?

A przez chłopów, znoszących ciała z lasu ...

Nieboszczyk chyba się nie przemieszcza sam ?

Nieboszczyk ? Raczej rzadko (bo jak by tu powiedzieć: nie wystrczy mu sił ?) Ale przy pomocy osób trzecich - jak najbardziej.

Przy okazji atrixie - mam pytanie. Otóż po skosie od pomników przy końcu lasu, po drugiej stronie szosy znajduje się niespelna 200 - metrowy odcinek starej drogi, z resztkami słupów, które przysłaniają drzewa. Czy proobował ktoś tam chodzić z wykrywaczem po przydrożnych rowach ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
A przez chłopów, znoszących ciała z lasu ...
I układajacych je w rowie, chyba w celu łatwiejszego liczenia .Baju, baju masło maślane. Tam nikt nikogo nie wynosił do rowu, żołnierzy chowano w miejscach gdzie ciał było najwięcej.Były to grupy zwłok od 15 do 30 ciał.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Atrix napisał:

Baju, baju masło maślane.

A co Ty masz na poparcie swoich tez? Bo inaczej Twoje pisanie to też takie

Baju, baju masło maślane.

Wracam do mojego pytania: Masz innych świadków ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
A co Ty masz na poparcie swoich tez?
Przyjżyj się zdjęciom. Skoro nie widzisz różnic to trudno.
Masz innych świadków ?
Dwoje udało mi się odlaneżć.W książce "Piechurzy Apokalipsy", masz przytoczone zeznania wielu świadków. Chetnie bym poznał twoją wersje wydarzeń z pod Dąbrowy.Czytajac wszystkie posty na nic takiego nie natrafiłem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Atrix napisał:

Dwoje udało mi się odlaneżć. W książce "Piechurzy Apokalipsy", masz przytoczone zeznania wielu świadków.

Ale czego świadków ? Rozstrzeliwania grupami 8 września ?

[ Dodano: 2008-09-13, 18:34 ]

Atrixie. Czytam powyższą dyskusję z Ciekawym i stwierdzam, że masz specyficzne podejście do dowodów. Bo „zdjęcia i tekst monachijski” tworzą jedną całość, komplet i nie da się o opisówce napisać:

TOTALNA BZDURA ! . Jeżeli kogo kolwiek rostrzelano to napewno nie w jednym miejscu.WYOBRAŻ SOBIE 150 TRUPÓW LEŻY W JEDNYM MIEJSCU, DOPROWADZAJA KOLEJNYCH 80 ( według np. relacji J.Zuby) BY ICH ROSTRZELAĆ. CO SIĘ WTEDY Z TĄ GRUPĄ BEDZIE DZIAŁO. JA SOBIE NIE WYOBRAŻAM. TAKIE POSTĘPOWANIE JEST NIEREALNE, I GŁUPIE.

… a zdjęcia traktować inaczej. Więc całe Twe rozważania „o tym co na zdjęciu” nie mają sensu.

[ Dodano: 2008-09-14, 15:06 ]

Przeglądnąłem posty dalej wstecz i natrafiłem na coś interesującego.

Atrix napisał:

chyba cos odkryłem.Spójż na tę mapę, polana jest w lesie przy szosie.ostry zakret jest od Lipska.A ta polana to jest koło wsi Cukrówka.Tam roztrzelano 14 jeńców, ale Hudzicki podaje że zgineli w walce z czołgami, jeden powrócił podobno ranny.czy to się nie klei w całość.I tu zaczynam mieć wątpliwości czy zostali roztrzelani czy polegli w walce.Dowiedziałem się że konkretnie na tej polanie zgineli i zostali pochowani. Okoliczni mówią na to miejsce Wasielówka.

Jak widzę, kolega idzie dalej niż ja i kwestionuje mord pod Cukrówką, stawiając tezę, iż pochowani pod Cukrówką byli z WBPM.

Powiem szczerze, że to wreszcie ma sens. Oznacza to bowiem, że z naszych trzech, do których przyszedł jedyny ocalały (patrz: Jak powstaje historia vol. 2 ), prawdę mówi Andrzej Kowalski. Czyli nie, jak ja uważałem, ten spod Cukrówki.

Jednakże w jego opowieści może być ziarno prawdy. Uwzględniając marszrutę, gdzieś w tej okolicy (obok Cukrówki) musiało też dojść do ostrzelania kolumny przez samochód pancerny. Więc czyżby ten, który ukrywał się w Cukrówce, był spośród tych 5-6 pozostawionych w rowie i być może dobitych ?

Bowiem, co ciekawe, w swej relacji książce Kutery, Bardzik opisuje ostrzelanie kolumny mniej kategorycznie niż w „Służbie Zdrowia”:

"Wspomnę jeszcze o akcie barbarzyństwa Niemców wobec naszych jeńców. (…) Za kolumną jeńców w odległości kilkudziesięciu kroków poruszał się samochód pancerny z ckm-em. Kolumna posuwała się prawą stroną szosy. Kiedy uszliśmy kilka km, nagle padła w kolumnę seria z km-u i kilku żołnierzy (5-6) padło na szosę. Między innymi padli dwaj oficerowie idący w mojej ostatniej czwórce (mjr lek. Cesarz i wspomniany wyżej ppor. z 27 pp). Powstał chwilowy popłoch, część jeńców rzuciła się do rowu przydrożnego, lecz konwojenci momentalnie uformowali kolumnę i kazali iść naprzód. Ponieważ słychać było nieco później pojedyncze strzały, więc należy przypuszczać, że rannych którzy padli na szosę- od wspomnianej serii z km-u – Niemcy dobili."

Nb. świadczy to, że seria była przypadkowa, niechciana. Nie wyobrażam sobie, by jakiś Niemiec świadomie zaczął strzelać do wąskiej kolumny, prowadzonej przez idących po obu jej stronach konwojentów.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
Bo „zdjęcia i tekst monachijski” tworzą jedną całość, komplet i nie da się o opisówce napisać:
Tekst listu ktoś przetłumaczył, czy dosłownie ?
Twe rozważania „o tym co na zdjęciu” nie mają sensu.
to ty tak uważasz. Ludzie z którymi rozmawiałem w tej sprawie, dziś w Dąbrowie mają zdanie podobne do mojego. Jeszcze jedno wyjaśnienie dotyczace mordu w Dąbrowie. Cyt maila jakiego dziś otrzymałem " Od grudnia 1942 roku w tzw. małym getcie, powstałym po wrześniowych akcjach deportacyjnych, działała Żydowska Organizacja Bojowa zrzeszająca około 300 osób. W styczniu 1943 roku, podczas kolejnej akcji deportacyjnej, bojownicy podjęli próbę zbrojnego oporu. Mendel Fiszlewicz, uciekinier z Treblinki, oraz Izaak Feiner zaatakowali dwóch oficerów Schupo. Zamachowcy zostali zabici na miejscu, kilkaset osób w konsekwencji zostało odesłanych do Treblinki. W czerwcu 1943 roku, w momencie likwidacji tzw. małego getta, doszło do ostatecznej samoobrony słabo uzbrojonej ludności getta. Przewodził im Adam Wolberg, zamordowany przez gestapo, i Mordechaj Zylberberg, który zginął śmiercią samobójczą podczas pacyfikacji bunkrów, w tym głównej siedziby ŻOB przy ul. Nadrzecznej w pierwszym dniu walk." Wynika że dr Adam Wolberg nie zginął w Dąbrowie we wrześniu 1939r.

[ Dodano: 2008-09-14, 16:29 ]

Nie wyobrażam sobie, by jakiś Niemiec świadomie zaczął strzelać do wąskiej kolumny
to spróbuj sobie wyobrazić. Znasz powiedzenie samosąd ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Ale podpis w języku Goethego pod jednym z analizowanych przez Ciebie zdjęć ma treść:

„300 Polnische Soldaten die im Wald vor Zwoleń ( Ciepielow) den Vormarsch einer mit Inf. Einheit (III. I.R 15 mot.) aufhielten werden abgefürt und sofort erschossen.“

Może sobie sam przetłumaczysz ?

Więc dalej pytam: Czy ten z Monachium kłamie ?

[ Dodano: 2008-09-14, 18:11 ]

A może jak ja uważasz, że zdjęcia są prawdziwe, a podpisy podrobione ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta