Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
ciekawy

Mord pod Ciepielowem - zbrodnia wojenna Wehrmachtu w 1939r.

Rekomendowane odpowiedzi

atrix   

A ja myślę że to bardzo dobrze, że do amatorów dołączają zawodowcy. Świadczy to o profesjonalności amatorów. I jest znakiem że praca tych pierwszych przynosi pozytywne rezultaty.Ponadto obecność zawodowców podnosi prestiż dyskusji. Nie ma co się straszyć "szufladami", bo to niczego nie doprowadzi.

Myślę że lepiej zjednoczyć siły i do pracy ( czyli moja dewiza - co trzy głowy , to nie jedna). Z całą pewnością przyniesie to korzyści w postaci większej wiedzy wszystkim zainteresowanym tematem.

Tomasz N napisał

Ale w ten sposób to żaden dowód na udział w tym ppłk Wessela, bo on wtedy był daleko.

Co robił 9 września 15IR jest chyba do ustalenia. 29 oddział rozpoznawczy/29Dzmot, który 8 września ubezpieczał tyły 15IR w czasie walk pod Ciepielowem, był 9 września od południa już we wsi Wielgie. Gdzie tego dnia toczył walki z pułkiem piechoty dowodzonym przez majora Kopera

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Zawodowcy dołączają już od pewnego czasu i nic. Co mnie nie dziwi. Temat jest ciągle i długo jeszcze będzie za "smrodlawy" dla zawodowców. A biorąc pod uwagę co na ten temat pisały profesory, wzięcie się za temat wymaga posiadania co najmniej habilitacji.

Tylko po co habilitowanemu wchodzić w taką smrodlawość ?

Pisanie pod utytułowanym parasolem ochronnym też jest ryzykowne. W końcu w miejscu pracy naszego Kolegi, piszącym nieprawomyślne teksty nie pozwala się nawet obsługiwać kserokopiarkę.

Bo nam amatorom, choć pozornie trudniej, jest łatwiej. Im łatwiej się szuka, a nam o "smrodach" łatwiej się pisze.

Tylko co z tego że im łatwiej się szuka, jeżeli każdy zawodowiec to czarna dziura dla materiałów do czasu własnej publikacji. Bo co z tego że je nawet udostępni wybranym, jeżeli sobie zastrzeże ich nieupublicznianie.

Tymczasem ja chciałbym by dostrzegli potencjał tego forum w oswajaniu otoczenia, przygotowywaniu gruntu pod ich właściwą publikację. Jeżeli tu będzie choć trochę ciekawie, będzie zainteresowanie, własne myślenie wśród czytających, co w dłuższej perspektywie zmniejszy szok poznawczy po ich publikacji. Więc rzucenie co jakiś czas czegoś na forum jest w ich interesie.

I ja wcale nie chcę by dawali tu co mają najlepsze, ale plew nam mogą co jakiś czas posypać ku uciesze. Lecz dawanie dwóch linijek wyrwanych z tekstu uciechy nie zapewnia (choć jest krokiem w właściwym kierunku).

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Co robił 9 września 15IR jest chyba do ustalenia.

Wcale nie tak łatwo, bo raczej był w odwodzie. A nas tu ciekawią jednostki zabezpieczenia armii, które przejęły zabezpieczanie pobojowiska.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Tomasz N napisał

Wcale nie tak łatwo, bo raczej był w odwodzie. A nas tu ciekawią jednostki zabezpieczenia armii, które przejęły zabezpieczanie pobojowiska.

Według sprawozdania KBZH w Kielcach III Bat/15IR po walkach w lesie zajął Ciepielów, a następnie już w nocy znalazł się na przedpolach Zwolenia.

Reszta 15IR również dołączyła wieczorem do Swojego III batalionu pod Zwoleniem.

Trwały walki w lesie pod Ciepielowem w Lipsku trwała rzeź mieszkańców pochodzenia żydowskiego.

kto zabezpieczał wtedy 8 września 1939 Lipsko i następnego dnia?

Według KBZH w Kielcach Lipsko zajął 71IR. Po południu tego dnia I i II batalion tego pułku został skierowany do Iłzy. Na obsadę Lipska został wyznaczony - III bat/71IR wzmocniony 2 baterią 29 pułku artylerii.

W skład III bat/71IR wchodziły następujące kompanie- 9,10,11,12

i najciekawsza rzecz oficerem tego 71 IR był ppor Wessel ( raczej nie był chyba z Kessel jak ppłk Walter Wessel). Przydział służbowy ppor Wessla to karabiny MG. A te raczej należały do ciężkich karabinów maszynowych

To ten batalion był odpowiedzialny za zbrodnie na ludności żydowskiej w Lipsku

Dziwna zbieżność - Pod Ciepielowem III batalion i w Lipsku III batalion. I tu i tu oficer o nazwisku Wessel. I te same oznaczenia kompani.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Czyli był daleko.

ppor Wessel. Żeby chociaż porucznik czyli Oberleutnant wobec ppłk czyli Oberstleutnanta. Nb w Unsere zapisano stopień Oberst Leutnant czyli pułkownik podporucznik.

Wróćmy do naszych strzałów w głowę. W zeznaniach ze śledztwa milicyjnego tego wątku chyba nie ma. Ciekawe kiedy się pojawia.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Zrobiłem pomyłkę - oberstltn czyli porucznik. W zestawieniu 71 IR, figuruje jako dowódca plutonu.

Strzały w głowę? Nic tutaj dziwnego - dobijanie rannych.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Dobijanie - to ew. zrozumiałe, mnie się zdaje jednak, że Tomaszowi_N głównie chodzi o to: kiedy i w jakich dokumentach ów fakt (?) zaistniał pierwszy raz.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Tomasz N napisał

Ober- czy oberst- bo to istotne

Wiem, wiem. Bo może być starszy sierżant lub porucznik. Nie jestem na 100% pewny, bo w sprawozdaniu jest słabo czytelne. Wypadało by poszperać w 29 Division - Lemelsena

Tutaj podają jako podporucznik czyli Leutnant - http://gliederungundstellenbesetzung.blogspot.com/2009/02/29-infanterie-division-mot-d.html#uds-search-results

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Dobijanie dobijaniem, Secesjonisto. Zwyczaj coup de grâce wobec ciężko rannych pozostawionych na pobojowisku, by nie pochować żywcem, mieścił się, że tak powiem, w obyczaju wojennym Niemców. Ale tu się pisze o rozstrzeliwaniu kulą w łeb, a to się nie mieściło w obyczajach jednostek liniowych WH.

Czyli tak naprawdę chodzi mi kiedy się pojawiły opisy rozstrzeliwania przez strzał w głowę.

Bo taką technikę stosował inny okupant i tak nam wraca wątek Ciepielowa jako elementu kłamstwa katyńskiego.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Tomasz N napisał

Bo taką technikę stosował inny okupant i tak nam wraca wątek Ciepielowa jako elementu kłamstwa katyńskiego.

Też taka myśl mi przeszłą mi przez głowę, nawet w którymś poście o tym pisałem.

Można by te tezę w pewien sposób sprawdzić. Choć osobiście jest mi bardziej bliska teza - wprowadzenia w bład i skierowania śledztwa na inny tor.

List pojawił się w 1950 r. Ile podobnych spraw się pojawiło w tym okresie?

Ostatecznie śledztwo zakończyło się około roku 1970. Kto, gdzie domagał się wyjaśnienia sprawy Katynia w tych latach?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Tu nie chodzi o list monachijski. W liście mamy ogień seriami, który trudno skupić na głowach.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

List pojawił się w 1950 r. Ile podobnych spraw się pojawiło w tym okresie?

Ostatecznie śledztwo zakończyło się około roku 1970. Kto, gdzie domagał się wyjaśnienia sprawy Katynia w tych latach?

Jeszcze raz przeczytaj o czym pisze. Skoro piszesz o wątku Katyńskim, odniosłem się tego wątku.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Jeżeli ktoś chciał na początku osiągnąć coś listem monachijskim, to nie miało to raczej związku z kłamstwem katyńskim. Co innego gdy okazało się,że akcja związana z listem była niepotrzebna i należało jakoś "zagospodarować" materiał. Pod to pasował w sam raz, należało jedynie wprowadzić pewne poprawki czyli te strzały w głowę.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Ja jednak obstaję przy swojej tezie jaką zawarłem w opracowaniu. I ten wątek akurat do niej pasuje jak ulał:

Według KBZH w Kielcach Lipsko zajął 71IR. Po południu tego dnia I i II batalion tego pułku został skierowany do Iłzy. Na obsadę Lipska został wyznaczony - III bat/71IR wzmocniony 2 baterią 29 pułku artylerii.

W skład III bat/71IR wchodziły następujące kompanie- 9,10,11,12

i najciekawsza rzecz oficerem tego 71 IR był ppor Wessel ( raczej nie był chyba z Kessel jak ppłk Walter Wessel). Przydział służbowy ppor Wessla to karabiny MG. A te raczej należały do ciężkich karabinów maszynowych

To ten batalion był odpowiedzialny za zbrodnie na ludności żydowskiej w Lipsku

Dziwna zbieżność - Pod Ciepielowem III batalion i w Lipsku III batalion. I tu i tu oficer o nazwisku Wessel. I te same oznaczenia kompani.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta