Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
jancet

Program gospodarczy PiS

Recommended Posts

Tomasz N   

Tak, szkoda, że były normalnie dostępne, a teraz po prostu zmienią muzeum. Za 500 mln zł!. Za pieniądze podatników, kupuje się zbiory muzealne, które były w Polsce, nie mogły wyjechać, nie mogły być sprzedane ani nic się z nimi  złego nie działo. Już nie mówiąc, że państwo kupuje(!!!) kolekcję, która została nabyta przez Czartoryskich za krew pot i łzy chłopów pańszczyźnianych, a my im dajemy 500 mln.

Właśnie. Potomkowie twórców kolekcji nie mogli jej normalnie sprzedać. Ale państwo po jej zakupie już tak. Wystarczy drobna poprawka w ustawie. Bo po sugerowanemu przez Ciebie aktowi sprawiedliwości dziejowej czyli nacjonalizacji tego by się nie dało.

I tak za pół dużej bańki państwo nabyło prawo sprzedaży tego na wolnym rynku. Pomyśl za wielokrotnie większe pieniądze z tego uzyskane można będzie ulżyć ciężkiej doli potomków chłopów pańszczyźnianych, a i na głodujących w Afryce wystarczy. Wot sprawiedliwość dziejowa.

Edited by Tomasz N

37 minut temu, Tomasz N napisał:

Tak, szkoda, że były normalnie dostępne, a teraz po prostu zmienią muzeum. Za 500 mln zł!. Za pieniądze podatników, kupuje się zbiory muzealne, które były w Polsce, nie mogły wyjechać, nie mogły być sprzedane ani nic się z nimi  złego nie działo. Już nie mówiąc, że państwo kupuje(!!!) kolekcję, która została nabyta przez Czartoryskich za krew pot i łzy chłopów pańszczyźnianych, a my im dajemy 500 mln.

Właśnie. Potomkowie twórców kolekcji nie mogli jej normalnie sprzedać. Ale państwo po jej zakupie już tak. Wystarczy drobna poprawka w ustawie. Bo po sugerowanemu przez Ciebie aktowi sprawiedliwości dziejowej czyli nacjonalizacji tego by się nie dało.

I tak za pół dużej bańki państwo nabyło prawo sprzedaży tego na wolnym rynku. Pomyśl za wielokrotnie większe pieniądze z tego uzyskane można będzie ulżyć ciężkiej doli potomków chłopów pańszczyźnianych, a i na głodujących w Afryce wystarczy. Wot sprawiedliwość dziejowa.

Ale dlaczego mielibyśmy to sprzedać skoro to są bezcenne zbiory!?

Tomasz N   

A dlaczego niby mielibyśmy nie sprzedać choćby części by zadowolić Twą lewicową wrażliwość?

Tomasz N   

Czy ja wyciągnąłem argument głodujących dzieci czy krzywdy chłopów pańszczyźnianych ?  Jeżeli bezcenna to przy sprzedaży na wolnym rynku będzie trochę więcej niż uszczuplono budżet państwa i będzie można pełniej zaspokoić te potrzeby i pretensje.

Edited by Tomasz N

4 minuty temu, Tomasz N napisał:

Czy ja wyciągnąłem argument głodujących dzieci czy krzywdy chłopów pańszczyźnianych ?  Jeżeli bezcenna to przy sprzedaży na wolnym rynku będzie trochę więcej niż uszczuplono budżet państwa i będzie można pełniej zaspokoić te potrzeby i pretensje.

Mi chodzi o sam fakt bezcelowego kupna!!! Po co kupować coś co i tak jest ciągle w Polsce? To są bezcenne eksponaty, ale nie było sensu ich kupować.

Tomasz N   

Jak bez sensu, jeżeli po odsprzedaży tylko jednego jej elementu można mieć więcej na obiadki dla głodujących (i mieć resztę) ? 

Ale jak można sprzedawać bezcenny obraz? Nie wypaczaj moich słów! Mi nie chodzi o zarabianie na tym obrazie, a o sam fakt niepotrzebnego zakupu całej kolekcji.

I nie rób z siebie głupiego, bo zaczyna mnie to irytować i cisnąć mi się na usta obelżywe słowa.

Edited by TyberiusClaudius

Tomasz N   

Normalnie. Wystawia się na aukcji i sprzedaje. Wiele domów aukcyjnych byłoby dumnych mogąc taką sprzedaż uskutecznić. Drogi Tyberiuszu przebiłem Cię w lewicowej wrażliwości i musisz się lepiej wysilić by coś sensownego napisać.

Tomasz N   

Nie ma sensu. Polsce potrzebny jest wolny rynek mieszkań czynszowych, a to wymaga prawa eksmisji na bruk.

4 godziny temu, TyberiusClaudius napisał:

Za pieniądze podatników, kupuje się zbiory muzealne, które były w Polsce, nie mogły wyjechać, nie mogły być sprzedane ani nic się z nimi  złego nie działo. Już nie mówiąc, że państwo kupuje(!!!) kolekcję, która została nabyta przez Czartoryskich za krew pot i łzy chłopów pańszczyźnianych, a my im dajemy 500 mln.

Można było sprzedać i co więcej sprzedawano.

Łzy chłopów pańszczyźnianych na ręce PiS-u... zrobiło się nieco jak w Biblii.

gregski   

No swego czasu ZSRR sprzedawał na zachód "łzy chłopów pańszczyźnianych". I można było!

Co do "Mieszkanie plus" to PiS-owska socjalna dusza nie pozwoli na wolny rynek czynszówek.

Jest jeszcze jeden aspekt którego uwolnienie przyniosłoby poprawę sytuacji. Łatwiejsze przekształcanie gruntów rolnych na budowlane. Przynajmniej te znajdujące się w granicach administracyjnych miast. 

Tomasz N   
29 minut temu, gregski napisał:

No swego czasu ZSRR sprzedawał na zachód "łzy chłopów pańszczyźnianych". I można było!

Ale zrabowane, czyli to czego chciałby Tybcio.

29 minut temu, gregski napisał:

Co do "Mieszkanie plus" to PiS-owska socjalna dusza nie pozwoli na wolny rynek czynszówek.

Jest jeszcze jeden aspekt którego uwolnienie przyniosłoby poprawę sytuacji. Łatwiejsze przekształcanie gruntów rolnych na budowlane. Przynajmniej te znajdujące się w granicach administracyjnych miast. 

Pierwsze niby oczywiste, ale pozostaje mieć nadzieję, że co innego będą mówić, co innego robić. Co do gruntów, to w miastach chyba nie ma z tym problemu. Problem jest w gminach, gdzie na 3 klasie jest trudniej.

Edited by Tomasz N