Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
Narya

Który papież był najlepszym następcą św. Piotra?

Recommended Posts

Narya   

Jak dla mnie najlepszym, najznakomitszym był Grzegorz VII - wielki reformator. Chciał wprowadzić celibat i tym samym ukrócić libację wśród księży oraz wprowadził Dictatus papae.

A który waszym zdaniem był najlepszym?

Lu Tzy   

Zaden.

Wszyscy byli tylko przywodcami organizacji, ktora, chocby i nie tylko, przez sam fakt hierarhicznego zorganizowania oddalala sie coraz bardziej od swego tworcy, Jozefowego syna.

Chciał wprowadzić celibat i tym samym ukrócić libację wśród księży oraz wprowadził Dictatus papae.

Wtedy wydawało się to słuszne, więc popieram ten wybór.

Narya   

A co sądzicie o Janie VIII - "Joannie"? Jak oceniacie jego reformy i czy w owianej legendzie są faktyczne? :P

Myślę, że Grzegorz VII , dążył on do wzmacnianie władzy Kościoła, niestety przeciwstawił mu sie cesarz Henryk IV , który z kolei miał na celu podporządkowanie sobie władzy Kościoła (ten postępek wielu innych ludzi starał się zrealizować) myślę że słusznie papież nałożył na Henryka klątwę, lecz to i tak było z mało. Intencje w dobrej sprawie papieża pobudzają mnie by oddać głos właśnie na niego. :P

Cieszę się, że wziąłeś udział w dyskusji, ale bardzo Ciebie proszę o niekaleczenie języka polskiego, jak również zaczynanie zdania z dużej litery. Jeśli to się powtórzy będę musiał dać ostrzeżenie i nie będę taki wylewny. Proszę stosować również polskie znaki typu "ę", "ą", "ć" itp.

W myśl konstytucji: "7.9. Kto nie rozpoczyna pisania wiadomości z dużej litery podlega karze upomnienia lub ostrzeżenia o wartości 1."

Oraz:

"7.11. Kto nie przestrzega reguł języka polskiego podlega karze upomnienia lub ostrzeżenia o wartości 1."

Na razie tylko słowne ostrzeżenie. Twój tekst poprawiłem Ci.

/Nar

Tofik   
Intencje w dobrej sprawie

Niech kolega jakoś udowodni to, że teokracja to najlepsze co nas może spotkać.

Co innego jeśli chodzi o interes papiestwa, rządzenie całą Europą (upraszczając) było na pewno w interesie papieża.

Rezz112   

Myślę, że najlepszym Papieżem był bł. Jan XXIII

Spytacie, dlaczego, i czy na to zasłużył ?

„Tym, czego kardynałowie i reszta Kościoła nie przewidzieli, było to, że ciepło, poczucie humoru i dobroć papieża Jana zdobędzie serca ludzi w sposób, w jaki jego poprzednik, pomimo jego ogromnej wiedzy i kwalifikacji moralnych, nigdy nie zdołał zrobić.

Był pierwszym papieżem od 1870 roku, który odbył oficjalne spotkanie poza Watykanem. Była to wizyta w więzieniu, gdzie powiedział więźniom: "Nie mogliście przyjść do mnie, więc ja przyszedłem do was".”

Wikipedia.pl

* zwołał sobór ok. 90 lat po Soborze Watykańskim I.

Sobór Watykański II rozpoczął zmiany, które przekształciły oblicze Kościoła katolickiego: nowa formuła mszy świętej, ekumenizm i nowe spojrzenie na świat.

* Odbył spotkanie z Geoffreyem Francis Fisherem, arcybiskupem Canterbury w grudniu 1960r Było pierwszym od 400 lat,(od ekskomuniki Elżbiety I,)spotkaniem arcybiskupa Canterbury z papieżem.

*ekskomunikował 3 stycznia 1962 roku Fidela Castro

Jednak podobnie jak jego poprzednikowi stawiane są zarzuty wspierania m.in. chorwackiego zbrodniarza wojennego Ante, Pavelicia, którego Jan XXIII osobiście pobłogosławił przed śmiercią.

Narya   

Rezz112, oczywiście masz rację, Jan XXIII wiele zrobił dobrego, nie mniej chodziło mi tu o papieży z czasów średniowiecznych (adekwatnie do działu epoki). ; )

Rezz112   

Oh, To przepraszam. ;)

Według mnie najlepszym ŚREDNIOWIECZYM papieżem był Grzegorz VII zwany też Odkupicielem.

Wołodia   

Ja osobiście rozważyłbym kandydaturę Innocentego III był aktywnym politykiem a właśnie atcy papieże byli potrzebni w średniowieczu doprowadził do porozumienia pomiędzy Ryszardem Lwie Serce a Filipem Augustem ponadto zwołał sobór laerański w 1215r. i zatwierdził dwa zakony dominikanów i franciszkanów. Nie wiem jak odnosił się do kwestii dziecięcej krucjaty z 1212r. ale zdaje mi się że to nie on wzywał je do wyprawy przeciw "niewiernym"

Jak dla mnie, Sylwester II - bodaj najlepiej wykształcony człowiek swoich czasów. Matematyk, od którego czasów datuje się zakończenie epoki "wieków ciemnych" i rozpoczęcie odrodzenia nauki.

Jak dla mnie najlepszym, najznakomitszym był Grzegorz VII - wielki reformator. Chciał wprowadzić celibat i tym samym ukrócić libację wśród księży oraz wprowadził Dictatus papae.

A który waszym zdaniem był najlepszym?

Czy faktycznie celibat mógłby rozwiązać problem libacji?

Wątpię.

:lol: