Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Samuel Łaszcz

Działalność Konspiracyjnego Wojska Polskiego

Rekomendowane odpowiedzi

FSO   

Witam;

ciekawy: czyżby oznaczało to, że bawimy się prawo Kalego? Kali ukraść - super, Kalemu ukraść - źle? Na marginesie : w Katyniu [czy Miednoje a może Charkowie] są rozstrzelani policjanci przedwojenni którzy "urzędowali" w Berezie i wyczyniali numery niezgorsze niż NKWD-ziści... ale śmierć z rąk Rosjan sprawia, że stają się męczennikami...

O ile mnie pamięć nie myli - współczesne prawo, także to w ówczesnym ZSRR nie przewidywało odpowiedzialności zbiorowej, stąd jakkolwiek nie jest to ludobójstwo, tak za zbrodnię zostało to uznane. Gloryfikując KWP [i innych tego typu] jednocześnie gloryfikujemy odpowiedzialność zbiorową. Kowalski zastrzelił - to co to my wszystkich z nim związanych kula w łeb... Wójt, czy sołtys, który z urzędu musiał współpracować z krajem którego nie lubi - zbrodniarz winien kary najwyższej, furda przewód sądowy, furda prawo, wszystko furda. Najważniejsze jest prawo kaduka, nasze prawo. A w zasadzie lewo.

Wani czy Saszy kazano walczyć, wcielono, kazano pilnować - furda oni winni wszystkiemu, oni powinni zostać zabici by ktoś tam mógł zastać pomszczony... "My jedyni i wybrani, polski bigos czysta wóda..." chciałoby się iść i śpiewać "taniec gęsi z bagnetami...." dokończyć. Problem jest jeden - gloryfikując beznamiętnie i KWP i im podobnych stawiamy na pomnik i ów bigos, i czystą wódę - udając że są to wielkie specjały najlepszej kuchni, udając do tego że gęś z bagnetem jest orłem. Najlepiej z godła.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Ciekawy napisał

Umiejętność czytania pomiędzy wierszami na nic ci się zda atrixie, kiedy przeczytasz fragment uzasadnienia wyroku na Sojczyńskiego:

Mylisz się kolego Ciekawy. Czytanie między wierszami daje i to wiele.

"skazany nie brał udziału w wojnie z Niemcami i nie posiada orderów i odznaczeń"

Jedna z publikacji tak oto przedstawia Sojczyńskiego. Nasuwa się w czasie czytania pytanie - to z kim walczył w czasie okupacji, z wiatrakami? Jako czytelnik nie przyjmujesz tego stwierdzenia do wiadomości. Czyli czytasz między wierszami.

"skazany nie brał udziału w wojnie z Niemcami i nie posiada orderów i odznaczeń"

Powyżej mamy cytat z literatury a poniżej fakty

- Otóż Sojczyński walczył w 1939 r.

- Otóż Sojczyński walczył w okresie partyzantki z Niemcami, czemu nawet kolega Łaszcz nie zaprzecza.

- Otóż Sojczyński otrzymał w czerwcu 1944 r. Krzyż Virtuti Militari.

PS. Co prawda nie jest to wszystko takie proste w praktyce, ale daje się pewne fakty ustalić , na podstawie literatury stron przeciwnych.

Wierzyc we wszystko nie ma sensu, czy to literatura czy to nawet naoczni świadkowie. Miałeś kiedyś doczynienia z pewna relacją, która była czysta konfabulacją. A jednak brałeś ta relacje jako prawdziwą. Ja osobiście za czym uwierzę w cokolwiek, potrzebuje kilku źródeł. Jedno czy dwa mnie nie zadowala.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Na marginesie - pierwszy błąd atrixie... tego nie pisał ciekawy. ;)

Drugi błąd:

i

Nie pochodzą z żadnej publikacji, wyraźnie napisałem, że jest to uzasadnienie sentencji wyroku.

/do wglądu: AIPN w łodzi 6/43 Stanisław Sojczyński i inni, t. III, Wyrok, 17 XII 1946 r., k 661/

Jak kolega atrix na podstawie informacji, że ktoś nie posiada orderów i odznaczeń potrafi wywnioskować, że ta osoba dostała Krzyż Virtuti Militari - to gratuluję, jak takiej umiejętności nei posiadam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Tego typu katalog błędów i przeinaczeń można ciągnąć, jeśli teraz nasz kolega Samuel Łaszcz, który jak sam napisał bada to zagadnienie, na podstawie tego typu lektur zacznie budować obraz tamtych wydarzeń to będzie on z gruntu fałszywy. A jako, że z przyczyn ideologicznych książek IPN-u nie uważa za wiarygodne, jego możliwości weryfikacji pozyskanych informacji bliskie będą zeru.

Między słowami o czerwonej zarazie, złych komunistach i zniewoleniu, też się można trochę dowiedzieć. Tak więc, publikacji IPN nie potępiam całkowicie, lecz wskazuje na ich upolitycznienie i gloryfikację jednej strony, a demonizację drugiej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Secesjonista napisał

Na marginesie - pierwszy błąd atrixie... tego nie pisał ciekawy.

Zgadza się moja pomyłka.

Nie pochodzą z żadnej publikacji, wyraźnie napisałem, że jest to uzasadnienie sentencji wyroku.

/do wglądu: AIPN w łodzi 6/43 Stanisław Sojczyński i inni, t. III, Wyrok, 17 XII 1946 r., k 661/

Wiem z czego pochodzi ten cytat. Zdążyłem doczytać.A kto pisze tego typu bzdury w orzeczeniu wyroku sądowego? Trzeba się wczytać w całe orzeczenie wyroku. Podałem to tylko jako przykład, że nie we wszystko trzeba wierzyć co zostało napisane.

Jak kolega atrix na podstawie informacji, że ktoś nie posiada orderów i odznaczeń potrafi wywnioskować, że ta osoba dostała Krzyż Virtuti Militari

A gdzie ja napisałem że na podstawie tych pary stwierdzeń doszedłem do wniosku że osoba o której mowa dostała VM? Określiłem bzdury i fakty, jako przykłąd że nie we wszystko trzeba wierzyć co zostało napisane na papierze.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Straszne - dokonali zabójstwa na człowieku podejrzewanym o współpracę z Gestapo, chociaż tenże tak chętnie współpracował z nową władzą, a ściślej z UB.

Straszne...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ja osobiście za czym uwierzę w cokolwiek, potrzebuje kilku źródeł. Jedno czy dwa mnie nie zadowala.

nie we wszystko trzeba wierzyć co zostało napisane na papierze.

A czy mógłbym dowiedzieć się na podstawie jakich źródeł Kolega doszedł do wniosku, że rzeczony Sojczyński otrzymał krzyż Virtuti Militari?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Capricornus napisał

A czy mógłbym dowiedzieć się na podstawie jakich źródeł Kolega doszedł do wniosku, że rzeczony Sojczyński otrzymał krzyż Virtuti Militari?

Pytanie było chyba do mnie. A za tem odpowiem - czyj uważnie kol. Capricornusie co pisze, póżniej zadaj pytanie. Czy ja napisałem że Sojczyński dostał VM czy może zacytowałem czyjąś wypowiedż.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Czy ja napisałem że Sojczyński dostał VM czy może zacytowałem czyjąś wypowiedż.

Twoje słowa:

Powyżej mamy cytat z literatury a poniżej fakty

[...]

- Otóż Sojczyński otrzymał w czerwcu 1944 r. Krzyż Virtuti Militari.

Nie ważne czy to cytat czy Twoja oryginalna wypowiedź, mówisz, że to są fakty czyli zgadzasz się z tym, dlatego pytam na podstawie jakich źródeł doszedłeś do wniosku że to stwierdzenie to fakt?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

czytam tekst pod linkiem i zastanawiam się - czy walka z nielegalnym systemem polegała na rabunkach kas gminnych czy spółdzielnianych oraz mordowaniu działaczy ludowych czy sołtysów? Bo monotonia opisów jest straszna : kasa - działacz - spółdzielnia - kasa - działacz... Czasem w ramach większych zysków pojawia się Urząd Gminy, pewno z całym jego zasobem w postaci przepustek, zezwoleń i pieczątek...Ech walka... taka, że zwykły złodziej urasta do wielkiego żołnierza co z systemem...

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   

Witam;

czytam tekst pod linkiem i zastanawiam się - czy walka z nielegalnym systemem polegała na rabunkach kas gminnych czy spółdzielnianych oraz mordowaniu działaczy ludowych czy sołtysów? Bo monotonia opisów jest straszna : kasa - działacz - spółdzielnia - kasa - działacz... Czasem w ramach większych zysków pojawia się Urząd Gminy, pewno z całym jego zasobem w postaci przepustek, zezwoleń i pieczątek...Ech walka... taka, że zwykły złodziej urasta do wielkiego żołnierza co z systemem...

pozdr

A jak w/g Ciebie walka na poziomie gminy/ małej miejscowości miałaby wyglądać ? System to także władza gminna, jej strutura, środki, itp. Wójtowie i sołtysi, którzy zaprzedali się komunistom musieli się liczyć z faktem, iż za kolaborację i współpracę dosięgnie ich "karząca ręka" tych z lasu ...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Ciekawy napisał

A jak w/g Ciebie walka na poziomie gminy/ małej miejscowości miałaby wyglądać ? System to także władza gminna, jej strutura, środki, itp. Wójtowie i sołtysi, którzy zaprzedali się komunistom musieli się liczyć z faktem, iż za kolaborację i współpracę dosięgnie ich "karząca ręka" tych z lasu ...

Ciekawy Ty tak na poważnie? Wszyscy sołtysi zaprzedali się komunistom ? No to nie żle, podziemie miało co robić. Tylu ludzi ukarać śmiercią. A wsi i sołtysów to Polska troche miała. A oglądał Ty może na TV Historia - sprawe A. Kiszki? Poszedł nawracać biednego sołtysa na wiare, i go przy okazji zastrzelił. Ciekaw jestem dlaczego to nasze podziemie nie nawracało , przykładowo oficerów UB czy KBW. Tylko biednych sołtysów i wójtów. Widocznie ci byli zagorzałymi komunistami. No i w dodatku ich można było łatwiej nawrócić, bo byli nie uzbrojeni.

I bardzo ciekawa była ostatnio rozmowa, po zakończeniu jednego z odcinków " Czterech pancernych " .Rozmowa byłą w ramach odkłamania bohaterów Rudego. A dotyczyła wstąpienia partyzantów z AK, do LWP. Którzy to następnie zaczęli dezerterować i wprowadzać zamieszanie w szeregach, na rozkaz z Londynu. Po czym to dowództwo LWP, postanowiło wszem i wobec ogłosić że właśnie postawa AK jest haniebna dla Polski. Mnie zastanowiło jedno, czy ten żołnierz AK w mundurze LWP z bronią w reku walczył o Polsce i na jej terytorium. Czy walczył za Stalina? Bo jeżeli walczył za Stalina, to ten od Andersa walczył nie za Polskę, tylko za Imperium Brytyjskie

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   
Ciekawy Ty tak na poważnie? Wszyscy sołtysi zaprzedali się komunistom ?

A gdzie tak napisałem ? Napisałem natomiast, że ci, którzy się komunistom wysługiwali, mogli stać się ewentualnym celem "leśnych".

Ciekaw jestem dlaczego to nasze podziemie nie nawracało , przykładowo oficerów UB czy KBW. Tylko biednych sołtysów i wójtów.

Może dlatego, że ci pierwsi byli "nienawracalni" (czyt.: niereformowalni),a tych drugich dało sie nawracać ? :)

Mnie zastanowiło jedno, czy ten żołnierz AK w mundurze LWP z bronią w reku walczył o Polsce i na jej terytorium. Czy walczył za Stalina? Bo jeżeli walczył za Stalina, to ten od Andersa walczył nie za Polskę, tylko za Imperium Brytyjskie

Jedno jest pewne: żołnierz LWP walczył za komunę. Za ustrój, który miał nadejść , za 45 lat upodlenia, zaprzedania i klakierstwa ZSRS. Żołnierze II Korpusu byli Siłami Zbrojnymi jedynego legalnego rządu RP, działającego na uchodźctwie, więc porównanie jest nietrafione :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta