Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/

Rekomendowane odpowiedzi

FSO   

Witam;

Samuel: ATK czy KUL - to szkoly katolickie, związane bardzo mocno z Kościolem jako instytucją, kształcące swych studentów czy kandydató na duchownych w przedmiotach humanistycznych czy filozoficznych, a nie ścislych. Powiem tyl - bez AGH, bez UJ, bez PK i calej masy szkół podobnych [P. Śl, U. Śl, U.W., i in.] we wszystkich miastach uniwersyteckich, stojących wbrew pozorom na bardzo wysokim poziomie [- przedmioty ścisłe, techniczne i in.] nie byłoby całej gamy specjalistów których nie widać. Tych któzy mają kilka liter przed nazwiskiem a potrafią rozrysować wszystko... Być może gdyby PRL był wcześniej mój dziadek bylby pracownikiem naukowym a nie tylko Kierownikiem na kamieniołomie... W wieku lat 70 obliczenia robil w pamięci i rysował technicznie... Kto wie...

Z innej strony. Radio TOK FM, powtórka [ze środy czy wtorku] audycji, wywiadu z Machulskim [młodszym]. Mówi on - wtedy, za komuny, było latwiej. Scenaiusz przechodził przez cenzurę i nikt nie liczyl się z pieniędzmi można było mieć wszystko. Było łatwiej...

Pytanie takie kontrolne: kiedy powstały prace Kirchmayera, Borkiewicza o Powstaniu Warszawskim, kiedy powstało H. Krall "Zdążyć przed Panem Bogiem"? Bardzo proszę o odpowiedź, tak samo proszę o informację ile razy ta pozycja była wydawana. Jeśli móglbyś powiedzieć jaką one mają wartość byłbym zobowiązany...

Fakt, że Kościół [jako instytucja] byl dla wielu ostoją wolności zakrawa na paradoks. Przy okazji - działo się tak z tegoż powodu, że jako instytucja byl on wygodny dla partii i dla "S". Obie strony mogły go wykorzystywać, by dowiedzieć się co druga stroną sądzi o...

W kwestii zaś obu wymienionych przez Ciebie "bohaterów", to należy oddzielić swoje conajmniej bardzo radykalne poglądy od tego co się pisze. W innym wypadku jest to pisanie takich opracowań może skończyć się różnie. Wałęsa ma różne rzeczy na sumieniu, lecz robienie z niego diabła wcielonego jest błędem. Poza tym osobną sprawą jest praca magisterska a osobną książka mająca za zadanie ocenić dzialalność polityczną jakiejś osoby. Druga z nich to polityk - czystej wody. Przy okazji jaką wiedzę o slużbach specjalnych może mieć historyk? Przy okazji jaką wiedzę ekonomiczną ma ów historyk, że stał się członkiem rady nadzorczej firmy paliwowej i to państwowej [!] z mianowania rządowego [!].

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Samuel   

Prace tych panów powstały w latach 40/50 -tych, natomiast Hanny Krall w połowie lat 70 -tych.

Jeżeli chodzi o p. Wałęsę to ja go nie demonizuję, nie muszę tego robić (on sam siebie kompromituje).

W kwestii zaś obu wymienionych przez Ciebie "bohaterów", to należy oddzielić swoje conajmniej bardzo radykalne poglądy od tego co się pisze. W innym wypadku jest to pisanie takich opracowań może skończyć się różnie.

...Co często nie jest sprawą łatwą.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Samuel: ATK czy KUL - to szkoly katolickie, związane bardzo mocno z Kościolem jako instytucją, kształcące swych studentów czy kandydató na duchownych w przedmiotach humanistycznych czy filozoficznych, a nie ścislych. Powiem tyl - bez AGH, bez UJ, bez PK i calej masy szkół podobnych [P. Śl, U. Śl, U.W., i in.] we wszystkich miastach uniwersyteckich, stojących wbrew pozorom na bardzo wysokim poziomie [- przedmioty ścisłe, techniczne i in.] nie byłoby całej gamy specjalistów których nie widać. Tych któzy mają kilka liter przed nazwiskiem a potrafią rozrysować wszystko...

Oczywiście musze przyznac Ci racje. ATK czy Kul to uczelnie niszowe wręcz peryferyjne do głownego nurtu szkolnictwa w PRLu. Nie sadze, zeby miał jakis wiekszy wplyw na zycie intelektualne. Ot taka ciekawostka, rodzynek w swiecie PRLowskiego szkolnictwa wyższego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

Samuel: powstawaly w różnym czasie, ale Kirchmayera do bodajże r. 59 n.p., są także prace dotyczące prawa polskiego, czy prawa niemieckiego - ciekawe i cenne, które za datę wydania mają rok '52. Nie oznacza to jednak tego, że nalezy je odrzucić tylko dlatego, ze byly pisane wlaśnie w tym okresie. Wymienieni przeze mnie autorzy [przykladowo] są uznawani za "podstaowych" w temacie Powstania Warszawskiego, za tych od których trzeba zaczynać interesując się tym tematem. Bynajmniej nie byli oni związani z KUL-em czy innymi uczelniami przez Ciebie wymienianymi.

secesjonista: WUML jest [byl] tak samo "ideologicznym" uniwerkiem / szkola wyższą jak ATK, PAT czy inne w jej typie. On udowadnial że to czerwonei marksizm - leninizm jest idealem, te drugie - ze katolicyzm - idealem, a katolicka teologia, katolicka nauka moralna etc...

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Tiaa...

A możesz wymienić członków śmietanki intelektualnej, po WUML-u?

Nie wiedziałem, że religia jest ideologią.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   
WUML jest [byl] tak samo "ideologicznym" uniwerkiem / szkola wyższą jak ATK, PAT czy inne w jej typie. On udowadnial że to czerwonei marksizm - leninizm jest idealem, te drugie - ze katolicyzm - idealem, a katolicka teologia, katolicka nauka moralna etc...

Dosyc oryginalne stwierdzenie. Kolega Robin Hood się ucieszy.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Samuel   
secesjonista: WUML jest [byl] tak samo "ideologicznym" uniwerkiem / szkola wyższą jak ATK, PAT czy inne w jej typie. On udowadnial że to czerwonei marksizm - leninizm jest idealem, te drugie - ze katolicyzm - idealem, a katolicka teologia, katolicka nauka moralna etc...

pozdr

Dzięki za informacje ^_^ Tylko pech chciał że będąc dzisiaj w Krakowie nie wziąłem kartki, na której miałem zapisane odpowiednie pozycje więc szukanie ksiażek tych autorów zakończyło sie fiaskiem ^_^

Natomiast stawianie znaku równości pomiedzy WUML -em a KUL -em uważam za jakieś nieporozumienie.

Stwierdzenie że tamci udowadniali to, a drudzy tamto jest relatywizowaniem rzeczywistości.

Należy mieć na uwadze że wtedy wszystkie dziedziny nauki były podporządkowane ideologii (szczególnie te humanistyczne) i to właśnie na KUL - u był (i wciąż jest) mocny ośrodek naukowy (chodzi mi filozofię), który odkłamywał pewne sprawy, zagadnienia itp. Wogóle cała metotologia nauk miała charaktet ideologiczno - praktyczny, w ogóle wszystko było podporządkowane marksizmowi.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

Samuel: skoro zeszliśmy już na wyższość jednej filozofii [katolickiej] nad drugą [marksistowską i pochodną] to dla mnie jest to dyskusja o wyższości jednych Świąt [wiadomych] nad drugimi [także wiadomymi]. Teologia [i moralność, a także filozofia] katolicka mają naprawdę niewiele wspólnego z naukami Jezusa [jako proroka i zalożyciela kościoła], zaś "walka" w której owa moralność się wykuwala obracała się glównie wokól dóbr tzw. doczesnych [zalecam Deschnera i jego książki, czyta się ciężko ale wiadomości wiele].

KUL zaś jest na takim poziomie, że w świecie rankingi go nawet nie zauważają a i wśród rodzimych szkół wyższych pozycji najwyższych nie ma. Z ciekawszych osób związanych z KUL-em jest prof. Bender, czy "ekonomistka" Z. Gilowska [której słuchając otwiera się noż w kieszeni tych, co w praktyce są związani z ekonomią].

secesjonista: za wiki: "Mianem ideologii określa się każdy zbiór uporządkowanych poglądów - religijnych, politycznych, prawnych, przyrodniczych, artystycznych, filozoficznych - służących ludziom o tożsamych poglądach do objaśniania otaczającego ich świata.Społeczną funkcją ideologii jest artykulacja celów aktywności i dopuszczalnych sposobów ich osiągania oraz motywacja ich zasadności względami uznawanymi za wyższe niż jednostkowy interes. Zapotrzebowanie na ideologie wynika z właściwego ludziom poszukiwania odpowiedzi na pytania o sens i sposób istnienia" - Oto odpowiedź na Twoje pytanie.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Jakoś ta definicja z wiki mnie nie przekonuje, oparta chyba w znacznej mierze na Olszewskim.

Możesz powiedzieć co ma teologia, do oceny znaczenia nauki na KUL-u, a WUML-u?

po co takie wstawki, które nic nie wnoszą do meritum.

Możesz przypomnieć gdzie w rankingu znalazł się WUML?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Pytanie zasadza się w tym czy uczelnia typu KUL potrzebowała do "wielkości" PRL-u.

Secesjonista napisał:

Możesz przypomnieć gdzie w rankingu znalazł się WUML?

Odpowiedź na to dali sami towarzysze. Jak się okazało w 1980 r. masowo "studiowali" na porządnych uczelniach typu politechniki, uniwersytety. Chyba na AGH była wtedy ta afera z indeksami Grudnia et consortes wyciągniętymi ze śmietnika.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

secesjonista: dyskusja o tych szkolach, o ich walorach [lub braku tychże] była wynikiem postu Samuela w którym stwierdził on, że tylko uczelnie katolickie i/lub stricte kocielne to myla wolna, niezależna i wartociowa. Nie wiem na kogo powoluje się wiki, ale oddaje to według mnie istotę słowa ideologia. Nie wiem czemu przyjęło się uważać, że WUML był ideologiczny to PAT - takim już nie jest. Podejrzewam że i jedna i druga uczelnia [szkola] byłyby w rankingach na bardzo podobnych miejscach. Tylko kolor ich ideologii był różny. Poza tym różnica pomiędzy uczelniš w stylu PAT / ATK [etc] a uczelniš w gucie UJ nauczajšcš tych samych lub podobnych przedmiotów jest taka jak między religiš a religioznawstwem czy etykš jako nazwš przedmiotu. Niby niewiele ale jednak bardzo dużo.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nie wiem co Ci się plecie w głowie... ale WUML nie był uczelnią

Może mniej ideologii, a więcej merytoryki?

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Może coś o WUML-u. Wspomnienia prof. W. Kuczyńskiego:

http://kuczyn.com/papers/rodzina/partia_20060718.pdf

Jak widać to było "na poważnie". Semestry itd. (Pojawia się też wątek KUL-u)

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ekspertem od WUML-u nie jestem, ale porównywanie Wieczorowego Uniwersytetu Marksizmu Leninizmu go uczelni wyższej ma taki sens, jak porównywanie Uniwersytetu Ludowego Rzemiosł Wszelakich do uniwersytetu. WUML nie był uczelnią wyższą, tylko rodzajem kursów. (Inna sprawa, że znałem opowieść o bosmanie marynarki handlowej, który chwalił się w rodzinnej wsi ukończeniem "studiów" na WUML, a dyplom nawet oprawił w ramki i powiesił na ścianie. Kiedy go ściągnął i czy spalił - nie wiem ^_^ ).

Zatem, zgadzając się do meritum z tym, że "ideologiczne zakotwiczenie" nie jest czymś w historii nauki nadzwyczajnym, to jednak porównywanie WUML-u i KUL-u to porównywanie dwóch różnych instytucji, choć obydwu o charakterze edukacyjnym. Większy sens miałoby porównywanie np. Akademii Nauk Społecznych przy KC PZPR i rzeczonego KUL-u.

Natomiast niegłupich ludzi z epizodem WUML-u w życiorysie było (i jest) zapewne całkiem sporo (pomińmy dyskusyjne pojęcie elity), bo co do zasady kadra kierownicza gospodarki w PRL takie kursy kończyła. A to - wbrew dzisiejszym stereotypom - w swej masie wcale nie byli ograniczeni ludzie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta