Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
abramowicz

Wielkie osobowości polskiej lewicy

Rekomendowane odpowiedzi

A czy broniła polskiej niepodległości przed przyjaciółmi ze wschodu?

I czy w ogóle broniła polskiej niepodległości.

Jeśli tak to czy możesz przytoczyć jej wypowiedzi?

A czy ja twierdzę, że to robiła? Nie robiła. Uważała, iż ziemie polskie związały się organicznie z Rosją i z nią powinny związać swą przyszłość. Sprawę robotniczą stawiała ponad kwestię narodową (czego nie mogę jej wybaczyć).

Co do postaci lewicy polskiej, dodam jeszcze:

ksiądz Piotr Ściegienny, bojownik o prawa ludu, sybirak;

Jarosław Dąbrowski i Walery Wróblewski, polscy uczestnicy Komuny Paryskiej;

Stefan Okrzeja, działacz PPS i OB PPS, zginął w walce z caratem;

Ryszard Nazarewicz, żołnierz AL, historyk;

Marian Buczek, komunista, zginął w kampanii wrześniowej;

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Czyli dbała o polskość, atoli nie dbała o Polskę?

Faktycznie - wielka postać.

a prawdziwym przeciwnikiem tego nie jest społeczeństwo niemieckie, a jego kapitalistyczne elity, dla których nacjonalizm był sposobem tworzenia sztucznej identyfikacji społecznej.

A niby według jakich opracowań nacjonalizm niemiecki był tworem kapitalistycznych elit?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

a prawdziwym przeciwnikiem tego nie jest społeczeństwo niemieckie, a jego kapitalistyczne elity, dla których nacjonalizm był sposobem tworzenia sztucznej identyfikacji społecznej.

A niby według jakich opracowań nacjonalizm niemiecki był tworem kapitalistycznych elit?

Wg opinii Róży Luksemburg.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A poza Różą znasz inne opracowania w tej kwestii?

Innymi słowy, czy jej konstatacja była prawidłowa?

Z tego co ja wiem, naszej Róży poplątały się pojęcia nacjonalizmu i militaryzmu.

Ale możesz wyprowadzić mnie z błędu przytaczając źródłowe teksty... czekam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A poza Różą znasz inne opracowania w tej kwestii?

Nie.

Innymi słowy, czy jej konstatacja była prawidłowa?

Nie mi to oceniać.

Z tego co ja wiem, naszej Róży poplątały się pojęcia nacjonalizmu i militaryzmu.

Ale możesz wyprowadzić mnie z błędu przytaczając źródłowe teksty... czekam.

Co się tak kolega Róży Luksemburg uczepił? Że wybitna, to nikt nie zaprzeczy. A że błędy... Nie popełnia błędów tylko ten, kto nic nie robi.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

secesjonista: w kwestii militaryzmu? Cala masa postaci uważanych za wybitne miała poglądy tak ciekawe, że aż głowa boli. Oczywiście wielkie postacie z okresu II R.P. które uważały że zajęcie Cieszyna i okolic [oraz kilku innych gmin] jest czymś naprawdę ważnym i pożądanym... Te orły sokoły które zorganizowały Berezę tępiąc inaczej myślących. Lewica w polskiej historii ma różne zasługi i nie da się ich zmniejszyć krzykami o tym czy owym. Mieli takie a nie inne poglądy, mieli takie a nie inne pomysły na rozwój kraju, rozwój który miał nastąpić w konkretnych ówczesnych historycznych warunkach.

Z drugiej strony są rożne organizacje międzynarodowe rożne kraje. W nich też działali Polacy, będąc mniej lub bardziej wybitnymi jednostkami. Oznacza to, że jeżeli w którejś z nich działał ktoś polskiego pochodzenia to mamy o tym zapominać tylko dlatego, że jego poglądy nam nie pasują? Róża Luksemburg i kilku innych było Polakami, działaczami organizacji lewicowych. Wybitnymi. Nie oznacza to tego że mamy o nich zapominać, że mamy ich nie uznawać tylko dlatego, że mają inne poglądy?

Do dziś na Śląsku postacią kultową, wybitną jest Jerzy Ziętek - "Jorg". Złe słowo o nim powiedzą wyjątki, dla normalnych ludzi jest on kimś wybitnym.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Róża Luksemburg i kilku innych było Polakami, działaczami organizacji lewicowych. Wybitnymi. Nie oznacza to tego że mamy o nich zapominać, że mamy ich nie uznawać tylko dlatego, że mają inne poglądy?

Do dziś na Śląsku postacią kultową, wybitną jest Jerzy Ziętek - "Jorg". Złe słowo o nim powiedzą wyjątki, dla normalnych ludzi jest on kimś wybitnym.

To ciekawe jak do jednego wora można wrzucić Wojewodę Ziętka i Rose Luxenburg .

Tylko FMI kiedy to Rosa oznajmiła ze jest Polakiem lub Polkom , gdzie to to wielkie wyznanie uczyniła .

Edytowane przez lancaster

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Co się tak kolega Róży Luksemburg uczepił? Że wybitna, to nikt nie zaprzeczy. A że błędy... Nie popełnia błędów tylko ten, kto nic nie robi.

Uczepił?

A gdzież tam, po prostu staram się dojść czemu jest twym zdaniem osobą wybitną?

Że wybitna, to nikt nie zaprzeczy

Ja bym zaprzeczył.

Była założycielką Komunistycznej Partii Niemiec.

Partia ta z natury rzeczy chciała wprowadzić komunizm.

Wszyscy tu raczej zgadzają się, że komunizm był niemożliwy jako system.

Innymi słowy ta wybitna kobieta zajmowała się pisaniem i teoretyzowaniem na temat czegoś co nie istnieje i nigdy nie zaistnieje.

Czyli cała jej praca to było teoretyzowanie na temat pt.: "nic".

Gdzie tu wybitność?

Broniła prawa do rozwoju kulturalnego społeczeństwa polskiego pod zaborami.

Cóż w tym wybitnego?

Byle proboszcz uczący języka polskiego w takim kontekście staje się wybitnym.

Witam;

secesjonista: w kwestii militaryzmu? Cala masa postaci uważanych za wybitne miała poglądy tak ciekawe, że aż głowa boli. Oczywiście wielkie postacie z okresu II R.P. które uważały że zajęcie Cieszyna i okolic [oraz kilku innych gmin] jest czymś naprawdę ważnym i pożądanym... Te orły sokoły które zorganizowały Berezę tępiąc inaczej myślących. Lewica w polskiej historii ma różne zasługi i nie da się ich zmniejszyć krzykami o tym czy owym. Mieli takie a nie inne poglądy, mieli takie a nie inne pomysły na rozwój kraju, rozwój który miał nastąpić w konkretnych ówczesnych historycznych warunkach.

Z drugiej strony są rożne organizacje międzynarodowe rożne kraje. W nich też działali Polacy, będąc mniej lub bardziej wybitnymi jednostkami. Oznacza to, że jeżeli w którejś z nich działał ktoś polskiego pochodzenia to mamy o tym zapominać tylko dlatego, że jego poglądy nam nie pasują? Róża Luksemburg i kilku innych było Polakami, działaczami organizacji lewicowych. Wybitnymi. Nie oznacza to tego że mamy o nich zapominać, że mamy ich nie uznawać tylko dlatego, że mają inne poglądy?

pozdr

Ciekawa tyrada tylko nie rozumiem co ma do tematu.

Poza tym kolega nie rozróżnia pojęcia militaryzmu od działań o charakterze militarnym, smutne to, polecam:

E. Obermann "Soldaten, Bürger, Militariste"

W. Picht "Der Begriff Militarismus", "Geschichte in Wissenschaft und Unterricht", 1954, H. 8

Lewica w polskiej historii ma różne zasługi i nie da się ich zmniejszyć krzykami o tym czy owym.

Ktoś tu krzyczy?

Jedyne wykrzykniki widzę u kolegi FSO.

Róża Luksemburg i kilku innych było Polakami, działaczami organizacji lewicowych. Wybitnymi

Czy ta wybitna postać chciała niepodległości swego kraju?

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

Róża Luksemburg była działaczką lewicową i poglądy miała takie a nie inne. W nich mieściło się to, że nie nie poszczególne narody są ważne, ale coś większego. Nazwijmy to Związek Socjalistycznych Republik Europy. Czy podobnie. Pytanie czy była działaczką wybitną - tak, czy jej poglądy są inne niż moje - tak. Czy wobec tego powinienem zapominać że i odsądzać ją od czci i wiary? Nie. Jest to wybitna działaczka lewicowa, polskiego pochodzenia.

W XIX wieku istniało coś co zwało się "stańczykami". Pewnie wiesz jakie mieli poglądy. Czy wobec tego należy mówić że nie byli wybitnymi osobami? Że nie byli wybitnymi działaczami partii konserwatywnych / prawicowych? Nie. Oni byli nimi i tego nikt im nie odbierze. Nazwiska Badeni. Bobrzyński i kilku innych... Czy należy zapominać o osobie o nazwisku Leo? Tylko dlatego że razem z innymi krzyczał stoimy przy Tobie Najjaśniejszy Panie i stać chcemy? Wątpię...

Czy należy wyśmiewać się osoby wierzące w to że Polska będzie monarchią, tworzące m.in.Radę Regencyjną w trudnym okresie lat końca pierwszej wojny światowej? Oni wierzyli w to co robili, byli wybitnymi działaczami swoich partii czy kierunków, nieraz rożnych od naszych przekonań.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Kolega FSO nadto żywiołowo reaguje, prezentując nam tu próby hamletyzowania.

Ani nikt tu nie krzyczał jak pisał kolega, ani nikt nie odsądza od czci i wiary.

Zresztą co do tego ostatniego byłoby to całkiem logiczne, jako że była komunistką.

To co ją różni od stańczyków to rzecz zasadnicza, stańczycy szukali swej drogi do niepodległości Polski, Róża Luksemburg nie widziała takiej potrzeby.

Jestem człowiekiem ugodowym, zatem: Róża Luksemburg była wybitną działaczką polskiego pochodzenia, tworząca niemiecką partię, a przyszłość upatrująca w bolszewickiej Rosji.

Pisała wybitne prace teoretyczne na temat modelu społecznego, który nigdy nie istniał, i jak sam kolega FSO wielokrotnie stwierdzał - nie może zaistnieć.

W sumie czym się różniła od tego szlachcica co chciał się przekopać na drugą stronę kuli ziemskiej i na tym zarabiać krocie?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ha , Secesjonista się z FSO zgodził co do kwestii:

Jestem człowiekiem ugodowym, zatem: Róża Luksemburg była wybitną działaczką polskiego pochodzenia, tworząca niemiecką partię, a przyszłość upatrująca w bolszewickiej Rosji.

No a ja , się nie zgadzam jakiego polskiego :blink: urodzona i wychowana w żydowskim domu z żydowskich rodziców podanych Imperium Wszechrusi :unsure: , nigdy o Polskę nie dbała , jej niepodległości była wręcz wroga , a zacni Koledzy tak natarczywie z jej polskim pochodzeniem wyjeżdżają <_<

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Faktycznie - trudno mówić w tym przypadku o polskim pochodzeniu, mój błąd wynikający z zasugerowania się wypowiedzią FSO. :mellow:

Samuel Łaszcz wymienił osobę Ryszarda Nazarewicza pisząc:

Ryszard Nazarewicz, żołnierz AL, historyk

Zaiste wybitna to postać, tylko tak się zastanawiam, czym się przejawiała owa wybitność?

Skoro taki dyletant jak ja potrafi w jego książkach znaleźć przekłamania i przeinaczenia.

I tak sobie myślę, że kolega Łaszcz niepotrzebnie skrócił biogram pana Nazarewicza, toteż spieszę z uzupełnieniem:

naczelnik Wydziału V Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Łodzi w latach 1946-1951, zastępca kierownika Miejskiego UBP w Łodzi w 1945.

Czy prawdą jest, że osobiście przesłuchiwał bandy reakcyjnego podziemia? Autor wybitnie prawdziwych relacji:

"Niektóre organizacje podziemne działały już ponad 2 lata i zdołały objąć swoimi strukturami dużą część społeczeństwa polskiego. Tym niemniej GL była pierwszą, a przez dość długi czas, jedyną polską organizacją niepodległościową, która zainicjowała w kraju systematyczną walkę zbrojną, a przede wszystkim walkę partyzancką".

Tenże wybitny historyk pisał o 2400 Al-owców w powstaniu warszawskim...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   
Że wybitna, to nikt nie zaprzeczy. A że błędy... Nie popełnia błędów tylko ten, kto nic nie robi.

Wybitna sprzedajna żmija obcego państwa.

I powinienem chyba Freikorpsowi kwiaty złożyć za to, że ją zastrzelił, chwała.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

ktoś pisał o pochodzeniu niejakiej R. Luksemburg. Przy okazji - w XIX wieku Polacy, czy osoby czujące się takowymi wcale nie muszą być wyznania katolickiego, mogą być przecież Żydami, mogą być Ukraińcami, za wieszcza uważa się Mickiewicza piszącego "Litwo ojczyzno moja...". Przytaczany już Leo był obywatelem austro - węgierskim, czy fakt że mówił "stoimy i stać chcemy" oznacza, że nie był Polakiem?

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Witam;

ktoś pisał o pochodzeniu niejakiej R. Luksemburg. Przy okazji - w XIX wieku Polacy, czy osoby czujące się takowymi wcale nie muszą być wyznania katolickiego, mogą być przecież Żydami, mogą być Ukraińcami, za wieszcza uważa się Mickiewicza piszącego "Litwo ojczyzno moja...". Przytaczany już Leo był obywatelem austro - węgierskim, czy fakt że mówił "stoimy i stać chcemy" oznacza, że nie był Polakiem?

pozdr

A Owszem , o ile sobie takiej przynależności narodowej zażyczą , a czy w przypadku Rosy taka przesłanka zaistniała ?

ps

FSO , ta wzmianka o katolicyzmie - czyś byś był zwolennikiem hasła Polak - Katolik ?

to polecam swój stary temat z bratniego forum

http://www.historycy.org/index.php?showtopic=71336&hl=

jak widzisz wielu wyznawców religii mojżeszowej uważało się za Polaków

A Roza , to chyba przesada tej internacjonalistce przypisywać na sile polskie pochodzenie :angry:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta