Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/

Rekomendowane odpowiedzi

gregski   

Rany! Fodele Klimat tego zdjecia mnie powala.

Ja mam coś bardziej prozaicznego

drakula.jpg

menda.jpg

Jest też coś dla Capricornusa, żeby mógł pojęczeć na temat kadrowania i ostrości.

robal.jpg

motyleko.jpg

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
fodele   

Rany! Fodele Klimat tego zdjecia mnie powala.

Eeeee, takie tam "greckie banały" ;)

Capricornus i tak powie, że mogłam się bardziej na ziemi rozpłaszczyć cykjąc tę fotkę :lol:

No i nie bądź taki gregski... Opisz chociaż w krótkich słowach (marynarskich oczywiście) co widać na tych fotkach dla biedaków, którzy tylko żabska mogą oglądać...

Edytowane przez fodele

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Zdjęcie pierwsze, cóż można powiedzieć...

Kadr w porządku, głębia ostrości w porządku, kompozycja w porządku, dymek widoczny (słabo, ale jednak), zdjęcie technicznie bez zarzutu.

Do mnie jakoś nie przemawia.

Zdjęcie drugie.

Właściwie to samo tylko tu mi czegoś brakuje w kompozycji, jakoś ten obrazek ciąży w jedną stronę, brakuje mi jakiegoś elementu za plecami idącego, cień na chodniku to trochę za mało.

fodele

Capricornus i tak powie, że mogłam się bardziej na ziemi rozpłaszczyć cykjąc tę fotkę

Ależ wprost przeciwnie, z wyższej perspektywy...

Nie, to żarcik taki, chociaż...

Biel i błękit, to chyba typowe dla wysp greckich, oddaje pewien nastrój, taka sielankowość. Baniak na pierwszym planie jest świetny, zrobienie tego zdjęcia z innego punktu, bardziej na prawo - baniak zasłania drogę, bardziej na lewo - drogę zasłania budynek. Ten punkt jest optymalny.

"Greckie banały", ale w takich banałach coś jest.

gregski

Ja mam coś bardziej prozaicznego

Pierwsze, łapy psa są przecięte trawką, rzecz trudna do uniknięcia w pewnych warunkach ale stanowi pewien zgrzyt, jak rysa na kliszy.

Śmiech, radość zwierzaka - bezcenne.

Drugie dowodzi, że kota wcale nie jest zawsze za dużo albo za mało, tego jest w sam raz.

Jest też coś dla Capricornusa, żeby mógł pojęczeć na temat kadrowania i ostrości.

No to jęczę.

Pierwsze, żuczek - nieostry, ucięta jedna noga, trawka przez plecy. Miałeś czas, nie uciekł by, mogłeś spokojnie nastawiać. Fajne torfowce.

Drugie, motyl - mimo nieostrości niezłe, jednej nieostrej strony nie dało się uniknąć, środek powinien być ostry. No, ale ten obiekt jest nieco szybszy i bardziej płochliwy od żuczka.

Czym robisz?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

...trzy cykladzkie wspomnienia...

Niech zgadnę, zdjęcia były robione w bardzo silnym słońcu, w okolicach południa (trudno mi powiedzieć, kiedy słońce w Grecji najsilniej operuje).

W pierwszym, strasznie silna, aż świecąca biel z prawej strony.

W drugim, dosyć silne kontrasty między cieniem a plamami nasłonecznionymi, ale tu nie stanowi to dużego zgrzytu, w pierwszym jest gorzej.

W trzecim, podobnie z drugim planem i przednią kolumną, ale jak poprzednio, nie jest to duży zgrzyt, pierwsze jest gorsze. Tylko z tym drugim, jakoś mi tu te kolumny trochę przytłaczają. Za dużo światła?

A wszystko przez te plamy świecącej bieli. Tematyka i ujęcia bez zarzutu. Trzecie zdecydowanie najlepsze.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
fodele   

Niech zgadnę, zdjęcia były robione w bardzo silnym słońcu, w okolicach południa (trudno mi powiedzieć, kiedy słońce w Grecji najsilniej operuje).

W pierwszym, strasznie silna, aż świecąca biel z prawej strony.

W drugim, dosyć silne kontrasty między cieniem a plamami nasłonecznionymi, ale tu nie stanowi to dużego zgrzytu, w pierwszym jest gorzej.

W trzecim, podobnie z drugim planem i przednią kolumną, ale jak poprzednio, nie jest to duży zgrzyt, pierwsze jest gorsze. Tylko z tym drugim, jakoś mi tu te kolumny trochę przytłaczają. Za dużo światła?

A wszystko przez te plamy świecącej bieli. Tematyka i ujęcia bez zarzutu. Trzecie zdecydowanie najlepsze.

Dzięki! Wczytuję się w Twoje opinie zapamiętale i odnotowuję w pamięci wskazówki. Pory dnia niestety wybierać nie mogłam, dyktował ją program wycieczki :( A fotki rzeczywiście robione były w okilicach godz. 13-14 :thumbup:

Mam "wspomnienia" jeszcze z innych części Grecji. Na północy będzie trochę mniej bieli.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Dzięki!

Nie ma za co, zawsze możesz liczyć na moją konstruktywną krytykę. ;)

Pamiętaj jednak, że każda ocena jest subiektywna, ktoś inny mógłby ocenić inaczej. Chociaż podejrzewam, że krytykę światła też byś usłyszała.

Pory dnia niestety wybierać nie mogłam

Domyślam się, bolączka wielu amatorów.

Jak zmniejszyć zdjęcie?

Edytowane przez Capricornus

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   

Teraz coś specjalnie dla Capricornusa. Mam nadzieję, że mi wybaczy jakość zdjęcia robionego przez szybę wystawową, ale w tym przypadku treść a nie forma się liczy!

2090989.jpg

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A jaka była tematyka wystawy?

Jakoś nie chwytam obecności dwóch postaci, o ile jedna jeszcze ujdzie, ze względu na towarzystwo, to ta druga?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

A jeden to całkiem do Ciebie podobny Capricornusie, tylko wyższy rangą, te dwa pióra.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   

Nie martw się, ja też nie chwytam. Zdjęcie zrobiłem w Barcelonie, Jest to fragment wystawy sklepu "indiańskiego". Sprzedawcy mieli zdecydowanie indiańską urodę (jeśli to tak można było nazwać), oraz sprzedawano tam produkty wyprodukowane (podobno) przez Indian obu Ameryk. Kupiłem tam sobie bardzo fajny skórzany kapelusz i zrobiłem zdjęcie wystawy gdyż wydawała mi się oryginalna w swej absurdalności. O motywy doboru bohaterów się nie pytałem.

Dwa pióra, bo to kapral. Nasz Capricornus jest starszym strzelcem.

Edytowane przez gregski

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A jeden to całkiem do Ciebie podobny Capricornusie, tylko wyższy rangą, te dwa pióra.

To ten sam :) , zobacz tego w towarzystwie B. B. to też ten sam.

Jedno pióro, no wrodzona skromność po prostu. :lol:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta