Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
Jarpen Zigrin

Jakiego rodzaju książki czytacie najchętniej?

Ksiązki po jakie sięgam najchętniej to:  

104 members have voted

1. 1.

• Historia
      27
    • Reportaż
      7
    • Romans
      1
    • Kryminał
      3
    • Fantastyka
      5
    • Biografia
      2
    • Komiks
      1
    • Literatura obyczajowa
      0
    • Literatura piękna
      2
    • Poradniki
      1
    • Podróżnicze
      3
    • Poezja
      5
    • Publicystyka
      1
    • Inne jakie?
      3

Recommended Posts

Lubię fantastykę na przykład Wiedźmina, teksty w tej książce są powalające.

Wiedźmin jest super , choć i trylogii husyckiej nie wiele brakuje ( polecam Jack :) ) , ostatnio czytuje namiętnie Pilipiuka np: Wampir z M-3 ale to raczej dla walorów satyrycznych książek ww autora , dziwna rzecz nie trawie Komudy , ale już Jacek Piekara i jego seria o Inkwizytorze - miodzio dla miłośników fantastyki :)

Wiedźmina głównie w toalecie... znam prawie na pamięć i nie lubię w tym przybytku zaskoczeń.

Cała Saga tam stoi razem z wydaniem o Izoldzie Sapkowskiego i antologia o kotach...

Ja wciąż zagłębiam się w mroczny i smakowity zarazem świat detektywa E. Mocka.

Makazis   

Moim zdaniem Trylogia nawet lepsza od Wiedzmina i chyba bardziej pasuje do toalety.

Ktoś , z Kolegów czytał Witolda Jabłońskiego , serie książek poswiecona Witelonowi z Borku , Gwiazda Wenus Gwiazda Lucyfer , IMHO sa to pozycje wyborne , których jednak czytelnikom przed 16 -stka nie polecam , warto zauważyć , ze autor tej serii magiczno -historycznej , solidnie się z historii Slaska i rozbitej dzielnicowo Polski przygotował , po wyrzuceniu z książek pochwal pedalstwa , pozostają pozycje raczej nie do czytania w toalecie , a w nocy przy świecach i w pełnym skupieniu .

master86   

Lubie różne książki:

- przeważnie historyczne, głównie poświęcone Trzeciej Rzeszy,

- z fantasy/s-f: Wiedźmin, książki w świecie Diuny, ostatnio zasmakowałem w Jacku Dukaju,

- thrillery: bardzo rzadko, jak coś wpadnie w ręce: Dan Brown, Douglas Preston, Lincoln Child, Thomas Harris.

Na pierwszym miejscu historia, na drugim fantastyka, na trzecim biografie (głównie polityczne i wojskowe, czasem również artystyczne).

Głównie czytam historyczne biografie, zwłaszcza wielkich postaci XX wieku - Churchilla, Roosevelta, Mao, Stalina, Hitlera, Goebbelsa itd. Oprócz tego lubię książki z serii "Historyczne Bitwy" Wydawnictwa Bellona. Poza tym powieści historyczne zwłaszcza z okresu starożytności i średniowiecza oraz czasem dobry horror ;-) Zresztą z horroru pochodzi mój nick i avatar ;-)

Ja tam przeważnie czytam reportaże i literaturę faktu, czasem sięgnę po jakąś powieść obyczajową. Rzeczy bardziej fantastyczne i kryminalne raczej oglądam niż czytam, choć też mi się zdarzy. 

orfeusz   

Jest wiele wspomnień, w tym zbeletryzowanych, które naprawdę warto przeczytać.Nie wiem czy wolisz wspomnienia okupacyjne, obozowe czy inne.Ja zaproponuję może mniej znane, warte przeczytania jak 1.Droga przez piekło 2.Ocaleni z piekła.Z Persji przez Kenię i Ugandę do Polski Stefana Wasilewskiego.Miał on 7 lat, gdy wybuchła wojna i mieszkał wraz z rodzicami i rodzeństwem na poleskiej wsi, gdzie mieli dobrze prosperujące gospodarstwo.W lutym 1940 roku dzieci wraz z mamą wywieziono na Syberię.Autentyczna historia Pana Stefana i jego rodziny.

https://matfel.pl/ Wiele wojennych ksiazek ma księgarnia Matfel.