Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
ciekawy

Mord pod Ciepielowem - zbrodnia wojenna Wehrmachtu w 1939r.

Rekomendowane odpowiedzi

Tomasz N   

Jak napisałem wcześniej:

21.04.1973 - Śledztwo OKBZH w Kielcach zostaje zawieszone

To jest zestawienie na podstawie moich zasobów. Jak masz coś więcej ze śledztwa OKBZH w Kielcach, to dopisz.

A co wiesz o czwartym śledztwie z czasów PRL ?

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Znalazłem cały podpis po niemiecku  pod zdjęciem nr 5:

2 Nachzügler vor Oberst Wessel. Einer der poln. Soldaten erzählt beschwörend, dass er nur seine 4 Kinder schützen wollte. Der Monokel-Oberst gibt mit einer Daumenbewegung Befehl zum Erschiessen.

W temacie tego zdjęcia na podstawie artykułu P.. Jagieły trzeba dodać, że w śledztwie niemieckim

"Większość przesłuchiwanych wskazywała, z mniejszym lub większym przekonaniem, na dowódcę 2 batalionu ppłk. Friesa."

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
2 godziny temu, Tomasz N napisał:

"Większość przesłuchiwanych wskazywała, z mniejszym lub większym przekonaniem, na dowódcę 2 batalionu ppłk. Friesa."

I co w związku z tym? Czyżby moja teza z przed lat miała sens - ktoś próbował zrzucić winę na kogoś kto dawno nie żył.

Taką tezę postawiłem w 2010 roku i opisałem w w swoim opracowaniu " Bój pod Ciepielowem ". Strona 49 - 50  

cyt" 1 – Przede wszystkim skierować śledztwo w innym kierunku, niż początkowo szło ( dochodzenie
przeciwko generałom Wehrmachtu, możliwe śledztwa w sprawie zbrodni na Żydach )- 50 -
2 – Odsunąć wszelkie podejrzenia od swojej osoby bądź innej mu dobrze znanej
3 – przedstawić winnego w osobie dawno już nieżyjącej
4 – wprowadzić śledztwo w taki teren, gdzie możliwość ustalenia faktów była by trudna bądź
niemożliwa i w efekcie doprowadziła do umorzenia sprawy."

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Wiesz że tego nie kupuję.

Dla mnie ciekawszy jest średnik między Monokel a Oberst. No i to:

Dzięki śledztwu możemy przypuszczać, że autorem wykonanych zdjęć był Karl Finke. 

Unsere też napisał ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
7 godzin temu, Tomasz N napisał:

Wiesz że tego nie kupuję.

Ale ja niczego nie sprzedaję.

7 godzin temu, Tomasz N napisał:

Dzięki śledztwu możemy przypuszczać, że autorem wykonanych zdjęć był Karl Finke. 

To przyporządkujmy: kto to był. Z jakiej formacji się wywodzi, kto był jego przełożonym itd.

19 godzin temu, Tomasz N napisał:

No jak to ppłk. Wessla nie znali? No to wszytko o ppłk. Fresie poproszę.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

No cóż. Ja tu na poważnie, a tu takie żarty z Twojej strony. Materiały monachijskie to był pakiet. Jeżeli zdjęcia były Finkego, to podpisy i Unsere też.

Więc nie do mnie te pytania. Powinno na nie odpowiedzieć kolejne po śledztwie Centrali śledztwo IPN w Radomiu z lat 2009-2014.

Czyli prokurator A. Wojtyś i pomagający mu dr  S. Piątkowski.

Ściągnęli materiały z Centrali i te fakty powinny być im znane. Jeżeli tak to czy ktoś próbował ustalać losy Karla Finke ?

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
W dniu 20.10.2024 o 5:31 PM, Tomasz N napisał:

No cóż. Ja tu na poważnie, a tu takie żarty z Twojej strony.

No na poważnie niczego nie sprzedaje. Trochę humoru nie zaszkodzi.

W dniu 19.10.2024 o 7:57 PM, Tomasz N napisał:

Przecież ten batalion nie walczył. Walczył tylko III bat. Nawet tak podaje treść listu.

W dniu 20.10.2024 o 7:39 AM, Tomasz N napisał:

Dzięki śledztwu możemy przypuszczać, że autorem wykonanych zdjęć był Karl Finke

Kim był ten żołnierz Wehrmachtu? Jaki miał stopień itd.

Był sobie taki Untersturmfuhrer ( porucznik ) Karl Finke awansowany w dniu 30.01.1939. Może zbieżność imienia i nazwiska a może...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Nie ma co międlić tych kwestii. Tu potrzebna jest pomoc z zewnątrz. My możemy co najwyżej doprecyzować tematy badawcze. A nuż kogoś zainspirują.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Pismo z 1949 roku dotyczące działań Wehrmachtu na terenie Polski w 1939 roku. Dotyczy tzw "Grupy Południe" w której skład wchodziła 29 Dzmot. Wehrmachtu.

Jest wykaz bitew i potyczek, jest wykaz miejscowości gdzie doszło do mordów. Lipsko jest na Liście. Ciepielowa niestety nie ma. Czyżby nie widziano wtedy że doszło do walk pod Ciepielowem?

https://zapodaj.net/plik-JcrlAlBlNU

https://zapodaj.net/plik-QIB98NuPaY

https://zapodaj.net/plik-nfbvd43OaT

https://zapodaj.net/plik-sOSvx3GwyW

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Ciekawsze są te opisy.

Niemiecka strona

" W kontekście fotografii, na której widoczne były ofiary zbrodni, leżące w przydrożnym rowie, przed którym stał żołnierz Wehrmachtu, dość zaskakujące zeznanie złożył żołnierz 6 kompanii 3 batalionu Julius Thiele. Połączył on bowiem zdjęcie z egzekucją Żydów, której był naocznym świadkiem. Nie potrafił nazwać miejscowości, w której miała ona miejsce, jednak potrafił odtworzyć w pamięci jej przebieg z wieloma szczegółami.

Gdy znalazł się w miejscu, w którym rozstrzeliwano pojmane osoby, w rowie leżało już

10–15 ofiar. W trakcie egzekucji przed rowem stały zawsze trzy osoby, reszta czekała na śmierć w pewnej odległości. Gdy pokazano mu wspomnianą fotografię, z pewną ostrożnością dodał, że kojarzy widoczne na niej okolice ze wspomnianym mordem. Był zarazem przekonany, że rozstrzeliwano wówczas Żydów, o czym dowiedział się od żołnierza wykonującego egzekucję. Wspomniał o oddawaniu strzału ofiarom w tył głowy. Co więcej, wszystko wskazywało na to, że żołnierz dopuścił się samosądu, albowiem funkcjonariusze Sicherheitsdienst, przybyli na miejsce zdarzenia, byli zdziwieni sytuacją, którą zastali. Na pytanie o powód mordowania żołnierz miał odpowiedzieć, że zabił, ponieważ jego ofiary były Żydami. Thiele był również przekonany, iż widoczny na zdjęciu żołnierz, stojący przed rowem, to ten sam, który dopuścił się zbrodni. Jego zdaniem, zdjęcie na pewno zrobił wspomniany Finke z 2 batalionu."

Polska strona

Zeznanie F. Przepiórka - 1969r. Cyt  Tego samego lub następnego dnia dowiedziałem się, że pod Cukrówką leżą rozstrzelani przez Niemców polscy żołnierze. Udałem się w tamtym kierunku wraz z grupą innych chłopców i w odległości około 2 metrów od szosy Lipsko – Ciepielów, niedaleko miejsca, gdzie zaczyna się lasek na zachód od szosy zobaczyłem leżących na rowie 12 zabitych polskich żołnierzy. Żaden z nich nie miał na sobie pasa ani oporządzenia, nie mieli hełmów, nie leżała obok nich broń. Wszyscy mieli postrzały w głowę. Po tej samej stronie szosy, w rowie jakieś 100 metrów bliżej Lipska leżało troje martwych osób cywilnych: mężczyzna, kobieta o bardzo jasnych włosach i dziecko w wieku 1, półtora roku.

Wygląda na to jest tu mowa o tych samych wydarzeniach i tym samym miejscu. Dziwne że Niemiec  na fotografii nie rozróżnia osoby cywilnej od żołnierza.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

1. Starcie na poziomie batalionu to co najwyżej potyczka, więc nie dziwota, że nie ma go w wykazie bitew.

2. Mógł widzieć mundury, ale uważał, że to wyselekcjonowani wśród jeńców Żydzi.

pytanie: co to jest "tego samego lubi następnego dnia" u Przepiórki.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   
4 godziny temu, Tomasz N napisał:

1. Starcie na poziomie batalionu to co najwyżej potyczka, więc nie dziwota, że nie ma go w wykazie bitew.

Nie bardzo kojarzę co masz na myśli?

2. Mógł widzieć mundury, ale uważał, że to wyselekcjonowani wśród jeńców Żydzi.

Ta baju baju będziem w raju. Mundurowy to mundurowy. 

pytanie: co to jest "tego samego lubi następnego dnia" u Przepiórki.

Podaje kiedy się dowiedział o wydarzeniu pod Cukrówką. Jest jeszcze inne zeznanie w którym świadek podaje że strzelano 9 września rano. Co wskazuje że rozstrzelano właśnie osoby cywilne w pobliżu jeńców.

Moim zdaniem Thiele i Przepiórka opisują to samo wydarzenie. Tylko Thiele pomija że widział jeńców w rowie. A twierdzi że to tylko byli Żydzi. Robi to celowo.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Napisałeś:

Jest wykaz bitew i potyczek,

Ale to (patrz drugi link)  jest tylko wykaz bitew.

"Tego samego" to 8 czy 9.09?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Napisałeś:

Jest wykaz bitew i potyczek,

Podałem prawie całość pisma. Nie chodziło mi tak bardzo o wielkie bitwy, tylko o to że mord w Lipsku jest w spisie a o Ciepielowie cisza. Co wskazuje że nie było o Ciepielowie nic wiadomo.

"Tego samego" to 8 czy 9.09?

"tego samego" to znaczy 8 września. A następnego to znaczy 9 września.

Kiedy w 2010 roku rozmawiałem ze świadkami wydarzeń wrześniowych 1939 roku,  nigdy nie mówili że Niemcy się pojawili w okolicy Lipska w dniu 8 września. Tylko określali datę jako święto " siewny". Łopatologicznie - " w tym dniu kiedy pojawili się Niemcy to było święto", lub "było to w dniu Matki Boskiej siewnej". Siewny wypadał w 1939 roku w piątek 8 września.

Jeżeli chodzi o Cukrówkę to świadkowi słyszeli strzelaninę prawie o zmierzchu w dniu 8 września i rano 9 września. Z relacji i zeznań świadków wynika że 8 września o zmierzchu doszło do ostrzelania kolumny jeńców i mamy tych 12 zabitych. A rano 9 września zastrzelono te trzy cywilne osoby w pobliżu zastrzelonych jeńców.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Jeżeli chodzi o Cukrówkę

Wygląda na to, że prokurator Wojtyś też na to wpadł.

Z ogłoszenia o poszukiwaniu świadków (wiki)

W lesie Cukrówka 2 km od lasu Dąbrowa doszło do ucieczki lub próby ucieczki jeńców polskich. Eskortujący ich żołnierze niemieccy zastosowali wobec pozostałych odpowiedzialność zbiorową i zostali oni (niewykluczone, że także i złapani uciekinierzy) rozstrzelani w przydrożnym rowie. Najprawdopodobniej fakt ten dokumentują fotografie wykonane przez jednego z żołnierzy niemieckich.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta