Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
ciekawy

Quiz historyczny - Wrzesień 1939 r.

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie:

dow. 144 pp - ? (Pododcinek Utrata)

I/144 pp - mjr. Józef Skowroński (Pododcinek Utrata)

I/145 pp - ppłk. Ludwik Smolarz (Pododcinek Saska Kepa)

Mam rozbieżne dane, co do 144 pp., gdzieś spotkałem się z informacją, że prawie cały pułk brał udział w walkach, gdzie indziej, że tylko I baon i dowództwo pułku. Informacje są niestety szczątkowe...

P.s.: W odpowiedzi na pytanie Kolegi ciekawego o 91 dywizjonie pancernym popełniłem błąd, oczywiście Nowogródzka BK zajmowała lewe skrzydło A. Modlin, a nie prawe, czego z dobroci serca ciekawy mi publicznie nie wytknął :clap:

Za błąd oczywiście wszystkich przepraszam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   

Quiz tradycyjnie zdycha :evil: :idea: :P :@: Skoro autor ostaniego pytania udaje Greka - zaczynamy noch einmall :) Polskie Termopile anno domini 1939 ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ech, słyszałem gdzieś to określenie... Czyżby obrona odcinka "Wizna"?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   

Prawdę powiedziawszy - to było zbyt łatwe :tongue: . Jako, że Vissegerd był pierwszy - to na niego spada powinność - czyń WAŚĆ sprawę, szablę w dłoń, i do zadawania pytania - marsz :P !

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Na rozkaz panie rotmistrzu! :P

Kto stał na czele Straży Obywatelskiej w obronie Lwowa?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Witam. Włączam się do rozmowy :D

Na czele Straży Obywatelskiej w obronie Lwowa w 1939 roku stał gen. dyw. w stanie spoczynku Władysław Jędrzejowski.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ależ oczywiście, doskonała odpowiedź :D

matuszu, teraz Twoje pytanie.

Korzystając z okazji, witam Cię serdecznie na Forum w imieniu własnym oraz Redakcji :arrow:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Dziękuję za powitanie :D

Pytanie związane z bliskimi mi walkami w Wielkopolsce:

Pytanie zawiązane z bitwą nad Bzurą. 14 września GO Bołtucia zaatakowała z konieczności opuszczony dzień wcześniej Łowicz, a tera obsadzony silnie Łowicz. W krwawych walkach udało się tylko oddziałom sforsować Bzurę i zagrozić niemieckim pozycjom. Całkowita klęską zakończył się natomiast atak 26 DP na wschód od Łowicza. Natarcie Polaków zostało wstrzymane na rozkaz dowódcy. Sugerował się on niesprawdzonymi informacjami o marszu niemieckich oddziałów pancernych w rejon Sochaczewa. 26 DP i część 16 przeprawiła się na północny brzeg Bzury, ponosząc niewspółmierne i niepotrzebne straty i uniemożliwiając oddziałom Bołtucia sukces w ataku na Łowicz.

Oto pytanie:

1. Kto wydał nie skonsultowany z gen. Kutrzebą rozkaz wstrzymania natarcia?

2. Kto wnioskował za usunięciem tego dowódcy (wg. niego przechodził on załamanie nerwowe)?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Bardzo ładne pytanie, takie lubię :arrow:

Aczkolwiek troszkę zakręcone albo podchwytliwe. Można się z treści zasugerować, że chodzi o dowódcę 26 DP płk. dypl. Adama Brzechwę-Ajdukiewicza, bo bezpośredni rozkaz oddziałom swojej dywizji wydał on sam. Ale to nie o niego jest IMHO pytanie :D

Rozkaz, o którym mowa w pytaniu wydał gen. dyw. Władysław Bortnowski. Informacje faktycznie były niesprawdzone, pochodziły z meldunku lotniczego, gdzie sam lotnik zastrzegł, że nie jest pewien. Wtedy to gen. Bortnowski wydał rozkaz nie tyle wstrzymania natarcia, ile zagięcia lewego skrzydła 26 DP na rz. Rawce i przygotowania tam obrony przed uderzeniem 4 DPanc. Szef oddziału III sztabu A. Pomorze, ppłk. dypl. Aleksander Aleksandrowicz sugerował dowódcy przeprowadzenie kolejnego zwiadu, celem sprawdzenia informacji. Czasu było dość, bo spod Błonia (gdzie zauważono rzekome kolumny pancerne) do rz. Rawki było ok. 40-50 kilometrów, więc w ciągu godziny można było rozpoznać ponownie. Npl. natomiast łącznie z rozpoznaniem brodów na rzece potrzebował 3-4 godziny. Tak więc natarcie 26 DP nie tyle wstrzymano, ile znacznie tym rozkazem osłabiono. Płk. Ajdukiewicz po otrzymaniu rozkazu był przekonany, że natarcie jest pewna i bliskie, więc osłabił swoje centrum, które później nie było wstanie stawić skutecznej obrony.

Wydaje mi się natomiast, że gen. Bortnowski nie musiał konsultować swoich rozkazów z gen. Kutrzebą. Podległość jednego generała względem drugiego nie była taka jasna, to raczej załamany nerwowo Bortnowski zgodził się operacyjnie podlegać Kutrzebie. Owszem, rozkaz NW faktycznie powierzał dowodzenie całością operacji gen. Tadeuszowi Kutrzebie i podporządkował mu A. Pomorze, ale albo gen. Kutrzeba nie był o tym do końca przekonany, albo miał problem z dowodzeniem swoim kolegą. Znamienne jest, że tak tłumaczył postepowanie Bortnowskiego w swoich wspomnieniach: "Byliśmy przezorni, może dmuchając na zimne." Zlecił wcześniej gen. Bortnowskiemu, tj. 11 września dowodzenie uderzeniem w kierunku Skierniewic. Sam nie miał czasu się tym zająć.

Innym generałem, który tak krytykował Bortnowskiego i sugerował jego zdjęcie z funkcji, był gen. br. Mikołaj Bołtuć, wcześniejszy d-ca GO Wschód (4 i 16 DP) w A. Pomorze. Znamienne są jego słowa wypowiedziane po wspomnianych zdarzeniach: "Jak zginę, to niech wszyscy wiedzą, że zginąłem ja i armia z winy tego skurwysyna." Przepraszam najmocniej za mocne słowo, ale to cytat wypowiedzi generała (który nomen omen znany był z twardego, żołnierskiego języka), więc oryginalny tekst historyczny, nie podlegający łagodzeniu, czy cenzurze. To on z tego co wiem wnioskował odwołanie gen. Bortnowskiego (choć tu pewien mojej pamięci nie jestem). Gen. dyw. Władysław Bortnowski faktycznie przechodził chyba załamanie nerwowe po klęsce w Borach Tucholskich.

Mam nadzieję, że nie pokręciłem w odpowiedzi :arrow:

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Niestety Andrea$ to nie płk. dypl. Adam Brzechwa-Ajdukiewicz... :D

[ Dodano: 2008-06-17, 11:19 ]

Wzorowa odpowiedź. Vissegerd pytanie należy do Ciebie. :arrow:

P.S. Jednak w tym wypadku z taką ważną decyzją powinien się chociaż Bortnowski skonsultować z gen. Kutrzebą. W końcu jak by nie było to jednak on objął główne dowodzenie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
P.S. Jednak w tym wypadku z taką ważną decyzją powinien się chociaż Bortnowski skonsultować z gen. Kutrzebą. W końcu jak by nie było to jednak on objął główne dowodzenie.

Teoretycznie nie musiał, samodzielnie dowodził swoją operacją jako dowódca wysokiego szczebla. Inna kwestia, że gen. Kutrzeba zdawał sobie raczej sprawę ze stanu Bortnowskiego. Obaj generałowie się lubili z tego co wiem, przed wojną ceniono Bortnowskiego w armii, stąd może taki błąd.

A teraz pytanie. Kto dowodził obroną Grodna po rozwiązaniu GO Grodno płk. Bohdana Hulewicza i z jakich jednostek ta obrona się składała?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Obroną po rozwiązaniu GO Grodno dowodzili:

płk w stanie spoczynku Bronisław Adamowicz i płk Siedlecki

Chodzi ci o jednsotki GO Hulewicza?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta