Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Furiusz

Nowa wędrówka ludów czyli co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż, albo nie jesteś Furiuszu prawdziwym prawicowcem, albo nie jest nim secesjonista... albo prawicowość "nie jedno ma imię", co pewnie wzbudzi popłoch poznawczy u Tyberiusza.

Czy nastąpiło przyśpieszenie?

Tylko czego?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Furiusz   

Zbliżanie się do centrum - do tej pory o tego typu zamieszkach słyszało się na wyspach greckich np Lesbos a teraz już w zasadzie niedaleko Granic włoskich, austriackich czy niemieckich. Tak jak pisał Bavarsky UE miała sprawę gdzieś póki rozgrywało się to daleko od twardego centrum, gdzieś u Greków którzy i tak mieli złą prasę. Teraz sytuacja przesuwa się zdecydowanie bliżej Niemiec i zaczyna się gorączkowe poszukiwanie rozwiązań i apele o solidarność europejską połączone z pałka kar finansowych. Takie zamieszki na Węgrzech tylko podkręcą temperaturę dyskusji. Coś jak Hannibal ante portas.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ja tam imigrantom się nie dziwię, że biją się z policją.

Czy każdy uchodźca to musi być zabiedzony nędzarz? Czy to, że ktoś ucieka przed śmiercią to mało? Więc ile ojro jest warte ludzkie życie?

Jeśliby uciekinierzy przybyli do Cieszyna, to wiedz, że w pierwszym szeregu będę witał i pomagał.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   

Dzisiaj w Trójce na bazie dyskusji o szariacie w Szwecji przyznano, że istnieje 54 miejsc gdzie szwedzkie służby publiczne praktycznie nie mają wstępu ale mimo to nigdzie prawo koraniczne nie jest oficjalnie obowiązującym.

Od razu poczułem ulgę... .

Edytowane przez gregski

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Jeśliby uciekinierzy przybyli do Cieszyna, to wiedz, że w pierwszym szeregu będę witał i pomagał.

A na chleb i sól my się zrzucimy ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ja tam imigrantom się nie dziwię, że biją się z policją.

Czy każdy uchodźca to musi być zabiedzony nędzarz? Czy to, że ktoś ucieka przed śmiercią to mało? Więc ile ojro jest warte ludzkie życie?

Ile marek kosztowało życie ludzkie, jak ideologiczni pobratymcy Tyberiusza stawiali Mur Berliński?

Wiele deklaruje Tyberiusz, z kieszonkowego od rodziców czy własnej pracy? Ile już do tej pory przeznaczył Tyberiusz na uchodźców?

To tak konkretniej Tyberiuszu: ile wydałeś do tej pory na pomoc dla uchodźców?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
jancet   

Ile marek kosztowało życie ludzkie, jak ideologiczni pobratymcy Tyberiusza stawiali Mur Berliński?

Nie za bardzo rozumiem, dlaczego dzisiejsi lewicowcy mają się czuć odpowiedzialni za zbrodnie systemu stalinowskiego i w ogóle realnego socjalizmu? Sądzę, że kto jak kto, ale Secesjonista na pewno doskonale zdaje sobie sprawę, że ofiarami (w sensie dosłownym) tego systemu były chyba miliony osób o lewicowych przekonaniach.

Sama idea budowy muru, który ma uniemożliwić ludziom przejście w to miejsce, gdzie chcą żyć, jest chyba dziś o wiele bliższa prawicy, niż lewicy. To Orbán wznosi dziś mury, a PiS temu przyklaskuje.

Wiele deklaruje Tyberiusz, z kieszonkowego od rodziców czy własnej pracy?

Tu z kolei Secesjonista czyni Tyberiuszowi zarzut z jego domniemanej młodości. No cóż, jestem w sytuacji, w której we własnym interesie propaguję szacunek dla starości, która dopadła mnie sporo wcześniej, niż to na ogół z biologicznego zegara wynika. Ale jak starość nie jest zasługą, tak i młodość nie jest winą. I na opak - młodość nie jest zasługą, a starość - nie jest winą. Nawet jeśli Tyberiusz ma do dyspozycji tylko "kieszonkowe od rodziców" nie zmniejsza to ani o jotę wagi jego wypowiedzi.

Ile już do tej pory przeznaczył Tyberiusz na uchodźców?

To tak konkretniej Tyberiuszu: ile wydałeś do tej pory na pomoc dla uchodźców?

Ja też nie wydałem ani grosza na uchodźców. Jeśli nasz kraj znajdzie się w skrajnej sytuacji, że będziemy mieć na swym terenie ludzi, koczujących na trawnikach, deklaruję że zaproponuję komuś pokój w naszym domu, który dziś jest praktycznie nieużywany. Ale mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.

Za to, żeby do tego nie doszło, płacę podatki. Wcale nie małe podatki. Część z nich idzie na dofinansowanie różnych organizacji, w tym katolickiego Kościoła. I liczę na to, że rząd wraz z rządowymi, samorządowymi, kościelnymi i pozarządowymi organizacjami za moje podatki tę sprawę jakoś załatwią.

A jak i czy można tę sprawę załatwić - to już w następnym odcinku.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nie za bardzo rozumiem, dlaczego dzisiejsi lewicowcy mają się czuć odpowiedzialni za zbrodnie systemu stalinowskiego i w ogóle realnego socjalizmu? Sądzę, że kto jak kto, ale Secesjonista na pewno doskonale zdaje sobie sprawę, że ofiarami (w sensie dosłownym) tego systemu były chyba miliony osób o lewicowych przekonaniach.

Bo stalinizm był bardziej lewicowym konceptem niźli prawicowym?

A jak jestem lewicowcem to poczuwam się do pewnej spuścizny ideowej i konsekwencji z przeszłości?

Podobnie jak prawicowcy muszą odpowiadać za Pinocheta?

Sama idea budowy muru, który ma uniemożliwić ludziom przejście w to miejsce, gdzie chcą żyć, jest chyba dziś o wiele bliższa prawicy, niż lewicy. To Orbán wznosi dziś mury, a PiS temu przyklaskuje.

Jeśli pozwoli jednak jancet to przypomnę, że Mur Berliński to nie było dzieło prawicowców. Co do: dziś... wydaje mi się, że poglądy secesjonisty można określić jako prawicowe, a jednak jest on przeciwnym tego typu metodom. Orbán wznosi "mury", Serbska Partia Postępowa czyni podobnie... prawicowa?

Tu z kolei Secesjonista czyni Tyberiuszowi zarzut z jego domniemanej młodości. No cóż, jestem w sytuacji, w której we własnym interesie propaguję szacunek dla starości, która dopadła mnie sporo wcześniej, niż to na ogół z biologicznego zegara wynika. Ale jak starość nie jest zasługą, tak i młodość nie jest winą. I na opak - młodość nie jest zasługą, a starość - nie jest winą. Nawet jeśli Tyberiusz ma do dyspozycji tylko "kieszonkowe od rodziców" nie zmniejsza to ani o jotę wagi jego wypowiedzi.

Ani młodość, ani starość nie jest: "winą", nie jest też usprawiedliwieniem dla wypisywania głupot. Tyberiusz dużo deklaruje... i tylko deklaruje. Pomiędzy deklaracją: "pierwszy będę witać uchodźców" a konkretnym czynem, typu: "wesprę uchodźców kwotą XX zł" - jest przepaść. Bezpieczna przepaść kiedy nie trzeba angażować własnych dochodów.

Ja też nie wydałem ani grosza na uchodźców. Jeśli nasz kraj znajdzie się w skrajnej sytuacji, że będziemy mieć na swym terenie ludzi, koczujących na trawnikach, deklaruję że zaproponuję komuś pokój w naszym domu, który dziś jest praktycznie nieużywany. Ale mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.

Trochę to wygodne, jancet dobrze wie, że Polska nie jest krajem gdzie owi emigranci chcą osiąść to i deklaracja jest pustą. Ja jednak znam pewną organizację szukającą miejsca dla migrantów, potrzeba aż koczowania na trawnikach by jancet użyczył mieszkania?

Za to, żeby do tego nie doszło, płacę podatki. Wcale nie małe podatki. Część z nich idzie na dofinansowanie różnych organizacji, w tym katolickiego Kościoła. I liczę na to, że rząd wraz z rządowymi, samorządowymi, kościelnymi i pozarządowymi organizacjami za moje podatki tę sprawę jakoś załatwią.

(...)

Ola Boga... zabrakło kościoła katolickiego - wreszcie się pojawił, to dodajmy też lewicową Krytykę Polityczną, jak jej ekipa pomaga uchodźcom zważywszy, że dostaje co nieco z naszych podatków?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Furiusz   

Ta idea budowy murów jest prawicowa - mur na granicy USA-Meksyk powstał w 2009, od stycznia 2009, prezydentem USA jest znany prawicowiec Barack Obama.

PS w jaki sposób państwo wspomaga KK jako organizację charytatywną z podatków?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Piętnastolatek na pewno ma tyle środków w kieszeni, że bez wahania może wesprzeć uchodźców. Dziękuję Jancecie, choć niegodnym Twej obrony.

Ja byłbym za wspieraniem uchodźców z naszych podatków.

Choćby symbolicznie.

Edytowane przez TyberiusClaudius

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

No cóż ja mógłbym tak napisać. Ty powinieneś użyć "waszych".

Piętnastolatek na pewno ma tyle środków w kieszeni, że bez wahania może wesprzeć uchodźców.

Da się. Córka mojej znajomej w Twoim wieku utrzymywała na odległość jakieś dziecko w Afryce. Ale na młodego, wyrośniętego byczka mogłoby jej nie starczyć. Też się tego obawiasz ?

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Piętnastolatek na pewno ma tyle środków w kieszeni, że bez wahania może wesprzeć uchodźców.

Jak rozumiem. Tyberiusz kpi sobie w ten sposób z uchodźców?

Być może wielu piętnastolatków nie posiada wystarczających środków by dać upust swym altruistycznyno-humanitarno uczuciom, ale tu mówimy o konkretnej osobie, która nas regularnie informowała a to o zakupie łuku, a to o zakupie pęku strzał... lewicowe serduszko przestaje bić - kiedy trzeba zrezygnować z własnych przyjemności?

Choćby symbolicznie.

Jak słusznie zauważono: na razie to Tyberiusz dysponuje cudzymi pieniędzmi, co zresztą typowe dla lewicowca, wielkie lewicowe projekty ostatecznie kończą się sięganiem do cudzej kieszeni, rzadziej: do własnej.

"Symboliczn wsparcie"... chyba nie bardzo pojmuje Tyberiusz co się pod tym kryje? "Symboliczne": czyli nieodpowiadające realnym kosztom utrzymania, takie: "mydlenie oczów" i samooszukiwanie się.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Jedynie 20 proc. migrantów, którzy domagają się w Europie azylu, to Syryjczycy - wynika z najnowszych unijnych danych opublikowanych przez Eurostat. Okazuje się więc, że przytłaczająca większość przybywających do Europy "uchodźców" wcale nie ucieka z terenów ogarniętych wojną.

Tymczasem w przekazie medialnym słyszymy cały czas, że trzeba wpuszczać migrantów, bo to biedni uchodźcy z Syrii. Nieprawda! W kwietniu, maju i czerwcu do Europy przyjechało 213 tysięcy osób. Jedynie 44 tysiące z nich było Syryjczykami, lub za takich się z sukcesem podawało.

http://www.fronda.pl/a/taka-jest-prawda-syryjczycy-to-tylko-20-proc-migrantow,57184.html

Tyberiuszu. Nadal uważasz, że powinno się ich utrzymywać z naszych podatków ?

co zresztą typowe dla lewicowca, wielkie lewicowe projekty ostatecznie kończą się sięganiem do cudzej kieszeni,

Wiesz. Ja tak myślę, że my, prawicowcy, się mylimy. Oni są po prostu szczerzy do bólu pisząc "nasze podatki" o moich i Twoich podatkach.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Syria to kraj ogarnięty wojną domową, względem niej sytuacja w takim Iraku wydaje się być o niebo lepsza. A jednak nie jestem przekonany, że przeciętny Irakijczyk może się w swym kraju zająć spokojnie pracą i mieć poczucie bezpieczeństwa. Podobnie jest z niektórymi państwami Afryki.

Po to mamy służby specjalne by te starały się przeciwdziałać przenikaniu w fali migrantów - osób potencjalnie niebezpiecznych. Mamy pracowników urzędów ds. uchodźców którzy powinni umieć selekcjonować napływających ludzi. Choć mam takie podejrzenie, że nikt tego dziś w rzeczywistości nie robi, ze szkodą dla rzeczywistych uchodźców.

Tyberiusz odmawia miana "Europejczyk" (jakiekolwiek mają się pod tym kryć pozytywne wartości) węgierskim politykom, którzy zaczęli barykadować część swej granicy. Wypada przypomnieć, że istnienie tzw. strefy Schengen nie spowodowała zniknięcia granic, a każda władza w danym państwie ma obowiązek strzec tych granic i kontrolować kto dostaje się do kraju. Będąc konsekwentnym Tyberiusz teraz powinien, w związku z dynamicznie rozwijającą się sytuacją, odmówić prawa do bycia: "Europejczykiem" Niemcom i Duńczykom, a podejrzewam, że tyberiuszowa lista "nie-Europejczyków" może się z czasem znacznie wzbogacić o kolejne nacje. Tyberiusz jest młody to niezbyt pamięta, że był czas kiedy to w Europie istniały pilnie strzeżone granice, a patrząc z perspektywy mieszkańca kraju będącego demokracją ludową, to czasem trudniej było z takiego państwa wyjechać niż doń wjechać. Może zatem wówczas większość Europy nie była zamieszkana przez ludzi mogących predestynować do miana: "Europejczyka"?

Ja przypomnę co napisał chyba gregski: jakieś 2 000 000 trafiło do Turcji, tam oczywiście są to prowizoryczne przygraniczne "namiotowiska", ale jakoś dają radę. Może zatem i kraje UE dadzą radę?

Nie mówię by przyjmować wszystkich, nie mówię, że Europa jest workiem bez dna, który ma nieograniczone możliwości absorbowania kolejnych fal migracyjnych. Zdaję sobie sprawę również z tego, że tak duże grupy obcych kulturowo ludzi może przysporzyć problemów. Polska ma przyjąć jakieś 12 000 uchodźców, gdyby ich było pięć razy więcej to zdołaliby zapełnić nasz Stadion Narodowy. Jak powiedział mi pewien mieszkaniec warszawskiej Pragi - w tym kraju jest więcej niebezpiecznych kiboli niźli ma być tych emigrantów. To czego się boimy?

Trochę kpi się z postawy Arabii Saudyjskiej, a dla mnie jest ona całkiem racjonalna. Obawiają się terrorystów, choć formalnie to duży kraj (1 960 582 km²) to w rzeczywistości to na tej przestrzeni niewiele jest miejsc zdatnych do zagospodarowania i zamieszkania. A pomysł z dwustoma meczetami w Niemczech może jest nieco na wyrost, ale taki jest obowiązek bogatego muzułmanina - wspierać swych braci (w wierze) gdziekolwiek są.

Tak przypomnę, kiedy Abdullahowi bin Abdullazizowi zawdzięczamy pewną operację polskich dzieci, nikt nie zadał sobie pytania, czemu nie finansują jej polscy bogacze? Stać ich było - pod względem wydatków, nie było stać na odpowiedni gest.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta