Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Perseusz

Pomoc w kupnie tableta

Rekomendowane odpowiedzi

Perseusz   

Potrzebuję pomocy w wyborze tableta. Nigdy nie sądziłem, że zostanę niejako zmuszony do jego zakupu, bo zawsze wydawałą mi się to zbędna rzecz a jednak tak się stało. Często przebywam w podróży lub na jakichś spotkaniach i tam musze się posiłkowac pewnymi materiałami, które obecnie w dobie cyfryzacji są zgrywane na komputer. Żeby jednak nie taszczyć ze sobą komputera, uznałem że lepiej jest zakupić taki tablet. Tablet ma za zadanie przede wszystkim służyć do pracy, dlatego ważna jest dla mnie płynność działania. Chciałbym uniknąć sytuacji, gdzie będę coś prezentował i będę musiał czekać aż przeskoczy z jednego wykresu na drugi. Druga sprawa, to obsługa programów z pakiety MS Office. Nie muszą to być dokładnie programy z tego pakiety, chodzi mi, żeby poprostu czytało pliki zapisane w tym formacie. Wiem, że w gołym tablecie raczej nie dostanę nic takiego, a będę musiał sobie ściągnąć jakiś program i tutaj też pytanie do Was, jaki program byście polecili? Kiedyś jak miałem jeszcze Xperię to miałem w niej program OfficeSuit i z tego co kojarzę,to nawet nieźle sobie dawał radę, tylko że wtedy otwierałem w nim tylko pliki word, czy równie dobrze otworzę w nim inne pliki z MS Office? Wracając do tableta, to fajnie jakby miał 10 cali, ale nie jest to priorytet, równie dobrze może być 7. Nie będę na nim grał, także nie interesuje mnie, czy będzie płynnie działał pod tym kontem. Będę jednak przeglądał internet oraz oglądał filmy, dlatego zależy mi na dobrej rozdzielczości. Czy możecie mi zatem coś polecić [... ciach - bez zbędnej reklamy.]

I najważniejsze, kwota jaką chcę przeznaczyć na ten zakup, to max 1000 zł. Znajdzie się coś w tej cenie?

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Speedy   

Hej

Druga sprawa, to obsługa programów z pakiety MS Office. Nie muszą to być dokładnie programy z tego pakiety, chodzi mi, żeby poprostu czytało pliki zapisane w tym formacie. Wiem, że w gołym tablecie raczej nie dostanę nic takiego, a będę musiał sobie ściągnąć jakiś program i tutaj też pytanie do Was, jaki program byście polecili?

Różnie z tym bywa. W moim poprzednim tablecie (7" Tracer Ovo i to kupiony w promocji w markecie) dostałem taki program Documents To Go w pakiecie. Oceniam go dosyć wysoko, bardzo wygodny i podobny do MS Office. I czyta także format PDF. Z tym że normalnie nie jest darmowy (ale też i nie bardzo drogi, kilkadziesiąt zł chyba). Zdarzyło mi się na nim edytować pliki Worda i szło to bez problemu. W tablecie który mam teraz - 8" MODECOM FreeTAB 8002 IPS X2 3G+ - nie dostałem nic takiego, ściągnąłem darmowy Kingsoft Office z gogle shop. Cóż, czytać dokumenty tekstowe MS Word da się na pewno, tudzież pliki Excela. Prezentacji nie testowałem i nie edytowałem też plików, więc nie potrafię powiedzieć, jak się w tym pracuje.

Wracając do tableta, to fajnie jakby miał 10 cali, ale nie jest to priorytet, równie dobrze może być 7.

Ja zdecydowałem się na ten "kwadratowy" format 8". Wygodnie się w nim czyta (w 7" strona na ekranie jest w pionie za mała, w poziomie za dużo trzeba przewijać) a do tego głównie tabletu używam - żeby nie nosić całej teczki materiałów papierowych tylko mieć to wszystko w plikach i poczytać sobie po drodze w autobusie czy pociągu. 10" to dla mnie za dużo, jako dla osoby niezmotoryzowanej, co nosi wszystko w plecaku - jasne, że duży ekran to rzecz wygodna, ale rozmiary i waga trochę już dają się odczuć.

Zastanów się jeszcze nad jednym. Z doświadczenia wiem, że ważny jest w tablecie dostęp do internetu. Jeśli dużo podróżujesz, możesz rozważyć jakiś model z wbudowanym modemem 3G - jeśli masz u jakiegoś operatora wykupiony mobilny net lub korzystasz z darmowego Aero2. Tu uwaga, nie wszystkie tablety z modemem są zgodne z Aero2 (np. ten mój MODECOM nie jest, choć modem posiada). Jeśli zaś cały czas przebywasz w zasięgu sieci Wifi, to wbudowany modem nie będzie aż tak potrzebny, w razie konieczności można dokupić zewnętrzny. Trzeba jednak mieć na uwadze, że z kolei nie wszystkie tablety z nie wszystkimi modemami się lubią. Wredną politykę prowadzi np. Samsung: jeśli zakupisz Galaxy Tab 2 (i chyba 3 zresztą także) w wersji bez wbudowanego modemu, to i zewnętrznego modemu nie będzie on obsługiwać. Zmusza to wtedy do kombinacji z przenośnym routerem wifi a więc kolejnym urządzeniem do noszenia, choćby i malutkim ale jednak.

I najważniejsze, kwota jaką chcę przeznaczyć na ten zakup, to max 1000 zł.

Ten mój Modecom kosztował niecałe 800,- jakieś pół roku temu, teraz jest tańszy, z 600-700.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

A niby czemu Tyberiuszu ? Każdy komputer w momencie zakupu jest zabytkiem, tak to idzie do przodu, więc jak najbardziej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Secesjonista, albo Furiusz przyznają mi rację. To nie jest forum dla szczebioczących idiotek.

A tablet to gadżet. Lepiej kupić noteboobka.

Edytowane przez TyberiusClaudius

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ja przypomnę Tyberiuszu że i ty lubisz często szczebiotać i to jeszcze mową wiązaną.

I proszę bez inwektyw względem forumowiczów, których jeszcze się bliżej nie poznało.

A kwestię dla kogo jest forum i dla jakich wpisów - proszę pozostawić w naszych rękach.

secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ja nikogo nie obrażam. Nie mówię, że on jest szczebioczącą idiotką. Mówię ogólnię. A gdzieź to ja ostatnio "szczebiotałem"?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta