Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
666

Zestaw przeciwczołgowy AT-15

Recommended Posts

3 godziny temu, Florek-xxx napisał:

Chodzi o takie bunkry, jak ten przykładowy na zdjęciu.

A ja ze zdjęcia nie wiem jakie miał mury, jakiej grubości, z jakiego materiału itp.

Może zatem nam podać Florek-xxx te parametry? Bo z filmiku czy zdjęcia to trudno je wywieść.

Tylko tak konkretniej...

666   

@secesjonista

Jest wiele modeli przydrożnych bunkrów.

Ten (Made in Germany) stoi w lesie, w okolicy Bąkowa, w Województwie Opolskim:

822179.jpg

Tu z kolei polski bunkier z 1939 roku, w Żwace:

Bunkier+1939.jpg

Tu mamy polski bunkier w Pszczynie:

1472845664_bunkier.jpg

Grubość ścian w takich bunkrach wynosi przeciętnie 30-50 cm.

Ale np. na Ukrainie, bunkrów jeszcze nie wynaleziono i stosuje się tam umocnienia drewnianio-ziemne z czasów I wojny światowej:

f6d150d5ff2edb7f1f58f066e8bf995d17baf240

Sam Poroszenko był żeby zobaczyć:

9cfbc69b16a9b3847122e03a6031d993ecbb9aa9

Speedy   
W dniu 1.05.2018 o 3:19 PM, Razorblade1967 napisał:

ale o ile się nie mylę to "bąble przeciwtorpedowe" zastosowano po raz pierwszy (jako zaprojektowane już w chwili rozpoczęcia budowy okrętu) na pancerniku HMS Ramillies, którego budowa rozpoczęła się 12.11.1913

Ja też nie dam głowy, ale o ile wiem, to właśnie tak było, że "bąble" dodano już po rozpoczęciu budowy, pierwotnie przewidziane nie były. W 1914 chyba zapadła decyzja, że będą dodawane na wszystkich okrętach liniowych. 

Co do grubości ścian żelbetowych schronów bojowych to te 50 cm o których pisał florek to jednak taka bardziej dolna granica. Tyle miewały często te najmniejsze, będące stanowiskiem 1 karabinu masz. Ambitniejsze obiekty, np. z armatami to jednak raczej 150-250 cm, a np. porządne bloki artyleryjskie (z wysuwanymi wieżami) na Linii Maginota miały standardowo 350 cm. 

Druga strona medalu jest jednak taka, że w czasach amunicji precyzyjnej w pełni wykonalne jest trafienie pociskiem w rodzaju Spike bezpośrednio w otwór strzelniczy, może nie 1 strzałem, ale da się. 

666   

@Speedy

Speedy, ale mi tu chodzi o takie małe, przydrożne bunkry, stanowiące umocnione stanowiska karabinów maszynowych.

Takie jak na zdjęciach które załączyłem.

A nie o wielkie konstrukcje typu "Wał Atlantycki" albo "Linia Maginot'a".

W dniu 1.05.2018 o 5:44 PM, Florek-xxx napisał:

Ale np. na Ukrainie, bunkrów jeszcze nie wynaleziono i stosuje się tam umocnienia drewnianio-ziemne z czasów I wojny światowej

Porażająca jakość opinii. Jako że Ukraina przez długi czas była istotną częścią składową ZSRR, a jak widać nie wykorzystują postradzieckich bunkrów, idąc tropem logiki myśli naszego politologa, należy dojść do wniosku, że i w ZSRR "bunkrów jeszcze nie wynaleziono".