Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
abramowicz

Rewolucja lutowa 1917

Rekomendowane odpowiedzi

euklides   
12 godzin temu, secesjonista napisał:

(...)

Военной комиссии Временного комитета Государственной Думы, созданного 27 февраля 1917 года, активным членом которой являлся П.А. Пальчинский. Нужно сказать, что до формирования Временного правительства 2 марта 1917 года именно Временный комитет Государственной Думы (ее полное название «Комитет членов Государственной Думы для водворения порядка в столице и для сношения с лицами и учреждениями») являлась одним из нервных центров Февральской революции, а его Военная комиссия была как бы его штабом.

(...)

Tu pewnie chodzi o jakiś komitet powołany do zaprowadzenia porządku w Piotrogrodzie. A jeżeli jego mózgiem (bo chyba ów ośrodek nerwowy tak trzeba rozumieć) była wojskowa komisja tego komitetu to na pewno podlegała ona, a zatem cały ten komitet, wojskowej komisji Dumy którą kierował Guczkow,  którego udział w wydarzeniach był bardzo znaczący i który w Rządzie Tymczasowym był ministrem wojny. Ów Pałczyński to w lutym/marcu 1917 roku odegrał chyba niewielką rolę.

A tak poza tym ja wam podałem poważnych autorów których łatwo pewnie można znaleźć w googlach i przekonać się że sporo wiedzieli o wydarzeniach wy natomiast przekazujecie mi jakieś rzeplinady których ja z powodu pewnych w.w już przez was ograniczeń nie jestem w stanie zrozumieć.

Nie rusza was to że w rankingach polskie uniwersytety spadają już z 3-ciej setki? Bo np. UW jest już w 4-tej, na 326 miejscu. 

Edytowane przez euklides

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Boże, to naprawdę nie jest skomplikowane. Powstała sobie pewna instytucja - zwana potocznie/skrótowo Временный комитет Государственной думы (Tymczasowy komitet Dumy Państwowej). Nieco później powstał Rząd Tymczasowy, do którego weszła część członków Komitetu. Ten jednak nie zakończył na tym swojego działania, nie przemienił się w Rząd. Istniał dalej, ale jego rola była już coraz mniejsza, do znikomej.

Przykład specjalnie dla Euklidesa - jeżeli jacyś polscy posłowie zostaną powołani w skład Rady Ministrów, nie oznacza to, że Sejm automatycznie przekształca się w Radę Ministrów.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
euklides   
10 minut temu, Bruno Wątpliwy napisał:

Przykład specjalnie dla Euklidesa

(...)

DZIĘKUJĘ ZA UHONOROWANIE

11 minut temu, Bruno Wątpliwy napisał:

(...)

jeżeli jacyś polscy posłowie zostaną powołani w skład Rady Ministrów, nie oznacza to, że Sejm automatycznie przekształca się w Radę Ministrów.

Ale za to przekształca się we władzę wykonawczą.  

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ale za to przekształca się we władzę wykonawczą.  

Sejm przekształca się wówczas we władzę wykonawczą??? Pewnie zgodnie z euklidesową wykładnią art. 10 konstytucji?

Nie, to już przechodzi ludzkie pojęcie...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
euklides   
2 minuty temu, Bruno Wątpliwy napisał:

Sejm przekształca się wówczas we władzę wykonawczą??? Pewnie zgodnie z euklidesową wykładnią art. 10 konstytucji?

(...)

Przepraszam ale co ten w.w art.10 mówi?

Nie napisałem tego na podstawie żadnego artykułu konstytucji a na podstawie trójpodziału władz o którym wszędzie słyszę (o art. 10 nigdzie). Zresztą dla zrobienia przyjemności Szanownemu Bruno, to przyznaję że ów 3podział uważam za idiotyzm i w ogóle go nie rozumiem. 

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

przyznaję że ów 3podział uważam za idiotyzm i w ogóle go nie rozumiem. 

Cóż, myślę, że można powyższe słowa uznać za doskonałe podsumowanie istotnej części aktywności Euklidesa na forum. Nie rozumieć, nie znać zagadnienia, ale jednocześnie uważać je za idiotyzm i w tym zakresie uświadamiać oraz pouczać innych.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
euklides   
1 godzinę temu, Bruno Wątpliwy napisał:

(...)

idiotyzm i w tym zakresie uświadamiać oraz pouczać innych.

Trochę się znam, no i, jak to powiadają Poznaniacy: co 5-ty głupi raz na jakiś czas ma rację.

Z próżności mniemam że taki przypadek mógł mieć miejsce również i teraz.     

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Otóż - euklides nie podał żadnego cytatu, który potwierdziłby, że Rząd Tymczasowy jest tożsamy z instytucją (dla jednych był to rząd, dla innych quasi-rząd, dla jeszcze innych ciało mające mieć charakter ustawodawczy) powołaną przez członków Dumy czyli wspomniany Komitet.

Jedyne co robi euklides to przywołuje z pamięci cudze wypowiedzi - a my mamy mu dać wiarę. Ja akurat - nie daję, z racji tego, że wielokrotnie euklides bardzo mocno się mylił w takim przytaczaniu, jeśli nie konfabulował. 

Teraz, euklides napisał:

A tak poza tym ja wam podałem poważnych autorów których łatwo pewnie można znaleźć w googlach

Czyli jakich - bo nikogo nie zacytował euklides, tylko przywołał pewne wypowiedzi. Może we Francji wprowadzono nowe standardy w zakresie sposobu cytowania, a my malutcy, żyjący na tym intelektualnym wygnaniu nic o tym nie wiemy?

Ja też podałem; choć wiadomo, że gdzie im się tam mierzyć z autorami euklidesa; ale wspomnijmy ich:

Adam Bosiacki - m.in.: dyrektor Instytutu Nauk o Państwie i Prawie WPiA UW, kierownik Katedry Historii Doktryn Polityczno-Prawnych, habilitacja z "Bolszewicka" koncepcja systemu i źródeł prawa. Prawo rewolucyjnej Rosji 1917-1921'

To może idźmy dalej: Adam Lityński (profesor nauk prawnych, historyk prawa, nauczyciel akademicki Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego i innych uczelni, członek KR "Czasopisma Prawno-Historycznego") i prof. dr. hab. Wiktor Hołubko, jeden współtwórców podręcznika historii Ukrainy, napisali;

"W Piotrogrodzie Komitet Wykonawczy Dumy w porozumieniu z Radą Delegatów Robotniczych i Żołnierskich 2(15) marca porozumiał się w sprawie powołania Rządu Tymczasowego".

/tychże "Zagadnienie państwowości białoruskiej w latach 1917-1920. W setną rocznicę rewolucji 1917", "Roczniki Administracji i Prawa", Wyższa Szkoła Humanitas, nr XVII, z. spec., s. 119/

Fakt, to tylko polscy naukowcy, a jeszcze prawnicy i znawcy prawa, gdzie im tam do innych europejskich kolegów, zwłaszcza tych z Francji.

Teraz, euklides napisał:

Nie rusza was to że w rankingach polskie uniwersytety spadają już z 3-ciej setki?

Rosyjskie też? 

Bo akurat ja podałem fragment informacji z rosyjskiego archiwum gdzie rosyjscy archiwiści nie mieli kłopotu z odróżnieniem Komitetu Dumy z Tymczasowym Rządem?

A na jakim rankingu opierał się euklides? Poznamy pozycje uczelni francuskich w tym zestawieniu? Jak i pozycje powieści francuskich równoważnych z opracowaniami historyków - tak z przykładami...

Teraz, euklides napisał:

Tu pewnie chodzi o jakiś komitet powołany do zaprowadzenia porządku w Piotrogrodzie. A jeżeli jego mózgiem (bo chyba ów ośrodek nerwowy tak trzeba rozumieć) była wojskowa komisja tego komitetu to na pewno podlegała ona, a zatem cały ten komitet, wojskowej komisji Dumy którą kierował Guczkow,

To proszę to udowodnić, że tak trzeba rozumieć.

A gdzie ma w tekście euklides informację o: "komitecie, wojskowej komisji Dumy?"

A gdzie w tekście zobaczył euklides: "ośrodek nerwowy"?

Jest gdzieś granica gdzie forumowicz wciąż powtarza, że; coś zapisał, coś nie pamięta, cytuje z pamięci itp. itp. Atoli euklides nie pamięta nawet materiałów dostępnych w Internecie i nawet nie potrafi do nich dotrzeć. Ja zmartwię euklidesa: nie tylko nie potrafi używać cyrylicy, ale też nie potrafi czytać jej maszynowego tłumaczenia - stąd jego błędy i wpadki.

To proszę nam zacytować kogokolwiek kto stwierdził, że Komitet Tymczasowy Dumy był dlań tożsamy z Rządem Tymczasowym - czekamy, i czekamy...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Teraz, euklides napisał:

Trochę się znam

A kto to ocenił?

Teraz, euklides napisał:

Powstał. Tak przynajmniej twierdzą wszyscy za wyjątkiem Szanownego Secesjonisty. Pani Helene Carrere d'Encausse w książce Rosyjskie Nieszczęście pisze że ów rząd powstał 28 lutego 1917 roku. W.C. Fuller w książce Prawdziwy Koniec Carskiej Rosji pisze że 27 lutego

Na której stronie?

Mam przed sobą wydanie polskie z 2008 roku pracy Fullera (w red. B. Zborskiego) i nic takiego nie widzę.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
euklides   
21 godzin temu, secesjonista napisał:

(...)

Na której stronie?

Mam przed sobą wydanie polskie z 2008 roku pracy Fullera (w red. B. Zborskiego) i nic takiego nie widzę.

Też mam to wydanie i tam na stronie 306 pisze:

27 lutego 1917 roku znaczna część posłów ukonstytuowała komitet odbudowy porządku publicznego który wkrótce ogłosił że spośród jego członków  wybrany został Rząd Tymczasowy ...

Dalej na stronie 310 pisze że głównymi postaciami nowego rzadu tymczasowego zostali Kiereński [...] min. sprawiedliwości, Miliukow - min. spr.zagr. Guczkow - min. wojny. G. Lwow przyjął obowiązki premiera. 

Edytowane przez euklides

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

No jeśli z jednej "instytucji" część członków uformuje później inną "instytucję" - to nijak na logikę nie mogą to być te same "instytucje". To nawet nie jest argument na potwierdzenie, ze jedna instytucja przekształciła się w drugą, jako że obie potem funkcjonowały równolegle. Czyli sam euklides udowodnił, że to co pisał wcześniej jest nieprawdą. Dziękujemy, choć długo było na to czekać.

Teraz, euklides napisał:

Dalej na stronie 310 pisze że głównymi postaciami nowego rzadu

Abstrahując od ortografii, skoro nowy to nie ma mowy o tożsamości obu instytucji.

Czy Lenin występował pod czarnymi flagami, a nie czerwonymi?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
euklides   
6 godzin temu, secesjonista napisał:

No jeśli z jednej "instytucji" część członków uformuje później inną "instytucję" - to nijak na logikę nie mogą to być te same "instytucje". To nawet nie jest argument na potwierdzenie, ze jedna instytucja przekształciła się w drugą, jako że obie potem funkcjonowały równolegle. Czyli sam euklides udowodnił, że to co pisał wcześniej jest nieprawdą. Dziękujemy, choć długo było na to czekać.

(...)

Możliwe że trochę są tu jakieś niejasności terminologiczne ale nie widzę tu [ciach] który by to jakoś należycie ponazywał. W każdym razie trzeba tylko jakoś te puzzle poukładać.  Można zajrzeć do Pamiętnika Olgi Palej.  Pisze ona że 27 lutego 1917 roku Duma powołała Tymczasowy Komitet Wykonawczy w skład którego weszli: Rodzianko, Kiereński, Czechidze, Szulgin, Milukin. To ten Komitet  powołał nazajutrz, czyli 28 lutego Rząd Tymczasowy. Że to było 28 lutego to prawie pewne bo dalej pani Olga Palej pisze że 3 marca z wiadomą propozycją nie do odrzucenia przyszli do Michała Aleksandrowicza: Lwow, Guczkow, Rodzianko, Milukow, Kiereński a te nazwiska to przecież już skład nowego rządu. Czyli ten rząd już na pewno istniał. Zresztą pisząc w odniesieniu do wieczoru 3 marca pani Olga Palej pisze już o Rządzie Tymczasowym. 

Gdyby tego było mało to można zajrzeć do Byłem Wielkim Księciem na str. 205. Tam autor pisze że 3 marca odczytano rozkaz numer 1, pierwszy rozkaz Rządu Tymczasowego a 4 marca Aleksjejew odbierał przysięgę na rzecz Rządu Tymczasowego.

PS: Pamiętniki Olgi Palej są na końcu Byłem Wielkim Księciem Aleksandra Michajłowicza Romanowa.   

To nawet nie jest argument na potwierdzenie, ze jedna instytucja przekształciła się w drugą,

(...)

Bo nie przekształciła się jedna instytucja w drugą tylko zmienił się rząd. Wszędzie pisze że ostatnim carskim premierem był Nikołaj Golicyn i wszędzie też pisze że urząd swój pełnił do 28 albo do 27 lutego (w sumie różnica wyrażona w godzinach). Natomiast wszystko wskazuje na to że Rząd Tymczasowy powstał 28 lutego a w każdym razie  3 marca już był na pewno.

(...)

jako że obie potem funkcjonowały równolegle. Czyli sam euklides udowodnił, że to co pisał wcześniej jest nieprawdą. Dziękujemy, choć długo było na to czekać.

(...)

Istotnie były to czasy dwuwładzy ale dlatego że równolegle istniała Rada Robotników Piotrogrodu, w każdym razie coś co nazywano Piotrogrodzki Sowiet. Dwuwładzę stanowiły właśnie ten Piotrogrodzki Sowiet i Rząd Tymczasowy. Tego Piotrogrodzkiego Sowietu nie należy mylić z Tymczasowym Komitetem Wykonawczym. Są jeszcze jakieś niejasności?  

Czy to tak trudno zrozumieć? Wystarczy trochę poszperać po książkach a nawet po necie.  

Edytowane przez euklides

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
1 minutę temu, euklides napisał:

To ten Komitet  powołał nazajutrz, czyli 28 lutego Rząd Tymczasowy

I to jest dowód na to, że były to te same instytucje? Chyba gdzieś po drodze euklides pokłócił się ze zwykłą logiką.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
euklides   
26 minut temu, secesjonista napisał:

I to jest dowód na to, że były to te same instytucje? Chyba gdzieś po drodze euklides pokłócił się ze zwykłą logiką.

Pewnie nie były te same bo chyba miały nawet inny skład i Komitet Wykonawczy to nie Rząd Tymczasowy. Ten drugi, powtarzam, powstał nazajutrz, czyli 28 lutego 1917 roku. A że może powołany został trochę pokrętnymi metodami to nazwano go Tymczasowym. 

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
W dniu 13.05.2018 o 6:54 PM, euklides napisał:

Jednak we wszystkich książkach które ja czytałem to ta nazwa jest używana zamiennie, przynajmniej w końcu lutego

Długo trwało by się euklides przyznał do swej pomyłki...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta