Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
mer

Książka, którą właśnie czytam to...

Rekomendowane odpowiedzi

bavarsky   

Musi to być rzeczywiście ciekawa pozycja Michale :)

Ja natomiast skończyłem, zaczętą przed... rokiem książkę Michała Klimeckiego, Galicyjska Socjalistyczna Republika Rad. Okupacja Małopolski (Galicji) Wschodniej przez Armię Czerwoną w 1920 roku, Toruń 2006.

Język drętwy, ale dużo ciekawych obostrzeń.

I tak tylko zerkam przez lewe, prawe ramię, obracam się jeszcze dla pewności do tyłu; i ze zgrozom stwierdzam, że lektur zaczętych i nieskończonych przybywa.

Jak ostatnio temperówką temperowałem niechętne temu zabiegowi drewienko, dostrzegłem w koncie zgiętą kartkę papieru; skończyłem z ołówkiem wyrabiać piruety dookoła osi, podniosłem zad, zaszedłem do kąta, podniosłem kartkę, rozpostarłem jej rogi i czytam treść;

-Ich denke Michalski, że poważnie powinieneś rozważyć opcję udania się do psychiatry. Twoja kartka.

Zapomniałem o tym :) W akcie niemocy twórczej począłem tworzyć jakiś czas temu swego rodzaju "żywe" literki spisane na małych żółtych karteczkach, tak dla siebie samego, by za czas jakiś, gdy już o tym przestanę myśleć, dostrzegę takiego nygusa ze zdaniem skierowanym w moją stronę.

Przyznam, że interesujące doświadczenie.

Edytowane przez bavarsky

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ciekawa, bo też kilka innych zamachów z epoki jest tam opisanych :)

Nie wiem jak to dokładnie wygląda z pracami prof. Klimeckiego, ale jego wykłady były bardzo interesujące, niezwykle miły i interesujący człowiek.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Ha! Widzisz, człek go tylko na papierze mógł dostrzec.

Tym niemniej język mocno naukowy, dający całościowy ogląd na sprawę, natomiast nierozpieszczający "oka", co niestety nie raz przyczyniało się do snu w trakcie lektury. Natomiast, od strony merytorycznej, to jest to jedna z najlepszych książek dających ogólny ogląd w sprawy Galrewkomu. Autor mnogo czerpał z archiwów zwartych na dzisiejszej Ukrainie. A HB'ki prof. Klimeckiego, czytałem szmat czasu temu [te poświęcone działaniom na Ukrainie] acz pamiętam że okraszone były w treściwe, ciekawie sformułowane zdania, a i przeczytałem je szybko.

Edytowane przez bavarsky

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A co ciekawe, prof. Klimecki początkowo specjalizował się w epoce napoleońskiej - nawet pytania do Wielkiej Gry układał :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Język drętwy...

A tam przesadzacie bavarski.

Dla mnie jest to wręcz przeciwnie, język gładki, dobrze idzie wieczorową porą, zwłaszcza po dobrym winie. To że dużo szczegółów; wcale nie szkodzi -to nie Zamoyski o którym, tak się rozpisywałeś wcześniej. Jak napiszesz coś swojego to pogadamy.

Pozdr.

Edytowane przez bavarsky

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

"Mikolaj II-ostatni car Rosji" Jan Sobczak.

Najlepsza moim zdaniem biografia Mikolaja II jaka sie w Polsce ukazala.Cegla straszna bo stron niemal 600,ale czyta sie niemal jak powiesc.

Mam zamiar przeczytać tę książkę w najbliższym czasie, ale wcześniej zapytam, jeśli można:

Jakie poglądy ma autor na kwestię udziału Lenina w zabójstwie cara?

Pytam, bo wiem że ten sam historyk pisał w PRL wiele o Leninie i Rewolucji Październikowej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Jakie poglądy ma autor na kwestię udziału Lenina w zabójstwie cara?

A miał ? Był przecież niewątpliwie ideowcem nieprawdaż ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A jak był w to ubabrany, to nadal jest ideowcem ?

Spotkałem się z tezą, że zabójstwo zostało dokonane na polecenie miejscowych władz w związku ze zbliżaniem się białego frontu i pytam także dlatego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Otrzymałem jakiś czas temu pracę Tomasza Strzeżeka, Kawaleria Królestwa Polskiego w powstaniu listopadowym - mobilizacja i podstawy funkcjonowania, Olsztyn 2006. Oraz wydruk porządnego artykułu tegoż autora: MIĘDZY WOJNĄ A POKOJEM. WYBRANE ZAGADNIENIA Z DZIEJÓW KAWALERII ROSYJSKIEJ W LATACH 1815 – 1830.

Jak dotychczas zdołałem się dowiedzieć że w nowych oddziałach jazdy zaistniał 1. Żydowski Szwadron Jazdy Ochotniczej którego dowódcą był Józef Berkowicz... syn słynnego Berka Josielewicza.

Pod koniec lutego 1831 roku, włączono szwadron do 1. pułku jazdy Mazurów, jako 7 szwadron.

Niestety z czasem okazało się że potomek słynnego szasera był raczej słabym dowódcą. A to w połączeniu z problemami finansowymi [oskarżenia o matactwo], przekreśliło plany wystawienia pełnego regimentu jazdy.

18 kwietnia szwadron przydzielono do rezerw pułku Mazurów, a Berkowicza oddano w dyspozycję innego oddziału.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Rechowicz, Konsekwentna lewica. Komunistyczna Partia Polski, Warszawa 1972

Krzywobłocka, Biografie nietypowe, Warszawa 1968

Cimek, Legalne rewolucyjne partie chłopskie w Drugiej Rzeczypospolitej, Białystok 1988

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Rechowicz, Konsekwentna lewica. Komunistyczna Partia Polski, Warszawa 1972

Krzywobłocka, Biografie nietypowe, Warszawa 1968

Cimek, Legalne rewolucyjne partie chłopskie w Drugiej Rzeczypospolitej, Białystok 1988

Teraz wiadomo skąd twoje poglądy.

Powszechna edukacja to jednak nie był dobry pomysł, bo od umiejętności czytania ważniejsza jest umiejętność rozróżniania co warto czytać(zauważ że "dzieła" które czytasz zostały wydane przed 1989 rokiem).

Nawiasem mówiąc to chyba jakiś rodzaj masochizmu-dobrowolne poddawanie się indoktrynacji.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Teraz wiadomo skąd twoje poglądy.

Powszechna edukacja to jednak nie był dobry pomysł, bo od umiejętności czytania ważniejsza jest umiejętność rozróżniania co warto czytać(zauważ że "dzieła" które czytasz zostały wydane przed 1989 rokiem).

Nawiasem mówiąc to chyba jakiś rodzaj masochizmu-dobrowolne poddawanie się indoktrynacji.

Jak widzę, dla niektórych liczy się tylko rok wydania książki, a więc jeśli została wydana przed 1989 rokiem, to od razu musi być spisana na straty, według tychże osób. Nikomu nie przychodzi do głowy, że również wtedy działali rzetelni badacze historii najnowszej. Proszę mi nie wmawiać, że się indoktrynuje, bo ja potrafię odróżnić prawdę od propagandy.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta