Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Kubag

Kaliningrad

Rekomendowane odpowiedzi

. Wszystkie tereny należące obecnie do Polski położone między Odrą a Nysą Łużycką powinny utworzyć niepodległy Śląsk.

Ta ..... zasiedlony w 95 % przez potomków Polaków z Kresów i Polski Centralnej :blink: , zakładam ze śląską tożsamość należałoby w nich budzić silą .

A to oznacza, że Katowice zostają w Polsce

Czyli tam gdzie istnieje śladowy śląski separatyzm , nie miałoby być "Państwa Śląskiego " jeno Miłościwa Rzeczypospolita Polska :lol:

W przeciwieństwie do Gregskiego nawet nie zapytam dlaczego ?

Toc oczywiste jest to ze chłopie bajdurzysz .

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wschodni   

A możesz napisać dlaczego?

Oczywiście.

Jeśli chodzi o terytoria na wschód od Odry to argumentem jest to, iż są to ziemie rdzennie polskie. Nie wyobrażam sobie Polski bez Gniezna, Poznania, Kalisza, Wrześni, Gorzowa Wielkopolskiego czy Koszalina. Przyznanie Polsce ziem na zachód od Odry było lekkim przegięciem moim zdaniem. Powinno się z nich utworzyć niepodległy Śląsk tym bardziej, że w dwudziestoleciu międzywojennym Ślązacy mieli autonomię. Oczywiście ich stolica była w Katowicach, ale na pewno ucieszyliby się z własnego państwa między Odrą, Nysą Łużycką i Sudetami. Zdaję sobie sprawę, że ścisłe trzymanie się Odry jako granicy podzieliłoby między zainteresowane państwa takie miasta jak Wrocław, Opole czy Szczecin, ale w tej chwili też mamy podzielone miasta granicami biegnącymi nurtami rzek (Cieszyn, Zgorzelec) i nic się z tego powodu nie stało.

Co do drugiej części mojej koncepcji terytorialnej Polski, czyli dorzecza Wisły (cały czas zaznaczam: CAŁEGO DORZECZA WISŁY), a więc również tych terytoriów, które obecnie leżą poza granicami Polski; Wisła jest to nasza polska rzeka, nad którą leży nasza stolica - Warszawa. Aby samodzielnie dbać i być odpowiedzialnym za Wisłę, należy mieć dostęp do wszystkich jej dopływów, oraz dopływów ich dopływów itd. Przyjęcie takiej koncepcji terytorialnej Polski po wojnie zlikwidowałoby dzisiejsze problemy ze Ślązakami i mielibyśmy silne argumenty co do posiadania tych ziem. Dzisiaj powątpiewa się w słuszność zagarnięcia przez nas terytoriów na zachód od Odry oraz tych, które leżą między obwodem kaliningradzkim a dorzeczem Wisły (dorzecze Wisły kończy się na jeziorach mazurskich). Poza tym mielibyśmy równie szeroki dostęp do Bałtyku, o co przecież nam chodziło.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dorzecze_Wis%C5%82y

Poniższa mapa obrazuje dorzecze Wisły, ale niecałe. Brakuje dorzecza Popradu i dorzecza Muchawca.

Te terytoria plus ziemie na wschód od Odry obrazują wizję "mojej" Polski.

Edytowane przez Wschodni

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wschodni   

Ta ..... zasiedlony w 95 % przez potomków Polaków z Kresów i Polski Centralnej :blink: , zakładam ze śląską tożsamość należałoby w nich budzić silą .

Czyli tam gdzie istnieje śladowy śląski separatyzm , nie miałoby być "Państwa Śląskiego " jeno Miłościwa Rzeczypospolita Polska :lol:

W przeciwieństwie do Gregskiego nawet nie zapytam dlaczego ?

Toc oczywiste jest to ze chłopie bajdurzysz .

Po wojnie "modne" były jak słusznie zauważyłeś przesiedlenia. Więc do owego terytorium między Odrą, Nysą Łużycką a Sudetami przesiedlonoby wszystkich Ślązaków - tych z Katowic również. Polaków z Kresów Wschodnich i Polski Centralnej przesiedlonoby za to gdzie indziej.

PS. Zresztą obojętne mi to, czy byłby z tych ziem utworzony niepodległy Śląsk, czy zostałyby one w Niemczech.

Edytowane przez Wschodni

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   

Nie wiem czy zauważyłeś ale ostatnio przymusowe przesiedlenia jakby lekko wyszły z mody.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wschodni   

Nie wiem czy zauważyłeś ale ostatnio przymusowe przesiedlenia jakby lekko wyszły z mody.

Jasne, ale ja cały czas piszę o tym co bym zrobił, gdybym mógł decydować w tamtym czasie.

Zresztą niewiadomo co nas czeka. Wszystko jest możliwe...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Po wojnie "modne" były jak słusznie zauważyłeś przesiedlenia. Więc do owego terytorium między Odrą, Nysą Łużycką a Sudetami przesiedlonoby wszystkich Ślązaków - tych z Katowic również. Polaków z Kresów Wschodnich i Polski Centralnej przesiedlonoby za to gdzie indziej.

A ot ciekawostka czemu miano by Ślązaków z Górnego Śląska , na Dolny Śląsk przesiedlać i jeszcze tworzyć dla nich niepodległe Państwo <_<

PS. Zresztą obojętne mi to, czy byłby z tych ziem utworzony niepodległy Śląsk, czy zostałyby one w Niemczech.

Rozumiem ze wysiedlenie kilkuset tysięcy Polaków na DS i pozostawienie ich w ramach Niemiec , ma zapewne jakieś logiczne , bardzo głęboko ukryte wytłumaczenie .

Edytowane przez lancaster

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wschodni   

A ot ciekawostka czemu miano by Ślązaków z Górnego Śląska , na Dolny Śląsk przesiedlać i jeszcze tworzyć dla nich niepodległe Państwo <_<

Rozumiem ze wysiedlenie kilkuset tysięcy Polaków na DS i pozostawienie ich w ramach Niemiec , ma zapewne jakieś logiczne , bardzo głęboko ukryte wytłumaczenie .

Być może z tego samego powodu, dla którego Rosjanie zasiedlili obwód kaliningradzki? A może po to, aby uprzemysłowiony Centralny Ośrodek Przemysłowy został w Polsce? A może po to, aby Odra, Nysa Łużycka i Sudety naturalnie wyznaczyły granice między Polską a Śląskiem i między Śląskiem a Niemcami oraz między Czechami a Śląskiem? Takie miasta jak Zielona Góra, Legnica i Wałbrzych oraz część Wrocławia i Opola byłyby wtedy poza granicami Polski, ale uważam to za słuszne. Cały czas pamiętajmy o tym, że Śląsk miał autonomię w dwudziestoleciu międzywojennym.

Ale jak już wcześniej napisałem - obojętne mi co by się stało z tymi ziemiami. Na pewno przejęcie ich przez Polskę było przegięciem.

Co do tych Polaków przesiedlonych na Dolny Śląsk, to zrobiono to dopiero wtedy jak było wiadomo, że będzie on należał do Polski.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Być może z tego samego powodu, dla którego Rosjanie zasiedlili obwód kaliningradzki? A może po to, aby uprzemysłowiony Centralny Ośrodek Przemysłowy został w Polsce?

(...)

Nie zostałby; taki twór: Centralny Ośrodek Przemysłowy nie jest znany polskiej toponimii.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wschodni   

Nie zostałby; taki twór: Centralny Ośrodek Przemysłowy nie jest znany polskiej toponimii.

Jest znany, ale oczywiście masz rację.

Pomyliłem COP http://pl.wikipedia.org/wiki/Centralny_Okr%C4%99g_Przemys%C5%82owy z GOP http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3rno%C5%9Bl%C4%85ski_Okr%C4%99g_Przemys%C5%82owy

Sorry.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Tak uszczegółowiwszy, to jednak nie jest znany - w podanych linkach widzę "Okręg" a nie: "Ośrodek".

;)

I tak się zastanawiam gdzie na wschodzie kończą się "dopływu dopływów"?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wschodni   

No dobra już bez szczegółów :)

Chodzi Ci o dorzecze Wisły? Podałem już link do mapki.

Nie jest uwzględnione tylko dorzecze Muchawca na wschodzie i dorzecze Popradu na południu.

To bardzo krótkie rzeczki :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   

A mógłbyś jeszcze dorzucić dorzecze Niemna? Tam podobno pełno ryb a ja wędkarz jestem to mi zależy. Dla Ciebie zaś śmignąć te parę milionów ludzi w te lub wewte to mały pikuś.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta