Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Jarpen Zigrin

Tak ma wyglądać stolica

Rekomendowane odpowiedzi

giskan   

nie żałuje, bo poprosu nie widzę narazie niczego co by mnie tam ciągło.

co do euro 2012 to wiadomo że decyzja co do stadionów jest decyzją polityczno - ekonomiczną. A w tej kwesti stadion śląski się bardzo nadaje... ale nie bd tutaj pisać dlaczego bo to nie ten temat:P.A pzpn ma napwno jakiś wpływ na dobór miast.

Ale nie uważasz że lepiej by było wybudować hale w jakimś innym mieście gdzie by się ona bardziej przydała... niż budować kolejną w Warszawie tylko po to by zaspokoić czyjeś ambicje. I nie w każdym państwie tak jest. np. Australia (której stolicą dla większości ludzi w polsce jest Sydney)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
nie żałuje, bo poprosu nie widzę narazie niczego co by mnie tam ciągło.

A jak możesz widzieć, skoro nie byłeś?

A pzpn ma napwno jakiś wpływ na dobór miast.

O wszystkim decyduje UEFA, dziesiątki razy była o tym mowa w mediach.

Ale nie uważasz że lepiej by było wybudować hale w jakimś innym mieście gdzie by się ona bardziej przydała... niż budować kolejną w Warszawie tylko po to by zaspokoić czyjeś ambicje. I nie w każdym państwie tak jest. np. Australia (której stolicą dla większości ludzi w polsce jest Sydney)

Wyjątek potwierdzający regułę. I nie uważam, że byłoby lepiej. Takie ośrodki buduje się tam, gdzie wiadomo że na siebie zarobią. Już teraz się mówi, że stadion w Gdańsku może mieć problemy z zarobieniem na siebie. W Warszawie z tym problemów nie powinno być.

Że się tak zapytam, co jest pięknego w stalowo-szklano-betonowych wieżowcach?

Że się tak zapytam, od kiedy Warszawa to tylko stalowo-szklano-betonowe wieżowce?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Że się tak zapytam, od kiedy Warszawa to tylko stalowo-szklano-betonowe wieżowce?

Że dopowiem skoro mnie nie zrozumiano.

Chodzi o to upiększenie stolicy według zaprezentowanej symulacji, z tego, co widzę to są tam właśnie takie wieżowce. I jeszcze raz zapytam, co w nich pięknego?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Chodzi o to upiększenie stolicy według zaprezentowanej symulacji, z tego, co widzę to są tam właśnie takie wieżowce.

A widzisz, problem z tym co napisałeś polega na tym, że aktualnie pomysł z warszawskim Manhattanem został odłożony w przyszłość, ponieważ część inwestorów się wycofała. Powstał za to plan odbudowy m.in. pałacu Saskiego i pałacu Bruhla. Bodajże rok temu pałac Pod Blachą został odnowiony, tak samo Krakowskie Przedmieście. Odrestaurowano także najładniejszy most Warszawy, most Poniatowskiego. Są w końcu plany zagospodarowania brzegów Wisły. Tak więc upiększanie Warszawy idzie też w dobrym kierunku. Poza tym nikt nie pisał, że te wieżowce są elementem tego procesu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   
Są w końcu plany zagospodarowania brzegów Wisły.

No właśnie! Bo to była tragedia. Pamiętam obrazki z nad Wisły. Totalna dewastacja praktycznie wszystkiego. Na świecie tereny przy wodzie są najatrakcyjniejsze a u nas miast odwracają się od rzek (i to nie jest tylko problem Warszawy). Dwa lata temu jeździłem trochę po Francji. Tam rzeki żyją. Motorówki, barki, wycieczkowce, jachty wszelkiego rodzaju. W miastach mariny. Tysiące ludzi żyjących na wodzie, żyjących z wody i odpoczywających na wodzie.

W Warszawie przejeżdżając mostem zwykle nie widziałem nic pływającego. (3 Lata temu musiałem być, co drugi tydzień na Saskiej Kępie, więc miałem okazję popatrzeć.)

A teraz przyczepię się do Warszawiaków ad personam (moje ulubione działanie). Zjeździłem samochodem prawie całą Europę (w Skandynawii nie byłem), ale gdy mam jechać do Warszawy odczuwam dreszczyk emocji a to z powodu stylu jazdy Warszawiaków.

No miało być o pięknej Warszawie a jaki piękny Off top wyszedł!

Sorry, ale nie mam serca go kasować.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Są w końcu plany zagospodarowania brzegów Wisły. Tak więc upiększanie Warszawy idzie też w dobrym kierunku.

Pewnie wybetonują, ;) w końcu dla wielu to najlepsze rozwiązanie. Będzie czysto, cicho, żadnych pijaczków po krzakach, zwierzyna nie będzie hałasować i brudzić, komary i inne robactwo przestanie dokuczać.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Pewnie wybetonują

A skąd wiesz? Bo ja np. słyszałem coś zupełnie innego, co nie znaczy, że tak będzie.

A teraz przyczepię się do Warszawiaków ad personam (moje ulubione działanie). Zjeździłem samochodem prawie całą Europę (w Skandynawii nie byłem), ale gdy mam jechać do Warszawy odczuwam dreszczyk emocji a to z powodu stylu jazdy Warszawiaków.

A teraz się zastanów, ile tych Warszawiaków, jest Warszawiakami z urodzenia, a ile mieszka tutaj rok czy dwa. Tacy co to sprowadzili się ledwo co, a już grają największych cwaniaczków (także na ulicach), jest od groma.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
A skąd wiesz?

Przypuszczenia.

A teraz się zastanów, ile tych Warszawiaków, jest Warszawiakami z urodzenia, a ile mieszka tutaj rok czy dwa. Tacy co to sprowadzili się ledwo co, a już grają największych cwaniaczków (także na ulicach), jest od groma.

Sorki czy Ty twierdzisz, że Warszawiacy z urodzenia to pełna kultura a tylko ci, co przyjechali to dzicz bez ogłady? Wyglądałoby, więc na to, że przynoszą swe obyczaje z zewnątrz, tylko, czemu na drogach tak łatwo rozpoznać właśnie Warszawiaka.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Sorki czy Ty twierdzisz, że Warszawiacy z urodzenia to pełna kultura a tylko ci, co przyjechali to dzicz bez ogłady? Wyglądałoby, więc na to, że przynoszą swe obyczaje z zewnątrz, tylko, czemu na drogach tak łatwo rozpoznać właśnie Warszawiaka.

Nie, nie twierdzę że Warszawiacy z urodzenia to pełna kultura i ogłada. Sam znam kilku takich, którym pojęcia kultura i ogłada są dalekie. Tak samo nie uważam, że ci co z zewnątrz, to dzicz. Jednak nie bardzo rozumiem, czemu w takich rozmowach ogólnie wszystkich mieszkających w Warszawie określa się mianem niewychowanych chamów, co to mają same wymagania, a na innych patrzą z góry. Masz jakieś dane statystyczne, ile tych chamów na ulicach to osoby urodzone w Warszawie, czy mieszające tu od lat, i w jakimś stopniu utożsamiające się z tym miastem, a ile to ludzie, którzy w Warszawie są czasowo, i wykorzystują każdą okazję, aby na Warszawę popsioczyć, bo to jest trendy? Nie uważam siebie za chama, co to innych uważa za gorszych, staram się być dla ludzi miłym, a jednak w ogólnym mniemaniu jestem zwyczajnym cwaniaczkiem, co to uważa że wszystko mu się należy. I tak jak do niedawna spływało to po mnie, tak teraz zaczyna mnie coraz bardziej denerwować. Nie lubię udawać że pada, gdy ktoś pluje na mnie, i na miasto z którym jestem związany emocjonalnie. Ale to chyba norma w Polsce, że najłatwiej uogólnić jakiś problem, zwłaszcza jak nie dotyczy osoby, która to robi... Tak samo z ocenianiem Warszawy. Ludzie którzy miasta nie znają, są zazwyczaj pierwsi do tego, aby je zjechać ze wszelkich możliwych stron.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Nie, nie twierdzę

No i dzięki Bogu.

Odniosłem takie wrażenie, bo często podkreślasz ten fakt.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Odniosłem takie wrażenie, bo często podkreślasz ten fakt.

Podkreślam tylko gdy widzę takie uogólnienia.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

Ja się wypowiem tak: pożyjemy-zobaczymy. Planów może być od groma. Ale co zrobią zobaczymy. Czy efekt będzie taki, jak 'upiększanie' Westerplatte? Bo efekt się liczy.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
gregski   

Dobra Albinos, napisz też coś to Wiśle, bo to mnie zaciekawiło.

Mieszkam na Kociewiu, do Wisły mam "rzut beretem" i też widzę, że wszystkie nadwiślane miasteczka odsunęły się od rzeki. W wielu "za Niemca" istniały przystanie, a nawet regularne porty. Teraz popadło to w ruinę a ruch na rzece umarł.

Zazdrościłem Francuzom, że tam można bez żadnych patentów, papierów, legitymacji pożyczyć barkę wyposażona w kabiny, kuchnie łazienkę i płynąc od miasta do miasta cumując w marinach. Fantastyczny sposób na zwiedzanie. Mam w planach spędzić tak ze dwa tygodnie.

U nas Gdańsk, Malbork, Elbląg, Frombork, Krynica Morska, Tczew, Gniew, Nowe, Grudziądz, Toruń. Te wszystkie miasta są dostępne od strony rzeki, czy zalewu. Okolice Warszawy maja podobny potencjał, bo i Puławy i Płock i Wyszogród są na tyle ciekawe, że można stworzyć piękne trasy wodne.

Pomyślałem, że gdyby impuls wyszedł ze stolicy to może i inne miasta by załapały. Tym bardziej, że Warszawiacy szybko się znudzą pływaniem od mostu do mostu i będą chcieli wypuszczać się dalej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Dobra Albinos, napisz też coś to Wiśle, bo to mnie zaciekawiło.

Jedyne co wiem, to to że są przygotowywane odpowiednie dokumenty w ratuszu. Na razie wszystko w tej sprawie jest w fazie domysłów i przypuszczeń. Sam chciałbym wiedzieć coś więcej. W tym momencie w Warszawie zagospodarowany jest jako-tako jedynie fragment lewego brzegu Wisły, między mostem Gdańskim a Śląsko-Dąbrowskim.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta