Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
ciekawy

Mord pod Ciepielowem - zbrodnia wojenna Wehrmachtu w 1939r.

Rekomendowane odpowiedzi

atrix   

Tomasz N napisał

W bibliografii jest Datner, Jankowski "Sokoły z Kassel", Głowacki.

Czyli praktycznie pan Bohler nic nowego nie wniósł w sparwe Ciepielowa. Powielił tylko stare opracowania.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Wniósł. Bo napisał, że w tamtych materiałach, na których sygnatury się powołuje, nic nie ma.

A jeżeli chodzi o cytat z Unsere, to usunięcie fragmentu z 100 m jest zaznaczone.

Co do ilości, to on za Datnerem pisze o 300.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Tomasz N napisał

Co do ilości, to on za Datnerem pisze o 300.

Czyli nic ciekawego pan Bohlen nie wniósł jednak do sprawy. Powielił tylko opisy, które znamy.

Wydaje mi się że prawda jest, i pochodzi z, zacytuje co napisał kolega Baster na forum - "Proboszcz podaje, że w lesie dąbrowskim śmierć poniosło 242 żołnierzy polskich i 24 niemieckich."

I tutaj przyjmuje za najbardziej wiarygodną liczbe zabitych, dobitych i rostrzelanych. Czyli 245 żołnierzy jaką podał ksiądz w kronice kościelnej. I nie jest to relacja manipulowana i nie przetwarzana .

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   
Dostałem wczoraj książkę Boehlera. Wygląda na solidną pozycję, duża baza źródłowa.

Po wstępnym przeglądnięciu, Ciepielowowi poświęcił 2 strony 184-5, nie wychodząc poza Datnera. Ale co ciekawe, cytat z Unsere jest tak podany, że nie ma 100 m.

Ale dotarł do KTB 29. Div. Znajduje (znajdował ?) się w USA i nic na ten temat nie zawiera. W Freiburgu jest jeszcze KTB III dywizjonu 29 p. artylerii. Podaje sygnaturę.

Poza tym przeglądał akta Jankowskiego w Ludwigsburgu. Też jest sygn.

Co do zdjęć, to pisze że Polska przesłała zdjęcia Niemcom. Czyżby oryginały był u nich ?

W bibliografii jest Datner, Jankowski "Sokoły z Kassel", Głowacki.

Ja wybuliłem dziś 40PLN na tą publikację, i powiem szczerze - mam mieszane uczucia .... to co autor pisze o Ciepielowie to raptem niewielki fragment na str. 184, i rzeczy na ogół znane z forum ...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

A ja nie żałuję. To solidna praca, bogata w materiał źródłowy. A co do Ciepielowa. Praca jest przeglądowa, a nie wycinkowa i autor miał pełne prawo uznać źródła za wiarygodne.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ak_2107   
A ja nie żałuję. To solidna praca, bogata w materiał źródłowy. A co do Ciepielowa. Praca jest przeglądowa, a nie wycinkowa i autor miał pełne prawo uznać źródła za wiarygodne.

W bodajze "Der Überfall" - ostatniej pozycji tegoz autora jest tez wzmianka o powojennym

procesie w RFN dot. Ciepielowa- Jak bede mial odrobine czasu to ja rzuce na forum.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Panowie nie ma się czym fascynować . No niestety kolejna książka na temat zbrodniczej działalności werhmachtu w Polsce nic nie przyniosła nowego na temat Ciepielowa. Książek na ten temat można napisać wiele tylko czy coś wniosą by wyjaćnić niektóre zagadki II wojny światowej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Atrix napisał:

Panowie nie ma się czym fascynować . No niestety kolejna książka na temat zbrodniczej działalności Werhmachtu w Polsce nic nie przyniosła nowego na temat Ciepielowa. Książek na ten temat można napisać wiele tylko czy coś wniosą by wyjaśnić niektóre zagadki II wojny światowej.

Wybacz, ale jeżeli rozumiem interesuje cię przebieg (mnie też) oraz działania patroli WBPM. Czy odnalezienie dziennika bojowego 29 DP i dywizjonu artylerii nie jest dla tego istotne ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Przeglądając bibliografię Boehlera zauważyłem, że powołuje się on nie tylko na publikacje Datnera po polsku, ale i ich anglojęzyczne wydania.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Tomasz N napisał

Przeglądając bibliografię Boehlera zauważyłem, że powołuje się on nie tylko na publikacje Datnera po polsku, ale i ich anglojęzyczne wydania.

I co z tego ? . W sprawie Dąbrowy nic nowego nie wniósł. I jak piszecie potraktował sprawe marginalnie. Więc dajmy sobie spokój z Bohlerem, bo temat jest o zbrodni pod Ciepielowem

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Być może, ale parę stron OT w tym temacie jest. Natomiast tłumaczy to skąd wiedza o Ciepielowie za granicą.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Tomasz N napisał

Natomiast tłumaczy to skąd wiedza o Ciepielowie za granicą.

Sprawa Ciepielowa była rozdmuchana za granicą kilkakrotnie. Sam myślałem że Bohler pokaże jakąś klase. A tu nic. Powiem tyle że sam Tomaszu N zrobiłeś więcej w sprawie , niż pan Bohler. Bo przykład tego są , dzienniki lekarza 29Dzmot jakie udało Ci się zdobyć. Nie chce oceniać Bohlera, ale z tego co tutaj przeczytałem na forum, to jest to kolejny pismak i tyle. Rewalcji nie ma , rewelacja miała być tylko w postaci że to Niemiec pisze o zbrodniach swoich rodaków.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Atrix napisał:

Sprawa Ciepielowa była rozdmuchana za granicą kilkakrotnie.

Skąd to wiesz ? Swoją drogą on podaje 4 publikacje D. po angielsku.

Co do mordu. Książka jest o zbrodniach WH, a jeńcy w niej to jedynie mały wycinek. Jochen Boehler poświęca mu 12 stron z 292.

Na dodatek jest to z jego strony uprzejmość wobec GKBZHwP, gdyż ze wstępu wyraźnie wynika, że zdaje sobie sprawę, że to co oni zrobili to bardziej propaganda niż próba wyjaśnienia sprawy.

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Tomasz N   

Ciągnąc dalej wątek "Zbrodni Wehrmachtu w Polsce" Jochena Boehlera, dochodzę do wniosku, że on przyjął klucz co do doboru przykładów zbrodni na jeńcach, polegający na istnieniu obok polskich źródeł, jakiegokolwiek niemieckiego potwierdzenia. Stąd Ciepielów (Unsere i zdjęcia) i stąd 300-tu rozstrzelanych (jak w Unsere).

Edytowane przez Tomasz N

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
atrix   

Witam po przerwie. Dzisiaj zrobiliśmy wspólnie , i to z fachową obsadą mała wizje lokalną w lesie w Dąbrowie. A ci fachowcy to zawodowy fotograf i leśniczy lasów państwowyck I co się okazuje , że w 1939r las w Dąbrowie był lasem młodym o wieku maksymalnie 40 lat. Co prawda jest mała polanka w lesie która mogła być starodrzewem. Niemcy pod koniec wojny intensywnie wycinali starodrzew. Mapa jaką udało się m uzyskać naszemu koledze leśnikowi to mapa z 1947r. Z podaniem wieku drzew jakie tam rosły. Więc nasuwa się pytanie z jakiego budulca zrobiono zawały. I potwierdza się relacja J. Schmita że walka była na terenie który był gęstym zagajnikiem. Stare wysokie drzewa świerkowe mogły rosnąć na tym małym cypelku o powierzchni zaledwie około 0,5-1ha ( to przypuszczalnie polanka o której wspomniałem ) . W okolicy pola pani Gorczycowej rosły 5 letnie sosny , co praktycznie nie można nazwać lasem .Czyli stojący na tym polu wraz z innymi jeńcami Ciesielski mógł dobrze widzieć co się dzieje na szosie Lipsko-Ciepielów . I widział zapewne karabiny maszynowe ustawione w rowie i skierowane na jeńców . Jak też oficerów Niemieckich, oddającyh honory poległym kolegom

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta