Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Hauer

Polska w Schengen

Rekomendowane odpowiedzi

Hauer   

Do strefy Schengen przyjęte zostały: Polska, Słowacja, Malta, Czechy, Węgry, Słowenia, Litwa, Łotwa i Estonia.

Wszystko bardzo pieknie, ale nie byłbym Hauerem, gdybym nie napisał jakis "ale":

1) Tylko nieliczne media wspominają, ze choc do UE i do Schengen nalezy tyle samo państwa, ale nie są to dokładnie te smae panstwa.

2) Niby wolnosc przekraczania granic, ale kosztem służb celnych czy Straży Granicznej, która może nas zaczepiać i kontrolować.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A ja bezkrytycznie mówie hurra :wink: Dzięki temu będzie tylko lepiej, będąc w górach mogę ot tak wyskoczyć sobie do Czech i kupić co tylko sobie chce i wrócić ot tak.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Estera   
Dzięki temu będzie tylko lepiej, będąc w górach mogę ot tak wyskoczyć sobie do Czech i kupić co tylko sobie chce i wrócić ot tak

A ja słyszałam, że w górach właśnie inaczej będzie. Czy dobrze słyszałam?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ukraina, Białoruś i Rosja dla nas tak samo. Oni muszą mieć wize Schengen ale przepisy unijne w każdym kraju Schengen są. Co do gór to Tatry są zamkinęte po stronie Słowackiej, bo tam w jakimś okresie szlaki są zamykane po prostu z granicami nie ma to związku. Dla ludzi mieszkających np. w Cieszynie robi się dosłownie jedno miasto mogą chodzić i przechodzić bez ograniczeń. Wszystko jest dobrze.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Estera   
Co do gór to Tatry są zamkinęte po stronie Słowackiej, bo tam w jakimś okresie szlaki są zamykane po prostu z granicami nie ma to związku.

Nie jestem tego na 100% pewna. O szlakach wiem, bo kawał Tatr przeszłam- jeździłam w Tatry odkąd skończyłam dwa latka (nawet nie) przez jakieś 12-13 lat :wink: Coś mówili w tv, ale pewnie masz racje, że i w górach będzie łatwiej, coś mi się mogło źle obić.

A Ukraińcy podobno się boją, że będzie ciężej na granicy i nie do końca rozumieją o co chodzi. Słyszałam też, że wielu z nich traktuje to wydarzenie jako mobilizacje do starania się o wejście do UE.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
w4w   

Przystąpienie do Schengen negatywnie odbije się na Polsce. Obecnie brakuje w Polsce rąk do pracy w budownictwie, wkrótce będzie brakować w medycynie, naturalną rzeczą jest żeby pracę tę wykonywali Ukraińcy. Obecnie Ukraińcy muszą płacić za drogie jak na ich standardy wizy, a jak już otrzymają te wizy, to wybiorę pracę w lepiej płatnych krajach niż Polska. Strach przed przyjęciem Polski do Schengen jest pobudzony przez artykuły w zachodnich tabloidach, każda kradzież lub przemyt do Niemiec będzie nagłaśniany przez zachodnie media co negatywnie odbije się na wizerunku Polski w Europie. Wprowadzenie płatnych wiz, może doprowadzić do reakcji odwetowej ze strony naszych wschodnich sąsiadach, jeśli tak by się stało to wiele ,,mrówek'' przy wschodniej granicy zostanie pozbawionych źródła utrzymania.

2 lata temu byłem w Cieszynie i przechodziłem przez ten most, kontrola polegała na tym, że przechodziła się koło pogranicznika trzymając w ręku paszport. Chciałem sprawdzić, czy pogranicznik w ogóle kontroluje to na co się patrzy i przykryłem palcem swoje zdjęcie w paszporcie, pogranicznik nie zareagował. Tak, więc nie sądzę, żeby zniesienie granicy na Olzie było jakimś wielkim udogodnieniem dla Cieszynian, zwłaszcza, że ludzi mieszkających w pasie przygranicznym obowiązuje inne mniej rygorystyczne zasady przekraczania granic. Zważywszy na fakt, że Niemcy są dużo bogatsi od nas, a ceny w Polsce są niższe to możemy spodziewać się że wkrótce Niemcy jeszcze bardziej tłumnie będą nas odwiedzać, paradoksalnie nie wyjdzie to na dobre osobom mieszkającym przy granicy, ponieważ sprzedawcy widząc, że ich ceny są niższe niż niemieckie, będą podnosić ceny. Niemcom kilka eurocentów więcej nie zrobi różnicy, biednemu emerytowi już tak. Szczerze mówiąc nie rozumiem euforii podsycanej przez media związanej z naszym przystąpieniem do Schengen.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Hauer   
A ja bezkrytycznie mówie hurra Dzięki temu będzie tylko lepiej, będąc w górach mogę ot tak wyskoczyć sobie do Czech i kupić co tylko sobie chce i wrócić ot tak.

Ale w zamian za to będą mogli cie skontrolować nawet jak nie przekroczysz granicy kilkadziesiąt kilometrów dalej. Juz dziś Służba Celna stała na rynku w Krosnie (prosze sobie w atlasie zobaczyc ile to od granicy). Kazdy może zostać profilaktycznie skontrolowany. To znaczy, że kontrole wcale nie znikneły tylko zostały rozproszone.

A nie jest tak, że teraz będzie większy problem z przekraczaniem granic z Ukraina Białorusią i Rosją?

Wschodni sąsiedzi beda mieli problem. ale na mocy obustronnych umów o "ruchu przygranicznym" mieszkancy terenów połozonych do 30 km po obu stronach maja przekraczac ją bez wiz. ...nalezy się spodzieac licznych zmian miejsca zameldowania :tongue:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Ale w zamian za to będą mogli cie skontrolować nawet jak nie przekroczysz granicy kilkadziesiąt kilometrów dalej.

Hmm... nie wiem czy wiesz, ale nawet nie wyjeżdzając z Polski może Cię policja np. spisać. Co w tym dziwnego, że Cię ktoś skontroluje? Pewnie będzie to miało miejsce w specjalnych przypadkach, bo nikt wycieczki autobusowej np. w Wiedniu kontrolować nie będzie chyba, że ze złośliwości.

Hmm... dziwi mnie, że nawet Schengen trzeba bronić... Jak jest źle to np. w taka Białoruś może spełni oczekiwania niektórych osób jeśli chodzi o ruch graniczny.

Dziwą mnie też obawy. Przed wejściem do UE były też obawy o niemalże wsystko, a dziś nikt się nie przyznaje, że wtedy tak mówił... z Schengen będzie to samo.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Hauer   
Hmm... nie wiem czy wiesz, ale nawet nie wyjeżdzając z Polski może Cię policja np. spisać. Co w tym dziwnego, że Cię ktoś skontroluje?

Ale to nie jest policja, ani prewencyjne spisanie. Tylko dodatkowa słuzba, która ma prawo zatrzyamć Cie do kontroli.

Pewnie będzie to miało miejsce w specjalnych przypadkach, bo nikt wycieczki autobusowej np. w Wiedniu kontrolować nie będzie chyba, że ze złośliwości.

A dlaczego ma nie skontrolowac? Teraz granicznicy muszą pokazać, że są potrzebni, czyli muszą pokazać wyniki, a tego nie zrobią bez kontrolowania.

Hmm... dziwi mnie, że nawet Schengen trzeba bronić...

Dlaczego "trzeba" ? Nie możesz czasem przyznac, że "w Unii" robi sie głupoty?

Dziwą mnie też obawy. Przed wejściem do UE były też obawy o niemalże wsystko, a dziś nikt się nie przyznaje, że wtedy tak mówił...

Ja sie przyznaje ! Zgłaszałem obawy o wzrost cen np. paliw czy nabiału i wzrosły. A ostatnio masełko tak idzie w góre, że głowa boli.

z Schengen będzie to samo.

Jakos GB i Irlandia sobie świetnie radzi bez Shengen i wcale sie do tego pomysłu nie palą. Pewnie maja powody. Dla mnie to są przykłady państw, które postepuja najrozsądniej i odnoszą najwieksze korzyści z Unii. Myślę, że w tej dziedzinie też postepuja rozsądnie, a Polska nie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Ale to nie jest policja, ani prewencyjne spisanie. Tylko dodatkowa słuzba, która ma prawo zatrzyamć Cie do kontroli.

A dzisiaj to nikt Cię nie może skontrolować np. w Holandii? Dopiero teraz będzie się krzywda działa. Powiedz to kierowcom tirów, którzy będą płymmoe przejeżdzać.

A dlaczego ma nie skontrolowac? Teraz granicznicy muszą pokazać, że są potrzebni, czyli muszą pokazać wyniki, a tego nie zrobią bez kontrolowania.

Czysta spekulacja.

Dlaczego "trzeba" ? Nie możesz czasem przyznac, że "w Unii" robi sie głupoty?

To mnie rozśmieszyło, bo mówi to osoba, która poglądów nie zmienia i nie jest wstanie nikomu przyznać racji jeśli w programie UPR tego nie ma.

Ja sie przyznaje ! Zgłaszałem obawy o wzrost cen np. paliw czy nabiału i wzrosły. A ostatnio masełko tak idzie w góre, że głowa boli.

Gdybyśmy nie weszli to by nie rosły? A do tego lepiej by było tak?

Jakos GB i Irlandia sobie świetnie radzi bez Shengen i wcale sie do tego pomysłu nie palą. Pewnie maja powody. Dla mnie to są przykłady państw, które postepuja najrozsądniej i odnoszą najwieksze korzyści z Unii.

Onin wszystko robią inaczej tam nawet Opel miał inną nazwę, mają inny system prawny etc.

Proponuję porozmawiać z pracownikami firm przewozowych czy z ludźmi, którzy dużo podróżują.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Hauer   
dzisiaj to nikt Cię nie może skontrolować np. w Holandii? Dopiero teraz będzie się krzywda działa. Powiedz to kierowcom tirów, którzy będą płymmoe przejeżdzać.

Jestem za tym, żeby kierowcy TIR-ów mogli swobodnie przejeżdżac. tylko dlaczego kosztem tego, ze jak wyjde sobie na ryneczek bez dowodu osobistego to moge miec kłopoty ze Strażą Graniczną ?

Czysta spekulacja.

A własnie, ze nie. Od pierwszego dnia chłopaki intensywnie pracują.

To mnie rozśmieszyło, bo mówi to osoba, która poglądów nie zmienia i nie jest wstanie nikomu przyznać racji jeśli w programie UPR tego nie ma.

co w tym smiesznego? Robisz to samo, co zarzucasz innym. Róznica jest tylko taka, że ja tobie przedstawiam argumenty, a Ty z góry zakładasz, ze nie ma sensu dyskutowac bo i tak jako sympatyk UPR jestem arogancki i nie zmienie poglądów. Znaj proporcjum mocium panie.

OT robimy mały:

Gdybyśmy nie weszli to by nie rosły? A do tego lepiej by było tak?

mozna było wejśc na innych warunkach lub nie wchodzić. Cena masełka jest powiązana z prawem podazy i popytu oraz niska kwota mleczną zapisana w Traktacie akcesyjnym. Podobnie cena paliwa zwiażana jest z zapisanymi w taktacie podwyzkami akcyzy. Jesli chcesz kontynułowac, to proponuje żebysmy to zrobili w innym wątku. Powyzsze jest tylko odpowiedzią na fałszywe twierdzenie jakoby dziś nikt sie nie przyznawał do tego, że ostrzegał przed szkodliwymi zapisami Traktatu.

EOT

Onin wszystko robią inaczej tam nawet Opel miał inną nazwę, mają inny system prawny etc.

I bardzo dobrze wychodza na tym "inaczej". Jesli PO chce cudu gospodarczeho jak w Irlandii to trzeba zacząc nasladowac Irlandię, a nie łykac wszystko jak leci z UE.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Jestem za tym, żeby kierowcy TIR-ów mogli swobodnie przejeżdżac. tylko dlaczego kosztem tego, ze jak wyjde sobie na ryneczek bez dowodu osobistego to moge miec kłopoty ze Strażą Graniczną ?

Oczywiście od wczoraj zawrócono w ten sposób 1000 Polskich kierowców TIR.

A własnie, ze nie. Od pierwszego dnia chłopaki intensywnie pracują.

A Ty razem z nimi czy nie?

Hauer UPR wystąpi z UE i zbuduje drugie USA. Po co UE, bez niej byłoby lepiej, co tam, że bylibyśmy drugą kategorią ludzi, rolnicy bez dopłat, słabiutka pozycja Polski w Europie, a i pragnę nadmienić, że nie mamy tylu surowców co Norwegia by wypłacać emerytury w tysiącach euro.

Twoim jedynym argumentem jest, że ktoś ich nie ma i Ty będziesz oceniać, oj chyba nie ta kategoria mocium pania. Trudno masz taki charakter w sumie sprawa z Nortonem mnie utwierdziła. Ja jednak majestatu administratora w spory z Tobą już mieszać nie będę. Tylko zacznę sumiennie egzekwować prawo.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Hauer   
Oczywiście od wczoraj zawrócono w ten sposób 1000 Polskich kierowców TIR.

Kontrole nie znikneły, tylko zostały "rozcieńczone". Równie dobrze mogliby dalej stać na granicy, na jednym pasie otworzyć szlaban i puszczać, a na pozostałe kierowac samochody do wyrywkowych kontroli. ...zresztą podobnie to działało do tej pory.

Teraz jest taka róznica, ze wpuszczono na teren kraju dodatkowe słuzby, które moga kontrolowąć tez tych co nie przekraczaja granicy.

Czy zaprzeczysz?

Co do reszty wypowiedzi Jarpenie to dobrze wiesz, ze robisz OT. Estera Ci odpowiada i jeszcze dalej odchodzimy od tematu, a ja nie moge Twojej wypowiedzi w żaden sposób moderować.

Prosze pisac na temat, to jest o strefie Shengen. Nie tylko w kontekscie Polski, ale i Europy. Do Shengen należa kraje UE poza GB i Irlandią + Islandia i Norwegia.

// Posty nie na temat usunięte z wątku.

Ale temat raczej powinien byc w dziale współczesność. Przecież Shengen nie dotycz tylko III RP, możemy np. w tym temacie pogadać dlaczego GB nie zamierza do tego układu przystąpić.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Granat   

Ja też jestem za !

Teraz można sobie ot tak wyskoczyć np. do Czech, odwiedzić kogoś i spacerkiem do domu ( oczywiście jak mieszkamy przy granicy, z Warszawy nie będę spacerował :D )

Hauer, czy widziałeś niektóre przejścia graniczne ? Czy stałeś kiedyś 2 h na przejściu tylko dlatego, że nagle się znaleźli służbiści co kontrolowali każdego TIR-a ?( do nich nie mam pretensji ) Teraz możesz sobie po prostu przejechać przez granicę ! To jest Wolność ! Tak bardzo propagowana przez Ciebie wolność jednostki !

A dlaczego Irlandia i GB nie są w Schengen ? Bo po co ! Przecież u nich TIR-y na granicach nie stoją :wink: Nic by się nie zmieniło, a mieliby dodatkowe służby do kontroli w kraju...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta