Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Sign in to follow this  
Tauret

Ulubieni artyści

Recommended Posts

Albinos   

Przede wszystkim Edgar Degas. Zwłaszcza "Kantor bawełniany w Nowym Orleanie" zawsze robił na mnie wrażenie. Oprócz tego Józef Brandt za wspaniałą serię obrazów batalistycznych i historycznych: "Towarzysz Pancerny", "Powitanie stepu", "Walka o sztandar turecki" etc. Naprawdę piękne obrazy.

Gnome   

Nie jestem wielkim fanem romantyzmu ale jednym z moich ulubionych malarzy jest Caspar David Friedrich.

Jeżeli nie wiecie kto to taki, to zapraszam do obejrzenia jego PRAC .

Pancerny   

Wojciech i Juliusz Kossakowie, Jan Matejko, Józef Brandt.

Vienne   

Paolo Veronese. Uwielbiam wgłębiać się i interpretować piękno Jego obrazów. :D

gregski   

Lubię kilku malarzy i przynajmniej kilkadziesiąt obrazów ale tylko "Zakopany w piachu pies" Francisco Goi (cykl "Pintura Negra) przyprawia mnie o "gęsią skórę".

Andrzej Wróblewski. Doceniam całokształt, ale szczególne wrażenie robią Rozstrzelania. Okrucieństwo inaczej. Temat śmierci poruszany jest od wieków, a w jego pracach widać wyjątkowe podejście. To akurat nie dziwi.

Ogólnie lubię artystów, którzy prowokują lub w ich dziełach za każdym razem można odnaleźć coś nowego.

Qrosava   
Przede wszystkim Edgar Degas. Zwłaszcza "Kantor bawełniany w Nowym Orleanie"

Rzeczywiście bardzo dobry obraz, bardzo dokładny i sumiennie wykonany. Choć szczerze mówiąc mnie osobiście nie powala na kolana.

Degas przebywał u rodziny w Nowym Orleanie. W owym obrazie na pierwszym planie umieścił swojego wuja Mechesa Mussona, przedsiębiorcę bawełnianego handlu. W dalszym planie przy okienku kasowym można dostrzec braci artysty: Achillesa i Rene.

Obraz powstał w roku 1873, ma wymiary 74x92 cm (olej na płótnie) i znajduje się w Musee de Beaux-Arts.

Szczerze mówiąc w twórczości Degasa zawsze urzekały mnie jego tancerki. :)

Moimi ulubionymi malarzami są zdecydowanie Tamara Łempicka i Witkacy. Podobają mi się właściwie wszystkie ich obrazy, które widziałem. Do ulubionych dzieł Łempickiej mogę zaliczyć napewno dwa: Autoportret w zielonym Bugatti i Dr Boucard. Nie powalają malarskim kunsztem, czy ogromną precyzją, lecz jak dla mnie są mistrzowskie. Co prawda mam pewne odczucie, że Łempicka malowała z pewną manierą, tzn. jej postaci biorąc pod uwagę wygląd i obrazy mając na względzie sposób malowania były bardzo podobne. Każdy obraz, nawet nie podpisany, można łatwo przyporządkować Łempickiej - od razu widać, które wyszły spod jej pędzla.

Mam podobne odczucia co do Witkacego, lecz jego dzieła od zawsze mi się podobały i nie koniecznie dlatego, że w swoich czasach był on żywą instytucją. ;)

Q

Qrosava   
Jack Vettriano , genialny Szkot, malujący, jakby żył, 90 lat temu.

O gustach się nie dyskutuje, ale pozwolę sobie zabrać głos. ;)

Jak dla mnie Vettriano jest strasznie przeciętny i niczym nie wyróżniający się. Jego obrazy nadają się moim zdaniem do powieszenia w jakiejś drugorzędnej kawiarni albo do przyklejenia na drzwiach lodówki. Weźmy np. jego obraz The embrace of the spider. Wyglada jak obraz z Ikei.

Albrecht Dürer

Tu się zgadzam! :) Chociaż ja wolę obrazy niz grafiki, szczególnie Młodego zająca. Obraz jak dla mnie idealny - fantastyczne proporcje, misternie z ogromną precyzją namalowany każdy pojedynczy włosek na futrze zająca. O obrazie: akwarela i gwasz na papierze, 25x23 cm, muzeum Albertina (Wiedeń), 1502 r.

Jak dla mnie Duerer to najwybitniejszy malarz epoki i przedkładam jego twórczość nawet nad da Vinciego. Cóż taki mój gust, może nawet trochę dziwny, ale chyba nic tego nie zmieni. :)

Niemcy nazywali go Leonardem Północy, podobno na wyrost, ale jak dla mnie mieli rację. Więcej, uważam, że to Leonarda powinni nazywać Albrechtem Południa. :)

Q

O gustach się nie dyskutuje, ale pozwolę sobie zabrać głos. ;)

Jak dla mnie Vettriano jest strasznie przeciętny i niczym nie wyróżniający się. Jego obrazy nadają się moim zdaniem do powieszenia w jakiejś drugorzędnej kawiarni albo do przyklejenia na drzwiach lodówki. Weźmy np. jego obraz The embrace of the spider. Wyglada jak obraz z Ikei.

No wlaśnie dlatego się dyskutuje o gustach że zdanie iż Vettriano jest strasznie przeciętny, brzmi idiotycznie.

Tego by jak mniemam nie powiedział żaden z historyków czy krytyków sztuki, bo nie bardzo wypada tak mówić o twórcy, który osiąga 6 cyfrowe ceny (w w funtach brytyjskich) za swoje obrazy, a niczym nie szokuje.

Ikea nie maluje obrazów, a to że ludzie kupują reprodukcje, nie świadczy żle o malarzu vide słoneczniki

Qrosava   

Nigdzie nie napisałem, że Ikea maluje obrazy. To, że jego obrazy osiągają wysokie ceny o niczym nie świadczy, bo obrazy Chełmonskiego w |Paryżu też osiągały zawrotne ceny, a w Polsce uważano go za pospolitego i przeciętnego, a szokował? Nie!

Q

Mam wrażenie , że ceny obrazów jednak o czymś, świadczą, np u uznaniu artysty przez rynek dzieł sztuki, czy krytykę. A nie jest to jakieś at hoc. Z drugiej strony obfitość reprodukcji sprzedawanych na świecie, świadczy

o komunikatywności artysty.

Za to mam coś ciekawego z Polski , współczesnego, malarka kompletnie nie znana, za to zaproszeniami na wystawę do Londynu:

66_by_helonka.jpg

56_by_helonka.jpg

2_by_helonka.jpg

helonka

Edited by lotherlohan

Qrosava   

Dobrze rozumiem i szanuję Twoją opinię, lecz przykro mi, że "brzmię idiotycznie", bo wyraziłem jedynie swoją subiektywną opinię o dziełach artysty i powiedziałem, że dla mnie jest słaby/przeciętny, a nie że Ty jesteś beznadziejny, bo podobają Ci się jego dzieła. :) Co do Vettriano zdania nie zmienię, lecz pragnę w tym miejscu zakomunikować, że szanuję Twój gust i nie zamierzam nakłaniać Cię do zmiany zdania. :)

Z zamieszczonych przez Ciebie obrazów najbardziej podoba mi się ostatni.

Q