Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
toporow

Quiz Polska Piastów

Recommended Posts

Bardzo dobrze Capricornus, pytanie oczywiście jest Twoje ;)

Pytanie trochę przewrotne.

Kto i gdzie w końcu XII wieku miał u nas odkryć złoża rudy miedzi?

Jak mówiłem pytanie było nieco przewrotne.

Odkrywcą tych złóż był niejaki Wawrzyniec Angelus, przewrotność polegała na tym, że nie wiadomo czy ów osobnik nie był postacią tylko legendarną.

I nowe pytanie:

Kiedy po raz ostatni otoczono Kraków wałem drewniano – ziemnym?

Tofik   

Dobra, skoro nikt nie próbował będę strzelał (a że nie znam się na historii fortyfikacji Krakowa, to nie mam innego wyjścia) - 1260? :)

A mnie się wydaje, że w 1257 roku, jak rozpoczęto odbudowę po najeździe Tatarów. W 1285 roku rozpoczęto już budowę murów obronnych.

1260?

Nie.

w 1257 roku

Nie.

Tofik był bliżej. Chociaż, zależy jak na Twoją odpowiedź spojrzeć Vissegerdzie. :roll: :)

Czyli wynikałoby z tego, że budowę wałów zakończono w 1259, a rozpoczęto w lub po 1257 roku, kiedy zapadła decyzja o odbudowie miasta. Czy tak?

Czy tak?

Nie, zupełnie z innej strony, kwestia bliskości Tofika to kilka dziesiątków lat, kwestia Twojej bliskości to tych parę lat więcej, chociaż z „drugiej strony” byłeś całkiem blisko zmieściłeś się w kilkuletniej tolerancji błędu. Podkreślam „z drugiej strony”. :)

Rozumiem, czyli wał wzniesiono przy okazji budowy murów, przed lub po. Pomyślmy, w 1285 roku pozwolenie na bydowę murów wydał książę Leszek Czarny, co nie jest jednoznaczne z rozpoczęciem budowy, a już na pewno nie z zakończeniem.

Ale znalazłem zapis: 1285 - Z inicjatywy Leszka Czarnego, Kraków zaczęto otaczać fortyfikacjami obronnymi w postaci fos oraz budowli drewniano-ziemnych.

Potem mam coś takiego: 1298 – Z inicjatywy Wacława II Czeskiego rozpoczęto budowę murowanych z kamienia fortyfikacji oraz poszerzono miasto ku północy, do dzisiejszej Bramy Floriańskiej (wzmiankowane w 1306).

Czyli wynika, że pomiędzy. Najazdy i walki o Kraków miały miejsce w latach 1287-1288. Wiadomo też, że: 1286 r - Kraków decyzją króla Leszka Czarnego zaczęto otaczać fortyfikacjami obronnymi. Były to fosy oraz budowle drewniano - ziemne. Być może już wtedy postawiono część murów, ale właściwie powstanie murów miejskich przyjmuje się na okres rządów Wacława II, króla Czech i Polski.

Pozostają więc następujące możliwości. Albo był to rok 1286 i cześć. Albo jakaś odbudowa po oblężeniu tatarskim, więc między 1288 a 1298. Najprawdopodobniej, zaraz po walce, więc wychodziłoby na rok 1288. I nie proś mnie błagam, żeby się zdecydował, 1286 czy 1288 :)

Vissegerd, ale wywód. :hooray: :pada: :)

Mam tylko jedno pytanie: skoro miałeś te dane to, czemu wyskoczyłeś z 1257 rokiem?

1286 to prawidłowa odpowiedź. Mury to 1292 rok, choć mogłem to wziąć na następne pytanie.

Zadajesz.

Mam tylko jedno pytanie: skoro miałeś te dane to, czemu wyskoczyłeś z 1257 rokiem?

Cóż, powiem zupełnie szczerze. Spojrzałem najpierw pobieżnie i jak zobaczyłem, że w 1285 Leszek Czarny wydał zezwolenie na budowę murów, skojarzyłem z odbudową po najeździe Tatarów, to wyszedł mi 1257 rok. Dopiero później doczytałem. Niechlujsto i wstyd po prostu :shy:

To teraz pytanie. Kto odprawił mszę w kościele katedralnym w Krakowie podczas uroczystych egzekwii królewskich jakie odbyły się po śmierci Kazimierza Wielkiego? Podpowiem, że brał w nich udział król Ludwik.

Narya   
Kto odprawił mszę w kościele katedralnym w Krakowie podczas uroczystych egzekwii królewskich jakie odbyły się po śmierci Kazimierza Wielkiego? Podpowiem, że brał w nich udział król Ludwik.

Florian Mokrski?

Dokładnie. Był biskupem krakowskim :)

Twoja kolej bardzo proszę.