Jump to content
  • Announcements

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Estera

Quiz Napoleon

Recommended Posts

Czy ja wiem czy zimno, u mnie za oknem +2 stopnie ;) A tak poważnie to i tak strzelałem, to zupełnie nie moje klimaty ;)

Amilkar   

Ja bym się skłonił do tego że druga od lewej to saper jak Kadrinazi stwierdził , ten z trąbką to powiedziałbym ,że może adiutant,albo jakiś koleszka od meldunków i rozkazów. Zaś gwiazdka przyciąga myśl ,że są to jakieś elitarne oddziały, może nawet gwardia czy coś. A ten peirwszy z prawej to nie mam pojęcia moze woltyżer.

harry   

Piechota XW. Od lewej: z gwiazdką - fizylier, z granatem - grenadier, z trąbką - woltyżer, z meduzą - podoficer. Trafienie Kadrinazi: granat - saper nie jest błędem. Dlaczego ?? ;)

harry   

Znana jest powszechnie fascynacja Napoleona dokonaniami wojskowymi Fryderyka II. Gdzie i kiedy, w ramach manewrów żołnierzy swojej armii, Napoleon próbował odtworzyć, najsłynniejszy chyba, manewr armii fryderycjańskiej ? Wystarczy podać rok i miejsce.

Estera   

Może jakaś mała podpowiedź? Prosimy o drobną wskazówkę.

harry   

A już myślałem że wam się nie chce.

Rzecz mała miejsce na Śląsku w 50 rocznicę bitwy, (prawie dokładnie manewry były w we wrześniu, bitwa w grudniu). Dalej to już naprawdę wystarczy Wikipedia i skojarzenie paru faktów. :D

harry   

Dokładnie !! Manewry we wrześniu 1807, przy udziale pułków bawarskich, miały za zadanie powtórzyć słynny oskrzydlający manewr Fryderyka z grudnia 1757 roku.

Amilkar   

Pytanie było łatwe , ale nigdy nie spotkałem się tym ,toteż nie wpadłem na odpowiedź bez podpowiedzi, pomimo tego że wiedziałem skąd ten manewr.

Dobrze , lecimy dalej : Pytanie nieco trudniejsze , ale poradzicie sobie zapewne :

Czym różnił się pewien karabin pruski produkowany w Poczdamie od karabinów innych z epoki, rzecz bardzo charakterystyczna, a i podajcie nazwę karabinu skonstruowanego przez pana Notharda.

harry   

Karabin Nothardta nazywał się: "Infanterie-Gewehr M1801" albo "Nothardische Gewehr".

Charakterystyczną cechą, był stożkowy otwór zapałowy i cylindryczny stempel co "oszczędzało" trzy tempa podczas procesu ładowania, oraz nieproporcjonalnie długi bagnet. Produkowany w Poczdamie miał się stać podstawową bronią palną pruskiej piechoty, w efekcie klęski jenajskiej trafił na wyposażenie XW.

harry   

Bo to banalne było :)

Z Pana Tadeusza:

Wszyscy poświadczą, cała armija to powie,

Że w tej drugiej armiji, w korpusie dziewiątym,

W drugiej pieszej dywizji, w pułku pięćdziesiątym

Jegierskim major Płut jest pierwszy mazurzysta.

Na czym polega pomyłka Mickiewicza ?

bavarsky   

Wnioskuję po jegrach i określeniu drugiej armii, że chodzi o stronę Rosyjską. Jeżeli dobrze myślę to oczywiście w 2. Armii nie było IX Korpusu, a były VII i VIII Piechoty, do tego 50 pułk jegrów znajdował się w 27 DP generała Niewierowskiego, a nie drugiej...

Pozdr.

Edited by bavarsky

harry   

Prosiłem o pomyłkę, a nie stos pomyłek ;) Ale oczywiście to wszystko prawda, można tylko dodać że 50 jegierski został sformowany dopiero w 1812 roku :)

Twoja kolej.