Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Alex WS

Mniejszość etniczna - Ślązacy

Rekomendowane odpowiedzi

Żadnych wypowiedzi nie usunięto, połączono jedynie ostatnie wypowiedzi Alex WS - w jeden, by było to czytelniejsze.

I tu taka uwaga: proponowałbym by Alex WS trzy razy się zastanowił zanim coś napisze, dzięki temu uniknie sytuacji, że pisze w bardzo krótkim okresie czasu jeden wpis za drugim - co czyni temat trochę nieczytelnym.

Dodatkowo uniknie się takiej sytuacji: Alex WS napisał post o 18.00 i drugi o 18.14, po czym w obu usunął swą treść, co wygląda obecnie tak:

cut

cut

Proponuję by Alex WS nie sugerował, że coś mu się wycina, a skupił się na precyzji swej wypowiedzi, albowiem jest najczęściej zwracającym się do mnie forumowiczem, który co i rusz domaga się usuwania tej czy innej swej własnej wypowiedzi i korygowania ich treści.

Dla pewności - ja nie usuwam bezpowrotnie wpisów Alex WS, czynię je jedynie niewidzialnymi dla zwykłych użytkowników. Ot, tak na wszelki wypadek.

Wszelkie kolejne uwagi na P.W.

secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Alex WS   

Proszę raz jeszcze aby w tytule tematu o obywatelstwie dodać Stollarzowitz czy może Stillersfeld wg. hitlerowskiego nazewnictwa. O to prosiłem od wczoraj. Jak się okazało Königshütte O/S nie do końca dotyczy omawianych tematów.

A zdaniem administracji - dotyczy.

BigBearPL pytał się o przynależność Königshütte gdzie urodził się jego pradziadek i przynależność Stolarzowic gdzie urodził się jego dziadek. Odpowiedziałem na P.W. na wniosek Alex WS, zdania nie zmieniłem. A ten temat nie jest odpowiednim miejscem na apelowanie do administracji w zakresie innych tematów,

kolejne wpisy nie tyczące się zagadnienia mniejszości etnicznej śląskiej - zostaną usunięte.

secesjonista.

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Powracając do tematu, nie wiem do kogo kieruje swe wezwanie Alex WS:

"No to może ktoś to powie. Nie lubicie nas Ślązaków. Tak szczerze, prosto w twarz".

Do Polaków? Forumowiczów? Towarzyszy? Warszawiaków?

Ja odpowiadając za siebie samego, powiem tak: a dlaczego mam lubić?

Dodam, że równie dobrze mogłem napisać: a dlaczego mam nie lubić?

Lubię poszczególnych ludzi niezależnie do tego czy są/określają się jako Irlandczycy, Kaszubi, Ślązacy czy Senegalczycy.

"1. Czy gdyby Szczepan Twardoch nie był Ślązakiem sprawa byłaby tak samo nagłośniona ? Tak z ludzkiego punktu widzenia, zakładam iż we wróżki się bawimy".

A znamy kogoś kto się podobnie wypowiada o Polsce, a zarazem pochodzi z regionu i identyfikuje się z nim, w którym głośno jest o autonomii i innych tego typu roszczeniach? Zna Alex WS Kaszuba który się ostatnio tak wypowiadał? Mazura? Łemka?

"Jako, że secesjonista lepiej lub gorzej, w moim pojęciu zanegował moją polskość, zadam pytanie. Jak obecnie tłumaczyć polską rację stanu ? Każdy to może widzieć inaczej więc słucham".

A secesjonista, wedle własnego oglądu, nie neguje polskości a zastanawiał się jak Alex WS łączy walkę o polską rację stanu z konstatacją: to jest problem Polski, a nie - mój.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Alex WS   

Jaka jest ta najwłaściwsza polska racja stanu ? secesjonista folguje sobie w kasowaniu czy odpowiadaniu na moje wypowiedzi więc tak krótko.

Gdzie ci Polacy w wywózce Górnoślązaków ? To tak primo.

Wszystkie wpisy tyczące się zmiany brzmienia

innego tematu będą tutaj rzeczywiście kasowane.

secesjonista

Edytowane przez secesjonista

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Alex WS   

Powracając do tematu, nie wiem do kogo kieruje swe wezwanie Alex WS:

"No to może ktoś to powie. Nie lubicie nas Ślązaków. Tak szczerze, prosto w twarz".

Do Polaków? Forumowiczów? Towarzyszy? Warszawiaków?

Ja odpowiadając za siebie samego, powiem tak: a dlaczego mam lubić?

Dodam, że równie dobrze mogłem napisać: a dlaczego mam nie lubić?

Lubię poszczególnych ludzi niezależnie do tego czy są/określają się jako Irlandczycy, Kaszubi, Ślązacy czy Senegalczycy.

"1. Czy gdyby Szczepan Twardoch nie był Ślązakiem sprawa byłaby tak samo nagłośniona ? Tak z ludzkiego punktu widzenia, zakładam iż we wróżki się bawimy".

A znamy kogoś kto się podobnie wypowiada o Polsce, a zarazem pochodzi z regionu i identyfikuje się z nim, w którym głośno jest o autonomii i innych tego typu roszczeniach? Zna Alex WS Kaszuba który się ostatnio tak wypowiadał? Mazura? Łemka?

"Jako, że secesjonista lepiej lub gorzej, w moim pojęciu zanegował moją polskość, zadam pytanie. Jak obecnie tłumaczyć polską rację stanu ? Każdy to może widzieć inaczej więc słucham".

A secesjonista, wedle własnego oglądu, nie neguje polskości a zastanawiał się jak Alex WS łączy walkę o polską rację stanu z konstatacją: to jest problem Polski, a nie - mój.

Proponuję poczytać wypowiedzi na forum takiego onet, thx szybko kasowane. Secesjonista udaje, że żyje w innym wymiarze bo teraz już się zgubiłem.

Poprostu jesteśmy rózni. Ani lepsi ani gorsi, rózni. Chyba to będzie najlepsza puenta.

Edytowane przez Alex WS

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

(...)

Secesjonista udaje, że żyje w innym wymiarze bo teraz już się zgubiłem.

(...)

Ja bym powiedział, że to "zgubienie" to nie nastąpiło "teraz" a już bardzo dawno temu.

(...)

Gdzie ci Polacy w wywózce Górnoślązaków ? To tak primo.

(...)

O wywózkach jest stosowny temat, przypomnę: to ten temat w którym Alex WS wie, że niejaka Gertruda nie trafiła do obozu, choć nie wie kim była owa Gertruda.

Nie bardzo rozumiem czemu ów wołacz znalazł się akurat tutaj?

Wychodzi na to, że Alex WS zaczyna się zgadzać z Domenem, że tożsamość śląska powstała w 1945 r. skoro uważa, że kwestia zaistnienia problemu: "mniejszość etniczna - Ślązacy" związana jest z deportacjami.

Proponuję poczytać wypowiedzi na forum takiego onet, thx szybko kasowane.

(...)

Ja nie wyrabiam sobie opinii poprzez komentarze na Onecie, jak również mniemam, że tam Alex WS nie da mi odpowiedzi na me pytania.

To tak powtórzę: zna Alex WS osobę z jakiejś grupy etnicznej w Polsce, która zaprezentowała podobną wypowiedź do tej Twardocha? Jak rozumiem w jego sprawie najgorszym dla Alex WS nie jest brzmienie jego wypowiedzi, a to, że została nagłośniona?

A czym on się różni od tych co wylewają na innych pomyje na onetowych forach?

Pytanie Alex WS można odwrócić: czy Alex WS uważałby za niestosowne nagłośnienie takiej wypowiedzi gdyby pochodziła od Niemca, Ukraińca?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Alex WS   

Swego czasu pisałem o pewnym paradoksie. Nie zgadzając się z ideą tworzenia narodu, nie zgadzam się nie tyle z orzeczeniem co z informacją prasową zamieszczoną na stronach Sądu Najwyższego a dokładnie z tym.

"...Trybunał przypomniał, że pluralizm i demokracja są, z natury rzeczy, oparte na kompromisie, który wymaga różnych ustępstw od jednostek i grup jednostek. Obywatele muszą czasami być przygotowani na ograniczenie niektórych z ich wolności, aby zapewnić większą stabilność kraju jako całości..."

Szczepan Twardoch w moim mniemaniu źle się wyraził, jednak rozpatrujmy to w szerszym kontekście.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Alex WS   

Zdążyłem się zapoznać z oryginalną wersją. Trzeba było zostawić. Jakoś tak dobrze się komponowała. Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Alex WS   

Szerszy kontekst przedstawiam cały czas a w tym wątku to już tak szczególnie. Podkreślam, w moim mniemaniu źle się wyraził, jednak długo będę miał w pamięci wytłuszczony fragment z postu #97.

Pewne kwestie do wyjaśnienia:

Śląsk - Zagłębie - nie jest to już tak odczuwalne jak dawniej, jednak o pewnych sprawach się pamięta. Zagłębiak może powiedzieć to samo, tylko to będzie wrzucanie, ponowne, wszystkich Ślązaków do jednego worka. Polski, niemiecki, co tam, wsio rawno.

Tragedia Górnośląska to tak jak Bereza Kartuska. Cicho o tym, nikt nic nie mówi, nawet wyjazd delegacji na Ukrainę został tak trochę przemilczany (?) a ludzie nie ginęli szybko, tylko powoli w nieludzkich warunkach.

Jak dla mnie grupa etnograficzna, może godząc większość już pod kątem zwykłych praw jakie za tym idą grupa etniczna tylko w każdej opcji prawo do nauczania o historii tego regionu, mowa Ślązaków, rozliczenie Zgody, Tragedii Górnośląskiej. Piszę to z perspektywy nie tego li tylko Ślązaka, czy Deutsche-Oberschlesier ale polskiego Ślązaka, która uczciwie wykonuje swoje obowiązki obywatelskie.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Żadnych wytłuszczeń nie zauważyłem... atoli może nam Alex WS przypomnieć dlaczego tą wypowiedź należy rozpatrywać w szerszym kontekście?

"Tragedia Górnoślązaków" podobna jest do "tragedii ludzi z Pomorza, Mazur i Mazowsza" - ale literatura co do Górnoślązaków jest dalece bogatsza, zatem mówienie o tym, że "nic się nie mówi" jest zwyczajnym kłamstwem. Ja sam; nie interesując się tematem; znam kilkadziesiąt opracowań, nie mówiąc o dorocznych konferencjach tyczących się losu ludzi ze Śląska - tych wywiezionych i tych uwięzionych. Na palcach jednej ręki można by policzyć podobne zdarzenia tyczące się wywózek z Mazowsza.

Tylko wciąż nie wiem co mają wywózki z 1945 roku do tematu o istnieniu bądź nie - śląskiej mniejszości etnicznej?

Wciąż nie wiem jak Alex WS poznał dalsze losy pani Gertrudy - kolejna konfabulacja?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Alex WS   

Żadnych wytłuszczeń nie zauważyłem... atoli może nam Alex WS przypomnieć dlaczego tą wypowiedź należy rozpatrywać w szerszym kontekście?

"Tragedia Górnoślązaków" podobna jest do "tragedii ludzi z Pomorza, Mazur i Mazowsza" - ale literatura co do Górnoślązaków jest dalece bogatsza, zatem mówienie o tym, że "nic się nie mówi" jest zwyczajnym kłamstwem. Ja sam; nie interesując się tematem; znam kilkadziesiąt opracowań, nie mówiąc o dorocznych konferencjach tyczących się losu ludzi ze Śląska - tych wywiezionych i tych uwięzionych. Na palcach jednej ręki można by policzyć podobne zdarzenia tyczące się wywózek z Mazowsza.

Zadziwiająca logika. Rozumiem iż secesjonista wie już czy to było 26 czy 90 tys. osób.

Tylko wciąż nie wiem co mają wywózki z 1945 roku do tematu o istnieniu bądź nie - śląskiej mniejszości etnicznej?

Zdziwienie przerodziło się w rozbawienie. Nie rozumiem braku zrozumienia secesjonisty do powiązania bardzo prostych faktów.

Wciąż nie wiem jak Alex WS poznał dalsze losy pani Gertrudy - kolejna konfabulacja?

O ile pamiętam wyraziłem wątpliwość czy omawiana osoba, mam nadzieję, że nie, została wywieziona. Bodajże o kołdry chodziło, nieprawdaż ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta