Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Czym jest ruch Skinheadow , rasistowskim rynsztokiem gdzie uprzedzenia i prostackie idee dają upust bajkom o wyższości jednej rasy nad drugą , czy tez samoorganizacyjnym się ruchem obrony prostych białych proletariuszy , spychanych na margines przez lewackie rządy i uprzywilejowanych imigrantów - obcych kulturowo i etnicznie ?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Które słowa są mocne ?

. A nie jest to po prostu jeszcze jedna subkultura młodzieżowa?

a która subkultura , ma tak wyrazistą ideologie ? Punk , Emo's .

Ilu jest skinów po pięćdziesiątce?

nie mam pięćdziesiątki , ku 40 się zbliżam , ale bylem skinem , i wiele z postulatów tej ideologii jak zachowanie europejskiej tożsamości wciąż do mnie przemawia .

Edytowane przez lancaster

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   

Ja siknów pamiętam z Jarocina (lata 1984 i 1985). Jeżeli szli grupą, to raczej wszyscy schodzili im z drogi :) Miałem zatarg z jednym - spodobała mu się moja kurtka jeansowa :( W sumie byli mało widoczni (na tle innych subkultur masowo tam występujących). Pamiętam, że istniał ich "cichy sojusz" z punkami w kwestii tępienia poppersów. Oficjalnie te subkultury się zwalczały. Zresztą - punki walczyły ze wszystkimi :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Smardz   

Myślę że to jeden z wielu wyrazów plemiennych instynktów gatunku ludzkiego.

Nie żebym je rozumiał czy popierał, ale wydaje mi się że tak to działa.

Człowiek współczesny stracił pierwotne środowisko rodu/klanu/plemienia ale instynkt pozostał.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Myślę że to jeden z wielu wyrazów plemiennych instynktów gatunku ludzkiego.

Nie żebym je rozumiał czy popierał, ale wydaje mi się że tak to działa.

Człowiek współczesny stracił pierwotne środowisko rodu/klanu/plemienia ale instynkt pozostał.

Ciekawie powiedziane , bo czy identyfikacja z "własnym " narodem z " własną "cywilizacją , chęć jej obrony przed sztucznym i głupawym multiculturyzmem musi być naganna ?

Ja siknów pamiętam z Jarocina (lata 1984 i 1985). Jeżeli szli grupą, to raczej wszyscy schodzili im z drogi

:) Skini PRL , to pomyłka ( jak moje uczestnictwo w tym ruchu ) jak bronic "cywilizacji białego człowieka " w kraju niemal jednorodnym etnicznie i rasowo :lol:

Co innego to Europa Zachodnia , gdzie "Biali Proletariusze "spychani są w dol przez uprzywilejowanych przybyszy z Afryki czy Azji .

tylko dla osób o mocnych nerwach - dzieci poniżej 18 roku wykluczone

Edytowane przez lancaster

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
ciekawy   
Skini PRL , to pomyłka ( jak moje uczestnictwo w tym ruchu ) jak bronic "cywilizacji białego człowieka " w kraju niemal jednorodnym etnicznie i rasowo

Nie wiem, czy to pomyłka, czy nie, niemniej jednak skini w PRL-u istnieli. Osobiście przekonałem się o tym że tak powiem organoleptycznie. Cały ruch nie był skierowany przeciwko obcokrajowcom (których faktycznie w zasadzie nie było), tylko był to przejawem buntu, kontestacji społecznej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Które słowa są mocne ?

rasistowskim rynsztokiem gdzie uprzedzenia i prostackie idee dają upust bajkom o wyższości jednej rasy nad drugą , czy tez samoorganizacyjnym się ruchem obrony prostych białych proletariuszy , spychanych na margines przez lewackie rządy i uprzywilejowanych imigrantów

a która subkultura , ma tak wyrazistą ideologie ? Punk , Emo's .

Praktycznie każda. Tym bardziej, że jak zwykle najważniejszy okazuje się wygląd.

nie mam pięćdziesiątki , ku 40 się zbliżam , ale bylem skinem , i wiele z postulatów tej ideologii jak zachowanie europejskiej tożsamości wciąż do mnie przemawia .

No właśnie. Już nie jesteś skinem. Co do postulatów, to w elementy każdej subkultury młodzieżowej są miłe u którychś dorosłych.

Edytowane przez Widłobrody

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Przyznam się że skinów i innych podobnych grup nigdy nie rozumiałem i zapewne nie zrozumiem nigdy. Afiszowanie swoich poglądów przez charakterystyczny strój i łysą kapustę jest takie... dziwne?

I mam pytanie: jak się ma swastyka do skinów rodzimych?

Zawsze nurtuje mnie ta kwestia. Jak to jest, że osoby które deklarują tak zaciętą walkę o idee narodowe, jednocześnie rysują swastykę na murku z dopiskiem Jude Raus! Czy te pustaki rozumieją iż nasi przodkowie walczyli z tymi co nosili na piersi takowe krzyże?

Edytowane przez bavarsky

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Zawsze nurtuje mnie ta kwestia. Jak to jest, że osoby które deklarują tak zaciętą walkę o idee narodowe, jednocześnie rysują swastykę na murku z dopiskiem Jude Raus! Czy te pustaki rozumieją iż nasi przodkowie walczyli z tymi co nosili na piersi takowe krzyże?

A samo hasło Jude Raus bez hakenkreuza byłoby do przyjęcia? A po polsku? A zastąpienie Żydów Arabami, Murzynami czy innymi?

Bo dla mnie na jedno wychodzi.

Edytowane przez Widłobrody

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nie budzące sprzeciwu

Mnie jakoś swastyka przy haśle Jude Raus nie dziwi. Widocznie idee, które kojarzą się im z tym znaczkiem, są autorom owych napisów bliskie. I w nich widzą przyszłość narodu.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

Co nie zmienia faktu że trzeba być wybornym kretynem; żeby wspomnieć tylko kontekst naszej upodlonej ojczyzny przez osoby spod znaku swastyki, kraju w którym Niemcy dokonywali masowej zagłady narodu żydowskiego, żeby takie chłystki pisały na murze takie hasełka.

Iżby im łapy pousychały, to by się ostało właściwie! A tak, paradują takie w glanach i myślą że są groźni. Za tę kasę co na spreje wydali, mogli by kupić całkiem ciekawe książki, choćby w antykwariacie.

Edytowane przez bavarsky

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Iżby im łapy pousychały, to by się ostało właściwie!

A jak zamiast Jude Raus ze swastyką będzie Arabowie i Murzyni precz bez swastyki?

Bo dla mnie na jedno wychodzi.

Ps.

Pewnie napiszą Araby i czarnuchy

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
bavarsky   

A gdy ktoś tobie napisze na murze precz z Polaczkami [widziałem takie hasełka na Berlińskich i Dusseldorfskich murach] jak będziesz na to reagował? Napisem, precz z Niemcami? [choć jaką masz pewność że to np. nie zawiedziony Turek, któremu kebab sanepid na jednym z dworców PKP zamknął, urozmaicił mur tym sloganem?]

Historia, która jest jedynym miarodajnym źródłem wiedzy uczy iż nienawiść względem drugiego człowieka, acz podszytego innym narodem, wyznaniem, kolorem skóry, do niczego dobrego nie prowadzi.

Pisząc pompatycznie: Jest to nawoływanie do nienawiści. A ta rodzi nienawiść i tak w koło Macieja. To już wszyscy przerabialiśmy. Nie bądźmy więc idiotami i nie dajmy sobie ponownie wmówić że należy walczyć w ten sposób. No chyba że lubimy tkwić w tych samych błędach i stereotypach.

Jak ktoś kocha swoją ojczyznę, niech da parę złotych na dom dziecka, zrobi paczkę na święta, zgłosi się do wolontariatu w domach pomocy społecznej, zrobi akcję: Precz z Psimi Kupami! Twój Pies twoja Kupa. :)

Edytowane przez bavarsky

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta