Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Samuel Łaszcz

Działalność Konspiracyjnego Wojska Polskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Andreas   
I jeszcze więcej różnych "patriotycznych" czynów.

A zamordowanie, po brutalnym śledztwie godnym Kameraden z Gestapo osiemnastoletniej Danuty Siedzikówny było, Twoim czerwonym zdaniem oczywiście w pełni słuszne i usprawiedliwione?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
FSO   

Witam;

Andreas: jeżeli ktoś walczy przeciwko władzy uznawanej za legalną, to może liczyć się z konsekwencjami. Takimi czy innymi. Dziwienie się że ją aresztowano jest czymś dziwnym, podobnie jak pisanie że była nieletnia. W prawie karnym o ile mnie pamięć nie myli jak dorośli odpowiadały osoby które skończyły 17 lat... Czyli mając 18 lat odpowiadała zgodnie z prawem - jak osoba dorosła.

pozdr

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   
Andreas: jeżeli ktoś walczy przeciwko władzy uznawanej za legalną, to może liczyć się z konsekwencjami.

Radzę zajrzeć do biografii Siedzikówny. W sumie na palcach można policzyć, ile razy wyciągała pistolet z kabury.

Dziwienie się że ją aresztowano jest czymś dziwnym, podobnie jak pisanie że była nieletnia.

Nie powiem, żebyś mnie zaskoczył, FSO.

Ale skoro Samuel użala się nad jakimś zbirem z UB, którego przybili do stodoły, to ja się będę użalać nad Wyklętymi, a nie nad sowieckimi gestapowcami.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Witam;

jeżeli ktoś walczy przeciwko władzy to może liczyć się z konsekwencjami. Takimi czy innymi. Dziwienie się że ją aresztowano jest czymś dziwnym,

To nic dziwnego. Ci z lasu po 45-tym, musieli sie z tym liczyć.

A wracając do tematu, działania obydwu stron były brutalne, bo musiały takie być.

Tyle tylko, moja opinia, gdy chce zabić przeciwnika, to się strzela w łeb, a nie przybija gwoździami do ściany.

andreas

Ale skoro Samuel użala się nad jakimś zbirem z UB, którego przybili do stodoły, to ja się będę użalać nad Wyklętymi, a nie nad sowieckimi gestapowcami.

A ja się użalam nad zezwierzęceniem. I to z obydwu stron. Dla mnie nie ma żadnego uzasadnienia nad znęcaniem się nad innym człowiekiem.

Pozdr

widiowy

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   
Tyle tylko, moja opinia, gdy chce zabić przeciwnika, to się strzela w łeb, a nie przybija gwoździami do ściany.

Gdy się chce kogoś zabić, nie wyrywa mu się paznokci.

I jestem pewien, że Wyklęci nie siedzieli w lasach, bo mieli takie widzimisię (na pewno każdy tego pragnął po paru latach partyzantki, by posiedzieć jeszcze więcej), tylko dlatego, że władza ludowa zamykała tych, którzy się przyznawali do przynależności do AK tudzież NSZ. Nie mówiąc już o brutalnych śledztwach - NKWD i Gestapo byłyby dumne.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A zamordowanie, po brutalnym śledztwie godnym Kameraden z Gestapo osiemnastoletniej Danuty Siedzikówny było, Twoim czerwonym zdaniem oczywiście w pełni słuszne i usprawiedliwione?

No, ja znam przypadki kiedy "żołnierze" przeklęci, pardon, wyklęci mordowali kilkuletnie dzieci (aczkolwiek nie KWP).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Panbucku ,

Obserwuje dyskusje i włosy na plecach staja dęba , jak można się wyżalać nad zbirami z UB i PPR , toż te parszywe zwierzęta mordowały najlepszych synów i córki tej ziemi .

Sorrki , Samuelu i FSO , ale cierpicie na relatywizm moralny .

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
No, ja znam przypadki kiedy "żołnierze" przeklęci, pardon, wyklęci mordowali kilkuletnie dzieci (aczkolwiek nie KWP).

Wybacz Samuelu, ale czego dowodzić mają takie wpisy?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Lancasterze!

No, że UB to ja mogę jeszcze zrozumieć, ale co Ty masz do Polskiej Partii Robotniczej? Bo co zawinił, np. Jan Rybak, członek SL i PPR, robotnik przymusowy w Rzeszy, którego zamordowano w taki sposób:

przestrzelona czaszka, wydłubane oczy, obcięty nos, wyrwany język, obcięte uszy, połamane ręce i nogi, ciało owinięte drutem kolczastym i utopione w Sanie? Zrobili to Twoi idole z NSZ.

Co zawinił aktywny przy rozdzielaniu ziemi obszarniczej działacz lewicy z Małopolski, którego zabito na weselu własnej córki?

Zaprawdę, straszne jest, że gloryfikuje się ludzi dopuszczających się takich czynów.

Dzień ustanowienia święta zbrojnego podziemia=dzień hańby narodowej. Ciekawy jestem, kiedy Sejm ustanowi dzień pamięci Werwolfu i UPA. Przecież oni też walczyli z "komuną"...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Lancasterze!

No, że UB to ja mogę jeszcze zrozumieć, ale co Ty masz do Polskiej Partii Robotniczej? Bo co zawinił, np. Jan Rybak, członek SL i PPR, robotnik przymusowy w Rzeszy, którego zamordowano w taki sposób:

przestrzelona czaszka, wydłubane oczy, obcięty nos, wyrwany język, obcięte uszy, połamane ręce i nogi, ciało owinięte drutem kolczastym i utopione w Sanie? Zrobili to Twoi idole z NSZ.

Co zawinił aktywny przy rozdzielaniu ziemi obszarniczej działacz lewicy z Małopolski, którego zabito na weselu własnej córki?

Zaprawdę, straszne jest, że gloryfikuje się ludzi dopuszczających się takich czynów.

Dzień ustanowienia święta zbrojnego podziemia=dzień hańby narodowej. Ciekawy jestem, kiedy Sejm ustanowi dzień pamięci Werwolfu i UPA. Przecież oni też walczyli z "komuną"...

Samuelu , po primo nieładnie i nieuczciwie mieszać pamięć NSZ z Werwolfem i UPA , godne to starego i głupiego komunisty , nie młodego i inteligentnego człowieka za jakiego w moich oczach uchodzisz .

Secundo w czyim interesie działało UB - proste PPR - związku kolaborantów i sprzedawczyków czyli zdrajców , PPR-UB to jedno , fizyczna likwidacja zdrajców w warunkach wojny domowej to nic nadzwyczajnego , Twoi idole z PPR gnoili w wiezieniach AK-cow , Powstańców Warszawskich , Narodowców , nawet nie za opór " władzy ludowej " za fakt walki o Polskę w czasie niemieckiej okupacji .

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Samuelu , po primo nieładnie i nieuczciwie mieszać pamięć NSZ z Werwolfem i UPA , godne to starego i głupiego komunisty , nie młodego i inteligentnego człowieka za jakiego w moich oczach uchodzisz .

Secundo w czyim interesie działało UB - proste PPR - związku kolaborantów i sprzedawczyków czyli zdrajców , PPR-UB to jedno , fizyczna likwidacja zdrajców w warunkach wojny domowej to nic nadzwyczajnego , Twoi idole z PPR gnoili w wiezieniach AK-cow , Powstańców Warszawskich , Narodowców , nawet nie za opór " władzy ludowej " za fakt walki o Polskę w czasie niemieckiej okupacji .

Dobrze przynajmniej, że nie piszesz, iż to było "powstanie antykomunistyczne", bo jak słyszę to określenie, to nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Kogo zdradziła Polska Partia Robotnicza? Gdzie sprzedawczyki? Gdzie kolaboranci?

Zdaję sobie sprawę z tego, że władza ludowa postąpiła haniebnie zamykając żołnierzy AK czy powstańców warszawskich, jednak my mówimy o działaniach podziemia antykomunistycznego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
jednak my mówimy o działaniach podziemia antykomunistycznego.

Wiesz Samuelu, to jest naprawdę dziwne. Na forum wyśmiewasz się z historyków IPNu, że piszą głupoty, że nie mają pojęcia o warsztacie historyka... Jak to wszystko ma się do tego, co Ty robisz? Cały czas sprowadzasz podziemie antykomunistyczne do bandy zbirów, którzy mordowali niewinnych ludzi z dziećmi na czele. Nawet nie starasz się rozdzielić tych, którzy faktycznie mają coś na sumieniu od tych, którym ciężko cokolwiek zarzucić. Ot pokazujesz zbrodnie kilku, po czym dorzucasz, że dzień ustanowienia dnia pamięci podziemia zbrojnego to dzień hańby narodowej. Pięknie i zgrabnie pakujesz wszystkich do jednego worka. I tak już od dłuższego czasu. Ale już problemów z rozdzielaniem UB od PPR nie masz. Jestem bardzo ciekaw, skąd się to bierze u Ciebie...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
daję sobie sprawę z tego, że władza ludowa postąpiła haniebnie zamykając żołnierzy AK czy powstańców warszawskich, jednak my mówimy o działaniach podziemia antykomunistycznego.

akcja - reakcja

PPR - KOGO ZDRADZIŁA ?

No oczywiście nikogo , bo od samego początku była to agentura obcego mocarstwa wymierzona w Polskę , ale ci co do tej organizacji wstępowali to w oczywisty sposób zdrajcy narodu i państwa polskiego , o ile byli polskimi obywatelami . :blink:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Wiesz Samuelu, to jest naprawdę dziwne. Na forum wyśmiewasz się z historyków IPNu, że piszą głupoty, że nie mają pojęcia o warsztacie historyka... Jak to wszystko ma się do tego, co Ty robisz? Cały czas sprowadzasz podziemie antykomunistyczne do bandy zbirów, którzy mordowali niewinnych ludzi z dziećmi na czele. Nawet nie starasz się rozdzielić tych, którzy faktycznie mają coś na sumieniu od tych, którym ciężko cokolwiek zarzucić. Ot pokazujesz zbrodnie kilku, po czym dorzucasz, że dzień ustanowienia dnia pamięci podziemia zbrojnego to dzień hańby narodowej. Pięknie i zgrabnie pakujesz wszystkich do jednego worka.

A czy potrafisz, Albinosie, wskazać mi jakiś czyn podziemia, który przekonałby mnie jednoznacznie, że choć trochę było ono bohaterskie?

Rzecz jasna takiego "Warszyca" nie należy stawiać na jednej półce z ludobójcą "Burym". Jedni działali w sposób mniej brutalny, drudzy bardziej brutalny.

Edytowane przez Samuel Łaszcz

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta