Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
JASNY CELSTYN

Inna stolica Polski po II wojnie

Rekomendowane odpowiedzi

„nowe – stare” miasto jak Feniks z popiołów. Na stolicę to miasto nadawało się jak żadne inne.

A efekty takiego zabiegu widzimy za każdym razem patrząc na budynek naszego parlamentu ( też porównując go z Italskim, Francuskim, nawet Urugwajskim zbyt skromnym i nie wyróżniającym się) pośrodku PRLowskiego blokowiska. Takie zestawienie zawsze przybliża u mnie napad torsji.

Takie widoki są urągające duszy estety.

[ Dodano: 2008-06-10, 20:11 ]

biorąc pod uwagę położenie najlepszym miejscem byłaby Łódź,

Ta wieś??? w 1810 roku liczyła 700 parę mieszkańców.

Legnica w 1311 roku liczyła c.a. 16000 dusz, była obok Norymbergi i Wiednia największym miastem środka Kontynentu

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
naszego parlamentu ... pośrodku PRLowskiego blokowiska.

W każdym polskim mieście są blokowiska i czy tego chcesz czy nie w każdym mieście nasz parlament byłby między nimi.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
W każdym polskim mieście są blokowiska i czy tego chcesz czy nie w każdym mieście nasz parlament byłby między nimi.

Skąd to przekonanie?? nie wierzysz w urbanistykę? Jakoś w Canberze sobie poradzili, mało jest wzgórz, parków, łąk podmiejskich ( wszak komuniści wszystko upaństwawiali)...

Popatrz na umiejscowienie parlamentu w Berlinie!

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Odkąd to stolica musi być w centrum kraju? W USA nie jest i co? Marny argument.

No tak obiektywny głos Krakowianina... idąc tym tropem wskazałbym Legnicę przez lat blisko 430 Piastów stolicę :P , jednak tego nie robię.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Andreas   

W sumie od razu możemy wskazac jakąś dziurę. Dlaczego żadne miasto na ''ziemiach odzyskanych'' nie mogłoby byc stolicą?Ja bym postawił na Gdańsk albo Kraków.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Rozumiem, że można zazdrościć mieszkania w tym pięknym mieście, ale nie podałem nazwy Krakowa, więc o co chodzi?

Dla mnie to obojętne, gdzie leży stolica, więc tym bardziej zdziwiony jestem tym argumentem. USA nie przeszkadza, że mają stolicę na wschodzie, a nie gdzieś w centrum.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Dlaczego żadne miasto na ''ziemiach odzyskanych'' nie mogłoby byc stolicą?Ja bym postawił na Gdańsk albo Kraków.

Kraków jako miasto odzyskane... tak ale przez Władysława Łokietka...

tym bardziej zdziwiony jestem tym argumentem. USA nie przeszkadza, że mają stolicę na wschodzie, a nie gdzieś w centrum.

Polska jest zbyt duża terytorialnie aby miasto stołeczne leżało na peryferiach i przykład Waszyngtonu z tego punktu widzenia jest słuszny. Gdyby stolica była nad Missouri lub Mississipi, kraj rozwijałby się harmonijnie, a rolnicze stany środkowego zachodu dzięki istnieniu tam silnej metropolii miałyby większy potencjał gospodarczy.

Analogia jest w pn. Teksasie, zespól miejski Dallas-Fort Worth rozrastający się w stronę Austin

zmienił oblicze tej części stanu. Ludzie mają pracę w kwitnącym przemyśle technologicznym i są o wiele zamożniejsi niż gdyby nadal utrzymywać się mieli z rolnictwa i hodowli bydła

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

No dobra ale skoro można dać szansę na rozwój jakiemuś miastu i regionowi ; upośledzonemu ze względu na błędną politykę społeczno gospodarczą w dawnych latach ; przenosząc stolicę w inne miejsce ( przykładem kontekst w jakim przeniosiono stolicę z Rio do Brasili) , to dlaczego w okoliczności całkowitej destrukcji starej stolicy z tego nie skorzystać?

Kraków i Gdańsk postulowane tu nie potrzebowałyby wsparcia...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

To stolica nie miałaby być w Warszawie dlatego, żeby dać szansę innemu regionowi? Decyzja słuszna i pod względem historycznym i pod względem patriotycznym - wielka odbudowa stolicy. Lublin był chyba brany pod uwagę, ale nie wiem co zaważyło, chyba to, że pewnie Polacy nie zaakceptowaliby tego wyboru i byłaby sytuacja jak swego czasu z Kownem i Wilnem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Decyzja dyskusyjna, a wykonanie (odbudowa) beznadziejne... kto dopuścił tych partaczy (urbanistów, architektów) do tego zadania.

Zastanów się też ile sił i środków finansowych Polski ta decyzja zmarnowała.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
widiowy7   

Jak wcześniej zauważył Albinos, generalnie to fajnie byłoby , jakby stolica była powiedzmy w Kutnie.

I tam jeździliby wszyscy protestujący i fajnie. :tongue:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta