Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Jarpen Zigrin

Jakie masz poglądy polityczne?

Rekomendowane odpowiedzi

Pozdrawiam więc wszystkich chadeków :mrgreen:

Dziękuje :)

Też Ci tak wyszło w quizie?

Zapraszam innych do udziałów, może jeszcze jakiś liberał się trafi lub lewicowiec, bo na razie ani jednego.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

A mnie wyszło cuś takiego:

Liberalizm demokratyczny (demoliberalizm)

Sformułowana przez Johna Stuarta Milla doktryna polityczna będąca próbą przystosowania liberalizmu do zmieniających się warunków społecznych, a w szczególności do demokratyzacji ustrojów państw.

John Stuart Mill postulował bardziej realistyczne i kompromisowe podejście do niektórych elementów doktryny liberalnej. Stąd też demoliberałowie widząc w państwie gwaranta wolności dopuszczają większy rozrost jego funkcji. Mill funkcje pełnione przez państwo podzielił na dwie grupy - niezbędne dla istnienia i funkcjonowania państwa (policja, emisja pieniądza, etc...) oraz "niekonieczne". W przeciwieństwie do liberałów konserwatywnych Mill, a za nim demoliberałowie godzą się z pełnieniem przez państwo funkcji "niekoniecznych".

Najistotniejszą zmianą w ideologii współczesnych demoliberałów w stosunku do postulatów Johna Stuarta Milla jest rozumienie demokracji. O ile dla Milla oczywiste było, że nie każdy obywatel ma prawo głosować (co więcej, obwarowywał on prawo wyborcze istotnymi ograniczeniami, takimi jak cenzus wykształcenia i majątku), o tyle współcześni demoliberałowie są zwolennikami powszechnego czynnego prawa wyborczego.

Typowe postulaty demoliberałów:

* prywatyzacja większości należących do państwa przedsiębiorstw

* obniżenie podatków (szczególnie tych płaconych przez przedsiębiorstwa) w celu stymulacji rozwoju gospodarczego

* zastępowanie podatków bezpośrednich pośrednimi

* Zmniejszenie prawnych ograniczeń dla działalności gospodarczej

* Zwiększanie uprawnień władzy ustawodawczej kosztem władzy wykonawczej

* lntegracja europejska

* Twarda polityka monetarna

Zbliżone doktryny polityczne:

* Ordoliberalizm

* Liberalizm socjalny

Partie demoliberalne: Forum Liberalne

Partie polityczne posiadające frakcje demoliberalne: Platforma Obywatelska RP

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ale ja wcale nie czuję się chadekiem, nie utożsamiam, poglądy mam liberalno-socjalne, więc jak to jest z tym testem???

Nie dam się zaszufladkować, Vissegerd will come back again :twisted:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Nie dam się zaszufladkować,

A mi to właśnie wyszło :roll: .

Komunikat brzmiał mniej więcej tak: Twoich poglądów nie da się dopasować do żadnej opcji politycznej :mrgreen: .

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
nazaa   
Zapraszam innych do udziałów, może jeszcze jakiś liberał się trafi lub lewicowiec, bo na razie ani jednego.

Mi wyszedł liberalizm demokratyczny. To ilu już nas jest? :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Narya   

Eurokomunizm jest chyba opcją lewicową nie? ;P A skoro jest to masz "leniwca-lewicowca". :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Nautilos   

Doktryna najlepiej opisująca Twoje poglądy to: Minarchizm (nurt libertarianizmu)

- to było oczywiste :roll:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Granat   

Z ciekawości zrobiłem test drugi raz, wstawiając w niektórych miejscach to nad czym się wahałem wcześniej i...

Socjaldemokracja

Ideologia i ruch społeczny zapoczątkowany przez robotników zmierzający do następnie do uspołecznienia gospodarki rynkowej i zmniejszenia nierówności społecznych.

W XX wieku europejskie partie socjaldemokratyczne oparły swe programy na keynesowskiej ekonomii i polityce ekonomicznej zmierzającej do pełnego zatrudnienia i państwa dobrobytu. Oznaczało to rezygnację z hasła upaństwowienia własności. Celem stało się reformowanie kapitalizmu w kierunku zapewnienia każdemu prawa do pracy, równości szans w dostępie do oświaty, kultury, ochrony zdrowia, większej równości dochodów. Jednocześnie partie te przestały się uważać tylko lub głównie za partie klasowe klasy robotniczej, starając się reprezentować interesy większości społeczeństwa.

Współczesna socjaldemokracja oprócz postulatów natury gospodarczej wysuwa również szereg propozycji natury obyczajowej o charakterze anty-tradycjonalistycznym (legalizacja związków homoseksualnych, aborcja na życzenie, itp...)

Typowe postulaty socjaldemokratów:

* współistnienie własności państwowej i prywatnej

* laickość państwa

* polityka podatkowa prowadząca do zmniejszenia rozwarstwienia majątkowego przy uwzględnieniu potrzeby stymulowania wzrostu gospodarczego

* interwencjonizm państwowy

Zbliżone doktryny polityczne: Eurokomunizm, Socjalliberalizm.

Partie socjaldemokratyczne: Demokratyczna Partia Lewicy, Krajowa Partia Emerytów i Rencistów, Partia Kobiet, Socjaldemokracja Polska, Sojusz Lewicy Demokratycznej, Zieloni 2004.

Ja zawsze byłem jakiś lewy :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
piterzx   

"Doktryna najlepiej opisująca Twoje poglądy to: Chrześcijańska demokracja (chadecja)"

- w sumie nie zdziwiło mnie to :)

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Narya   

Granat, to możesz zapisać się do Krajowej Rady Emerytów i Rencistów. :D:)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Lu Tzy   
Ale ja wcale nie czuję się chadekiem, nie utożsamiam, poglądy mam liberalno-socjalne, więc jak to jest z tym testem???

Nie dam się zaszufladkować, Vissegerd will come back again :twisted:

Chociaz jestem zdeklarowanym ateista i antyklerykalem, jakos mnie pieczatka chadeka na karku przez te ankiete odcisnieta - nie dziwi. Mam sie za demokrate bez zadnych przed- i przyrostkow. Takie lekko lewe centrum. Poza chadecja podobnych partii nie ma. Ba. W Polszcze nie ma i chadecji prawdziwej.

A pewnikiem bym na nia glosowal.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Granat   
Granat, to możesz zapisać się do Krajowej Rady Emerytów i Rencistów. :P:D

Ke ? :) Jakie to dziwne... Większość ludzi starszych pluje na "czerwonych komuchów" :)

W gruncie rzeczy nadal uważam że komunizm to najlepszy z ustrojów więc :roll:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Narya   

Oczywiście, że komunizm jest najlepszym z ustrojów. :)

Problem w tym jak to zrobić, że był komunizm.. :? Oto jest szekspirowskie pytanie!

Granat, no wiesz, bo wypisał, że do Socjaldemokracji przypisano partie różne w Polsce, a wśród nich była KREiR, więc tak sobie skojarzyłem. ;P

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta