Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
Jarpen Zigrin

Maturalne tematy matura 2008 - typy

Rekomendowane odpowiedzi

Roshnise   
  Albinos napisał:
Podobnie sprawa ma się chyba z "Weselem". Co roku mówi się, że będzie, a przyznam szczerze, że nie bardzo kojarzę, żeby w ostatnich latach było na maturze.

Na próbnych w tym roku, przynajmiej u mnie był już "Makbet","Edyp", "Antygona", "Wesele", "Lalka", a ostatnio "Ludzie Bezdomni" i "Dziady"... może "Przedwiośnie", albo "Zbrodnia i Kara" :arrow:?

A wracając do historii, to ciekawe co by dali z XIX wieku, może coś z zjednoczeniem Niemiec i Włoch? Sama nie wiem...bo chyba powstania już były, na próbnych?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

A jednak powstania odpadają, bo były na próbnej w tym roku:

1. Porównanie powstań. Przyczyny, skutki. Listopadowe i styczniowe.

2. O Powstaniu Warszawskim był.

Czyli jednak tego raczej nie będzie, więc może:

1. Ingerencja Państw Ościennych.

2. Napoleon, a Polska.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Estera   
  Jarpen Zigrin napisał:
2. Napoleon, a Polska.

O nie! :razz: Ten temat jeszcze poczeka- on moim skromnym zdaniem powinien być na maturze za rok :arrow:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Moje typy matura z historii:

1. Ingerencja państw ościennych w XVIII w.

2. Napoleon, a Polska. Sprawa Polska w epoce napoleońskiej.

3. Stosunki Polski z Moskwą/Rosją. Ewentualnie Dymitriady.

4. Porównanie Kongresu Wiedeńskiego, Traktatu Wersalskiego i Konferencji Poczdamskiej.

5. Porównanie Rewolucji Francuskiej z Chwalebną Rewolucją w Anglii.

6. Polskie drogi do niepodległości.

7. Porównanie pierwszych Bolesławów z dynastii Piastów.

Moje typy matura j. polski:

1. Tematyka wojenna nigdy jej nie było!

a. Inny Świat.

b. Opowiadania Borowskiego.

2. Dżuma - super parabola nigdy jej nie było.

3. Jądro Ciemności - rok temu był rok chyba Conrada? W sumie ciekawa książka.

4. Zbrodnia i Kara - druga zagraniczna książka, której nie było nigdy na maturze.

5. Ferdydurke - głośno o nim było.

6. Tango - tytułowe tango może być kopalnią tematów.

7. Pan Tadeusz - taka książką niemalże kultowa na podstawie nigdy jej nie było.

8. Hanna Krall - nigdy na maturze nie było reportażu z tego, co pamiętam.

Ps. To tylko luźne typy, może akurat coś się trafi, ale to będzie tylko strzał i polecam przejrzeć wszystkie lektury, a do historii jeszcze sporo czasu do nauki.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Roshnise   

Ja stawiam na "Wesele" , "Ludzi bezdomnych" albo "Zbrodnię i karę" ;D Tak jakoś czuję :arrow:

Przekonam się jutro 8)

A z historii to pewnie coś z odzyskaniem niepodległości, może coś o porównaniu AK i rządu na emigracji?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   
Ja stawiam na "Wesele"

Od lat tak się obstawia, a poza próbną maturą w tym roku jeszcze nie było;) A że na próbnej było, to nie spodziewał bym się jutro. Niemniej jestem szalenie ciekaw, co przygotowano na ten rok.

może coś o porównaniu AK i rządu na emigracji?

Eee... ale jak to porównanie AK i Rządu RP na emigracji?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Roshnise   

Tak mój nauczyciel powiedział, że może być porównanie polityki AK i Rządu na emigracji...która była skuteczniejsza, tylko mówię co powiedział.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Albinos   

Jeśli mowa o polityce to ok;) Z drugiej strony temat wydaje mi się zbyt mało przekrojowy, a eseje maturalne powinny właśnie być możliwie jak najbardziej przekrojowe. Inna sprawa, że polityka AK i Rządu RP na emigracji, to temat nie łatwy, i w sumie dość specjalistyczny. Bo na podstawie tego, co jest w podręcznikach, niewiele można się na ten temat dowiedzieć. Co nieco na temat polityki KG ZWZ/AK tutaj: http://www.historia.org.pl/forum/viewtopic.php?t=2982 . Tego raczej w podręcznikach nie ma.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
nazaa   
  Roshnise napisał:
ps. a jednak "Lalka"i "Oda do radości" , w sumie prostackie było :arrow:

Jak ktoś przeczytał lektury to pewnie tak było. Dużo bardziej od podstawy podobało mi się rozszerzenie z Mrożkiem, którego uwielbiam :arrow:

Dobrze Roshnise, że Ci dobrze poszło :D

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
jordi   

Ja jednak typuję Kościół w PRL i XIX wiek. Wiem , że potrzebne na koniec eseju są wnioski , własne opinię. Nadal niestety mam problem z formułowaniem ich na temat Kościoła w PRL (żeby nie wyrażać oczywistych opinii jednocześnie).

Czy jest ktoś w stanie mi podrzucić link, tytuł książki bądź na coś nakierować?

Czy na końcu eseju trzeba zawierać tezę "co by było gdyby"?(w dziale esej maturalny nic takiego nie widziałam , ale dziś mnie powiedziano mi, że dlatego moje zakończenia zawsze są takie słabe, bo nie zawieram takich tez...)

Polski moim zdaniem nie był trudny, mówię o podstawowym.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Narya   

Jeśli chodzi o esej historyczny to nie powinno się stosować "co by było gdyby", z tej racji, że historia nie zajmuje się przyszłością ani historią alternatywną, ale historią rzeczywistą. Najlepiej po prostu: "sądzę że", "w toku moich rozważań stwierdzam...", "w myśl moich argumentów wnioskuję, sądzę, --etc--"

Na maturze z historii lepiej nie wdawać się w historię alternatywną (oraz --tak na marginesie-- w różne tzw. teorie spiskowe).

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Estera   
  nazaa napisał:
Jak ktoś przeczytał lektury to pewnie tak było. Dużo bardziej od podstawy podobało mi się rozszerzenie z Mrożkiem, którego uwielbiam

Jak brzmiał dokładnie temat?

Ps- Mrożek jest świetny :arrow:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Powiadomienie o plikach cookie

Przed wyrażeniem zgody na Warunki użytkowania forum koniecznie zapoznaj się z naszą Polityka prywatności. Jej akceptacja jest dobrowolna, ale niezbędna do dalszego korzystania z forum.