Skocz do zawartości
  • Ogłoszenia

• Jarpen Zigrin

Zostań naszym fanem. Obserwuj nas w social mediach : )   12/11/2016

Daj się poznać jako nasz fan oraz miej łatwy i szybki dostęp do najnowszych informacji poprzez swój ulubiony portal społecznościowy.    Obecnie można nas znaleźć m.in tutaj:   Facebook: http://www.facebook.com/pages/Historiaorgp...19230928?ref=ts Twitter: http://twitter.com/historia_org_pl Instagram: https://www.instagram.com/historia.org.pl/
    • Jarpen Zigrin

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum   12/12/2016

Przewodnik użytkownika - jak pisać na forum. Krótki przewodnik o tym, jak poprawnie pisać i cytować posty: http://forum.historia.org.pl/topic/14455-przewodnik-uzytkownika-jak-pisac-na-forum/
szpek_chomik

Quiz Średniowiecze

Rekomendowane odpowiedzi

riv   
panujących potem w Czechach, na Węgrzech i w Brandenburgii

I w Niemczech, cesarze rzymscy....

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

I po co ja się tu pchałem... :)

Czym nasączał średniowieczny folusznik wełnę przed przystąpieniem do pilśniowania (folowania)?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nie, no gdzie ług, zasada nieorganiczna do wełny :)

Chodzi o bardzo naturalne środki... Trzeba było przede wszystkim odtłuścić wełnę :mrgreen:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ma dziwne wrażenie że chodzi o mocz :) acz mogło mi się pomylić z inną epoką (najwyżej się totalnie zbłaźnię :P)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Nie zbłaźniłeś się Kadrinazi, to jest prawidłowa odpowiedź :P

Alternatywnie używano ziemii foluszowej z dodatkiem lanoliny. Najlepsze oczywiście było mydło, jednak zbyt drogi to środek w średniowieczu. Uryna faktycznie była najbardziej popularna.

Zadajesz Kadrinazi :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Zamiennie, albo glinka, albo mocz, przed chwilą jeszcze raz sprawdziłem :)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Uff, honor uratowany :)

Oto i pytanie - znany jest Wam zapewne film 'Breveheart' z dużym przymrużeniem oka traktujący o szkockiej Wojnie o Niepodległość, bohaterskich Williamie Wallace'ie i krolu Robercie the Bruce.

Skąd jednak wziął się tytuł filmu? Dodam że dotyczyło to wydarzenia w filmie już nie pokazanego...

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
riv   

Robert Bruce nosił taki przydomek a nie Wallace. Ja to nie wiem co miał na myśli reżyser.....

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Ok, czyli wiemy już o kogo chodzi- teraz tylko trzeba opisać sytuację związaną z przydomkiem.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
riv   

On ten przydomek dostał bo udało mu się wywalczyć tytuł Króla Szkocji w 1306. w 1328 Edward III oficjalnie uznał go za króla a papież Jan XXII uznał jego tytuł w 1324.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta

Hmm, jestem nieco w kropce, gdyż znam jedynie 'pośmiertną' wersję nadania mu przydomka.

[ Dodano: 2008-07-17, 17:12 ]

Nie będę już dłużej blokował pytania - podam odpowiedź i niech pytanie zada ktoś inny a ja wycofam się na bezpieczniejszy grunt XVII wieku :)

Krol Robert Bruce marzył o wyprawie krzyżowej by bić Saracenow :P Kiedy umierał, a jego marzenie nie miało już szansy się ziścić, poprosił swego wiernego towarzysza - Jamesa 'Czarnego' Douglasa - by ten zawiozł jego serce do Jerozolimy. Douglas wyruszył po śmierci krola z licznym orszakiem rycerzy, w ozdobnej szkatule wieziono serce krola. Dzielni Szkoci wybrali drogę via Hiszpania i tutaj drogę zagrodziła im grupa Maurow. W pewnym momencie grupa zaczęła sie powiększać, aż Szkoci stanęli twarzą w twarz z o wiele liczniejszą grupą nieprzyjaciela. Rozsądek kazał zawrocić, ale Douglas chciał już chyba połączyć sie z ukochanym krolem w Niebiosach - porwał skrzynkę w sercem, rzucił ją w stronę Maurow (sic!) i z okrzykiem:

'Lead on Braveheart' poprowadził szarżę na Maurow...

Jeden z nielicznych Szkotow ktorzy przeżyli, powiernik klucza do skrzynki, sir Lockard, powrociła ze zwłokami Douglasa i sercem krola do Szkocji (za ten czyn jego nazwisko honorowo zmieniono na Lockheart). I tyle o "walecznym sercu' :king:

[ Dodano: 2008-07-17, 22:55 ]

Gonią mnie w shoutboxie że jednak mam coś zadać :arrow:

Niech bedzie...

Kim byli Almughawarowie (od słowa Almughavar)?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Wołodia   

Wikipedia rzecze iz byla to klasa żołnierzy walczących pod berłem krolestwa Aragonii w czasie reconquisty. W XIII i XIV w. jako najemnicy walczyli we Włoszech i Cesarstwie Łacińskim.

SŁowo może wywodzic sie od arabskiego "Al-Muqafir" - czyli jezdziec-niszczyciel

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta